ΗΠΑ: Πέθανε ο πρώτος ασθενής που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο πριν 2 μήνες

0
6464

Ο 62χρονος Ρίτσαρντ Σλέιμαν είχε κάνει τη μεταμόσχευση πριν από περίπου δύο μήνες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης

Πέθανε το Σάββατο, μόλις δύο μήνες μετά την επέμβαση, ο πρώτος ασθενής που προχώρησε σε μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο.

Ο 62χρονος Ρίτσαρντ Σλέιμαν από τη Βοστώνη, ζούσε με νεφροπάθεια τελικού σταδίου όταν αποφάσισε να λάβει ένα νεφρό από χοίρο που είχε υποστεί 69 γονιδιωματικές επεμβάσεις, σε κάτι που, όπως είπαν οι ειδικοί, θα σηματοδοτούσε «μια νέα εποχή» στη μεταμόσχευση οργάνων.

Οι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπου πραγματοποιήθηκε η τετράωρη επέμβαση στις 16 Μαρτίου, είχαν πει ότι «αναρρώνει καλά», όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις αρχές Απριλίου.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο στη διαδικασία ή από την οικογένεια του 62χρονου ότι ο θάνατός του σχετίζεται με τη μεταμόσχευση.

Γιατί ο ασθενής επέλεξε τον συγκεκριμένο τύπο μεταμόσχευσης

Ο ασθενής που έλαβε το μόσχευμα έπασχε από διαβήτη και υπέρταση και έκανε θεραπείες στο Mass General για πάνω από μία δεκαετία. Αιμοκάθαρση έκανε για επτά χρόνια και το 2018 έλαβε ανθρώπινο νεφρό για πέντε χρόνια, καθώς ο οργανισμός το απέρριψε και ανέπτυξε άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Το 2023, ο ασθενής ξανάρχισε την αιμοκάθαρση, ωστόσο εμφάνισε σοβαρές αγγειακές επιπλοκές και χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Ο Σλέιμαν συνέχισε να εργάζεται παρά τα προβλήματα υγείας. Πλέον η αναμονή για άλλο ανθρώπινο νεφρό ήταν μακρά και ο ίδιος είχε αρχίσει να απελπίζεται. Ο γιατρός του άρχισε να σκέφτεται τι εναλλακτικές έχουν.

«Θα έπρεπε να περιμένει 5-6 χρόνια για ένα ανθρώπινο νεφρό. Δεν θα ήταν σε θέση να επιβιώσει είπε ο Δόκτορ Γουίλιαμς, που ρώτησε τον ασθενή του για το πώς θα έβλεπε τη λήψη νεφρού από χοίρο. Ο ασθενής είχε πολλές ερωτήσεις. Αποφάσισε να προχωρήσει. «Το είδα όχι μόνο ως έναν τρόπο να βοηθηθώ εγώ, αλλά και ως έναν τρόπο να δώσω ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν», ανέφερε σε δήλωση που δόθηκε από το Mass General.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ