ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ιδιαίτερη και συγκινητική η εορτή του Αγίου Φανουρίου στις δικαστικές Φυλακές Κω με πλήθος προσκυνητών και αμέτρητες φανουρόπιτες

0
2122
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή
Με κατάνυξη, ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια παρουσία πλήθους προσκυνητών τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός του Αγίου Φανουρίου στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, στο κατάστημα κράτησης των Δικαστικών Φυλακών Κω, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία, συμπαραστατούμενου από τον π. Κωνσταντίνο Καματερό.
Πλήθος ευλαβών προσκυνητών κατέκλυσαν τον χώρο των Φυλακών γύρω από το ιερό παρεκκλήσιο με συνεχή ροή προσέλευσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού.
Ο ναός θα παραμείνει ανοιχτός και αύριο το πρωί όπου θα ψαλεί ο Όρθρος και θα τελεστεί η Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του άρτι αφιχθέντος από την Κάρπαθο, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.
Τους ύμνους απέδωσε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη-καθηγητή Γιώργο Σακέλλη, Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντίνος Χατζηάμαλλος, Νικόλαος Παπαθωμάς, Μιχάλης Καρακιόζης και Γ. Κιάρης.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Έπαρχος Κω-Νισύρου Γιάννης Καμπανής, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Διευθυντής του Σωφρονιστικού καταστήματος Γεώργιος Δέμος, ο πρ. Διευθυντής Βασίλης Καραθάνος, η Πρόεδρος του ΔΣ Διονυσία Τελλή, η Αντιπρόεδρος Σμαράγδη Παρισίδη, ο Αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης, εκπρόσωπος της 80 ΑΔΤΕ, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Παναγιώτης Χατζηχριστοφής, ο Πρόεδρος Ασφενδιού και Πρόεδρος των Σωφρονιστικών υπαλλήλων Μιχάλης Γιωργαλλής, ο Γραμματέας Οργανωτικού Συνοριακών Φυλάκων Δωδεκανήσου Γιάννης Ρώτας κ.α.
Για άλλη μια χρονιά προκαλούν εντύπωση τα πολυάριθμα έργα τέχνης που έφτιαξαν οι τρόφιμοι του καταστήματος κράτησης και τα οποία ήταν σε έκθεση, οι οποίοι επίσης έχουν διαμορφώσει και πάλι έναν υπέροχο κήπο με λαχανικά και λουλούδια.
Στο τέλος του εσπερινού μοιράσθηκαν στους πολυάριθμους προσκυνητές κομμάτια από αμέτρητες Φανουρόπιτες που με ευλάβεια έφτιαξαν κι έφεραν για ευλογία και συγχώριο οι πιστές, στον Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργό Άγιο Φανούριο.

Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου, από νωρίς το απόγευμα γυναίκες κυρίως, πηγαίνουν τις φανουρόπιτες στην εκκλησία τάμα στον Άγιο Φανούριο ώστε να τους βοηθήσει σε κάτι που του ζητούν, για τον βίο του Αγίου Φανουρίου, τις Φανουρόπιτες αλλά και την πνευματικότητα της Κω και των κατοίκων της αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας.

 

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ

Είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο. Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει και να το αποτρέψει.

Η παράδοση που σχηματίστηκε, είναι ότι: η Μητέρα του ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέει η παράδοση σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.

Αυτό είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή γλυκόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’; τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Βέβαια ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπανδρα κορίτσια.

Βεβαίως προτιμητέο θα ήταν τα κίνητρα και οι εκδηλώσεις να ήταν περισσότερο πνευματικού χαρακτήρα αλλά στο χέρι μας είναι να έχουμε και πνευματική ωφέλεια. Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε εμείς την πίτα και όχι να την αγοράσουμε έτοιμη, να μάθουμε το απολυτίκιο του Αγίου και τον βίο του, να συμμετέχουμε ενεργά στις ακολουθίες που γίνονται προς τιμή του Αγίου και να μην μένουμε μόνο στην προσφορά της φανουρόπιτας.

Άλλωστε ο Άγιος, αυτό είναι που θέλει από εμάς, την ειλικρινή συμμετοχή μας και την προσευχή μας, έτσι ώστε να μεσιτεύει όπως και κάθε Άγιος στον Χριστό, για την σωτηρία της ψυχής μας και αν κάτι θέλουμε οπωσδήποτε να μας φανερώσει, αυτό ας είναι ο σωστός δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία Του. Ο ένδοξος του Χριστού μεγαλομάρτυς Φανούριος ιστορικά δεν είναι γνωστός. Τον γνωρίσαμε μετά από τυχαία εύρεση της εικόνας του το δέκατο τέταρτο αιώνα στη Ρόδο. Τότε την ανασκαφή παλαιών οίκων στο νότιο μέρος του παλαιού τείχους βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες. Μεταξύ αυτών βρέθηκε και αυτή του αγίου Φανουρίου, στην οποία ο άγιος εικονίζεται νεαρός στρατιώτης που κρατεί στο δεξί χέρι σταυρό με αναμμένη λαμπάδα. Η εικόνα περιβάλλεται από δώδεκα μαρτύρια.

Πολλοί έχουν συνδυάσει τη μνήμη του με φανερώματα και τον θεωρούν ως τον άγιο που φανερώνει χαμένα αντικείμενα ή κρυμμένα μυστικά. Και τούτο γιατί ο άγιος έγινε γνωστός από την φανέρωση της εικόνας του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ