ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με συγκίνηση & ευλάβεια τα θυρανοίξια του ιερού εξωκλησίου του Αγίου Μηνά στον Καπαμά, στο Ζηπάρι

15
4139

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Τα θυρανοίξια του ιερού εξωκλησίου του Αγίου Μηνά στην περιοχή του Καπαμά, στο Ζηπάρι τελέστηκαν απόψε -παραμονή της εορτής του- από τον Σεβασμιώτατο και τους ιερείς της περιοχής π. Ιωάννη Κουτάντο, π. Ευτύχιο Παπαγεωργίου και π. Ιωάννη Σταυρόπουλο, σε κλίμα ευλάβειας και συγκίνησης.

Παρούσες ήταν ακόμη η Καθηγουμένη της ιεράς Μονής του Αγίου Νεκταρίου γερόντισσα Ευπραξία, και μοναχές της μονής, που παραχώρησε το κτήμα (ήταν των γονέων της μοναχής Νεκταρίας, Βασιλείου και Χριστίνας Μαδωνή).

Έψαλλαν οι πρωτοψάλτες Τρύφων Καβαθάς και Ιωάννης Πεταλάς.

Παρόντες ήταν πολλοί προσκυνητές, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς (ήρθε με μια μικρή καθυστέρηση με τους συνεργάτες του), ο Αντιδήμαρχος  Σταμάτης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής (ήρθε από νωρίς), ο Τοπικός σύμβουλος Σεβαστιανός Παρβέρης και ο Πέτρος Πετρής από την Πολιτική Προστασία.

Το εξωκλήσιο αυτό αναστηλώθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου και τον ζήλο του π. Ιωάννη Κουτάντου και της δυναμικής ομάδας των ενοριτών του.

Τον π. Ιωάννη ευχαρίστησε θερμά ο Σεβασμιώτατος ο οποίος ανέφερε ότι το ερειπωμένο αυτό εξωκκλήσι που αναστηλώθηκε με τις ενέργειες του π. Ιωάννη -με το πολύ σημαντικό έργο όλα αυτά τα χρόνια- είναι περίπου του 15ου αιώνα. Σωζόταν μόνο ένα μικρό μέρος από την καμπύλη του ιερού και ο γκρεμισμένος τοίχο με την παλιά Αγιογραφία στην οποία διακρίνονται τα πόδια και ο μανδύας του Αγίου Μηνά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Ιωάννης -εμφανώς συγκινημένος- το πρώην «χάλασμα» κτίστηκε και αναστηλώθηκε μέσα σε 14 μέρες, «μάλλον ερχόταν ο Άγιος Μηνάς τη νύχτα και βοηθούσε δεν γίνεται αλλιώς…»

Μίλησε ακόμα για «τις ψυχές που σήμερα αγάλλονται» και αυτές είναι μεταξύ άλλων: του Βασίλη και της Χριστίνας Μαδωνή, των γονέων της μοναχής Νεκταρίας η οποία δώρησε το κτήμα αυτό (μέσω της ιεράς μονής του Αγίου Νεκταρίου) στην ιερά Μητρόπολη. Μια άλλη ψυχή είναι του Χαραλάμπη Αλαχιώτη, του οποίου το σπίτι είναι ακριβώς δίπλα και είχε σφοδρή επιθυμία να το δει αναστηλωμένο. Μάλιστα είχε φυλάξει τα μάρμαρα που τελικά μπήκαν από καιρό στο σπίτι του «είναι του Αγίου μου είπε. Όταν το τελειώσεις να τα πάρεις και να τα πας στη θέση τους γιατί έχουμε ‘παράξενους’ επισκέπτες εδώ στην γειτονιά μας… Και μάλιστα μου είπε. Δεν φυτεύω τον κήπο μου μέχρι κάτω γιατί αυτός ο δρόμος, είναι ο δρόμος του Αγίου Μηνά».

Τόνισε ακόμη με νόημα ο π. Ιωάννης ότι στα 350 μέτρα από τον Άγιο Μηνά πιο κάτω είναι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που κι αυτό αναστηλώθηκε, πιο πέρα του Αγίου Εφραίμ, παρακάτω του Οσίου Χριστοδούλου, κι αυτό στα 350 μέτρα, με τον Άγιο Μηνά στη μέση.

Μνήμες ξύπνησε επίσης στους παλαιότερους το χτύπημα της καμπάνας από τον π. Γιάννη, καθώς πρόκειται για την καμπάνα που είχε ο ιερός ναός της Αναλήψεως όταν λειτουργούσε σε λυόμενο με λαμαρίνες.

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστούμε τον αντιδημαρχο κυριο Καμπουρακη για τις εργασιες που προσεφεραν τα μηχανηματα έργου αλλα και το προσωπικο της πολιτικής προστασίας τις προηγουμενες μερες.
    Και βεβαια τη ψυχη αυτης της προσπάθειας τον παπαΓιαννη.

    • Ξεχασα να αναφερω τα μηχανηματα του κυριου Μπαρκα που ηταν εκει συνεχως οπως και αρκετοι ντόπιοι μαστορες που βοηθησαν στις εργασιες το Σεβαστιανο Παρβερη που μεχρι τελευταια στιγμη κλαδευαν και πολλους αλλους ακομη.

  2. Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους γιορτάζουν. Χρόνια πολλά Παπά-Γιάννη,να είσαι πάντα ΑΞΙΟΣ και Ευλογημένος. Πανέμορφο Εκκλησάκι, να είμαστε καλά πάντα να γιορτάζουμε τον Άγιο με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα.

  3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΌ!!!! ΤΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΛΑ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΩΣ !!!»ΟΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΟΨΙΜΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΚΌΨΟΥΝ..

  4. Βρε τι έπαθε ο κοψιμιος κυνηγάει το Γεωργαλλη από πίσω χαχαχα μαζί με το θίασο του χαχαχα

  5. Μήπως το έχουν κάψει τελείως? Καλέ που μάθανε για τον Άγιο Μηνά και πάνε όλοι μαζί εκεί με το σοφέρ-φωτογράφο τους….όπως σας ήρθε να σας φύγει. Αχ καημένε κόψει, κόψει….κοφτε τώρα να συνηθίσεις μέχρι το 2023 τουλάχιστον να είσαι προπονημενος την ώρα που θα κόφτεις όταν χάσεις.. να δούμε ποιος θα τερματίσει πρώτος εσύ ή ο 4×4 και κάποιοι αλοθρησκοι

    • Ακόμα και στο διαδίκτυο συνεχίζεται να στάζεται χολή για τον δήμαρχο. Ημαρτον σας έχουν πάρει χαμπάρι όλοι! Την μιζέρια, την κακία και σπίτι σας επιτέλους!

  6. Ναι ο Μιχάλης ήρθε μόνο για φοτωγραφειες γιατί πριν ούτε που είχε πατήσει το ποδαράκι του ντροπή και μόνο ντροπή .

    • Μια ζωή πρώτος είναι στις πόζες αλλά όταν φεύγουν οι κάμερες για έναν περίεργο λόγο φεύγει και αυτός! Ποιος είναι ο πραγματικός κοψιμιος οεο;

  7. Ενα τεραστιο ΜΠΡΑΒΟ στον πατερα Ιωαννη Κουταντο γιατι χωρίς τον δικο του ζήλο και τις αοκνες προσπαθειες του τιποτα δεν θα ειχε γινει .
    Φυσικα αξιζουν συγχαρητηρια και σ’ ολους οσους εθελοντικα προσεφεραν την βοηθεια τους για αυτο το αποτελεσμα.

  8. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΠΑ ΓΙΆΝΝΗ, ΟΛΟΙ ΞΈΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΆΣΤΗΜΑ ΑΦΟΣΙΩΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΉΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΞΩΚΛΗΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΕΚΚΛΗΣΆΚΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΔΩ ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΚΟΣΜΉΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ. Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ ΥΓΕΙΑ.

  9. «Μνήμες ξύπνησε επίσης στους παλαιότερους το χτύπημα της καμπάνας από τον π. Γιάννη, καθώς πρόκειται για την καμπάνα που είχε ο ιερός ναός της Αναλήψεως όταν λειτουργούσε σε λυόμενο με λαμαρίνες.»
    ΜΗΠΩΣ να αναφέρατε και τον Ιερεα που λειτουργούσε σε αυτό τον ναο? Και χάριν αυτού ανηγερθη ο νέος ναος Της Αναλήψεως….λεω τωρα….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ