Πλήθος προσκυνητών στον λαμπρό Αρχιερατικό Εσπερινό της μεγάλης εορτής του Ασωμάτου στο Ασφενδιού της Κω

3
17981


Με αθρόα και συνεχή προσέλευση προσκυνητών από νωρίς έως αργά το βράδυ, με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της μεγάλης εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων στον ιστορικό ΙΝ του Ασωμάτου στο Ασφενδιού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν: ο Γενικός Αρχιερατικός της ΙΜ Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης, ο εφημέριος του ιερού ναού Ασωμάτου π. Σακελλάριος Ζουλουφός,  οι Ιερείς π. Αναστάσιος Γιώτης, π. Κωνσταντίνος Καματερός και π. Ιωάννης Σταυρόπουλος.

Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό τον εορτάζοντα Πρωτοψάλτη Μιχάλη Ανδρέου: Γιάννης Κουτσουράης, Νίκος Ιτσινές (πρόεδρος των αποδήμων Κώων), Νίκος Παπαθωμάς, Ανδρέας Γεωργίου, Νίκος Διαμαντής και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες στον εσπερινό ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, ο πρ. Δήμαρχος Βασίλης Χατζηγιακουμής, ο εορτάζων Αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης, ο διοικητής του 5ου ΣΑ Κω Απόστολος Δουλάμης (η πολεμική μας Αεροπορία τιμά των Προστάτη της και το πρωί κατά την περιφορά οι άνδρες της θα βαστάζουν την ιερά Εικόνα του Αρχαγγέλου), εκπρόσωπος της 80 ΑΔΤΕ, ο Δ/ντης Β’ Αστυνομικής Δ/σης Δωδεκανήσου Θέμης Καλαμάτας, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω Γιώργος Σταματόγιαννης, η δημοτική σύμβουλος και πρ. Αντιδήμαρχος Ευτέρπη Παπαχρήστου, η  εορτάζουσα   ειδική σύμβουλος κοινωνικής πρόνοιας Σταματία Κανταρζή, οι εκλεγμένες δημοτικοί σύμβουλοι Διονυσία Γιαννούλη και Ματίνα Βουκελάτου, ο Πρόεδρος του συνδέσμου παλαιών πολεμιστών-απογόνων Ματθαίος Καζαμίας, εκπρόσωποι λοιπών αρχών και φορέων και πλήθος προσκυνητών.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του μίλησε πολύ παραστατικά για τον πνευματικό κόσμο των Αγγελικών δυνάμεων, τον φύλακα Άγγελο που έχει κάθε άνθρωπος από τη γέννησή του αλλά και τις ουράνιες αγγελικές δυνάμεις που υμνούν ακαταπαύστως το Θεό γύρω από το θρόνο του.

Ο ταξιάρχης Μιχαήλ είναι ο άγγελος εκείνος ο οποίος εμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη, και μάλιστα από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του κόσμου. Ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ και ο οποίος στη συνέχεια την απέτρεψε. Επίσης ο Μιχαήλ ήταν εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Διέσωσε, από την πτώση τις αγγελικές δυνάμεις με το «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου» και για την παρρησία του ο Τριαδικός Θεός του έδωσε τη θέση του «Άρχοντος των αγγελικών Ταγμάτων». Πιστεύεται ότι με εντολή του Θεού οι Πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ενώ κατά τη Δευτέρα παρουσία, “ο Κύριος θα κατέβει από τον ουρανό με πρόσταγμα,με φωνή αρχαγγέλου και με σάλπιγγα Θεού, κι αυτοί που πέθαναν εν Χριστώ θα αναστηθούν πρώτα”.

Αναφέρθηκε επίσης με συγκίνηση στην σχέση του Ασωμάτου με το Ασφενδιού και την Αρχιεπισκοπή την προστασία και ενδυνάμωσή του στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στο πως ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Κώου Ζαχαρίας έφυγε από την αρχιεπισκοπή αφού προσκύνησε την εικόνα του Ασωμάτου η οποία τον ενδυνάμωσε για το μαρτύριο και πηγαίνοντας στην Τουρκικ΄αρμάδα τον πετσόκοψαν οι Τούρκοι και τον πέταξαν στη θάλασσα χωρίς να μαρτυρήσει κανένα όνομα Χριστιανού και να αποφευχθούν τα αντίποινα..

Τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο του π. Σακελλαρίου τα 30 χρόνια διακονίας του στον Ιερό ναό με την αναστήλωση και ανέδειξη της ιστορικής Αρχιεπισκοπής (όπου θα διανυκτερεύσει και ο ίδιος για να τελέσει το πρωί τον Όρθρο και να προεξάρχει στη Θεία λειτουργία), καθώς και τα εμφανή έργα ευπρεπισμού και εκσυγχρονισμού του ναού και των εξωτερικών του χώρων.

Η προσέλευση των πιστών ξαι φέτος γινόταν καθόλη τη διάρκεια του εσπερινού αλλά και αργότερα με εξαιρετική τάξη και κυκλοφοριακή ρύθμιση με την βοήθεια της τροχαίας. Ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων ήταν για άλλη μια χρονιά στην Ευαγγελίστρια και τον κόσμο μετέφεραν για άλλη μια χρονιά με  25θέσια λεωφορεία οι ιδιώτες-εθελοντές Σταμάτης Γιαννούλης και Νίκος Ήλιος καθώς και ο Νίκος Πασσανικολάκης από το ΚΤΕΛ Κω.

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΣΩΜΑΤΟΥ σύμφωνα με τον αείμνηστο ιστορικό της Κω και συγγραφέα Βασίλη Χατζηβασιλείου:

 

Φωτο από: Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Στις 8 Νοεμβρίου γίνεται το πανηγύρι των Ασωμάτων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ  στον ομώνυμο ενοριακό ναό της συνοικίας Ασωμάτου του Ασφενδιού. Ο Ασώματος  συγκεντρώνει την ημέρα αυτή πολλούς προσκυνητές  απ’ όλο το νησί και από την αντικρινή Κάλυμνο. Γι αυτό και το πανηγύρι  του ξεχώριζε από παλιά ανάμεσα στ’ άλλα του νησιού. Η εκκλησία του Ασωμάτου είναι μεν μικρή, αλλά διαθέτει κελιά κι έχει αίθουσα στο ισόγειο με τραπεζοκαθίσματα, για το φαγοπότι της γιορτής. Η αυλή της είναι ευρύχωρη, στρωμένη  με ασπρόμαυρα χοχλάκια της θάλασσας σε διάφορα γεωμετρικά σχήματα και μαιάνδρους και είναι κατάλληλη για τους χορούς του πανηγυριού. Από το βράδυ της παραμονής ο κόσμος σκορπούσε στα καφενεία του  συνοικισμού κι άρχιζε το  γλέντι.

Το μεσημέρι της άλλης ημέρας, μετά τη Λειτουργία, στρώνονταν τα τραπέζια και σερβίρονταν τα φαγητά. Το πρώτο πιάτο συνήθως ήταν πατσάς ή «πιταρίδια» (δηλ. λαζάνια, που έβραζαν μέσα στο ζωμό του κρέατος). Το δεύτερο πιάτο, κρέας βραστό ή κρέας «γιαχνί» με πατάτες, κρεμμύδια και σάλτσα. Ακολουθούσαν τα «γιαπράκια» (ντολμάδες) και στο τέλος ντόπιο τυρί και γιαούρτι. Το πολυχρονίτικο και γεμάτο άρωμα κρασί το κερνούσαν άφθονο οι  νέοι και οι νέες του χωριού σε ειδικούς «μαστραπάδες», παίρνοντας στη σειρά όλους τους συνδαιτυμόνες. Και όλη αυτή η πλούσια πανδαισία προσφερόταν δωρεάν! Τα έξοδα βάραιναν το μοναστήρι και όσους έκαναν προσφορές από «τάξιμο» στον Ασώματο. Στην έξοδο της αυλής στέκονταν  οι  Επίτροποι της εκκλησιάς με την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ κι ένα δίσκο, όπου ο καθένας έριχνε τον οβολό του. Μετά το φαγητό άρχιζε το γλέντι κι ο χορός με ξεφαντώματα, που κρατούσαν ως τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ασωματε μου Αρχαγγελε, ένα ζητάω μόνο
    χάριζε στους προσκυνητές χαρές και υγεία μόνο.
    Τον Ταξιάρχη αρωγό να χουν πάντα μαζί τους
    να είναι φύλακας Άγγελος σε όλη την ζωή τους.
    Τον Παπά Σακελλαρη μας τρέχουνε για να δούνε
    Και στου Ασωματου την Μονή για να ευλογηθουνε.
    Χαίρομαι και χειροκροτώ το έργο που προσφέρεις
    απ όλους τους Παπάδες μας ΕΣΥ πάντα διαφερεις!!!
    Πολλά συγχαρητήρια Παπά μου σου αξίζουν
    γιατί Παπάδες σαν κι εσέ τον κόσμο μας στολίζουν!!!

  2. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Κ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ Κ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ. Ο ΑΣΩΜΑΤΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΠΑΝΤΑ Κ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΆΕΙ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ.ΜΕ ΤΟΝ ΓΝΗΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Κ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΩΜΑΤΟ ΜΑΣ.ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ Ο ΑΣΩΜΑΤΟΣ ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΜΑΣ Κ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ