Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Οι αφίξεις, οι σέλφι και η χωροταξία

9
8062

Λίγο μετά τις 11:00, ξεκίνησε η ορκωμοσία των 300.

Σε μια πανηγυρική συνεδρίαση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών που θα απαρτίζουν την ελληνική Βουλή για την επόμενη τετραετία.

Αρκετοί συνοδεύονταν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ άλλοι δεν έχασαν και την ευκαιρία για την πρώτη… σέλφι στα έδρανα του κοινοβουλίου.

Η ορκωμοσία των 300 βουλευτών- Η νέα… χωροταξία (videos)

Η χωροταξία της Βουλής

Η γεωγραφική κατανομή των κοινοβουλευτικών ομάδων έχει ως εξής:

Η Νέα Δημοκρατία κάθεται στις δύο δεξιές πτέρυγες και στο κέντρο της κεντρικής πτέρυγας. Το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε τις θέσεις στα μπροστά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετούνται στα μπροστινά έδρανα της κεντροαριστερής πτέρυγας.

Η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκε στα ορεινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας της Βουλή, η Νίκη πίσω και δεξιά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι Σπαρτιάτες πίσω και αριστερά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέλαβε τις θέσεις στην αριστερή πτέρυγα και πίσω της τοποθετήθηκε η ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας.

Βουλή: Η ορκωμοσία των 300 βουλευτών- Η νέα... χωροταξία (videos)

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίστηκε τη Δευτέρα (3/7) η Βουλή των Ελλήνων της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η σύγκληση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής πραγματοποιήθηκε με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς, που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων.

Από τα υπουργικά έδρανα, ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

Στιγμιότυπα από τις αφίξεις ΕΔΩ

.

vouli_mesa_orkomosia__5_
vouli_mesa_orkomosia__7_
Πηγαδάκια λίγο πριν την ορκωμοσία
vouli_mesa_orkomosia__10_
vouli_mesa_orkomosia__12_
vouli_mesa_orkomosia__13_
vouli_orkomwsia__67_
Χατζηδάκης – Μητσοτάκης

Οι βουλευτές έδωσαν και τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 15 – ανάμεσά τους Έλενα Ακρίτα, Νίνα Κασσιμάτη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ευάγγελος Αποστολάκης – επέλεξαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο

vouli_orkomwsia__87_
Ο Αλέξης Τσίπρας δίπλα στην Όλγα Γεροβασίλη
27387862
Αλέξης Τσίπρας, Όλγα Γεροβασίλη
27387863
Αλέξης Τσίπρας, Ραλλία Χρηστίδου, Όλγα Γεροβασίλη

Στο Κοράνι ορκίστηκαν οι μοσουλμάνοι βουλευτές, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τον πολιτικό όρκο που έδωσαν όσοι βουλευτές το ήθελαν. Από τα υπουργικά έδρανα ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

Δείτε φωτογραφίες από την ορκωμοσία

mitsotakis_orkomosia_voyli_arthro
vouli_orkomwsia__104_
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νότης Μηταράκης, Λίνα Μενδώνη, Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Τασούλας
vouli_orkomwsia__83_
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο σύντροφός της και βουλευτής Διαμαντής Καραναστάσης
vouli_orkomwsia__96_
Ζωή Κωνσταντοπούλου, Διαμαντής Καραναστάσης, Τζώρτζια Κεφαλά, Θεοδώρα Τζάκρη, Σίμων Κεδίκογλου, Ευάγγελος Αποστολάκης, Θεανώ Φωτίου, Αθηνά Λινού
vouli_orkomwsia__80_
vouli_orkomwsia__81_
Η ορκωμοσία των μουσουλμάνων βουλευτών στο Κοράνι
vouli_orkomwsia__77_
vouli_orkomwsia__78_
vouli_mesa_orkomosia__2_
vouli_mesa_orkomosia__3_
vouli_mesa_orkomosia__4_
vouli_mesa_orkomosia__9_
vouli_orkomwsia__71_
Ακρίτα-Μπακογιάννη-Κουτσούμπας
vouli_orkomwsia__68_
Η Ντόρα Μπακογιάννη χαιρετά τον Αλέξη Τσίπρα
vouli_orkomwsia__65_
vouli_orkomwsia__61_
vouli_orkomwsia__101_
Κυριάκος Πιερρακάκης
vouli_orkomwsia__58_
Κατερίνα Μονογυιού
vouli_orkomwsia__50_
vouli_orkomwsia__52_
vouli_orkomwsia__51_
vouli_orkomwsia__44_
vouli_orkomwsia__42_
Μηταράκης-Κεραμέως
vouli_orkomwsia__46_
vouli_orkomwsia__47_
vouli_orkomwsia__43_
vouli_orkomwsia__40_
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος φιλάει την κόρη του
vouli_orkomwsia__41_
vouli_orkomwsia__31_
vouli_orkomwsia__26_
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νίκης
vouli_orkomwsia__105_
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου

Εκλογή Προέδρου της Βουλής

Την Τρίτη το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αρχικά, στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 70 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ευδιάθετη έφθασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή μαζί με τον σύντροφό της

Λίγο μετά τις 10:30 η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της και βουλευτή του κόμματος Διαμαντή Καραναστάση, έφτασε στη Βουλή για την ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

Εισερχόμενη δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως είναι μια μέρα χαράς και σημαντική για τους πολίτες, «γιατί έχουμε υποσχεθεί ότι θα είμαστε η φωνή τους και θα τους βάλουμε μέσα στη Βουλή. Μπαίνουμε, λοιπόν, καλή μας αρχή».

Νωρίτερα, εμφανώς συγκινημένος έφτασε ο πατέρας της κυρίας Κωνσταντοπούλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Στη Βουλή για την ορκωμοσία της κόρης του, Ζωής

Βουλή: Η πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα – Αγκαλιές, «πηγαδάκια» και χειραψίες

Η πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα μετά την παραίτηση από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε στην ορκωμοσία των βουλευτών.

Πολλά ήταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να χαιρετήσουν τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του κόμματος, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που τον αγκάλιασαν θερμά.

Στελέχη και από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από άλλα κόμματα, έσπευσαν να χαιρετήσουν δια χειραψίας τον Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ αυτών και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Λίγο πριν είχε περάσει το κατώφλι της Βουλής και νέος βουλευτής του κόμματος Σπύρος Μπιμπίλας.

Σημειώνεται πως χθες η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε πως επέλεξε την έδρα στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Σπύρος Μπιμπίλας: Τράβηξε τα βλέμματα στη Βουλή και δήλωσε έτοιμος για αγώνες

Ένα από τα νέα πρόσωπα στη Βουλή, θα είναι και ο Σπύρος Μπιμπίλας. Ο ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ, εκλέχθηκε με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας.

Ο κ. Μπιμπίλας έφτασε στη Βουλή φορώντας ένα πουκάμισο με… παπαγάλους, ενώ ήταν εμφανώς χαρούμενος για την ορκωμοσία του.

Κατά την άφιξή του, μάλιστα, έκανε και δηλώσεις στους δημοσιογράφους που περίμεναν στο περιστύλιο της Βουλής. «Σε όλη μου τη ζωή είμαι πάντα με αγώνες. Και εδώ το ίδιο θα κάνω» , είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπιμπίλας.

Φυσικά, δεν έλειψαν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες έξω από τη Βουλή με τη Τζόρτζια Κεφαλά, η οποία επίσης έχει εκλεγεί με την Πλεύση Ελευθερίας. Η τραγουδίστρια των «Μπλε», θα καθίσει και αυτή για πρώτη φορά στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές, εισήλθαν στη Βουλή οκτώ κόμματα, ξεπερνώντας το σχετικό «κατώφλι» του 3%. Η ΝΔ με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, το κόμμα «Σπαρτιάτες» με 12, η Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος με 12, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη» με 10, και η Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου με 8 βουλευτές.

Η πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση της Κ’ Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο. «Καλή σας δύναμη», ευχήθηκε ο αρχιεπίσκος Ιερώνυμος.

Μετά την ορκωμοσία τους, οι βουλευτές υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο ορκωμοσίας και παρέλαβαν ενημερωτικό φάκελλο που περιλάμβανε – μεταξύ άλλων – το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Της σημερινής συνεδρίασης προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α’ Αθηνών και α’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε στο σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την έδρα της Α’ Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλειος Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Εκλογή προέδρου της Βουλής

Την Τρίτη το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αρχικά, στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 70 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη: Νέος εκλογικός νόμος για τις ευρωεκλογές με λίστα και όριο 5%

Αναθεώρηση του Συντάγματος που θα επιμεληθούν Π. Πικραμμένος και Φ. Σπυρόπουλος – Σε Υγεία, Παιδεία και καθημερινότητα οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ypourgiko_xr

Το όραμά του για την Ελλάδα του 2030 προτίθεται να παρουσιάσει ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησής του, τις οποίες θα αναγνώσει την προσεχή Πέμπτη ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας που ανεδείχθη από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Στο ξεκίνημα της νέας θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, να δώσει εμβληματικό χαρακτήρα στην ομιλία που θα εκφωνήσει στη Βουλή, υπογραμμίζοντας την ιστορική διάσταση που έχει η νέα ισχυρή εντολή που έλαβε από τους πολίτες.

Επιδίωξή του, όπως μεταδίδουν στελέχη από το επιτελείο του, είναι να εκφράσει το πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας που ξεκινά από την παραδοσιακή Δεξιά, διαπερνά το Κέντρο και εκτείνεται έως τις παρυφές της Αριστεράς, ένα ρεύμα που συσπειρώθηκε γύρω από τον κ. Μητσοτάκη και έδωσε τη νέα μεγάλη νίκη στην κυβερνητική παράταξη και τη θηριώδη απόσταση των 23 εκατοστιαίων μονάδων που τη χώρισαν από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Επισημαίνοντας και τις έρευνες στην ανατομία της ψήφου της περασμένης Κυριακής, που έδειξαν ότι η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ήταν «μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου οι πολίτες ψήφισαν θετικά για να σχηματιστεί μια αποτελεσματική κυβέρνηση», αξιωματούχοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν «την ωριμότητα και την ετοιμότητα της κοινωνίας να ενστερνιστεί τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει στη Βουλή την Ελλάδα της επόμενης οκταετίας, όπως την οραματίζεται μετά τις τομές που θα γίνουν στη διάρκεια της νέας τετραετίας, η οποία σε τυπικό επίπεδο ξεκινά από το προσεχές Σάββατο, όπου η δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τους 158 βουλευτές που εξελέγησαν με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας.

Μεγάλες αλλαγές

Αποκορύφωμα των μεγάλων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να θέσει σε τροχιά η κυβέρνηση αναμένεται να είναι η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα ξεκινήσει από την παρούσα Βουλή και θα ολοκληρωθεί από την επομένη, καθώς επίσης και οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, που θα δρομολογηθούν επίσης στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, «με στόχο στη διάρκεια της επόμενης ή ίσως και της μεθεπόμενης τετραετίας να περιοριστούν οι πιθανότητες διεκδίκησης βουλευτικών εδρών από κάθε λογής πολιτικά παρατράγουδα».

Παρόλο που τυπικά η αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει μετά τον Νοέμβριο του επόμενου χρόνου, οπότε συμπληρώνεται η απαιτούμενη πενταετία που είναι αναγκαίο να μεσολαβήσει από την προηγούμενη αναθεώρηση, η οποία ολοκληρώθηκε το 2019, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανοίξει από τώρα τις διαδικασίες αναθέτοντας την προετοιμασία του εγχειρήματος σε δύο πρόσωπα με μεγάλη νομική εμπειρία.

Πρόκειται για τον επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρώην πρωθυπουργό και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τον γνωστό ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Φίλιππο Σπυρόπουλο, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων, υπήρξε υπουργός Δικαιοσύνης στην πρόσφατη υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι δυο τους θα αναλάβουν την αρχική επεξεργασία των προτάσεων που θα υποβληθούν εκ μέρους της κυβερνητικής παράταξης, καθώς βούληση του πρωθυπουργού είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, άρα και της κοινωνίας.

Η διάθεση, εξάλλου, που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για συμφωνία στην αλλαγή του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσουν και άλλες αλλαγές. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ διαθέτουν αθροιστικά στη Βουλή 190 βουλευτές, αριθμός που διευκολύνει την επίτευξη της αυξημένης πλειοψηφίας των 3/5 (180 ψήφοι) για να προχωρήσει απρόσκοπτα η αναθεωρητική διαδικασία, η οποία, σε κάθε περίπτωση, θα ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή.

Λίστα και κατώφλι 5%

Στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να προωθηθούν με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση οι αλλαγές του εκλογικού συστήματος με το οποίο θα γίνουν οι προσεχείς ευρωεκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τη δεύτερη Κυριακή του ερχόμενου Ιουνίου (για την ακρίβεια, στις 9/6/2024).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου σε δύο μείζονες αλλαγές στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε:

-Πρώτον, να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης που ίσχυσε στις δύο τελευταίες ευρωεκλογές (του 2014 και του 2019) και είχε ως αποτέλεσμα να πλασαριστούν στις εκλόγιμες θέσεις πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο που είχαν ως βασικότερο προσόν την αναγνωρισιμότητα, η οποία, όπως αποδείχθηκε, τους έδινε προβάδισμα έναντι συνυποψηφίων τους που ήταν στα ίδια ψηφοδέλτια και είχαν καταφανώς μεγαλύτερη σχέση με το αντικείμενο της δουλειάς του ευρωβουλευτή. Η πεποίθηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η επαναφορά της λίστας που ίσχυε από το 1981 έως και το 2009 θα συμβάλει στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής.

-Δεύτερον, να αυξηθεί στο 5% το όριο για την εκλογή ευρωβουλευτή από τα κόμματα που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των κομματικών σχηματισμών και να αποφευχθεί τυχόν αντίστοιχος κατακερματισμός όπως αυτός που προέκυψε στις πρόσφατες βουλευτικές κάλπες και είχε ως αποτέλεσμα να λάβουν το εισιτήριο για τη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση συνολικά οκτώ κόμματα. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν εξυπηρετούνται ο πολιτικός πλουραλισμός και η πολυφωνία επειδή έγιναν βουλευτές πρόσωπα που κατέλαβαν έδρανα εξαιτίας περισσότερο της τύχης παρά διότι είχαν κάποιον διακριτό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες τις οποίες θα κληθούν να εκπροσωπήσουν την επόμενη τετραετία.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση ορισμένων κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή, η οποία ορκίζεται αύριο, και είχαν ελλιπή στελέχωση των ψηφοδελτίων τους. Με αποτέλεσμα, εφόσον για κάποιον λόγο ένας από τους εκλεγμένους βουλευτές παραιτηθεί ή εκπέσει του αξιώματός του, να μην υπάρχει κανείς επιλαχών που να πάρει τη θέση του και έτσι για την πλήρωση της κενής έδρας θα χρειαστεί να γίνουν αναπληρωματικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, το μόρφωμα Σπαρτιάτες, που κατέβηκε την τελευταία στιγμή για να υποκαταστήσει τους υπόλοιπους σχηματισμούς που ήλεγχε ο έγκλειστος στις φυλακές Ηλίας Κασιδιάρης, δεν είχε καν ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στις περισσότερες περιφέρειες είχε στους συνδυασμούς του έναν και μόνο υποψήφιο. Ετσι σε οποιαδήποτε από τις 12 έδρες που κατέλαβε, αν παραιτηθεί οποιοσδήποτε από τους εκλεγέντες, θα γίνει επαναληπτική εκλογή, στην οποία, πάντως, θα μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα κόμματα.

Προκειμένου να αποφευχθούν λοιπόν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις να προβλεφθεί ένας ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που μπορεί να έχει στα ψηφοδέλτιά του κάποιο κόμμα για να ανακηρύσσεται και να παίρνει μέρος στις εκλογές. Προς την ίδια κατεύθυνση, το όριο του 5% για την κατάληψη εδρών στη Ευρωβουλή θα επεκταθεί και στη Βουλή.

Για να ισχύσουν, όμως, οι αλλαγές αυτές στις επόμενες εκλογές, στο Σύνταγμα προβλέπεται ότι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία απαιτείται να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές. Στην αντίθετη περίπτωση, η εφαρμογή τους θα μετατεθεί για τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, κάτι που προβάλλει ως πιθανότερο, αφού στη νέα Βουλή δύσκολα θα συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία.

mple_fakelos_nd
Η επιστολή που συνόδευε τους μπλε φακέλους

Τι περιείχαν οι μπλε φάκελοι

Παρόλο που ο πρωθυπουργός, σχεδόν αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου έλαβε μέρος στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, οι συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκαν εκ νέου στα παλιά τους γραφεία ρίχτηκαν στα βαθιά για την προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων. Την Τετάρτη, άλλωστε, που συνεδρίασε για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο, οι 62 υπουργοί και υφυπουργοί πήραν στα χέρια τους τους περίφημους «μπλε φακέλους» που ετοίμασαν οι δύο στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Πρόκειται για τον αναβαθμισμένο με την αρμοδιότητα του νομοθετικού έργου νέο υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και τη σταθερή αξία του Πρωθυπουργικού Γραφείου, επίσης υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον κυβερνητικό συντονισμό, Ακη Σκέρτσο.

Γνώριμοι από παλιά, όταν ο πρώτος θήτευσε στο Μέγαρο Μαξίμου ως βασικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ο δεύτερος ως διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αμφότεροι διακρίνονται, όπως λένε πηγές που έχουν γνώση των σχέσεων στα ενδότερα του Πρωθυπουργικού Γραφείου, για το πνεύμα συναντίληψης που τους ενώνει. Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ενώ η ευθύνη του κυβερνητικού συντονισμού ανήκει στον κ. Σκέρτσο, ο τελευταίος ζήτησε και είχε τη συνεργασία του κ. Παπασταύρου, όπως και τη συνυπογραφή του, στη διαβιβαστική επιστολή που συνόδευε τους μπλε φακέλους, προκειμένου, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, να εκπεμφθεί μήνυμα «μεγιστοποίησης της συλλογικότητας» που διακρίνει τη δράση της κυβέρνησης.

«Με την εκκίνηση της διακυβέρνησης της περιόδου 2023-2027, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εξαρχής σαφείς κατευθύνσεις για εμπέδωση θεσμοθετημένων διαδικασιών στη λειτουργία του επιτελικού κέντρου της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση, ώστε να υπάρχουν έγκαιρος και αποτελεσματικός ρυθμιστικός προγραμματισμός, αναβαθμισμένη νομοπαρασκευαστική λειτουργία και απαραίτητη επιχειρησιακή επάρκεια», αναφέρεται στην επιστολή των κυρίων Σκέρτσου και Παπασταύρου προς τους συναδέλφους τους υπουργούς και υφυπουργούς.

«Με ένα αποφασιστικό μεταρρυθμιστικό βήμα, τη συγκρότηση της Προεδρίας της Κυβέρνησης, επήλθε μια σημαντική τομή στο μοντέλο οργάνωσης και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένας συστηματικός μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης των εφαρμοζόμενων πολιτικών, ώστε με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ορόσημα να υποστηρίζεται η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και του στρατηγικού σχεδιασμού, με στόχο τα καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες και τη χώρα», αναφέρεται στην ίδια επιστολή.

Κατόπιν εξηγείται ότι «στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνέχειας και για την κατοχύρωση της θεσμικής μνήμης» ετοιμάστηκαν οι μπλε φάκελοι που παραδόθηκαν σε όλους και περιελάμβαναν:

1. Το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027.
2. Τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες του 2023.
3. Το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023.
4. Χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών.

«Μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός, θεσμική μνήμη και κυβερνητική συνέχεια κατακτώνται όταν διαφανείς και θεσμοθετημένες διαδικασίες διαμόρφωσης στόχων, ρυθμιστικής και επιχειρησιακής παρακολούθησης και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου γίνονται κοινό κτήμα και δημοκρατικό κεκτημένο», επισημαίνουν οι δύο υπουργοί Επικρατείας.

Σε συνέχεια όλων αυτών, οι υπουργοί και υφυπουργοί έχουν προθεσμία ως αύριο να στείλουν στο πρωθυπουργικό γραφείο σημειώματα με ιδέες και προτάσεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αν και οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός «θα μιλήσει οραματικά» και δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες των κυβερνητικών προτάσεων, οι υπουργοί θα είναι εκείνοι που θα κάνουν τις εξειδικεύσεις. Προκειμένου, πάντως, να εκπεμφθεί το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει γρήγορα τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε, μέχρι το τέλος Ιουλίου και πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα έχουν εγκριθεί τα δύο πρώτα νομοθετήματα της νέας κυβερνητικής περιόδου.

Το ένα θα αφορά την προσαρμογή του επιτελικού κράτους στις νέες συνθήκες, ενώ το άλλο την εφαρμογή των οικονομικού περιεχομένου προεκλογικών υποσχέσεων, όπως το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, οι αυξήσεις του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, το Youth Pass για τους νέους που ενηλικιώνονται, η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, αλλά και η δέσμευση για επιστροφή στο Δημόσιο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, που επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν περάσει στο Υπερταμείο.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με σαγιοναρες
    με βερμουδες
    με σακιδια και σορτσακια
    λες και πηγαινανε εκδρομη.
    Ουτε σεβασμος ουτε λιγη τσιπ!α στην ιεροτητα του χωρου.
    Καλα τους κανανε και τους στειλανε στον ΑΓΥΡΙΣΤΟ.

    • Κατα λοθος Πρωθυπουργος με την βοηθεια ενος «ακροδεξιου».
      Αυτο γιατι το καταπινουνε αμασητο οι δικοι του?
      Λοιπον να μην καμαρωνει οτι πρωθυπουργησε καποτε.
      Τα χαλια του τα ειδαμε. Αυτος τα ειδε?
      Και οι οι δικοι του τον εξυμνουνε σαν ζωντοβολα που ζουνε σε αλλο κοσμο.
      Τωρα θα μου πεις οτι θα τσιμπαει ενα 10χιλιαρικακι τον μηνα.
      Ε εδω δεν φταιει αυτος. Καποιοι αλλοι ευθυνονται.
      Ο ΘΕΟς να μας βοηθαει με ολους αυτους.

  2. δυστυχώς έχουμε 71 φασίστες στη Βουλή
    ευχομαι στις επόμενες εκλογές να πάρουν το 3,5% που τους αξιζει

    • Οι ΣΥΡΙΖΑιοι έχουν 48 βουλευτές μπερδεύτηκες, και θα καταλήξουν στα ποσοστά του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ….

      Τώρα ότι ο κόσμος είδε ως αντισυστιμικούς τους ακροδεξιούς και όχι εσάς , πρέπει να το συνειδητοποιήσετε…

  3. Όλοι δείχνουν τη διάθεση τους από τις φωτό. Χαρακτηριστική η πρώτη φωτό του Τσίπρα, χαρακτηριστική η πρώτη φωτο της Ζ. Κωνσταντοπουλου με το σύντροφο της…..σα να μυρίζουν βουνιες…

  4. Γνωρίζετε ποιος ήταν ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης; Αν όχι, τώρα ξέρετε γιατί σε 50 χρόνια κανείς δε θα ξέρει ποιος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας..

  5. πρόεδρος του Siriza Partisi πρέπει να βγει η συντρόφισσα η Έφη η Αhcioğlu , να μας λέει για ταξική πάλη και ανοιχτά σύνορα

  6. Έτσι όπως τούς βλέπω στήν κεντρική φωτογραφία τού άρθρου, μέ κατεύθυνση πρός τόν φακό,είναι σάν νά μάς λένε: ΄΄Φύσα !!! … καί ακολουθεί ή μούντζα …

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ