Κακοκαιρία Elias: «Έκλεισαν τα ποτάμια και μας πλημμύρισαν» λέει o πρόεδρος των Ροβιών που μιλά για ολοκληρωτική καταστροφή

0
6152

H κακοκαιρία Elias σαρώνει την Εύβοια – Βρέχει ασταμάτητα από τα ξημερώματα – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Δείτε βίντεο

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Ροβιές της Εύβοιας εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias κάνει λόγο στο protothema.gr ο πρόεδρος του χωριού Θοδωρής Κέρης.

Όπως εξηγεί μέσα από το χωριό περνάνε τέσσερα ποτάμια τα οποία δεν κατάφεραν να κρατήσουν την μεγάλη ποσότητα νερού που ξεκίνησε να πέφτει από τις 4 τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν από τις πλημμύρες τεράστια προβλήματα:

«Μέχρι τώρα έχουν πλημμυρήσει τουλάχιστον 40 σπίτια, υπόγεια ξενοδοχείων, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα ενώ έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και σε θεμελιώσεις σπιτιών. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Το χωριό έχει χωριστεί σε τρία κομμάτια έριξε τόσο μεγάλο όγκο νερού και συνεχίζει να βρέχει. Μέσα από το χωριό περνάνε τέσσερα ποτάμια οπότε καταλαβαίνεται τι έχει γίνει. Δυστυχώς πληρώνουμε αμαρτίες δημάρχων και αντιδημάρχων δεκαετιών πίσω. Έχουν γίνει εγκλήματα στην περιοχή. Κλείσανε ποτάμια, χτίσανε μέσα στα ποτάμια, φράξανε ποτάμια, τα μίκρυναν. Από τις τέσσερις το πρωί βρέχει συνεχόμενα. Ο καιρός μια φορά θα σε “τιμωρήσει”. Τα ποτάμια ήταν καθαρά απλά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την ποσότητα του νερού που έριξε».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Ροβιών και στην κακοκαιρία Daniel υπήρξαν προβλήματα: «Στον Daniel είχαν καταλήξει εδώ φερτά υλικά από το δάσος με καμμένα δέντρα που ξεριζώθηκαν. Η περιφέρεια έβαλε άμεσα μηχανήματα και καθάρισε τα πάντα όμως πάλι τα ίδια. Δεν έχουμε σταματήσει στιγμή, έχουμε μηχανήματα δήμου και περιφέρειας και παλεύουμε».

«Πνίγεται» η βόρεια Εύβοια από την κακοκαιρία Elias

Η Εύβοια είναι η περιοχή που δοκιμάζεται περισσότερο από το πρωί της Τετάρτης μετά τα τα έντονα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη λόγω της κακοκαιρίας Elias ενώ λίγο μετά τις 10 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 για όσους βρίσκονται στο Μαντούδι για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, η υπηρεσία έχει δεχθεί 160 κλήσεις σε Εύβοια, Πελοποννησο και Αττική ενώ κατά τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο από υπερχείλιση χειμμάρων στη Βόρεια Εύβοια. Ειδικά για την Εύβοια διευκρίνισε ότι έχουν γίνει 50 κλήσεις – οι 20 για αντλήσεις δέντρων, οι 10 για κοπές δέντρων και οι πέντε για μετακίνηση ατόμων σε ασφαλή σημεία σε Πευκί, Ροβιές και Μαντούδι.

Δείτε βίντεο από τον ποταμό Νηλέα που είναι στα όρια της υπερχείλισης

«Το νερό έχει φτάσει στο ένα μέτρο μέσα στο χωριό» δήλωνε νωρίτερα ο δήμαρχος Μαντουδίου. «Το νερό που έχει πέσει από τις 3 το πρωί δεν έχει ξαναγίνει. Έχουμε περάσει και την κακοκαιρία Daniel και άλλες κακοκαιρίες και δεν έχει ξαναγίνει 150 χιλιοστά σε λίγες ώρες. Και ο Κηρέας είναι είναι έτοιμος να υπερχειλίσει. Καλούμε όλους τους δημότες να μην κινούνται άσκοπα υπάρχει κίνδυνος από τα φερτά υλικά που κατεβάζουν τα βουνά. Έχουμε πει σε όσους είναι κοντά σε ποτάμια να πάνε σε άλλες περιοχές. Είναι σαν κατακλυσμός» πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δρόμος από τη νότια προς τη βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο λόγω κατολίσθησης στο χωριό Δερβένι. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν άμεσα προς το σημείο καθώς στο χωριό έχουν εγκλωβιστεί πολίτες.

Σοβαρά προβλήματα λίγο μετά τις 11:30 καταγράφηκαν και στο στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας καθώς χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό και έχουν εγκλωβίσει αρκετούς ανθρώπους. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους. Σημειώνεται, δε, ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει βροχόπτωση 155 κυβικά ανά στρέμμα.

«Η κατάσταση είναι σοκαριστική για ακόμα μια φορά στις Ροβιές, το ποτάμι που περναέι μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό» δήλωσε κάτοικος από τις Ροβιές στο evima.gr.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στη Βατερή Ευβοίας κατέγραψε 198 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 8:30 το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

– Στην επαρχιακή οδό Προκοπίου – Πηλίου, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 09:45 της 27-09-2023).
– Στην επαρχιακή οδό Ιστιαίας – Βουτά, λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).
– Στην 127η χ/θ Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).

Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί από τη 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

Το νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε στη Στερεά Ελλάδα λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.

Δείτε βίντεο από τις Ροβιές

Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι στην Εύβοια
Πλημμύρισαν οι Ροβιές στην Εύβοια

Από τις 4 το πρωί δοκιμάζεται η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια. Λίγο μετά τις 5:00ί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα είναι ακατάπαυστη.

EviaZoom.gr: Σφοδρή καταιγίδα στη Χαλκίδα - Η νύχτα έγινε μέρα από τους ισχυρούς κεραυνούς

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας. Από τις 5 το πρωί βρέχει συνεχώς, με διαστήματα όπου η βροχόπτωση είναι ραγδαία φτάνοντας και μέχρι 110 κυβικά το στρέμμα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα, πέρα από πλημμυρισμένα υπόγεια στη νότια πλευρά της πόλης, με την πυροσβεστική να έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις για την άντληση των υδάτων. Εξάλλου μέσα στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα, όπου και είχε σημάνει συναγερμός από την χθεσινή μέρα, λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.

Lamianow.gr : Σφοδρη καταιγίδα τα ξημερώματα στην Λαμία
Ποτάμι το κέντρο της Λαμίας

Από τις 6 και μετά, το κύμα κακοκαιρίας, είναι πάνω από την περιοχή της Αταλάντης, ενώ συνεχίζει να βρέχει με ένταση στη Λαμία. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα τόσο στη Λαμία όσο και τον Δομοκό, την Μακρακώμη και την Στυλίδα. Σε ορισμένες περιοχές της Χαλκίδας, της Βοιωτίας, αλλά και της Φωκίδας η βροχόπτωση ήταν ραγδαία και σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών έπεσαν μέχρι και 150 τόνοι νερό σε κάθε στρέμμα.

Με καταιγίδες «ξύπνησε» η Αττική

Με καταιγίδα και αρκετούς κεραυνούς από την κακοκαιρία Elias «ξύπνησε» η Αττική, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα. Παράλληλα όπως ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά στο λεκανοπέδιο καθώς τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ύφεση των φαινομένων τις επόμενες ώρες.

Δείτε βίντεο από το κέντρο της Αθήνας λίγο μετά τις 6 το πρωί της Τετάρτης

Σύμφωνα με την πυροσβεστική μέχρι και τις 6 το πρωί είχε δεχθεί ελάχιστες κλήσεις για άντληση υδάτων από Μαρούσι, Παλλήνη, Βριλήσσια και Πεντέλη. Η κακοκαιρία Elias που ξεκίνησε την επέλασή της την Δευτέρα, κυρίως στα Καλάβρυτα, το Αίγιο, την Κορινθία και τα Τρίκαλα, έφτασε στην Αθήνα γύρω στις 2 τα ξημερώματα, με έντονη βροχόπτωση και κεραυνική δραστηριότητα να «χτυπάει» αρχικά τον Πειραιά, τη Νίκαια, το Κερατσίνι, το Πέραμα και το Φάληρο και στη συνέχεια και άλλες περιοχές στα νότια προάστια όπως ο Άλιμος και η Νέα Σμύρνη.

Σε 15 νομούς σήμερα η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το meteo.gr η κακοκαιρία Elias θα επηρεάσει συνολικά δεκαπέντε νομούς με βροχές και καταιγίδες.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία Elias κατά τη διάρκειας της Τετάρτης (27/09) θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς ΗλείαςΑχαΐαςΚορινθίαςΑργολίδαςΑρκαδίαςΕυρυτανίαςΦωκίδας, ΦθιώτιδαςΒοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς ΜεσσηνίαςΛακωνίας και Χανίων.

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

xartis-vroxis

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης σήμερα, Τετάρτη, αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Την Πέμπτη (28/09) τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας:

Πλημμυρικά φαινόμενα και στην Πάτρα

Έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και καταιγίδες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από χθες το απόγευμα πολλές περιοχές της Αχαΐας.

Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές. Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαχειριζόμαστε τις κρίσεις, προχωράμε τις αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών

Τέλος στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του δημοσίου – Ιδρύονται 17 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης των εγκεφαλικών

ypoyrgiko-02
Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση από τη μια διαχειρίζεται κρίσεις αλλά από την άλλη διατηρεί απόλυτη προσήλωση στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία του κράτους έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει ένα σύστημα «καινοτόμο και αδιάβλητο» για την επιλογή των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του δημοσίου αλλά και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ίδρυση 17 ειδικών μονάδων αντιμετώπισης των εγκεφαλικών με αποκλειστικό αντικείμενο τη συγκεκριμένη απειλή.

Παράλληλα τόνισε ότι «ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στις περιοχές που πλήττονται» απο τις πλημμύρες, σημείωσε ότι επιβάλλεται «να εντάξουμε την πολιτική προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας» ενώ υπενθύμισε ότι οι αποζημιώσεις από τις πρόσφατες καταστροφές δόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.

«Ξέρουμε ότι αναλώνουμε χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων και αυτό είναι πια μία πραγματικότητα η οποία θα μας συνοδεύει διαρκώς αλλά δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα του λόγου για τον οποίον μας εξέλεξαν οι πολίτες. Και ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από το να εφαρμόσουμε τολμηρές αλλαγές που θα στηρίξουν την ποιοτική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσουν την ανεργία στο βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών και θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς των δημόσιων πολιτικών» κατέληξε στην εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

mitsotakis-ypoyrgiko

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ