Εντυπωσιακό και δυναμικό το μακραίωνο έθιμο των Ιπποδρομιών του Αγίου Γεωργίου με πολύ κόσμο στο Πυλί της Κω – Νικητής ο Μάριος Ατσαλάκης

11
19854

(Για να ανοίξετε τις φωτογραφίες πατήστε πάνω στο μπλε F)

Ρεπ. Γ. Κιάρης -Ξανθίππη Αγρέλλη-Κατερίνα Χατζημανώλη

 

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια παρουσία πλήθους προσκυνητών πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Πυλί της Κω,  όπου  αναβίωσε το μακραίωνο έθιμο των Ιπποδρομιών μπροστά από τον ιερό ναό.

Το πρωί εψάλη Όρθρος και τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με συλλειτουργό τον π. Ηρακλή Ζωγραφάκη εφημέριο του Αγίου Γεωργίου.

Έψαλλαν οι Ιεροψάλτες του ΙΝ Εμμανουήλ Κυπραίος, Αριστείδης Χαραμαράς, βοηθητικά ο Γ. Κιάρης καθώς και κυρίες της ενορίας.

Ξεχωριστή ήταν η πλαισίωση της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου και του ναού από μέλη της σχολής χορού «Μυλοποταμίτες» του Γιάννη Πετούση με παραδοσιακές φορεσιές της Κρήτης.

Με τις δέουσες τιμές από τη Φιλαρμονική ορχήστρα Κω υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Θανάση Πουλιού, πραγματοποιήθηκε  η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου γύρω από το ναό παρουσία των τοπικών αρχών (Υποψήφιοι Βουλευτές Γιώργος Νικητιάδης, Ηλίας Καματερός, Φώτης Χατζηδιάκος, Έπαρχος Γιάννης Καμπανής, Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, πρ. Δήμαρχος Επικ. Δύναμης Αλλαγής Γιώργος Κυρίτσης, Διοικητής 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκος, Αστυνομικός Διευθυντής Θέμης Καλαμάτας, Διοικητής ΠΥ Κω Γρηγόρης Μαυρίδης, Επικ. Όραμα και Δράση Ιωάννα Ρούφα, Αντιδήμαρχοι Σέβη Βλάχου, Γεωργία Κασσιώτη, Σταμάτης Καμπουράκης, Σταμάτης Πης, Κασσιώτη, Πρόεδρος ΔΟΠΑΒΣ Παναγιώτης Χατζηχριστοφής, Πρόεδρος Πυλίου Αναστάσης  Κεφαλιανός, Ασφενδιού, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε το πατροπαράδοτο έθιμο των Ιπποδρομιών μπροστά από το Ναό, προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου με την συμμετοχή πολλών αναβατών.

Τα περισσότερα πέρασαν απλώς με καλπασμό μπροστά από τον ναό, ενώ στο διαγωνιστικό μέρος συμμετείχαν συνολικά 9 άλογα και αναβάτες.

Πραγματοποιήθηκαν 3 κούρσες αλόγων (με επαναλήψεις αφού είχαμε αρκετές άκυρες καθώς τα άλογα είναι δύσκολο να συντονιστούν και έφευγαν νωρίτερα) και τελικά οι τρεις πρώτοι που διαγωνίστηκαν κατά σειρά τελικής κατάταξης ήταν οι Μάριος Ατσαλάκης, Στέργος Διαμαντής και Κώστας Πλάτσης και  σύμφωνα με το έθιμο ο Μητροπολίτης έσπασε το αυγό στο κεφάλι του αλόγου του νικητή, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν τα καθιερωμένα αναμνηστικά κατά τις απονομές από τους επισήμους.

Αρχικά, την περιφορά της εικόνα του Αγίου στο δρόμο μπροστά από το ναό έκανε ο Κώστας Ζήκας (τελευταίος προηγούμενος νικητής)

Στην παρουσίαση του εθίμου των Ιπποδρομιών με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ήταν και φέτος ο Δάσκαλος Νικόλαος Βλάχος με ηχολήπτη τον Σκεύο Ξυλουρά.

11 ΣΧΟΛΙΑ

    • ……ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !
      ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ !
      ΔΡΟΜΟΣ ΓΥΑΛΙ !!
      ΑΝΑΒΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΝΗ !
      ΠΛΗΘΩΡΑ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ !!
      ΜΟΝΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΕΙ!!

  1. Αυτές τις μλκιες πρέπει επιτέλους να της σταματήσουν με την ταλαιπωρία των ζώων καλά ο εισαγγελέας δεν τα βλέπει κακοποίηση ζώων και εξαναγκασμός πρέπει να σταματήσουν να τρέχουν με τα άλογα τα ζώα ας κάνουν ένα απλό περίπατο στην άμμο όχι στην άσφαλτο ελεος!!!! Το έχετε τερματίσει

    • Το πιο ουσιώδης σχόλιο..ο άλλος ήταν πιο βαρύς από το άλογο και το χτυπούσε να πάει πιο γρήγορα..ο άλλος μια ζωή εφέ.. μια απλή παρέλαση των αλόγων με την εικόνα Κ όλα μια χαρά..

  2. Χρόνια πολλά με υγεία και βοήθεια σε όλο το κόσμο ο Άγιος Γεώργιος!!! Έθιμα και παραδόσεις να ξέρεις εσύ που πάντα είσαι ο κριτής ! Πόσο λυπάμαι εσάς τους κακομηρους που δεν έχετε τίποτα άλλο πρόβλημα και το μόνο που κάνετε σχόλια!!! Ντροπή !!! Εύχομαι ο Άγιος να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την κακία ! Το έθιμο παραμένει αιώνες τώρα ! Εσείς αγαπάτε μόνο το ιππόδρομο εκεί αγαπούν περισσότερο τα άλογα ! ;;;;;;Όπως εσείς αγαπάτε να κρίνεται για να ικανοποιήσετε την μιζέρια σας !!!!

    • Ποια κακία να ξεπεράσουμε? Ξεπέρασε εσύ τα παγανιστικά,ειδωλολατρικά έθιμα και άσε τους άλλους να πάνε στην κόλαση,
      Έχει ακόμα πιστούς που βάζουν στα ζωντανά νέυτι στον κώλο,Ούτε πήγα ,ούτεβ υα πάω ποτέ.

  3. Γεια και χαρά σας κυρία απορία ! Οι κρητικοι που τίμησαν τον Άγιο Γεώργιο για την λιτανεία της εικόνας Του,ήταν τάξιμο, γι’αυτό φόρεσαν την κρητική τους φορεσιά Βοήθεια σας !!!! Χρόνια πολλά και καλά!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ