Η εορτή του Αγίου Θεολόγου πάνω στο μεγάλο βράχο, με την πηγή «Πυργί» στο Λαγούδι

1
8409


Σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο με πανοραμική θέα, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός του Αγίου Θεολόγου στο Λαγούδι  (κτίσθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο και τον μοναχό Αρσένιο Σκηνούρη πριν από περίπου 950χρόνια τον 11ο αιώνα, την ίδια περίοδο με τη μονή των καστριανών στο παλιό Πυλί, την Παναγία στο Μονάγρι και το εκκλησάκι του Χριστού στο Δίκαιο, με το οποίο και μοιάζει πολύ) . 

Παρουσία αρκετών προσκυνητών εψάλη ο Όρθρος  και τελέστηκε η Θεία λειτουργία από τον εφημέριο της Παναγίας Λαγουδίου π. Κυριάκο Παρασκευαδάκη και χορό ιεροψαλτών: Μιχάλης Δανελλάκης, Μιχάλης Γκινής, Νίκος Διαμαντής, Γιώργος Μαστορόπουλος,  Γιάννης Κιάρης)

Αμέσως μετά με το αντίδωρο και τον άρτο  προσφέρθηκαν καφές και παραδοσιακά κεράσματα από την ενορία Λαγουδίου, στο δάσος δίπλα στην πηγή «Πυργί» με το δροσερό νερό.

Οι άνθρωποι του Ασφενδιού και όχι μόνο, ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο Θεολόγο και τιμούν αυτή την ημέρα καθώς σύμφωνα με εξιστόρηση του αείμνηστου Γιώργου Διακογιώργη (που δεν έλειπε ποτέ από την γιορτή του και κερνούσε κάθε χρόνο το βιολογικό κρασί του): Μια χρονιά, επειδή η εορτή του Αγίου έτυχε να είναι καθημερινή ημέρα, προτίμησαν οι χωρικοί να πάνε στα αμπέλια τους για δουλειά και μέχρι το μεσημέρι έπεσαν τρομακτικά σμήνη ακρίδας και τα κατέστρεψαν όλα.

Τότε συνειδητοποίησαν ότι ήταν η ημέρα της εορτής του Αγίου και δεν την τίμησαν γι’ αυτό και έπαθαν ότι έπαθαν. Αμέσως σκέφτηκαν ότι έπρεπε να πάει ο τότε Ιερέας π. Σεβαστός Σαρηγιάννης στην Πάτμο, στην μονή  του Αγίου Θεολόγου, για να φέρει Αγιασμό να ραντίσουν τα αμπέλια τους.

Έτσι κι έγινε. Με το που επέστρεψε το καΐκι που μετέφερε τον Ιερέα με τον Αγιασμό από την Πάτμο και έδεσε στη σκάλα στο ΜΡιγκάκι, τα σμήνη των ακρίδων σηκώθηκαν σαν ένα σύννεφο και έπεσαν κατευθείαν στη θάλασσα με τους χωρικούς να μένουν άφωνοι από το θαυμαστό αυτό γεγονός και να το διηγούνται μέχρι τις μέρες μας…

Για αυτό το λόγο αλλά και για άλλες πολλές προσωπικές διηγήσεις με θαυμαστά γεγονότα (ιάσεις ασθενών κλπ, ο αείμνηστος Αγοραστός Διακαναστάσης ερχόταν επίσης κάθε χρόνο από την Αθήνα μόνο για την γιορτή του Αγίου ενθυμούμενος πάντα την θαυματουργή θεραπεία του σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχε όταν ήταν παιδί), οι κάτοικοι της περιοχής σέβονται και αγαπούν ιδιαίτερα τον Άγιο Θεολόγο.

Παρόντες ήταν επίσης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω Γρηγόρης Μαυρίδης συνοδευόμενος από στέλεχος της υπηρεσίας, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής όπως και αρκετοί προσκυνητές.

Και του χρόνου, χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ