Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – Υφ Ναυτιλίας & Νησιωτικής πολιτικής ο Γιάννης Παππάς – Δείτε όλα τα ονόματα

34
11689

Χατζηδάκης στο Οικονομικών, Δένδιας στο Εθνικής Άμυνας, Πιερρακάκης στο Παιδείας, Χρυσοχοΐδης στο Υγείας, Δημήτρης Παπαστεργίου στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – «Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς», λένε κυβερνητικές πηγές

νακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την νίκη στις εκλογές της 21ης Ιουνίου.

Οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν την Τρίτη, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν οι παραδόσεις – παραλαβές των υπουργείων και την Τετάρτη θα συγκληθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση. Ο κ. Μαρινάκης ξεκίνησε την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου με το υπουργείο Οικονομικών, που αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας, το υπ. Εσωτερικών η Νίκη Κεραμέως, ενώ στο υπ. Παιδείας θα βρεθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης και στο Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Από τις «εκπλήξεις» της σύνθεσης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Τρικκαίων, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δείτε βίντεο με τις ανακοινώσεις:

Ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κυβέρνησης

Ολόκληρη η σύνθεση της κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

Υφυπουργός: Χάρης Θεοχάρης

Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Νίκη Κεραμέως

Αναπληρωτής Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Στάθης Κωνσταντινίδης

Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης

Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Οικονόμου

Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή

Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη

Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός: Χριστίνα Αλεξοπούλου

Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης

Υπουργός: Κώστας Σκρέκας

Υφυπουργός: Μάξιμος Σενετάκης

Υφυπουργός: Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υφυπουργός: Βασίλης Σπανάκης

Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Νότης Μηταράκης

Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης

Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού

Υπουργός: Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπουργός: Δημήτρης Καιρίδης

Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργός: Μαρία Κεφάλα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης

Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης

Υφυπουργός: Σταύρος Κελέτσης

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υφυπουργός: Γιάννης Παππάς

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος

Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Κυβερνητικές πηγές: Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές μετά τις ανακοινώσεις, «πρόκειται για μια κυβέρνηση με προσανατολισμό στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων, τους οποίους έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς».

Όπως σημειώνουν:

«- Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς. Μια κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας όπως έχει διαμορφωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με πολύ περισσότερες γυναίκες, rotation σε υπουργούς που αναλαμβάνουν νέους σημαντικούς ρόλους, νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα, πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται κι αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση.

– Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το 25% είναι γυναίκες. Μετέχουν 15 γυναίκες. Τέσσερις υπουργοί 1 αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί. Από 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί) στο προηγούμενο σχήμα.

»- Ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

»- Tα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που θέσαμε προεκλογικά για αύξηση μισθών που θα προκύψει από την ανάπτυξη, για αναμόρφωση του ΕΣΥ, για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή, για μείωση των ανισοτήτων θα είναι ο οδηγός της κυβερνητικής δράσης. Από την υλοποίηση αυτών των στόχων θα κριθούμε.

»- Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης και στη μείωση των ανισοτήτων. Πέραν των οριζόντιων πολιτικών για τη συμπεριλιπτικότητα, που αφορούν στο σύνολο του κυβερνητικού έργου, δημιουργείται νέο Υπουργείο για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή.

»- Δομικές αλλαγές επίσης όπως, η μεταφορά στο Υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δις ευρώ για την επόμενη θητεία. Στις δομικές αλλαγές περιλαμβάνεται και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό.

»- Οι υπουργοί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, θα παραλάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της 4ετίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Σαραντάρηδες, γυναίκες, rotation και … Παπαστεργίου

Οι κινήσεις που δίνουν το «στίγμα Μητσοτάκη» – Κρίσιμα στοιχήματα σε τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία – Η έκπληξη με τον δήμαρχο Τρικκαίων

mitsotakis-m2

Σαραντάρηδες, rotation, γυναίκες σε ποσοστό 25%, πρωτοκλασάτα στελέχη στον κυβερνητικό «πάγκο» και «σφικτό» σύστημα ελέγχου από το Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά από την εκλογική νίκη του με ποσοστό 40,5%  και «ιστορική» διαφορά πάνω από 22 μονάδες σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επιλογές του πρωθυπουργού αποτυπώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις δομικές αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και την βούληση του κ. Μητσοτάκη να τρέξει όλες τις αλλαγές που υποσχέθηκε για το κοινωνικό κράτος και την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Παράλληλα, το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας της νέας κυβέρνησης – στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχουν αναγνωστεί οι προγραμματικές δηλώσεις και θα έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης – δείχνει ότι υπάρχει διάθεση για αναπλήρωση του χαμένου χρόνου λόγω της απλής αναλόγικής.

Οι δομικές αλλαγές

Πιο συγκεκριμένα, οι δομικές αλλαγές αφορούν κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο θα προΐσταται ο Κωστής Χατζηδάκης με αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση ,  στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης).

Όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει επανειλημμένα για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων ύψους 80 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, η οποία θα επηρεάσει καταλυτικά την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στις δομικές αλλαγές περιλαμβάνεται και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό – τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Στα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που έθεσε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από την αύξηση των μισθών περιλαμβάνονται επίσης οι δεσμεύσεις του για την την αναμόρφωση του ΕΣΥ, ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ουσιαστική στήριξη του κοινωνικού κράτους. Για τον λόγο αυτό δημιουργείται νέο Υπουργείο για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή ενώ και οι αλλαγές στα πρόσωπα στα υπουργεία Υγείας, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη  και Παιδείας με τον Κυριάκο Πιερρακάκη περιγράφουν τους στόχους της νέας τετραετίας.

«Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών, αλλά σκληρής δουλειάς» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και υπογράμμιζαν ότι ο προσανατολισμός της είναι η υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων που έχει ανάγκη η χώρα.

Πρωτοκλασάτοι στον «πάγκο»

Στη συγκεκριμένη συγκυρία ο πρωθυπουργός επέλεξε να αφήσει στον «πάγκο» πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Θάνος Πλεύρης. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει προεκλογικά ότι θα προχωρούσε και σε τέτοιες κινήσεις.

Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης και το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει πολύ περισσότερες γυναίκες, 15 στο σύνολο, έγινε το περιβόητο υπουργικό rotation – και μόνον η Λίνα Μενδώνη παραμένει για δεύτερη τετραετία στο χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού.

«Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το 25% είναι γυναίκες: Τέσσερις υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί, από 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί) στο προηγούμενο σχήμα. Ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Εξίσου σημαντικό είναι επίσης ότι στο νέο υπουργικό σχήμα επιλέχθηκαν πρόσωπα και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ο έως τώρα δήμαρχος Τρικκαίων  Δημήτρης Παπαστεργίου που έχει προχωρήσει σε πλήθος καινοτομιών στα Τρίκαλα, ο οποίος θα παραλάβει από τον κ. Πιερρακάκη το βαρύ χαρτοφυλάκιο για την ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Ποιες είναι οι 15 γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος

Τέσσερις αναλαμβάνουν αρμοδιότητες υπουργού, μια αναπληρωτή υπουργού και δέκα τοποθετούνται σε θέση υφυπουργού

zaxaraki-sdoukou-agapidaki

Επιβεβαιώνεται το στίγμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προηγούμενες ημέρες για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης καθώς εκτός από το σαρωτικό rotation υπάρχει και η έντονη παρουσία γυναικών.

Από τους 62 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς οι 15 είναι γυναίκες που αναλαμβάνουν καθήκοντα στο σύνολο σχεδόν των υπουργικών δομών.

Οι Σοφία Ζαχαράκη, Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη και Ολγα Κεφαλογιάννη αναλαμβάνουν θέση υπουργού, η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη τοποθετείται αναπληρωτής υπουργός ενώ 10 αναλαμβάνουν χρέη υφυπουργού.

mendoni
H Λίνα Μενδώνη

Νέες παρουσίες στο κυβερνητικό σχήμα εκτός από τις κυρίες Κεφαλογιάννη και Αγαπηδάκη είναι οι βουλευτές, Αννα Μάνη Παπαδημητρίου, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Μαρία Κεφάλα και Έλενα Ράπτη καθώς και οι μη εκλεγμένες Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διπλωμάτης – πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Βιβή Χαραλαμπογιάννη πρώην γγ του Υπουργείου Εσωτερικών και Αλεξάνδρα Σδούκου πρώην γγ Ενέργειας.

Επανέρχονται στην κυβέρνηση οι Ζέττα Μακρή, Δόμνα Μιχαηλίδου και Σοφία Βούλτεψη οι οποίες θήτευσαν σε υπουργικές θέσεις και την περίοδο 2019 – 2023.

Δεν ανανέωσαν την θητεία τους οι: Μαρία Συραγγέλα, πρώην υφυπουργός Δημογραφικής πολιτικής που δεν κατάφερε να εκλεγεί στο Δυτικό τομέα Αθήνας, η πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η πρώην υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη

voultepsii
Η Σοφία Βούλτεψη
zeta
Η Ζέττα Μακρή,

Ζαχαράκη – Κεφάλα

Στις εκλογές της 21ης Μαϊου η Σοφία Ζαχαράκη αναδείχθηκε πρώτη σε «σταυρούς» στην Ανατολική Αττική και η θεαματική επίδοση συνοδεύεται από πολιτική αναβάθμιση. Από υφυπουργός Τουρισμού την προηγούμενη περίοδο τοποθετείται υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με υφυπουργό την βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.

zofia-zaxaraki
Η κυρία Σοφία Ζαχαράκη

Η κυρία Ζαχαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 με καταγωγή από το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας. Διατέλεσε σύμβουλος του υπουργού σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης από το 2012 έως το 2014. Τον Αύγουστο του 2016, ορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Μάρτιο του 2019, ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 4 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε υφυπουργός Τουρισμού αρμόδια για θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ειδικών Μορφών Τουρισμού.

Η Μαρία Κεφάλα εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή το 2019. Στις εκλογές του Μαϊου δεν είχε καταφέρει να πάρει την έδρα καθώς στα Ιωάννινα η ΝΔ έβγαλε μόλις έναν βουλευτή. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην «Προαγωγή της υγείας παιδιών και εφήβων».

kefala
Η Μαρία Κεφάλα

Κεφαλογιάννη – Ράπτη

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιστρέφει στο Υπουργείο Τουρισμού καθώς είχε διατελέσει και πάλι υπουργός το 2012 – 15 στην κυβέρνηση Σαμαρά.

olga-kefalogianni
Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη

Εκλέγεται στην Α Αθήνας από το 2007

Η Όλγα Κεφαλογιάννη εκλέγεται βουλευτής από το 2007 ενώ πριν από δύο χρόνια παντρεύτηκε τον μουσικοσυνθέτη Μίνωα Μάτσα με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Υφυπουργός Τουρισμού τοποθετείται η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Ελενα Ράπτη η οποία αν και εκλέγεται από το 2004 βουλευτής δεν είχε αναλάβει εως σήμερα υπουργικά καθήκοντα.

elena-rapti
Η κυρία Έλενα Ράπτη

Κεραμέως – Χαραλαμπογιάννη

Η κυρία Νίκη Κεραμέως μεταπηδά από το Υπουργείο Παιδείας όπου θήτευσε την περίοδο 2015-19 θεσμοθετώντας κρίσιμες τομές όπως η επαναφορά της ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το νέο πόστο θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς πέραν των άλλων σε περίπου ένα χρόνο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

niki_kerameus_arthro
Η Νίκη Κεραμέως

Υφυπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη, μέχρι πρότινος γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα με αρμοδιότητα τη διοίκηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό των δομών της Δημόσιας Διοίκησης. Σε αυτό το διάστημα, υπό τον συντονισμό της ολοκληρώθηκαν μεταρρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού στον δημόσιο τομέα, τη στοχοθεσία, αξιολόγηση και τα κίνητρα ανταμοιβής των υπαλλήλων, το προσοντολόγιο, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου καθώς και θέματα διαφάνειας και ακεραιότητας των δημοσίων υπηρεσιών, τον εξορθολογισμό αρμοδιοτήτων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, και την τηλεργασία. Την περίοδο 2011-2014 διατέλεσε επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, Δ. Στεφάνου και εν συνεχεία του Θ. Λιβάνιου αρχικά στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και από το 2012 έως το 2014, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

vivi-xaralabogianni
Η κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Η βουλευτής Επικρατείας με την ΝΔ Ειρήνη Αγαπηδάκη αναλαμβάνει αναπληρωτής Υπουργός Υγείας θέση που κατείχε η καθηγήτρια Ιατρικής Μίνα Γκάγκα. Η κυρία Αγαπηδάκη είναι ψυχολόγος, έχει διατελέσει Λέκτορας Δημόσιας Υγείας ενώ κατά την προηγούμενη περίοδο υπήρξε Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεταξύ άλλων: του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

eirini-agapidaki
Η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η νέα υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου προέρχεται από το διπλωματικό Σώμα και υπηρετεί ως επικεφαλής της Πρεσβείας της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν 2019 – 2020 υπήρξε επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

papadopoulou
Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Το rotation ακολούθησε και η Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία από Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την προηγούμενη περίοδο αναλαμβάνει Υφυπουργός Παιδείας. Η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου τοποθετείται υφυπουργός Μεταφορών θέση που στο προηγούμενο σχήμα κατείχε ο βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος.

domna
Η Δόμνα Μιχαηλίδου
alexopoulou
Η Χριστίνα Αλεξοπούλου

Στο Ενέργειας αναβαθμίζεται η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία την περίοδο 2019-23 ήταν γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών. Η κυρία Σδούκου είναι δικηγόρος και κατέχει μόνιμη θέση στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από το 2004 εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στη δημόσια διοίκηση σε διάφορες θέσεις των Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ έχει απασχοληθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει εξειδικευθεί στο σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθηση ενεργειακών πολιτικών ως Σύμβουλος όλων των Υπουργών Ενέργειας από το 2007 έως το 2015. Από το 2012 έως 2015 διετέλεσε Διευθύντρια του γραφείου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Από τον Οκτώβριο του 2017 εργάστηκε ως Σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Κατέχει πτυχίο Νομικής, Μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, καθώς και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Διεθνείς & Οικονομικές Σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

alexandra-sdoukou1
Η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου

Η βουλευτής Πιερίας Αννα Μάνη Παπαδημητρίου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Ανάπτυξης. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Πιερίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012.

anna-mari
Η Αννα Μάνη Παπαδημητρίου

Το νέο υπουργείο Οικονομικών: Τα πρόσωπα, οι προκλήσεις, οι μεταρρυθμίσεις και τα «βαριά» βιογραφικά

«Τσάρος» της Οικονομίας ο Χατζηδάκης – Οι «one stop» επενδύσεις στην ευθύνη Παπαθανάση – «Ψηφιακός» υπουργός ο Θεοχάρης – Ο «αλγόριθμος» Θάνος Πετραλιάς

xatzidakis_papathanasis_theoxaris_petralias_arthro

«Τσάρος» της Οικονομίας, με την ανασύσταση (μετά από μια δεκαπενταετία) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθίσταται στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως και επί Παπαντωνίου και Αλογοσκούφη στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, η Ανάπτυξη «πάει πακέτο» με το κρατικό ταμείο, τις επενδύσεις και τη φορολογική πολιτική, στο νέο υπερυπουργείο που, όπως όλα δείχνουν, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες για το ΕΣΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, στο υπουργείο Ανάπτυξης θα απομένουν οι αρμοδιότητες του Εμπορίου, της Βιομηχανίας, της Έρευνας και Τεχνολογίας.

Τα προβλήματα που άφησε πίσω η κρίση χρέους, αλλά και η περίοδος πανδημίας, κατέστησαν σαφές ότι η διαχείριση των κρατικών πόρων σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο αποκτά καθοριστικό ρόλο για την κάλυψη του επενδυτικού κενού και παραγωγικότητας που έχει άμεση ανάγκη να αντιμετωπίσει η χώρα.

Οι προκλήσεις για τον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι μεγάλες: μετά από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με τις διπλές κάλπες, η αγορά και η οικονομία αναζητούν να βρουν και πάλι τον βηματισμό τους. Εν μέσω κρίσης ακρίβειας η χώρα προσπαθεί να διατηρήσει το θετικό «momentum», την ώρα μάλιστα που στην Ευρώπη έχει ανάψει η κόντρα Γερμανίας-Γαλλίας (και όχι μόνον) για την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων και λιτότητος.

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός των «λύσεων»

Στο πρόσωπο του Κωστή Χατζηδάκη ο πρωθυπουργός έχει βρει έναν δραστήριο και φιλοπρόοδο πολιτικό «ειδικών αποστολών», μεταρρυθμιστή και πιστό υπέρμαχο της φιλελεύθερης οικονομίας και των αγορών, αλλά και με προσωπικό εκτόπισμα στο εξωτερικό λόγω της μακρόχρονης πορείας του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Γνωρίζει άριστα τα θέματα της αγοράς καθώς έφερε σε πέρας δύσκολες μεταρρυθμίσεις κατά την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Σαμαρά, αλλά και Ενέργειας στα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιτυχίες του στα χρόνια της μεγάλης κρίσης θεωρούνται η διάσωση της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας αλλά και της ΔΕΗ. Σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο επέδειξε τα τελευταία δύο χρόνια και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λύνοντας τον «γόρδιο δεσμό» της ταχείας απονομής συντάξεων. Και όλα αυτά, με γνώμονα την εξυγίανση και επιβίωση -αντί επιβάρυνσης- των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

hatzidakis

Νίκος Παπαθανάσης, αν. υπουργός για «one stop» Επενδύσεις

Με το χαρτοφυλάκιο του γεμάτο με επενδύσεις αλλά και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης μεταφέρεται από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για να «παντρέψει» τις ιδιωτικές επενδύσεις με τα κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά -σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο- και με τους πόρους του ΕΣΠΑ, που σήμερα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η μεγάλη καινοτομία του νέου οικονομικού επιτελείου είναι ότι ενοποιούνται -απ’ ότι φαίνεται- κάτω από τη σκέπη ενός υπουργείου, όλα τα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Συγκεντρώνονται δηλαδή οι αρμοδιότητες, για όλα τα κονδύλια που προέρχονται από ευρωπαϊκά ταμεία και σήμερα επιμερίζονται στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Πρακτικά δηλαδή, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Αναπτυξιακός νόμος και ΣΔΙΤ θα συντονίζονται από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση που ήδη «τρέχει» με τις επενδύσεις τα τελευταία χρονιά.

Από τον Ιούλιο του 2019 που ξεκίνησε ως υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είχε αναλάβει την υποδοχή σχεδίων και αιτήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις. Τώρα πλέον θα τις υποστηρίζει σε όλα τα στάδια, από την υποβολή των προτάσεων μέχρι την τελική χρηματοδότησης σχεδίων, με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης ή πόρους ΕΣΠΑ ή με επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου, χωρίς να χρειάζεται να «τρέχουν» οι επιχειρηματίες από υπουργείο σε υπουργείο.

Ο Νικος Παπαθανάσης γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής και κατάγεται από το Αγρίνιο. Σπούδασε μηχανολόγος-μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και την αεροναυπηγική. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) την περίοδο 1989 – 1991, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα την περίοδο 1991 – 1993, διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε την περίοδο 2005 – 2009, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (ΚΕΔΕΟ) την περίοδο 2008-2010, καθώς και πρόεδρος στην ΣΤΑΣΥ Α.Ε., την περίοδο 2012-2014. Το 2016 τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.

papathanasis_dikaiosyni_2

«Ψηφιακός» υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης

Ρόλο «κλειδί» για την Ανάπτυξη αλλά και μια πιο αποτελεσματική και δίκαιη φορολογική πολιτική, θα διαδραματίσει ο νέος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης που έχει δώσει δείγματα γραφής από το πέρασμά του από την πάλαι ποτέ Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Μέσα στην πιο σκοτεινή περίοδο της οικονομίας και σε συνθήκες κατάρρευσης του κρατικού μηχανισμού, την περίοδο 2011 – 2014 (αρχικά ως Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και στη συνέχεια ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων) πέτυχε τον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση της δομής και λειτουργίας της Εφορίας, καθιστώντας παρελθόν τις «ουρές» ταλαιπωρίας που στοίχειωναν από καταβολής του ελληνικού κράτους τους φορολογουμένους, αλλά εισάγοντας επίσης καινοτομίες και πρωτοποριακά συστήματα ηλεκτρονικών ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής, που αποτέλεσαν τη βάση της Ανεξάρτητης –πλέον- Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Άριστος γνώστης της πληροφορικής, θα ηγηθεί της προσπάθειας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και άλλων πρωτοβουλιών, που βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα.

THEOHARIS

Ο «αλγόριθμος» Θάνος Πετραλιάς

Αναγνώριση του έργου του, θεωρείται και η αναβάθμιση του Θάνου Πετραλιά, από γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής σε υφυπουργό Οικονομικών. Από τα νεώτερα πρόσωπα και… τους σαραντάρηδες της νέας κυβέρνησης (γενν. το 1981) έχει ήδη πίσω του ένα πλούσιο έργο καθώς στα χρόνια της πανδημίας εισήγαγε μια νέα εποχή διαχείρισης των κρατικών κονδυλίων του προϋπολογισμού. Ειδικά στο σκέλος των δαπανών, στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν όλοι πλέον ότι όλα τα μέτρα στήριξης της Πανδημίας και της Ενεργειακής Κρίσης, βασίστηκαν σε δικούς του «λογάριθμους» με βάση τους οποίους έγινε η κατανομή των τεράστιων επιδοτήσεων (άνω των 50 δισ. ευρώ) που δόθηκαν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στόχος ήταν να μη σπαταληθούν «στα τυφλά» με οριζόντιες επιδοτήσεις άλλων εποχών, αλλά με κριτήρια όπως τις κοινωνικές και λειτουργικές ανάγκες, την δυναμική κάθε κλάδου αλλά και κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, με βάσει τα στοιχεία που δήλωναν στην Εφορία.

Αρμοδιότητά του, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και πάλι η διαχείριση του Ταμείου του Κράτους, σε μια εποχή που κάθε ευρώ από θεωρείται «υπερπολύτιμο» για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να συνεχίζει το κράτος να παράγει αδιαλείπτως πρωτογενή πλεονάσματα –όπως ήδη στην πράξη πλέον κάνει. Έχει αναλάβει και προωθεί σωρεία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για τον έλεγχο και παρακολούθηση της αποδοτικότητας των δαπανών του κράτους, για μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους.

thanos_petralias

Ο Θάνος Πετραλιάς από τον Ιούλιο του 2019 υπηρετεί ως Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους και τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Παράλληλα ασκεί τα καθήκοντα Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.ΔΔΗ.Χ.), Προέδρου της Επιτροπής για την παροχή Εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και μέλους του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, ήταν υπεύθυνος διαπραγματεύσεων από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών στις τεχνικές αξιολογήσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και της ενισχυμένης εποπτείας, ενώ είχε κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη στατιστική και πτυχίο και μεταπτυχιακό στα οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Έχει ολοκληρώσει δύο μεταδιδακτορικές έρευνες και έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΟΠΑ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά ινστιτούτα και δημόσιους οργανισμούς όπως το ΚΕΠΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και ως επιστημονικό προσωπικό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2014 ήταν μέλος της Ελληνικής ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Έχει συγγράψει πολλά επιστημονικά άρθρα, βιβλία και μελέτες για θέματα Οικονομίας, Χρηματοοικονομικών, Στατιστικής, Οικονομετρίας, ή και άλλων όπως η Μετανάστευση και η Δημόσια Υγεία.

Χρυσοχοΐδης και Αγαπηδάκη στο υπουργείο Υγείας, ποιοι είναι οι υφυπουργοί

Δύο υφυπουργούς θα έχει πλέον το υπουργείο Υγείας – Ο ένας έχει υπηρετήσει ξανά ως υφυπουργός

hrisohoidis

Πλούσιο υπουργικό παρελθόν σε θέσεις κομβικές χαρακτηρίζει την πορεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ νέος υπουργός Υγείας λαμβάνει… ψήφο εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, καθώς την περίοδο 2019-2021 διετέλεσε υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η πολιτική σταδιοδρομία του κ. Χρυσοχοΐδη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1987, όταν ανέλαβε Νομάρχης Καρδίτσας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Το 1989 εκλέγεται πρώτος σε ψήφους Βουλευτής Ημαθίας με το ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέγεται αδιάλειπτα Βουλευτής Ημαθίας έως και το 2007. Κατά το παρελθόν έχει υπηρετήσει ως Υφυπουργός Εμπορίου (Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1994 – 1996), Υφυπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου (Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη 1996 – 1999), Υπουργός Δημοσίας Τάξης (Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη 1999 – 2003), Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου 2009 –2010). Επίσης, στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2010-2011), θέση στην οποία συνέχισε με την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου το διάστημα 2011-2012. Στην ίδια κυβέρνηση είχε οριστεί, επίσης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ στην κυβέρνηση συνεργασίας Αντώνη Σαμαρά / Ευάγγελου Βενιζέλου τα έτη 2013-2015 διετέλεσε Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα της Υγείας, ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναλαμβάνει η πρώην Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η κυρία Αγαπηδάκη ήταν υπεύθυνη του σχεδιασμού των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης, μέρος των οποίων έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Αναγνωρίζοντας τη σκληρή δουλειά της και την επιτυχία των προγραμμάτων δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την τοποθέτησε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Χωρίς να είναι ακόμη γνωστές οι αρμοδιότητες του καθενός στη νέα πολιτική ηγεσία, η συνέχιση του σχεδίου για τη Δημόσια Υγεία πιθανόν μείνει στα..χέρια της κυρίας Αγαπηδάκη.

agapidaki
Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι ψυχολόγος και έχει διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από το ΕΚΠΑ. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το 2019 άφησε πίσω της την ακαδημαϊκή καριέρα, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας για να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος οι δύο υφυπουργοί στο υπουργείο Υγείας

Δύο υφυπουργούς θα έχει πλέον το υπουργείο Υγείας. Ο ένας είναι ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ένα από τα «πρόσωπα» της πανδημίας. Ο κ. Θεμιστοκλέους διετέλεσε γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ήταν αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία κατά της Covid-19. Είναι νευροχειρουργός και έχει εξασκήσει την ιατρική σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».

themistokleous
Μάριος Θεμιστοκλέους

Το βιογραφικό του συμπληρώνει η θέση του Προέδρου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας. Επίσης, υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ-Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων).

Υφυπουργός Υγείας αναλαμβάνει και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο κ. Βαρτζόπουλος είχε υπηρετήσει ξανά ως υφυπουργός στο υπουργείο Υγείας στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Με δεδομένο ότι είναι Ψυχίατρος είναι πολύ πιθανό να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας. Μένει να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες τις επόμενες ημέρες.

VartzopoulosDimitrios
Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Ο κ. Βαρτζόπουλος εισήλθε πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1975, απ’ όπου έλαβε πτυχίο με άριστα το 1981. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και εργάσθηκε στις Πανεπιστημιακές Κλινικές της Βόννης και της Κολωνίας. Εκπαιδεύθηκε σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές (NLP).

Γιώργος Φλωρίδης: Ο κήρυκας των μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Έχει πει ότι ο Μητσοτάκης αφαίρεσε από την Αριστερά το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας – Υπήρξε για πολλά χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ

1666350

Ένα από τα πρόσωπα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει για να προωθήσει ουσιαστικά βήματα εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων στους κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου είναι ο Γιώργος Φλωρίδης, που αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Με την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας, αποδέχεται ένα πολύ δύσκολο στοίχημα.

Έμπειρο πολιτικό και κοινοβουλευτικό στέλεχος και νομικός επιστήμονας ο κ. Φλωρίδης κινείται επί πολλά χρόνια στο χώρο του Κέντρου, διετέλεσε βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ενώ ξεκίνησε την ενεργό συμμετοχή του στα κοινά από το πεδίο της αυτοδιοίκησης. Όσοι τον γνωρίζουν, τονίζουν ότι διατυπώνει με ευθύβολο λόγο τις απόψεις του και ότι συνηθίζει με τις δημόσιες παρεμβάσεις του να εστιάζει στα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας και των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών αλλαγών.

Το 2010 επί Γιώργου Παπανδρέου διαφώνησε ανοιχτά για τον τρόπο αναχαίτισης της οικονομικής κρίσης από την τότε κυβέρνηση. Δεν αποχώρησε στη συνέχεια μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και παραιτήθηκε από την έδρα του, ιδρύοντας στη συνέχεια, το 2011, τον Κοινωνικό Σύνδεσμο. Επανήλθε όμως στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου 2015 συμπαρατάχθηκε με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος για τις εκλογές του Ιανουαρίου του ίδιου μήνα. Το ΠΑΣΟΚ τότε – στην φάση της εκλογικής κατάρρευσης- δεν εξέλεξε βουλευτή Επικρατείας.

floridis__1_

Ο πρώην υπουργός -είχε μεταξύ άλλων τα ηνία του Δημόσιας Τάξης επί Κώστα Σημίτη το 2003-2004- γεννήθηκε το 1956 στο Σταυροχώρι Κιλκίς. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου συνυπήρξε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο ανέλαβαν από κοινού την πτυχιακή τους εργασία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δημήτρη Τσάτσου. Η σχέση των δυο, του κ. Φλωρίδη με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εξελίχθηκε και μέσα από τις έντονες πολιτικές διαφωνίες, όπως βέβαια – σημειώνει έτερο έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος- και από τη «συμμαχία» τους για την προώθηση πολιτικών υπέρ της ενίσχυσης της χώρας.

Το 1993 έκανε ένα από τα βήματά του στα κοινά και εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς. Ένα χρόνο μετά, το 1994 εξελέγη νομάρχης Κιλκίς στις πρώτες νομαρχιακές εκλογές (μέχρι τότε οι νομάρχες διορίζονταν από την εκάστοτε κυβέρνηση).Παραιτήθηκε από νομάρχης το 1996 για να εκλεγεί – Πρόεδρος ήταν ο Κώστας Σημίτης- βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Επανεξελέγη το 2000, 2004, 2007 και 2009. Διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (30 Οκτωβρίου 1998 – 13 Απριλίου 2000), υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για τον Αθλητισμό (13 Απριλίου 2000 – 24 Οκτωβρίου 2001), υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (24 Οκτωβρίου 2001 – 7 Ιουλίου 2003) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (7 Ιουλίου 2003 – 10 Μαρτίου 2004).

Για τον Γιώργο Φλωρίδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε από την αρχή (όντας στην ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης) «μια Νέα Δημοκρατία, κατά βάση δεξιά με ολίγον Κέντρο και τη διαμόρφωσε σε μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη». Τι σημαίνει αυτό; Όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Ο Μητσοτάκης πήρε τα καλύτερα στοιχεία και από το Κέντρο και από την Κεντροαριστερά και τα συνέθεσε σε μια πολιτική που έχει τα εξής: και το πατριωτικό και το προοδευτικό και το λαϊκό στοιχείο. Δηλαδή αφαίρεσε από την Αριστερά το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας». Αναφερόμενος για παράδειγμα στο προεκλογικό βίντεο με τη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με έναν άστεγο, εξήγησε ότι είχε γίνει το χειμώνα, δεν έσπευσε όμως να το επικοινωνήσει. «Αυτό που έκανε ήταν ο ίδιος να κατανοήσει το πρόβλημα. Το κατανόησε και το μετασχημάτισε σε ένα πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης. Αυτό δεν το έχουμε δει με την Αριστερά. Φούμαρα είχαμε δει», υποστήριξε ο κ. Φλωρίδης για το θέμα.

floridis__2_

Σε άρθρο του δε, έμεινε στην ανάλυση της διαδρομής Μητσοτάκη και υπογράμμισε ότι: «Ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε στην κρίση του Δεξιού-Κεντρώου- Αριστερού κομματικού τοπίου, μ’ ένα πολιτικό σχέδιο διείσδυσης, σύνθεσης και αξιοποίησης των θετικών κατακτήσεων του κάθε χώρου. Μετεξέλιξε τη ΝΔ, από μια Δεξιά με ολίγο Κέντρο, σε μια όντως Κεντροδεξιά παράταξη, με ταυτόχρονη μάλιστα ένταξη πολλών στοιχείων του Κεντροαριστερού χώρου, με πιο εμβληματική την αποτελεσματική ενσωμάτωση του μέχρι τότε κοινωνικού μονοπωλίου της Αριστεράς. Το σχέδιο αυτό δημιούργησε την πατριωτική, προοδευτική και λαϊκή ΝΔ, όχι μόνο διακηρυκτικά, αλλά ως ευρεία πολιτικοκοινωνική συμπόρευση». Έτσι- συνέχισε στο άρθρο του στο iefimerida.gr- οι παλιότερες γενιές που αναγνωρίζονται πολιτικά μέσα από τις Δεξιές, Κεντρώες και Αριστερές ταυτότητες, αλλά ταυτόχρονα κατανοούν την κρίση και τα όρια αυτών των σχημάτων, μετατοπίστηκαν σε μεγάλη έκταση και βρήκαν διέξοδο σ’ ένα συνασπισμό «Σταθερότητας και Προόδου» για την ανάταξη και προοπτική της χώρας…»

Στις 18 Ιουνίου, ελάχιστες ώρες πριν τις δεύτερες εκλογές «άκουγε» προσεκτικά τον πολιτικό λόγο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και διαπίστωνε με ανάρτησή του στο facebook: ««Ασύδοτο καθεστώς» ‘Έτσι ονόμασε σήμερα στη συνέντευξή του ο Α. Τσίπρας, την αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ που πιθανότατα θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ας θυμηθούμε κάποια στοιχεία: Στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ πήρε το 39,85% των ψήφων. Στις εκλογές του 2023 η Ν.Δ πήρε το 40,79% των ψήφων. Αν, ας πούμε η Ν.Δ πάρει το ίδιο ποσοστό στις 25 Ιουνίου, τότε θα υπάρχει κίνδυνος «ασύδοτου καθεστώτος», δεδομένου ότι θα έχει ενισχύσει τα ποσοστά της κατά 0,94 % σε σχέση με το 2019! Και ο Τσίπρας ζητάει μεγαλύτερο ποσοστό από το 20% που πήρε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, για να αποτρέψει το «ασύδοτο καθεστώς Μητσοτάκη», δηλαδή ας πούμε 22%, ενώ έχοντας πάρει 31,53% το 2019, τελικά δεν κατάφερε και πήγε αυτός και όχι η Ν.Δ, στο 20%. Άντε βγάλε άκρη με το Vertigo που τους έχει πιάσει εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ».

Κάθε άλλο παρά πέρασε απαρατήρητη και ασχολίαστη η εμφάνιση- άνοδος του κόμματος ΝΙΚΗ, που πήρε υψηλά ποσοστά από τον πρώτο γύρο στο νομό, όπου ο κ. Φλωρίδης έχει διατελέσει νομάρχης αλλά και βουλευτής ΠΑΣΟΚ.

floridis__3_

Δεν απέφυγε να πεί δημοσίως την άποψή του και να προκαλέσει σύγκρουση: «Συνειδητοποιήθηκε κάποια στιγμή τι ακριβώς έχει συμβεί, αυτό το κόμμα οργανώθηκε τελείως συνωμοτικά, με πρωταγωνιστές κάποια μοναστήρια, παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, ιερείς, ένα δίκτυο που έδρασε πάρα πολύ συνωμοτικά, φτιάχτηκε πρώτα το εκλογικό σώμα επάνω στην εκμετάλλευση της πίστης απλών ανθρώπων, και στην συνέχεια βγήκε αυτό το κόμμα- τοποίο μπορεί να αποτελέσει μία διαρκή πληγή για την Ορθοδοξία, διότι η Ορθοδοξία είναι ενοποιητικό στοιχείο του Έθνους, από τότε που υπάρχει αυτό το Εθνος, και από τότε που υπάρχει η Ορθοδοξία, και ξαφνικά ένα κόμμα θα εμφανιστεί να την εκπροσωπεί, και αυτό το κόμμα θα μπει στην διχαστική αντιπαράθεση, την κομματική και την πολιτική».

Και πρόσθεσε μιλώντας σε τοπικό μέσο: «Πρέπει να βοηθηθούν οι παραπλανημένοι άνθρωποι, οι καλοπροαίρετοι, ότι εδώ δεν πρόκειται για κάτι που συνδέεται με την Ορθοδοξία, και την πίστη και την Εκκλησία, αλλά συνδέεται με σκοπούς αλλότριους τελείως προς αυτές τις έννοιες, και θα πρέπει ο κόσμος να το κατανοήσει και να μην παρασυρθεί, όπως τέλος πάντων έδειξε να παρασύρεται την πρώτη περίοδο. Αυτοί που συναποτελούν αυτό το κόμμα είναι σαφώς εναντίον του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, εκ των πραγμάτων έχουν επιρροές από τη Ρωσία, αυτό σημαίνει ότι δρουν υπέρ του βασικού εχθρού του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είναι οι Ρώσοι οι οποίοι θέλουν να του αποσπάσουν την οικουμενικότητα και τα πρωτεία, άρα εδώ βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που είναι πάρα πολύ επικίνδυνη».

Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Φλωρίδης σχολιάζοντας τη συντριβή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές της 21ης Μαΐου πρόβλεψε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας.: «Δε νομίζω ότι είναι στον χαρακτήρα του. Και πιστεύω ότι αυτή η ομάδα που έφτιαξε τώρα, δεν ξέρω αν κάνω λάθος, αλλά είναι η ομάδα κρούσης για το αίμα που θα χυθεί μετά τις εκλογές – εσωκομματικά μιλάω και σε εισαγωγικά αυτό που είπα – εσωκομματικά μετά την ήττα της 25ης Ιουνίου. Λοιπόν αυτός ετοίμασε την ομάδα κρούσης για τότε. Γι’ αυτό που έρχεται τότε…Είναι η ομάδα κρούσης για την επόμενη εσωτερική εμφύλια αναμέτρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η Αριστερά είναι μαθημένη σ’ αυτά».

Δημήτρης Καιρίδης: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Ο απόγονος προσφύγων, από τον Πόντο με το πλούσιο επιστημονικό έργο, δίδαξε Διεθνή Πολιτική στο Χάρβαρντ και το Tufts – Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2019

5871266

Τον Δημήτρη Καιρίδη έκρινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως καταλληλότερο για το αξίωμα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, στη νέα σύνθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ο κ. Καιρίδης προέρχεται από τον πανεπιστημιακό κλάδο. Στο ενεργητικό του έχει πλούσιο επιστημονικό έργο και διεθνείς περγαμηνές, καθώς διετέλεσε διδάκτωρ στο Χάρβαρντ και άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια περιωπής, καθώς και σε ελληνικά ΑΕΙ. Συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρύτατα αναγνωρίσιμων πολιτικών προσωπικοτήτων χάρη στις τακτικές εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά πάνελ και ιδιαίτερα κατά το πρόσφατο διάστημα, λόγω της επικαιρότητας την οποίαν απασχόλησαν ζητήματα της ειδικότητάς του, τις Διεθνείς Σχέσεις.

Ο Δημήτρης Καιρίδης δοκίμασε την τύχη του στην ενεργό πολιτική, αρχικά ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2019, με τη Νέα Δημοκρατία. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, εξελέγη για πρώτη φορά στο Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών. Ωστόσο, έχει καθιερωθεί στην κοινή γνώμη περισσότερο σαν ένας επιστήμονας με βαθιά γνώση των θεμάτων επί των οποίων εκφέρει την άποψή του, παρά σαν ένας πολιτικός που επιδιώκει την μέγιστη δυνατή προβολή στα ΜΜΕ. Εκτός όμως από τις συμμετοχές του σε πάνελ και εκπομπές διαλόγου, τις συνεντεύξεις που συχνά παραχωρεί (είτε επί εξειδικευμένων θεμάτων, είτε εφ’ όλης της ύλης), συνεργάζεται ως αρθρογράφος με ελληνικά ΜΜΕ όπως το (Action 24, OnAlert.gr κ.α.)

Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου (με υφυπουργό τη Σοφία Βούλτεψη) σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και Διεθνείς Σχέσεις στο φημισμένο Fletcher School του πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη. Κατόπιν δίδαξε Διεθνή Πολιτική στο Χάρβαρντ, το Tufts και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επιπλέον ο κ. Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, εργάστηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», ως διευθυντής της Θερινής Ακαδημίας της Ολυμπίας και του Δικτύου «Ναυαρίνο».

Στη δημόσια σφαίρα, πέραν των δια ζώσης παρεμβάσεών του, ο Δημήτρης Καιρίδης έχει διακριτή παρουσία ως συντάκτης πάμπολλων άρθρων, μελετών και δοκιμίων. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην εκπαίδευση και τη διαχείριση προγραμμάτων και οργανισμών, ως εμπειρογνώμονας και ως επιστημονικός σύμβουλος σε κυβερνήσεις και ιδρύματα.

Ο κ. Καιρίδης έχει γεννηθεί το Σεπτέμβριο του 1969 (53 ετών), είναι ο μικρότερος μεταξύ τριών αδελφών και τυγχάνει ο ίδιος απόγονος προσφύγων, από τον Πόντο. Συγκεκριμένα ο πατέρας του, Κώστας Καιρίδης, καταγόταν από το Τουαψέ της Ρωσίας και σε παιδική ηλικία ήρθε στην Ελλάδα με το ρεύμα των προσφύγων, ύστερα από τον απηνή διωγμό που υπέστησαν από τους Τούρκους. Η μητέρα του υπουργού είναι γνήσια Μακεδόνισσα, από την περιοχή του Παγγαίου.

Σε ό,τι αφορά στην οικογενειακή κατάστασή του, ο Δημήτρης Καιρίδης είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μαριλίζα Αναστασοπούλου, με την οποίαν έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Νικόλα 9 και την Ίρια, 11 ετών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

34 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εδω παπάς! Υπόσχεται νοσοκομείο. Εκεί παπάς,. Υπόσχεται δικαστικό Μέγαρο, υπόσχεται αν ασύγκροτηση. Ε. Σ. Υ. Πού είναι τώρα ο παπάς. Στον Πειραιά!!!

  2. Αν ο Μητσοτάκης ήθελε να σώσει ό,τι σώζεται από τα δεξιά θα έπρεπε να δώσει Δημόσιας Τάξης στον Βορίδη, Εσωτερικών στον Πλεύρη, Λαθρεποικισμού στον Άδωνι και Παιδείας στον Κυρανάκη.

    Με Καιρίδη και Γεραπετρίτη δεν …μπιπ ποτέ κανείς

  3. Οποιος επιμένει να λέει πως ο λαός ψήφισε όπως ψήφισε στα δεξιά της ΝΔ λόγω ρωσοφιλιας, θρησκοληψίας, νεοναζιστικών «πιστεύω» και όχι επειδή δεν αντέχει άλλο την κατάσταση με τους λαθρο, την προπαγάνδα για τους ΛΟΑΤΚΙ, τις ποινές χάδια στους παραβατικούς κλπ είναι ΗΛΙΘΙΟΣ

  4. Είχα πει στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση ότι τα Δωδεκάνησα και η Κως έκαναν το καθήκον τους.Επρεπε και η ΝΔ να κάνει το δικό της.Πραγματι σήμερα επιβεβαιωθηκα και ο Μητσοτάκης έκανε υφυπουργό τον Γιάννη Παππά.Οσα για τα άλλα υπομονή.Καλη επιτυχία Γιάννη και μην μασάς……

    • Οι εκλογές τελείωσαν .Ξέρω λόγο ηλικίας τα πιάνεις λίγο καθυστερημένα αλλά έλεος.Όλα αυτά τα ωραία κρίθηκαν και ο κόσμος αποφάσισε 11% πήρες.Σε λίγο θα σε πιάσει και η Κωνσταντιπουλου μόνη της.Ασχολησου να γίνεις καλύτερος.

      • Το οτι εισαι βλαμμενο ατομο ειναι γνωστο….Δεν θα δωσουμε λευκη επιταγη στο αγαπημενο σου ζαβο……ΥΓ.παιζει να ειμαι και μικροτερος απο σενα…αλλα ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ….μαθε τουβλο…
        Τι ειπε ο Εφιαλτης-Αποστατης στον βιογραφο του Διαμαντοπουλο.
        ΕΡΩΤΗΣΗ.Οι ακροδεξιοι θα ακολουθησουν τον Κυριακο?
        ΑΠΑΝΤΗΣΗ.Τι λες παιδι μου?Εμενα οι ακροδεξιοι ηταν οι πιο δικοι μου,οι πιο πιστοι,ιδιαιτερα οι βασιλοφρονες.Και οι ακροδεξιοι,λοιπον κατα βαση τον Κυριακο θα ακολουθησουν!!
        σελιδα 123-124..
        https://uploads.disquscdn.com/images/c122d8b21f54345c416849ad3ac4edf82ff33db6abc886f1ad02149e9f233576.jpg
        Υ.Γ.Καρατζαφερης και Φ Κρανιδιωτης επαιξαν τα ρεστα τους….

        • Πιτσιρίκος και σε βοήθησε το ΠΑΣΟΚ όως μας έχεις πει γιαυτο το ψηφίζεις,ανεξάρτητα εποχής;Παπου με στεναχωρείς.Αρχίζεις να τα χάνεις.Σε βλέπω να ψηφίζεις Νικηταρά στις δημοτικές.

        • θες ψυχιατρο χτες…..
          ειπα ποτέ οτι με βοηθησε το ΠΑΣΟΚ???για πες μου να μαθω!!!!χαχααχαχαχα
          ονειρα..με πολυ τρελα…
          Ναι σιγουρα….παιζει να εισαι θειτσα μου!!!χαχαχαχαχ
          https://www.youtube.com/watch?v=DfdkKYHlZp4

  5. Όλα και όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα την ώρα που πρέπει.Δουλειά τώρα και η αντιπολητευση ας σοβαρευτεί επιτέλους .Κυβέρνηση έχουμε ,αντιπολητευση θα βρούμε;

  6. Respect.Σεβασμός.Όλη η οικογένεια στο προεδρικό με σεβασμό η ορκωμοσία στο ευαγγέλιο ,παρουσία του Αρχιεπισκόπου ,συγκίνηση του πρωθυπουργού και τιμή στις αξίες και αρχές της χώρας μας.Αλήθεια υπάρχουν άνθρωποι που τους έλειψε τα χασκογελά ο χαβαλές και η απαξίωση στις παραδόσεις της χώρας μας από « προοδευτικούς»;

  7. Άλλαξε ο μανωλιος κι έβαλε τα ρουχα του αλλιώς για να μην έχει κανείς την ευθύνη… Η καυτή πατάτα πάει από χέρι σε χέρι αλλά ο δικός σας κ@λλος θα καεί… Ηλιθιοι λοβοτομημενοι…

    • Πόση χαρά έχεις στη ζωή σου για να βρίζεις αιωνίως σε κάθε σου σχόλιο… Άντε να ζήσεις αλλού άνθρωπέ μου. Να δεις ομορφιές.
      Δεν είσαι Έλληνας αφού βρίζεις την Ελλάδα και τους Έλληνες.
      Άμε αλλού.

  8. που βρίζει… Χρυσαυγιτες, φασίστες, βελοπουλο.. Κτλ… Βρίζεις τους βουλευτές που φύτεψε η ΝΔ για να τιυς έχει ως ανάχωμα..σε κάθε κόμμα πανιβλακα . Ζωοον….
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjliVVcHwXwDVAA3Hm2KGaZaM4c4HFAxy9Kg-zSQEip8HPSPyWSiXCu0bVgUo8_qX4BxsNBEZx3BIjiILYL2lknQL_UQmiCmNNtmB2yltKvGrKYdJ1EyFk_IjNUbXJwrPCeLfiMydmiUlTq3WipNqy38Y-idOz-FEIL7M7CN2NoXJRQ9nhIy04oqEr6UE/s577/20

  9. Ειδικά Μιράντα-νεοδημοκρατης…
    ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΛΕΊΩΣΑΝ.. .. και που έγιναν..ο κόσμος επιβεβαίωσε ΤΗΝ ΆΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΔΌΤΗ… 2, 1 εκκατομυρια, οκ μισοί ΛΑΘΡΟ Πακιστανοί… Με δωρεάν σπίτια, σίτιση, .. 9 εκκατομυρια τον ΈΦΤΥΣΑΝ… Πστωκορφα ΜΗΤΣ Γ…..!!!…(το 1 εκ fakeτης Singular

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ