ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Δάκρυα χαράς, μνήμες και συγκινήσεις στα Θυρανοίξια και στην πρώτη Τρισαρχιερατική Θεία λειτουργία στον εγκαινιασθέντα ΙΝ του Αγίου Γεωργίου Νέα Αλικαρνασσού Κω

3
3518



ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ  & BINTEO

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη το πρωί ο Όρθρος και η πρώτη Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον νεοεγκαινιαζόμενου ΙΝ του Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω όπου προεξήρχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων, Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ.

Τον εφημέριο του ΙΝ π. Αναστάσιο Τσουκνιά πλαισίωσαν στην συνέχεια κι άλλοι Ιερείς, ενώ συμπροσευχόμενες ήταν ακόμη η Καθηγουμένη γ. Ευπραξία και μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη καθηγητή κ. Γεώργιο Σακέλλη.

Μετά το πέρας της λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για την πραγματοποίηση του ονείρου και του ιερού χρέους τόσων γενεών, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, τον Δήμαρχο Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά, τον πρόεδρο του συλλόγου Μικρασιατών Κω «Ο Ηρόδοτος» κ. Αλέκο Μαρκόγλου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ απένειμε για την προσφορά τους, τον Σταυρό της Παμμακαρίστου, στον άρχοντα του Πατριαρχείου και μηχανικό κ. Θεοδόση Βαρκά μελετητή και επιβλέποντα του έργου, ενώ στον Επίτιμο Πρόεδρο του συλλόγου Μικρασιατών κ. Εμμανουήλ – Γεώργιο (όπως τον αποκαλεί) Τσιγαρά και στον νυν Πρόεδρο κ. Αλέκο Μαρκόγλου απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της Εν Δωδεκανήσω εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Οι βουλευτές Δωδεκανήσου ΝΔ, κ. Βασίλης Υψηλάντης Κοσμήτορας της βουλής, η κ. Μίκα Ιατρίδη και ο κ. Ιωάννης Παππάς, ο τέως υφυπουργός Τουρισμού και πρ. βουλευτής-γραμματέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο Δήμαρχος Κω, κ. Θεοδόσης Νικηταράς,ο Έπαρχος Κω , κ. Γιάννης Καμπάνης, οι πρώην Δήμαρχοι κ. Γιώργος Κυρίτσης, κ. Μιλτιάδης Φάκκος και κ. Θεοδόσης Βαρκάς, ο Υποδιοικητής της ΑΣΔΕΝ κ. Εμμανουήλ Θεοδώρου και οι επίσης πρώην Διοικητές της 80 ΑΔΤΕ στρατηγοί κ. Γεώργιος Σοφιανίδης και κ. Στέλιος Σεργεντάνης, ο νυν Διοικητής 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Σπυρίδων Κογιάννης, ο Αστυνομικός Δ/ντης Β’ Αστυνομικής Δ/νσης Ταξίαρχος κ. Λουκάς Θάνος, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω κ. Γεώργιος Σταματογιάννης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΜΕ του ΤΕΕ Κω κ. Γιώργο Χρυσουλάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω, «Ο Ηρόδοτος» κ. Αλέκος Μάρκογλου, ο Επίτιμος πρόεδρος κ. Μανώλης Τσιγαράς,  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιών Πολεμιστών Κω και απογόνων κ. Ματθαίος Καζαμίας, η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, Διονυσία Τελλή,ο αντιδήμαρχος, Σταμάτης Πης ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Ανδρέας Χατζημιχαήλ που εκτελούσε και χρέη τελετάρχη, ο κ. Νίκος Μανούσης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου

Λαμπρά εγκαίνια και πρώτη Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο τον Πετρουμιανών στη Νέα Αλικαρνασσό Κω

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη) 10/7/2022

 

Κυριακή γιορτή και σχόλη και ήχησαν οι γλυκόλαλες καμπάνες, του καινούργιου Ναού.

Και κατέβηκαν εξ ουρανού λευκοί οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, τα Χερουβίμ και τα Σεραφείμ.

Και έκρουεν την Θύραν του Ναού, του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού, ο επί γης Αρχιερεύς και οι συναυτώ Μητροπολίτες και Ιερείς.

Πανηγυρική η πρώτη Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, στον νεόδμητο Ιερό Ναό του Άγιου Γεωργίου, των Πετρουμιανών.

Με τρεις επίσκοπους τον Αγκύρας κ. κ. Ιερεμία, τον Σύμης κ. κ. Χρυσόστομο και τον Κώου και Νισύρου κ. κ. Ναθαναήλ, και συλλειτουργούς Ιερείς, ήνοιξεν η Θύρα του Ιερού προσκυνήματος και τοποθετήθηκαν τα Άγια των Αγίων λείψανων, στην Σεπτή Αγία Τράπεζα, στο Ιερό Βήμα.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τα Θυρανοίξια, του νεόκτιστου Ιερού Ναού, του Αγίου Γεωργίου και ακολούθως την Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, όπου οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες,  συνόδευαν με μελωδικούς Βυζαντινούς ύμνους.

Οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα και τον  γλυκύτατο ήχο τους, τον πήρε το Αιγαιοπελαγίτικο αεράκι και τον σκόρπισε μέχρι την απέναντι Αλικαρνασσό. Εκεί  όπου στέκουν ακόμη τα ερείπια του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, πριν  η  συμφορά του πολέμου το 1922, καταστρέψει ολοσχερώς τα Μικρασιατικά παράλια.

Το πάλλευκο περιστέρι της ειρήνης, πηγαινοέρχεται από τις ακτές της Αλικαρνασσού, κουβαλώντας μηνύματα ομόνοιας  και αδελφοσύνης.

Βάλσαμο ψυχής, η  εκπλήρωση του τάματος, εκατό χρόνων, για τον τόπο λατρείας και προσευχής, των ξεριζωμένων Μικρασιατών και κυρίως των Πετρουμιανών, ταλαιπωρημένων προσφύγων.

Πολύτιμο στολίδι και ανεκτίμητος θησαυρός, η θαυματουργή Εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Πετρουμιανού, που διέσωσαν με τόσους κόπους οι βασανισμένοι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Κάπου εκεί γύρω ήταν παρούσες και όλες οι ψυχές των Μικρασιατών της Κω, όπως μας υπενθυμίζει και το χαρακτηριστικό Μνημείο της Μικρασιάτικης καταστροφής, στον προαύλιο χώρο του νεόδμητου Αγίου Γεωργίου του Πετρουμιανού.

Ο  Στρατηλάτης, ο Ελευθερωτής των αιχμαλώτων και των φτωχών υπερασπιστής και ο ασθενούντων ο ιατρός,   ευλογεί τους Μικρασιάτες τους Πετρουμιανούς,   όλους τους δωρητές και όσους κόπιασαν, για να ανεγερθεί ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, στην περιοχή Νέα Αλικαρνασσό, της Ακριτικής νήσου Κω.

 

Ξανθίππη Αγρέλλη

Εντυπωσιακό βίντεο με λήψη από drone από τον Ιωσήφ Χατζημιχαήλ:

ΦΩΤΟ: Ιωσήφ Χατζημιχαήλ

ΔΕΙΤΕ περισσότερες ΦΩΤΟ εδώ: Ἐγκαίνια Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου Νέας Ἁλικαρνασσοῦ Κῶ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θεε μου!!!!Αγ.Γεωργιε μου βοηθα μας!!!!Που ειναι η ταπεινοτητα που μας διδαξε ο Χριχτος με τη Σταυρωση Του;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ