ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα μεγαλοπρέπεια και παντελή απουσία τοπικών αρχών ο πανηγυρικός εσπερινός της Εορτής του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στο Πλατάνι

7
2166


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εψάλη απόψε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, στον ΙΝ Αγ. Αθανασίου και Αρχαγγέλου Γαβριήλ στο Πλατάνι.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης , ο Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας της ΙΜ π. Ιωακείμ, οι Ιερείς: π. Περικλής Κιάρης, π. Κωνσταντίνος Καματερός, π. Αναστάσιος Τσουκνιάς και ο εφημέριος του ΙΝ π. Αναστάσιος Γιώτης.

Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Πεταλάς, ο επίσης Πρωτοψάλτης του ΙΝ, Τρύφων Γεωργίου και οι Αχιλλέας Φαρμάκης και Γ. Κιάρης.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Χάρη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ αλλά και στην παρουσία των Αγγελικών ταγμάτων, Χερουβίμ, Σεραφείμ, Εξουσιών και Δυνάμεων, αλλά και στον Φύλακα Άγγελο που έχει ο καθένας μας και ο οποίος θα μας υπερασπιστεί στο τέλος της ζωής μας για όσα καλά έχουμε κάνει ή θα μείνει απόμακρος και λυπημένος για όσα κακά και άτομα πράξαμε. Αναφέρθηκε στην προσευχή προς τον Φύλακα Άγγελο που έχει η εκκλησία μας (Εὐχὴ εἰς τὸν φύλακα Ἄγγελον

Ἅγιε Ἄγγελε, ὁ ἐφεστὼς τῆς ἀθλίας μου ψυχῆς καὶ ταλαιπώρου μου ζωῆς, μὴ ἐγκαταλίπῃς με τὸν ἁμαρτωλόν, μηδὲ ἀποστῇς ἀπ᾿ ἐμοῦ διὰ τὴν ἀκρασίαν μου· μὴ δώῃς χώραν τῷ πονηρῷ δαίμονι κατακυριεῦσαί μου τῇ καταδυναστείᾳ τοῦ θνητοῦ τούτου σώματος· κράτησον τῆς ἀθλίας καὶ παρειμένης χειρός μου, καὶ ὁδήγησόν με εἰς ὁδὸν σωτηρίας. Ναί, ἅγιε Ἄγγελε τοῦ Θεοῦ, ὁ φύλαξ καὶ σκεπαστὴς τῆς ἀθλίας μου ψυχῆς καὶ τοῦ σώματος, πάντα μοι συγχώρησον, ὅσα σοι ἔθλιψα πάσας τὰς ἡμέρας τῆς ζωῆς μου, καὶ εἴ τι ἥμαρτον τὴν σήμερον ἡμέραν· σκέπασόν με ἐν τῇ παρούσῃ νυκτὶ καὶ διαφύλαξόν με ἀπὸ πάσης ἐπηρείας τοῦ ἀντικειμένου, ἵνα μὴ ἔν τινι ἁμαρτήματι παροργίσω τὸν Θεόν· καὶ πρέσβευε ὑπὲρ ἐμοῦ πρὸς τὸν Κύριον τοῦ ἐπιστηρίξαι με ἐν τῷ φόβῳ αὐτοῦ καὶ ἄξιον ἀναδεῖξαί με δοῦλον τῆς αὐτοῦ ἀγαθότητος. Ἀμήν)

την οποία αν δεν την ξέρουμε μπορούμε να του μιλάμε -όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος με απλά λόγια, σαν να μιλάμε σε ένα φίλο μας ώστε να διατηρήσουμε τη σχέση μαζί του.

Ανέτρεξε επίσης στο ιστορικό ανέγερσης του Ιερού Ναού αρχές της δεκαετίας του 1970, από τον Μακαριστό προκάτοχό του κυρό Ναθαναήλ Δικαίο τον Ίμβριο, κατανοώντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής του Κερμεντέ (από την αρχαία Κέραμο και όχι πλατανίου αφού δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πλατάνι σήμα κατατεθέν) καθόλου τυχαία δεν αφιερώθηκε ο Ιερός Ναός εκτός από τον Άγιο Αθανάσιο και στον Αρχάγγελο Γαβριήλ ο οποίος είναι ο Αρχάγγελος της Ειρήνης καθώς ήταν αυτός που είπε το «Δόξα εν υψίστοις θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».. Με πρώτο εφημέριο τον νεαρό τότε π. Ιωάννη, τον σημερινό Γενικό Αρχιερατικό ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του εν λόγω Ιερού ναού και ο πρώτος εφημέριος που έφτιαξε επίσης και την ενοριακή αίθουσά του.

Σε ότι αφορά το ιστορικό της Ιεράς Εικόνας (που βρίσκεται στο προσκυνητάρι και η οποία μοιράστηκε σε μικρές εικονίτσες στους προσκυνητές) την έφερε από την μικρά Ασία η οικογένεια Χατζηβελούδου, χάνοντας όλα τα υπάρχοντά τους κατά τον διωγμό. Όμως ο Αρχάγγελος τους φύλαξε κι έφτασαν εδώ ζωντανοί φέρνοντας μαζί την ιστορική αυτή εικόνα του.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους και ιδιαιτέρως τον εφημέριο του Ιερού ναού π. Αναστάσιο Γιώτη για την

Αμέσως μετά τον πανηγυρικό εσπερινό μαζί με τον άρτο προσφέρθηκαν γλυκίσματα από την αδελφότητα γυναικών του ΙΝ Αγίου Αθανασίου & Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

Αξιοσημείωτη -από τους ενορίτες της περιοχής- ήταν η παντελής απουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών («του χρόνου που είναι οι εκλογές θα ρθουν όλοι…»)

Το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία λειτουργία της εορτής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου.

Βιογραφία

Τὸν σὴν ἀπαγγείλαντα σάρκωσιν Νόα,
Τιμῇ πρεπούσῃ πᾶσα σάρξ τιμᾷ, Λόγε.
Εἰκάδι ἀμ’ ὕμνους Γαβριὴλ κτίσιν ἕκτῃ ἐγείρει.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μήπως ήταν κουρασμένοι οι επίσημοι από το κουρμπαν Μπαϊράμι; Γιατί η συμμετοχή προχθές ήταν μεγάλη από όλους.Ανεξαρτητου παράταξης.Δεν πειράζει πάτερ, εσείς κάνατε αυτό που έπρεπε και βοήθεια σας.Ολοι κρίνονται.Η δημοσιότητα κάνει κακό.Εξαλλου η συμμετοχή γίνεται για λόγους επικοινωνίας στις τελετές,π.χ.στα θυρανοίξια είδα κόσμο με το κινητό στο χέρι κατά την διάρκεια της τελετής να βιντεοσκοπουν .Ο Φαρασαισμος στο μεγαλείο του…….

  2. Αλήθεια τώρα σας έλειψαν οι τοπικές αρχές;Μια χαρά είμασταν χωρίς τις φάτσες τους και τις φωτογραφίες τους σήμερα.

  3. Καλυτερα που δεν ήρθαν οι τοπικοί «άρχοντες»!!! Γιατί να έρθουν? Για να μολύνουν το χώρο? Όξω……..προβιές, άνθρωποι χωρίς μπέσα, χωρις φιλότιμο, προσηλωμένοι στο προσωπικό και μόνο κέρδος!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ