Πάνδημη η λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Παρασκευής στην Κω | Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και πλήθος κόσμου ο δισαρχιερατικός εσπερινός

0
14123


Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου στον ανακαινισμένο μεγαλόπρεπο ιερό ναό της Κω και πραγματοποιήθηκε η πάνδημος λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Αγίας που είχε να πραγματοποιηθεί από το 2016.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον εορτάζοντα ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην πόλη της Κω με την μεγάλη παλαιά εικόνα της Αγίας Παρασκευής η οποία είναι αφιέρωση των Κώων της Αμερικής το 1920 να δεσπόζει στην είσοδο.

Στον εσπερινό συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας, πλαισιωμένοι από τον Γενικό Αρχιερατικό Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τους Αρχιμανδρίτες π. Νεκτάριο και  π. Ιωακείμ και τους ιερείς: π. Αναστάσιο Γιώτη, π. Αναστάσιο Τσουκνιά, π. Κωνσταντίνο Καματερό, π. Βαγιανό-Ιωάννη Κώστογλου και π. Περικλή Πουλέντση.

Στον χορό των ιεροψαλτών ήταν στο δεξιό χορό ο Πρωτοψάλτης του ΙΝ Αγίας Παρασκευής Ηλίας Καματερός με τον Πρωτοψάλτη καθηγητή Γιώργο Σακέλλη και του Γιάννη Πεταλά, Νίκο Παπαθωμά, Βασίλη Παπαδόπουλο κ.α. και στον αριστερό χοροί οι: Δημήτρης Διακονικολής, Μιχάλης Ανδρέου, Μιχάλης Γκινής, Αλέξης Τσιούπλης, Γιάννης Βαμβακάς, Γιώργος Κανδύλης και Γ. Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Έπαρχος Κω-Νισύρου Γιάννης Καμπανής, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο πρώην Δήμαρχος και επικ. της Δύναμης Αλλαγής Γιώργος Κυρίτσης, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίνγκος, οι στρατηγοί πρώην Διοικητές της 80 ΑΔΤΕ Κωνσταντίνος Γκίνης, Γιώργος Κουρής και Στέλιος Σεργεντάνης,  η Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Διονυσία Τελλή, ο Αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης, ο πρώην Δήμαρχος και Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θεοδόσης Βαρκάς, οι Δημοτικοί σύμβουλοι, Βάσω Πη και Ηλίας Σιφάκης, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής, ο Νίκος Μανούσης, ο Πρόεδρος του συνδέσμου παλαιών πολεμιστών και απογόνων Ματθαίος Καζαμίας, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού συλλόγου και μέλος του ΔΣ στο ΔΙΙΚ Γεώργιος Τάλλαρος, πολλοί απόδημοι και πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων πολλοί απόδημοι Κώοι.

Μεταξύ των προσκυνητών και ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός (πριν τις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου) Ιωάννης Σαρμάς που δεν ξεχνά ποτέ το νησί που μεγάλωσε.

Σύμφωνα με το ιστορικό του ιερού ναού την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι ενορίες στην πόλη της Κω ήταν διάσπαρτες και μικρές. Εδώ, στο λόφο της Άσπας, υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που ανήκε στην οικογένεια του π. Κωνσταντίνου. Γύρω γύρω ήταν περβόλια με μια ανεμοαντλία που σώζεται ακόμα λίγα μέτρα πιο πέρα, στον ακάλυπτο δίπλα στο ταχυδρομείο. Η πρεσβυτέρα του π. Κωνσταντίνου στη μνήμη της κόρης της Αικατερίνης, χάρισε στην ιερά Μητρόπολη αυτό το εκκλησάκι με το κτήμα, μαζί με ένα πύργο στον πλατύ ποταμό για να μένει ο εκάστοτε Μητροπολίτης και ένα περιβόλι για να διατίθενται τα έσοδα από την εκμετάλλευσή του στους φτωχούς. Αυτά πωλήθηκαν την περίοδο της Ιταλοκρατίας με κανονικές διαδικασίες από τον Αρχιμανδρίτη Φιλήμονα. Ο νέος ναός άρχισε να κτίζεται με τη βοήθεια των Κώων της Αμερικής το 1932 και άντεξε το σεισμό του ’33. Ο Μητροπολίτης κυρός Εμμανουήλ τον καθαγίασε το 1951.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας μιλώντας για τον ανακαινισμένο ιερό ναό, τον νέο άνθρωπο στο πλαίσιο της εκκλησίας και κληρονόμο της αιώνιας ζωής.

Ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Παρασκευής (δια των οδών Ελ. Βενιζέλου-Β. Παύλου και επιστροφή από το Μουσείο και τον πεζόδρομο μπροστά από τα σκαλιά της, ενώ οι παλαιότεροι θυμόντουσαν με νοσταλγία ότι τα παλιά χρόνια η λιτανεία περνούσε από το λιμάνι) με την Φιλαρμονική Κω να προπορεύετεαι αποδίδοντας τις δέουσες τιμές, ενώ την εικόνα βάσταζαν τιμητικά άνδρες του Πολεμικού ναυτικού. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε η Χάρη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος και Αθληφόρου Παρασκευής να σκεπάζει όλο τον κόσμο.

Το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και θα τελεστεί μεγαλόπρεπα με τους δύο Αρχιερείς η Θεία λειτουργία της εορτής.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ