ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολύ κόσμο ευλάβεια και κατάνυξη ο πανηγυρικός εσπερινός του Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Πλατάνι – Μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι

0
3417


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με πολύ κόσμο, ευλάβεια και κατάνυξη εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ισαποστόλου και Εθνομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο στο Πλατάνι Κω.

Τον πολυϊερατικό εσπερινό τέλεσαν ο Γενικός Αρχιερατικός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης και οι Ιερείς: π. Αναστάσιος Γιώτης εφημέριος Αγ. Αθανασίου & Αρχαγγέλου Γαβριήλ Πλατανίου και κτήτορας του Ιερού παρεκκλησίου, π. Περικλής Κιάρης, π. Κωνσταντίνος Καματερός, π. Αναστάσιος Τσουκνιάς και ο Διάκονος π. Περικλής Πουλέντσης.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη καθηγητή Γεώργιο Σακέλλη: Τρύφων Γεωργίου Πρωτοψάλτης Πλατανίου, Ιωάννης Κωνσταντόπουλος εκ Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Γκινής, Γιώργος και Γιάννης Κιάρης.

Ο Γενικός Αρχιερατικός, π. Ιωάννης μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου ο οποίος επισκέπτεται την παλιά του Μητρόπολη και τον γέροντα του κ. Αμβρόσιο στην Κάρπαθο για την εορτή του Αγίου Ιωάννη και μίλησε με συγκινητικά λόγια για τη ζωή, το έργο και τις διδαχές του Ισαπόστολου, Διδάσκαλου του γένους και Εθνομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της 80 ΑΔΤΕ και των ένστολων αρχών και πάρα πολλοί προσκυνητές.

Το πρωί, στον ίδιο χώρο, θα ψαλεί Όρθρος και θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία λειτουργία

Ακολούθησε πλούσια τράπεζα αγάπης στο πλαίσιο του «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε» και της αγάπης που δίδαξαν οι Απόστολοι όπως τόνισε στην ομιλία με τις ευχαριστίες τους προς όλους ο εφημέριος Πλατανίου και κτήτορας του Ιερού παρεκκλησίου με τη βοήθεια των ενοριτών του από τον υστέρημά τους -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- π. Αναστάσιος Γιώτης.

Ο π. Αναστάσιος Γιώτης ο οποίος πέρσι είχε αναφέρει συγκινημένος ότι ήταν ένα προσωπικό τάμα στον Άγιο απ΄όταν ήταν 14 ετών τόνισε ότι οι Στερεοελλαδίτες και Βορειοελλαδίτες ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό μιας και χάρη σε αυτόν μιλούν σήμερα Ελληνικά, τέλος ευχήθηκε να υπάρξει συνέχεια όλης αυτής της προσπάθειας από γενιά σε γενιά κλείνοντας χαρακτηριστικά με την παραίνεση του Αγίου Πορφυρίου για τα μικρά παιδιά «μην μιλάτε στα παιδιά για το Θεό, αλλά στο Θεό για τα παιδιά».

Το πανηγύρι πλαισίωσε μουσικά η δυναμική παραδοσιακή ορχήστρα των Δημήτρη Κεφαλιανού βιολί, Νίκου Μάμμη λαούτο-τραγούδι, Στέφανου Κώστογλου βιολόλυρα και Παναγιώτη Χατζηχριστοδούλου κρουστά-τραγούδι.

Βιογραφία

Εὔκοσμος ὤφθης κόσμος, ὦ Κοσμᾶ μάκαρ,
Κόσμον λόγοις σοῖς αἵμασι τ᾽ αγλαΐσας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ