Με λαμπρότητα η εορτή των Αγίων Αποστόλων Αντιμάχειας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου | Προχείριση σε Αναγνώστη του κ. Στυλιανού Λαμπριανίδη

0
5521


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια  εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Θεία λειτουργία της μεγάλης για την Αντιμάχεια εορτής των Αγίων Αποστόλων προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με συλλειτουργούς τον εφημέριο του ΙΝ Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο, και τους ιερείς: π. Ηλία Καμπάκη, π. Αναστάσιο Τσουκνιά, π. Μιχαήλ Μακαρούνα από Κάλυμνο και π. Βαγιανό-Ιωάννη Κώστογλου.

Έψαλλαν οι Αντιμαχείτες ιεροψάλτες με το ιδιαίτερο μερακλίδικο ύφος της περιοχής (το οποίο χάρηκε και ο Σεβασμιώτατος ως γνήσιο «Βυζαντινό» συγχαίροντας ιδιαίτερα τον Βασίλη λέγοντας χαρακτηριστικά «μακάρι να σε είχαμε και στην πόλη»), Βασίλης Συνεσίου Πρωτοψάλτης του ΙΝ επί σχεδόν 50χρόνια  και Δημήτρη Μουνούχος στο αριστερό αναλόγιο, Γιώργος Μιαούδης, Μανώλης Σχουλλής, Γιώργος Μαστορόπουλος και Γιάννης Κιάρης.

Αμέσως μετά την αρτοκλασία έγινε η προχείριση σε Αναγνώστη του ευλαβούς ενορίτη και βοηθού στις ανάγκες του ΙΝ κ. Στυλιανού Λαμπριανίδη, ο οποίος και δέχθηκε τις ευχές όλων να είναι Άξιος.

Παρόντες ήταν ο πρώην Δήμαρχος και τιμηθείς με τον Χρυσούν Σταυρό της Εν Δωδεκανήσω εκκλησίας με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Ντίνος Παπανικολάου και πολλοί προσκυνητές μεταξύ των οποίων αρκετοί απόδημοι.

Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή όταν λίγο πριν την δοξολογία έγινε διακοπή ρεύματος και δεν μπορούσαν να χτυπήσουν οι καμπάνες με το ηλεκτρικό σύστημα οπότε χτύπησαν χειροκίνητα την καμπάνα της  Παλιάς Παναγιάς η οποία ήταν μία από τις τρεις ιστορικές καμπάνες του προσεισμικού μεγαλοπρεπούς ναού των Αγίων Αποστόλων του 1875, όπως μας είπε ο Βασίλης Συνεσίου (οι άλλες δύο είχαν καταστραφεί στον σεισμό).

Οι Απόστολοι του Χριστού θα ξεχωρίζουν μέσα στην Ιστορία της Εκκλησίας, σαν οι υπέρλαμπροι αστέρες πρώτου μεγέθους της πνευματικής ζωής. Την 30η Ιουνίου, η Εκκλησία γιορτάζει τους δώδεκα Αποστόλους που αρχικά εξέλεξε ο Κύριος, πλην του Ιούδα Ισκαριώτη. Αυτοί είναι: Σίμωνας (Πέτρος), Ανδρέας, Ιάκωβος, Ιωάννης, Φίλιππος, Θωμάς, Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), Ματθαίος, Ιάκωβος του Αλφαίου, Σίμωνας ο Ζηλωτής, Ιούδας ο αδελφός του Ιακώβου του μικρού και ο Ματθίας, που εξελέγη μέσα στο υπερώο τις παραμονές της Πεντηκοστής, σε αντικατάσταση του Ιούδα του Ισκαριώτη. Τη ζωή του καθενός των Αποστόλων αυτών, σκιαγραφούμε στις ιδιαίτερες γιορτές τους. Εδώ γίνεται υπενθύμιση της ενότητας που είχαν μεταξύ τους, αλλά και της ηθικής τους, που τόσο συνέβαλε στην πνευματική εν Χριστώ αναγέννηση του κόσμου. Έχουμε, λοιπόν, χρέος και εμείς οι αγωνιζόμενοι χριστιανοί, να κινούμαστε στα ίχνη τους και με θερμό ζήλο για τη διάδοση του σωτηριώδους μηνύματος του Ευαγγελίου, που διέπνεε κι αυτούς, να γίνουμε μιμητές του έργου τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ