Τιμολόγια: «Κλειδώνουν» οι τιμές στο ρεύμα για τον Ιανουάριο με τιμολόγια-έκπληξη Στα 13,63 λεπτά/KWh

0
4392

Στα 13,63 λεπτά/KWh η τιμή Ιανουαρίου για το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ – Τι ανακοίνωσαν αντίστοιχα οι πάροχοι Φυσικό Αέριο, Elpedison και Volton – Πώς θα κάνετε τη σωστή επιλογή

Όταν ξεκινούσε ο σχεδιασμός για την χρωματιστή παλέτα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, ελάχιστοι είχαν πιστέψει πραγματικά ότι οι ταρίφες του Ιανουαρίου θα ήταν χαμηλότερες και από εκείνες της περιόδου των επιδοτήσεων.

Όμως, η σημαντική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, που καθορίζει τις τιμές ηλεκτρισμού και χθες ήταν στα 32 ευρώ η μεγαβατώρα, δείχνει ότι ο Γενάρης θα κάνει ποδαρικό με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 13 και 14 λεπτών στο πράσινο τιμολόγιο, ακόμη και στο μπλε για κάποιους προμηθευτές ενέργειας.

Οι εταιρείες ανακοινώσουν σταδικά τις τελικές τιμές μέχρι τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου το βράδυ, ενσωματώνοντας τη χονδρεμπορική τιμή του Δεκεμβρίου, που χθες ήταν στα 79 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά σήμερα ανεβαίνει στα 107 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 35%.

Ήδη, η ΔΕΗ κάνει ποδαρικό με το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο της αγοράς που είναι στα 13,63 λεπτά/KWh για κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες, ενώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες η τιμή αναπροσαρμόζεται στα 14,59 λεπτά. Το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 11,55 λεπτά.

Αντίστοιχα η Φυσικό Αέριο ανακοίνωσε τιμή στο πράσινο τιμολόγιο στα 14,2 η κιλοβατώρα, η Elpedison στα 17,06 λεπτά/KWh και η Volton στα 14,41.

Θα ακολουθήσουν οι τιμές και στους υπόλοιπους παρόχους.

Οι επιλογές

Το σήμα των προσιτών τιμών έδωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τον ανταγωνισμό που διαμορφώνεται μεταξύ των παρόχων και ο οποίος εκτίμησε ότι θα διαρκέσει όλη τη χρονιά.

Με την ομαδοποίηση που έχει κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το ΥΠΕΝ, οι καταναλωτές έχουν να επιλέξουν μεταξύ σταθερών τιμολογίων που έχουν μια «κλειδωμένη» τιμή σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης (συνήθως 12μηνη, αλλά θα βγουν και προγράμματα μικρότερης διάρκειας). Και μεταβλητών τιμολογίων, που οι τιμές τους καθορίζονται βάσει δεικτών (ρήτρα αναπροσαρμογής) και θα αλλάζουν κάθε μήνα. Ένα εργαλείο σύγκρισης τιμών (π.χ. το εργαλείο της ΡΑΑΕΥ ή η πλατφόρμα allazorevma.gr) θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτήν την αξιολόγηση.

Οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια όπου θα μεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές αν δεν δηλώσουν τη μεταφορά τους κάπου αλλού, όπως διαμορφώνονται σήμερα κυμαίνονται από 13,5 έως 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα για μια μέση κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένου του παγίου. Η μέση τιμή του 2023 με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα ήταν στα 15 – 16 λεπτά η κιλοβατώρα.

Σε ό,τι αφορά τα μπλε τιμολόγια που μέχρι πρόσφατα ήταν πιο ακριβά, παρατηρείται κάθετη πτώση, κυρίως ως αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού, αλλά και των πολύ καλών τιμών σε προθεσμιακά προϊόντα που ευνοούν την υποχώρηση των τιμολογίων. Μέχρι νεωτέρας, οι ταρίφες κυμαίνονται από τα 13,9 έως τα 18 λεπτά η κιλοβατώρα, κόστη όμως στα οποία θα πρέπει να υπολογιστούν τα τσιμπημένα πάγια (από 3 έως 8 ευρώ), αλλά και ο ΦΠΑ 6%.

Μεταβλητό ή κυμαινόμενο;

Ο Νικήτας Μακρίδης, ενεργειακός αναλυτής στην πλατφόρμα σύγκρισης τιμών allazorevma.gr, δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή επιλογή τιμολογίου. Όπως αναφέρει, ένας καταναλωτής με μειωμένη κατανάλωση δεν έχει λόγο να πληρώνει ακριβό πάγιο και επίσης το ρίσκο που αναλαμβάνει με ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο είναι μικρό (πράσινο ή κίτρινο).

Δεν ισχύει το ίδιο σε όσους έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις και θερμαίνονται με ρεύμα. Για αυτούς είναι πιο δελεαστικό ένα σταθερό μπλε τιμολόγιο, ειδικά σήμερα που το κόστος της μπλε κιλοβατώρας έχει πέσει σημαντικά, όμως παραμένει υψηλότερο από τα κυμαινόμενα, κάτι που δεν αναμένεται κατά τις εκτιμήσεις να αλλάξει τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Επομένως, η τιμή δεν είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής. Τα νοικοκυριά θα πρέπει να επιλέξουν με βάση και την κατανάλωση ενέργειας που έχουν κάθε μήνα. Για παράδειγμα:

Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 300 κιλοβατώρες τον μήνα, θα πληρώσει τον Ιανουάριο (μαζί με πάγιο και ΦΠΑ) στο φτηνότερο μπλε 48,60 ευρώ, στο φτηνότερο πράσινο 48,80 ευρώ, και στο φτηνότερο κίτρινο 43,06 ευρώ.

Ένα νοικοκυριό με μια μεγάλη κατανάλωση 600 κιλοβατώρες τον μήνα θα πληρώσει τον Ιανουάριο (μαζί με πάγιο και ΦΠΑ) στο φτηνότερο μπλε 102,30 ευρώ, στο φτηνότερο πράσινο 93,9 ευρώ και στο φτηνότερο κίτρινο 84,5 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ