Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Νομίζω θα βρούμε έξυπνες λύσεις για καλοκαιρινές διακοπές»

0
420

Οι Ευρωπαίοι θα βρουν έξυπνες λύσεις για να μπορέσουν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι του 2020 δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μία αισθητά πιο αισιόδοξη τοποθέτηση από πρόσφατη δήλωσή της στην οποίαν καλούσε τους Ευρωπαίους να μην πραγματοποιούν κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές.

«Νομίζω θα βρούμε έξυπνες λύσεις για καλοκαιρινές διακοπές. Ίσως λίγο διαφορετικές με άλλα μέτρα υγιεινής, με λίγο περισσότερη κοινωνική απόσταση, αλλά θα είναι εντυπωσιακό να δούμε τις λύσεις που θα βρούμε», ανέφερε σε συνέντευξή της στην Expresso Sunday.

European Commission President Ursula von der Leyen

Χαρακτήρισε δε θετικό βήμα το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες σταδιακά χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, ζητώντας όμως από τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα είναι οι επόμενοι μήνες, αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι αρχίζουμε να μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «εντυπωσιάζεται» με τις λύσεις που έχουν βρεθεί προκειμένου να διατηρηθούν τομείς της οικονομίας.

Όσο για την ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που δέχτηκε βαρύ πλήγμα από την άρνηση χωρών του ευρωπαϊκού βορρά να δεχτούν την έκδοση «κορωνο-ομολόγου», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει:

«Τώρα βλέπουμε Ρουμάνους γιατρούς και Πολωνούς νοσηλευτές να πηγαίνουν στην Ιταλία για να βοηθήσουν. Βλέπουμε Γάλλους ασθενείς να βρίσκονται στην Αυστρία ή στο Λουξεμβούργο. Βλέπουμε αναπνευστήρες να πηγαίνουν από τη Γερμανία στην Ισπανία. Αυτή είναι η Ευρώπη που αγαπώ, όπου μια ισχυρή και υποστηρικτική καρδιά χτυπά και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε».

Άδωνις: Δεν είναι χαμένη η φετινή χρονιά για τον τουρισμό

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο της για τον τουρισμό, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θεωρούμε την φετινή χρονιά χαμένη. Δεν θα είναι χρονιά ρεκόρ αλλά από μία μικρότερη πίτα η Ελλάδα θα διεκδικήσει κομμάτι», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η οικονομία δείχνει καλά σημάδια παρά τα αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Για την άρση των μέτρων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επανέλαβε ότι «τον ρυθμό χαλάρωσης θα μας τον πουν οι ειδικοί». «Αυτή η κρίση έχει τα χαρακτηριστικά μαραθωνίου δρόμου. Δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια. «Δεν υπάρχουν πρόωρες εκλογές. Δεν είναι παιχνίδι η πολιτική. Στο τέλος της τετραετίας θα μας κρίνουν οι πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα απάντησε στις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα προγράμματα κατάρτισης των επιστημόνων είναι αδιαφανή. «Η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να μας πει ότι τα πλαίσια το προγραμμάτων κατάρτισης των επιστημόνων είναι αδιαφανή είναι στα όρια της κωμωδίας», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης και εξήγησε ότι «ο λόγος που αυτά τα προγράμματα είναι εξαιρετικά αδιαφανή είναι γιατί δεν αποφασίζει ο υπουργός ή η κυβέρνηση ποιος θα πάρει τα λεφτά. Ο κάθε δικαιούχος επιλέγει σε ποιο ΚΕΚ θα πάει. Δεν επιλέγει ο υπουργός για να έχει υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ