Κατέβηκαν τα τρακτέρ στο κέντρο της Κω | Δυναμική κινητοποίηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νησιού!

5
8437

Δυναμική η σημερινή  κινητοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων σήμερα στο  κέντρο της πόλης με τα τρακτέρ.
Οι παραγωγοί, απ΄άκρη σ΄άκρη της χώρας  και της Ευρώπης,  διαμαρτύρονται για τα προβλήματα του κόστους παραγωγής, το ασφαλιστικό, τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις, τα καύσιμα,  κ.λπ.
Πάνω από 20 τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα και οχήματα,  έδωσαν σήμερα 1η Φεβρουαρίου,  ραντεβού στις 9 το πρωί , στον Γεωργικό Συνεταιρισμό και στην συνέχεια μπήκαν στην πόλη με κατεύθυνση  το επαρχείο Κω και το Δημαρχείο για να μιλήσουν για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αφανίζεται εξαιτίας του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Κω Ηλίας Παπαποστόλου, είναι  πλέον θέμα επιβίωσης και γι’ αυτό οι άνθρωποι της γης, αναγκάζονται να βγαίνουν στους δρόμους και να αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩ «Ο ΠΑΝ»
«Στήριξη στο δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων»
Αιτήματα:
1) Πληρωμές ενισχύσεων προς τους κτηνοτρόφους. Ποτέ ξανά δεν είχαμε τέτοια απώλεια στις ενισχύσεις που λαμβάνουμε με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να μην μπορούν να ανταπεξέρθουν στις υποχρεώσεις τους. Είναι απαράδεκτο να έχει ξεκινήσει η νέα ΚΑΠ και να μην έχει δοθεί στους κτηνοτρόφους ένα επίσημο έγγραφο που να αναφέρει τι επιδοτήσεις θα λαμβάνουν καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της ΚΑΠ. Οι υποσχέσεις ότι αυτήν την ΚΑΠ δεν θα χαθούν χρήματα από τους κτηνοτρόφους έχουν μείνει υποσχέσεις και πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν χάσει χρήματα
2)  Oι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα κυμαίνονται από 1,50€ έως 1,70€ το κιλό. Είναι η πρώτη φορά που δεν έχουν δοθεί ακόμα τελικές τιμές στους κτηνοτρόφους για το γάλα και οι γαλακτοβιομήχανοι τιμολογούν μόνοι τους.
Ζητάμε άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων  και για τους δυο κλάδους τα εξής:
– Τον διπλασιασμό του κονδυλίου των 90 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των ζωοτροφών και αυτό να δοθεί άμεσα
– Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά τρόφιμα
– Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου
– Χρηματοδότηση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών
– Να μην ενταχθεί η φέτα στο καλάθι του Σούπερ-Μάρκετ, λόγω του ΠΟΠ και της δυναμικής που έχει στις εξαγωγές
– Να σταματήσουν άμεσα οι διαταγές πληρωμών οι κατασχέσεις στάβλων και κατοικιών των κτηνοτρόφων από τα funds που διαχειρίζονται παλιά δάνεια και τις τράπεζες και να θεσπιστεί το ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία και των στάβλων, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί που έχουν δεσμευθεί
– Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για αγρότες και κτηνοτρόφους.
– Επέκταση μεταφορικού ισοδύναμου και σε εμάς τους νησιώτες αγρότες και κτηνοτροφους.
– Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Να πληρωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλες οι εξισωτικές ενισχύσεις με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τον αριθμό των ζώων.
– Mείωση κόστους λιπασμάτων και αγροεφοδίων
– Στελέχωση γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΩ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ εκφράζει την αλληλεγγύη του και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων που αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κω.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους. Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και τους οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια.
Η αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθούν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, πιστές στις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται καλλιέργειες και οι γεωργοί – κτηνοτρόφοι που παραμένουν στην παραγωγή να βιώνουν «το μαρτύριο της σταγόνας». Η ίδια πολιτική βγάζει στους δρόμους χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ευρώπη.
Απέναντί μας έχουμε το κράτος και όλες τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τους εμποροβιομήχανους, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τραπεζίτες, αυτούς που έχουν μονόδρομο και δίνουν όρκους πίστης στα κέρδη τους απέναντι στις ζωές μας.
Ο αγώνας εργατών και αγροτών είναι κοινός, είναι ο αγώνας απέναντι στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που θεριεύουν την ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα όλων μας.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΩ: Οι αγροτο-κτηνοτρόφοι έχουν δίκιο

Τα αδιέξοδα των πολιτικών κατευθύνσεων χρόνων από Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις, κατέβασαν τα τρακτερ  στον δρόμο.

Καθόλου τυχαία το τελευταίο διάστημα κινητοποιούνται αγρότες στο Βέλγιο,στην Γαλλία ,στην Ιταλία,στην Γερμανία.!

Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους. Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή. Χρόνια τώρα.

Είναι κοινή η μήτρα που τα γεννάει. Η νέα ΚΑΠ,που δήμος και περιφέρεια αποδέχεται και η οποία  θέλει τους μικρούς παραγωγούς έξω από τα χωράφια και την παραγωγή να συγκεντρώνεται όλο και σε λιγότερα χέρια η οποία φτάνει (αν φτάνει) στο τραπέζι των εργατικών -λαϊκών νοικοκυριών πανάκριβη .

Ο δήμος της Κω έστω και τώρα οφείλει να φέρει προς συζήτηση σε δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία των συλλόγων τους  και να αποφασίσει συγκεκριμένα στήριξης και ανακούφισης για τους παραγωγούς αγροτοκτηνοτρόφους όπως δραστική μείωση τελών και τοπικής φορολογίας,αδρευτικά έργα,μέτρα προστασίας νερού,στελέχωση υπηρεσιών με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό κ.α.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κω χαιρετίζει τους συλλόγους των Αγροτών και Κτηνοτρόφων Κω και στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα τους.

 

1/2/2024

πηγή: https://www.kostv.gr/nea/koinwnika/27323-dynamiki-i-kinitopoiisi-ton-agroton-stin-ko

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. αααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

  2. Μπράβο!!! Κως: Το νησί που είναι πρώτο στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική και ζωική παραγωγή…..Τι???? κάνω λάθος???? Από τον τουρισμό ζούμε???? Μπααααα, αποκλείεται!!!! Βέβαια, μπορεί να έχετε δίκιο, αφού, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος ( Κος Μοναχας) κατά εντολή του Δημάρχου, πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις!!! Εκκρεμούν κάτι καλές επιδοτήσεις που δεν τις έχουν τσεπώσει ακόμα!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ