Φωτιά στη Ρόδο: Στη μάχη από τα ξημερώματα εναέρια μέσα – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης -Εκκενώθηκαν πέντε χωριά

4
4999

Επί τόπου επιχειρούν  ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις – Τρία τα πύρινα μέτωπα – Έχουν εκκενωθεί Ψίνθος, Κοιλάδα των Πεταλούδων,  το στρατόπεδο του Καλαμώνα, η Μαριτσά και Δαματριά

Μαίνεται η φωτιάπου ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θολού στη Ρόδο.

Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας επανήλθαν στην επιχείρηση κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα.

Επί τόπου επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 20 οχήματα, έξι ομάδες πεζοπόρο, τρία αεροσκάφη με το Beriev-200 και έξι ελικόπτερα. Eπίσης στην κατάσβεση συνδράμουν και πυροσβεστικές δυνάμεις που έφθασαν το πρωί  στο νησί από τον Πειραιά.

rod

Η πυρκαγιά, παρά τις πολύωρες προσπάθειες μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή των Μαριτσών- Ψίνθου, έχοντας προκαλέσει σοβαρές καταστροφές.

Κατά πληροφορίες, υπάρχουν τρία πύρινα μέτωπα.

Σε ύφεση τα μέτωπα της πυρκαγιάς, λέει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος

Σε ανακοινωσή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρει: «Το ξημέρωμα βρίσκει τη Ρόδο πολύ καλύτερα από τνη προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτελέσμα. Η σκληρή δουλειά που έγινε όλη τη νύκτα, επίσης έφερε αποτέλεσμα. Η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, αποκαταστάθηκε. Ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε όρθιος, οι εθελοντές και οι ενεργοί πολίτες ανέδειξαν αξίες. Συνεχίζουμε σήμερα το πρωί, με ενισχυμένες δυνάμεις και ανεξάντλητες αντοχές. Δεν συντρέχει κανένας λόγος διασποράς πανικού. Μόνο δουλειά, με σχέδιο, καθαρό μυαλό, οργάνωση και ψυχραιμία».

«Ζητάμε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες», αναφέρουν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα η Περιφέρεια και ο δήμος Ρόδου.

Στις 23:20 εστάλη το τελευταίο μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι Καλυθιών και Μαριτσών.
Μέχρι και τις  03:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας δεν είχε χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των Μαριτσών και Καλυθιών.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Σε ύφεση η φωτιά στη Ρόδο –Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

 

Πρωταρχικό μέλημα όλων των δυνάμεων η ανθρώπινη ζωή

 

 

Σε ύφεση βρήκε το ξημέρωμα τη φωτιά που ξέσπασε χθες Κυριακή, στο νησί της Ρόδου, μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες και όλον τον κρατικό μηχανισμό σε πλήρη ανάπτυξη να συνεχίζει στο επιχειρησιακό κομμάτι, όσα η νύχτα δεν του επέτρεψε, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των επιχειρησιακών δυνάμεων και μηχανημάτων ενεργούσε ακατάπαυστα στα μέτωπα της φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρωταρχικό μέλημα όλων των δυνάμεων είναι η ανθρώπινη ζωή, στόχος που επετεύχθη με την προληπτική εκκένωση οικισμών και την κατά προτεραιότητα παρέμβαση δυνάμεων πέριξ αυτών, καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου.

Όλο το ανθρώπινο δυναμικό της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ εργάσθηκε εντατικά χθες, προκειμένου να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατόν και παραμένει σ’ επιφυλακή συνεχίζοντας με τοπικές παρεμβάσεις, αφού οι βλάβες που η πυρκαγιά προκάλεσε ήταν εκτεταμένες.

Η σημερινή μέρα βρίσκει τη Ρόδο με τα εναέρια μέσα ελικόπτερα, καναντέρ και μπέριεφ να επιχειρούν, ενισχύσεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σάμο, εθελοντικές ομάδες και απλούς πολίτες να συνεχίζουν στο πλευρό των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

 

 

 To Γραφείο Τύπου

Αίτημα Χατζημάρκου – Καμπουράκη, κήρυξης  των Δημοτικών Ενοτήτων Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας  σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

 

Με κατεπείγον αίτημά τους προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπισης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών, χθες Κυριακή 1η Αυγούστου.

Το αίτημα αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας, επειδή για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

 

Επισυνάπτεται το κατεπείγον έγγραφο προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

 

Εκκενώθηκαν Ψίνθος, Κοιλάδα των Πεταλούδων,  το στρατόπεδο του Καλαμώνα, η Μαριτσά και Δαματριά – Μπλακ άουτ στο νησί

Ολονύχτια  η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει από το μεσημέρι της Κυριακής, στη Ρόδο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι αυτή την ώρα οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι της Κυριακής μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θολού. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ψίνθος και Μαριτσά προς τα οποία κατευθύνεται η φωτιά, ενώ νωρίτερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν την φωτιά και να μη εισέλθει στην κοιλάδα των Πεταλουδών

Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές εκτιμήσεις έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές, ενώ εξαιτίας της φωτιάς όλο σχεδόν το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες. Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ξεκίνησε πριν από λίγο και αναμένεται να αποκατασταθεί σύντομα σε όλο το νησί. Στην περιοχή της πυρκαγιάς παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ μέχρι πριν από λίγο επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Μπλακ άουτ στο νησί της Ρόδου – Βίντεο Newsbomb.gr

Η ενημέρωση της ΔΕΔΔΗΕ για τη διακοπή του ρεύματος

O ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, γνωστοποιεί ότι συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά της Ρόδου και της Χάλκης.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς που σημειώθηκε νωρίτερα στο νησί, οι ρίψεις από αέρος για την κατάσβεση της, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και να τεθούν εκτός αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης.

Πριν από περίπου μια ώρα ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην πόλη της Ρόδου και όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων

Χαρδαλιάς: Είχαμε 116 φωτιές μέσα σε δύο ημέρες

Δύσκολες είναι οι τελευταίες ημέρες με πολλά ανοιχτά μέτωπα φωτιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.

«Σήμερα είχαμε 60 πυρκαγιές, αν υπολογίσετε και 56 εχθές, σύνολο 116 φωτιές είχαμε μέσα σε δυο μέρες. Η Ρόδος, ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη. Υπήρξε ανάγκη να ρίξουμε νερό με τα εναέρια μέσα για να σώσουμε κάποιες περιοχές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν τα καλώδια της ΔΕΗ και να προκληθεί black out! Τα συνεργεία κάνουν τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης και πιστεύουμε σύντομα να έχει ρεύμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν δυο μέτωπα. Είναι μία δύσκολη φωτιά που μας απασχολεί εδώ στο κέντρο επιχειρήσεων! Δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική απειλή», πρόσθεσε ο Νίκος Χαρδιαλιάς.

Για ακόμη ένα 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν «μάχη» για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα.

Το απόγευμα της Κυριακής βρίσκονται σε εξέλιξη φωτιές στην Αχαΐα, στη Ρόδο, στο Σουφλί Έβρου, στην Αιτωλοακαρνανία και στη Λάρισα.

Δήμαρχος Ρόδου στο Newsbomb.gr: Εκκενώνονται προληπτικά 3 χωριά – «Μάχη να μην κάψει την Κοιλάδα των Πεταλούδων»

Ανεξέλεγκτες είναι οι διαστάσεις που πήρε λίγο μετά τις 4 και μισή το απόγευμα το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή της Θεολόγου στη Ρόδο.

Η φωτιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων το απόγευμα της Κυριακή εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς την περιοχή των Πεταλούδων καταστρέφοντας ότι έβρισκε στο πέρασμά της. Οι Αρχές είχαν εφαρμόσει σχέδιο εκκένωσης των σπιτιών και των επιχειρήσεων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σε υψίστη ετοιμότητα έχει τεθεί και η 95 ΑΔΤΕ καθώς στην περιοχή υπάρχουν μονάδες του στρατού.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr o Δήμαρχος Ρόδου κ. Καμπουράκης Αντώνιος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της φωτιάς έκανε λόγο για δραματική κατάσταση στο νησί. «Αυτή τη στιγμή έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν προληπτικά τρία χωριά που βρίσκονται στη γραμμή της φωτιάς. Οι πολίτες πρέπει να πειθαρχήσουν και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί η φωτιά να ξεφύγει και να βρεθούν σε κίνδυνο», λέει στο Newsbomb.gr και τονίζει πως «αυτή τη στιγμή οι τοπικές Αρχές, η Πολιτική Προστασία, όλες οι Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με την πυρκαγιά».

Μεγάλο πύρινο μέτωπο στη Ρόδοrodiaki.gr

Σε ερώτηση για το αν κινδυνεύει η Κοιλάδα των Πεταλούδων ο Δήμαρχος της Ρόδου τόνισε στο Newsbomb.gr, «η φωτιά βρισκόταν στα 500 μέτρα μακριά, αλλά αν λάβει κανείς υπόψη πως διένυσε 2 με 3 χιλιόμετρα ανεξέλεγκτη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα».

Χωρίς ρεύμα το νησί της Ρόδου

Μεγάλο μέρος του νησιού της Ρόδου παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες.

Η μάχη για την κατάσβεση συνεχίζεται και οι αρχές προχώρησαν και στην προληπτική εκκένωση της Κοιλάδας των Πεταλούδων από επισκέπτες και προσωπικό.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα. Για ώρες επιχειρούσαν εκτός από τα τρία ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα καναντέρ και το ρωσικό Beriev-200.

Forest fire in Rhodes, Theologos, 1st August 2021

Επιπρόσθετα εστάλη και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Ψίνθος.

Δήμαρχος Σουφλίου στο Newsbomb.gr: Δεν προκλήθηκαν ζημιές από τη φωτιά

Η φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Κοτρωνιά στο Σουφλί οδήγησε στην προληπτική εκκένωση του.

Φωτιά στο Σουφλίevrosnews

Από το χωριό έφυγαν έξι κάτοικοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο γειτονικό χωριό Δαδιά. Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν 57 #πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 24 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Καλακίκος Παναγιώτης τόνισε πως «το απόγευμα της Κυριακής η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Ευτυχώς δεν υπήρχαν ζημιές, με τις φλόγες να περνούν δίπλα από τα σπίτια. Η παρέμβαση των Αρχών και της Πυροσβεστικής ήταν καθοριστική και εύχομαι καλή δύναμη σε όλη την Ελλάδα που δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες από τις πυρκαγιές».

Φωτιά στο ΣουφλίEVROS-NEWS.GR

Αγρίνιο: Εκκενώνονται προληπτικά δύο οικισμοί λόγω φωτιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Παραδείσι

Εντολή για την προληπτική εκκένωση των οικισμών Μπερμπάτι και Παραδείσι, δόθηκε από την Πυροσβεστική, λόγω πυρκαγιάς που καίει δασική έκταση στην περιοχή Παραδείσι, του Δήμου Αγρινίου.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Λάρισα: Σε πλήρη εξέλιξη πυρκαγιά στο Δίλοφο Φαρσάλων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά η οποία ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στο όρος Κιτίκι στη περιοχή του Δίλοφου Φαρσάλων.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν 13 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, με 25 άτομα, εξαμελές πεζοπόρο τμήμα και 6 υδροφόρα οχήματα. Παράλληλα, επιχειρούν και δύο αεροσκάφη για την κατάσβεση.

Δείτε ζωντανά :Μεγάλη πυρκαγιά στο Παράδεισι

Αχαΐα: Σε ύφεση η φωτιά στη Ζήρια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΩ: ΈΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ 2/08/2021»

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κω, ανακοινώνει Έκτακτο Δελτίο Πρόβλεψης Πολύ Υψηλού Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα 2/08/2021. (Σύμφωνα με τον χάρτη Πρόβλεψης η επικινδυνότητα είναι (κατηγορία 4)

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα αντιμετώπισης τυχόν δυσμενούς καταστάσεως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Επίσης παρακαλούνται για την πραγματοποίηση περιπολιών καθώς και για την επάνδρωση των παρατηρητηρίων.

Απαγορεύεται  η  κυκλοφορία  και  η  παραμονή  εκδρομέων  στις  παρακάτω  δασικές
περιοχές  από 09:00μ.μ. (βραδινή ώρα) έως 06:00π.μ. (πρωινή ώρα) στις παρακάτω
περιοχές:

   Τσουκαλαριά μετά την 80 ΑΔΤΕ
   Ασφενδιού Κεφαλόβρυση
   Πλάκα

   Κέφαλος:  Ζηνί (Διασταύρωση Άγιο Θεολόγο)

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

 

   Δήμαρχο Κω κ. Νικηταρά Θεοδόση

   Αντιδήμαρχο Κω κ. Καμπουράκη Σταμάτη

   Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γεωργαντή Νεκτάριο    Πρόεδρο Δ.Ε.Υ.Α.ΚΩ κ. Ζαχαρό Κωνσταντίνο

    80 ΑΔΤΕ

    Αστυνομία Κω

    Λιμεναρχείο Κω

 

 

 

   Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω

   Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου

   Πρόεδροι Ενοτήτων Κω, Ασφενδιού, Πυλίου, Καρδάμαινας, Αντιμάχειας και Κεφάλου
   ΕΟΔ

   Λέσχη Καταδρομέων

   Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
   Κυνηγετικός Σύλλογος
   Μ.Μ.Ε.

   Εργοτάξιο Κω

   Εργοτάξιο Αντιμάχειας

 

 

Ο Αντιδήμαρχος

Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας

 

 

 

Καμπουράκης Αντ. Σταμάτης

«Καμπανάκι» – Ζερεφού: Kίνδυνος για πολύ μεγάλες φωτιές μετά τον καύσωνα – Επικίνδυνος ο Αύγουστος

«Καμπανάκι» - Ζερεφού: Kίνδυνος για πολύ μεγάλες φωτιές μετά τον καύσωνα - Επικίνδυνος ο Αύγουστος
Kίνδυνος για πολύ μεγάλες φωτιές μετά τον καύσωνα
intime

Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως οι πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου θα είναι χαρακτηριστικά επικίνδυνες για μεγάλες φωτιές μετά τον καύσωνα.

Σήμα κινδύνου για πολύ μεγάλες φωτιές μετά τον καύσωνα, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, «εξέπεμψε» μέσω του ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός.

«Είναι τέτοιες οι συνθήκες αερισμού της Ελλάδας οι οποίες μετριάζουν τον καύσωνα το γράφει κι ο Αριστοτέλης στα μετεωρολογικά, το πρόβλημα είναι ότι όταν με το καλό επανέλθει το σύστημα των ετησίων ανέμων, τέλος εβδομάδας, τότε ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι τεράστιος, ακόμα πιο μεγάλος από αυτόν που ζούμε τώρα… Είναι όλα πυρωμένα, αποξηραμένα έτοιμα να καούν. Το είδαμε το 2007 στην Ηλεία με τις τεράστιες πυρκαγιές που κινδύνεψε η αρχαία Ολυμπία, το είδαμε και το ’87 και το ‘58».

Οι άνεμοι, διευκρίνισε ο κ. Ζερεφός, καθορίζουν πόσο γρήγορα θα διασπαρεί η πυρκαγιά και προς ποια κατεύθυνση θα πάει. «Οι πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου θα είναι χαρακτηριστικά επικίνδυνες και δεν πρέπει να πούμε ‘ουφ πέρασε ο καύσωνας’» προειδοποίησε ο καθηγητής.

«Οι μελέτες που έχουμε κάνει είναι ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι όλο και συχνότερα, όπως στη μεγάλη μελέτη της ΤτΕ. Το κόστος μακροπρόθεσμα, στην Ελλάδα, θα είναι 700 δισεκ. αν προσαρμοστούμε μπορεί να μειωθεί στα 400. Συχνότερες ακραίες βροχοπτώσεις. Από κάθε 5 με κάθε 10 χρόνια καύσωνα να έχουμε κάθε χρόνο τέτοιους μετά το 2050 με 2060.

Όπως επισήμανε ο Χρήστος Ζερεφός, «όταν φτάσουμε στο σημείο το ακραίο να γίνει σύνηθες, το έχω πει πολλές φορές, τότε δε θα μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι, δηλαδή θα έχουμε μπει σε μια νέα κατάσταση την κατάσταση της θερμοπληκτης γης που ό,τι και να κάνουμε αυτή θα εξελίσσεται ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα».

Ευτυχώς, διευκρίνισε ο καθηγητής, δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο δε θα υπάρξει επιστροφή. «Όμως ακόμα έχουμε περιθώριο να το αποφύγουμε αυτό, μολονότι τα περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ. Διότι πρέπει μέχρι το 2030 να έχουμε μια πολύ σημαντική μείωση των εκπομπών του αερίων του θερμοκηπίου δηλαδή του αποτυπώματος άνθρακα στο σύνολο του πλανήτη μέχρι 2050 πρέπει να απεμπλακούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να πάμε σε νέες μορφές ενεργείας».

Τρίτος καύσωνας στον Ιούλιο, τόσο μεγάλος, δεν είναι φυσιολογική αυτή τόνισε ο κ. Ζερεφός. Διευκρίνισε ότι στο παρελθόν έχουμε δει καύσωνες το ‘58, το ‘63, το ‘87 το 2007 το 2017 και τώρα. Αυτός είναι ίσως όχι ο μεγαλύτερος, αλλά με τη μεγαλύτερη διάρκεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

    • ΚΑΡΦΙΤΣΑ... ΖΩΝΤΟΒΟΛΟ με την ΝΕΑ ΛΟΓΙΚΗ... Δεν αστειευονται με τετοια πραγματα.

      Ουτε με τη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΑΣΩΝ και ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ουτε με την ΥΓΕΙΑ και τα εμβολια. Εσυ ΒΛΑΚΕΝΤΙΕ που αστειευεσαι γνωριζεις οτι ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ. Αλλα τετοιους ΑΝΟΗΤΟΥς εχει η ΕΛΛΑΔΑ μας γιαυτο προκοβουμε. ΗΛΙΘΙΕ.

    • Δεν θα πάρω κλιματιστικό Pzizer,ούτε Astra .δημιουργούν ένα στρώμα αέρα που ερχόμενο σ επαφή με την αστρική ύλη του σώματος, μεταδίδει σύφιλη,βλεννόρια και καταρράκτη του όρχεως.

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ Κ.ΔΗΜΑΡΧΕ.ΛΥΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
    ΣΤΗ ΖΙΑ.ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ.ΑΝΟΙΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΡΟΜΟ.ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΙΣ ΤΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΜΑΤΙΕΣ.
    ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ,ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ.ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ