Το φρούτο «φάρμακο» για τις παθήσεις του εντέρου

0
263

Μια ισχυρή αντιφλεγμονώδη ένωση που περιέχεται στα αγαπημένα μας βατόμουρα ανέδειξε πρόσφατη έρευνα ανοίγοντας νέα θεραπευτικά μονοπάτια για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

Μία πρόσφατη ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έρχεται να προσθέσει στην ποικιλία των φυτικών βιοδραστικών συστατικών με τις ωφέλιμες αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μια πολυφαινολική ένωση, την πτεροστιλβένη, η οποία χάρη στην ισχυρή ανοσοκατασταλτική της δράση προσφέρεται ως μια πιθανή θεραπευτική λύση για τις χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της πτεροστιλβένης προσιδιάζουν σε αυτές μιας άλλης πολυφαινολικής ένωσης, της ρεσβερατρόλης – άλλωστε συχνά συνυπάρχουν.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Δρ Chiharu Nishiyama, κατέληξε στο νέο εύρημα στο πλαίσιο της πολύχρονης έρευνας για την εύρεση ενεργών συστατικών σε τρόφιμα με δυνητικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. «Γνωρίζαμε πως η ρεσβερατρόλη είχε επιδείξει σημαντική ανοσορρυθμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση σε πειραματόζωα με ελκώδη κολίτιδα. Αναζητήσαμε επομένως άλλες πολυφαινολικές ενώσεις με παρόμοια δομή που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θεραπευτικά για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου», σημείωσε ο Δρ Takuya Yashiro που συμμετείχε στην ομάδα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο The FASEB Journal.

Σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, η επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα φέρει έλκη που προκαλούνται από τη χρόνια φλεγμονή λόγω αυξημένης ανοσοαπόκρισης στο σώμα μέσα από μια σύνθετη διαδικασία: ο οργανισμός εκκινεί την αυξημένη παραγωγή κυτοκινών, καθώς επίσης ενεργοποιεί τα δενδριτικά κύτταρα ώστε να παράγουν κυτοκίνες που θα δώσουν το έναυσμα στα Τ-κύτταρα για έναρξη της αμυντικής απόκρισης. Στόχος τον ερευνητών ήταν τα παραπάνω ανοσοκύτταρα (δενδριτικά, Τ-κύτταρα).

Πειράματα με χορήγηση πτεροστιλβένης σε ποντίκια με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διαπίστωσε πως η δια στόματος λήψη της ένωσης ανακούφισε από τα συμπτώματα. Επιπλέον, μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η πτεροστιλβένη απορροφάται εύκολα από το σώμα, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για δραστική ουσία στην παρασκευή φαρμάκων.

Πηγή: ygeiamou

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ