«Όπου κι αν κοιτάξεις είναι σαν κόλαση»: Ψάχνουν πάνω από 30.000 αγνοούμενους μετά τον διπλό σεισμό στη Βενεζουέλα, στους 188 οι νεκροί

0
17

Πάνω από 30.000 αγνοούμενοι μετά τους μέγα-σεισμούς των 7,2 και 7,5 Ρίχτερ στη Βενεζουέλα

– Διπλός σεισμός 7,2 και 7,5 Ρίχτερ ισοπέδωσε γειτονιές στο Καράκας της Βενεζουέλας (δείτε εδώ περισσότερα)

– Νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για 188 νεκρούς και 971 τραυματίες

– Πάνω από 30.000 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι σύμφωνα με αναφορές πολιτών 

– Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δημιουργεί, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, ένα ταμείο στήριξης 200 εκατ. δολαρίων

– Διασώστες από τουλάχιστον έξι χώρες θα φτάσουν στη Βενεζουέλα τις επόμενες ώρες

– Κτίρια κατέρρευσαν σαν χάρτινα, έκλεισε το αεροδρόμιο

– Η  Ντέλσι Ροδρίγκες κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

– Τραμπ: Οι ΗΠΑ «έτοιμες, πρόθυμες και ικανές» να βοηθήσουν (δείτε εδώ αναλυτικά)

Λέκκας: Ίση με 180 ατομικές βόμβες η ενέργεια που απελευθερώθηκε στον δεύτερο σεισμό της Βενεζουέλας

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε ότι τα δεδομένα δείχνουν πιθανότητα για μετασεισμό γύρω στα 6,5 Ρίχτερ,

Δείτε live εικόνα

LIVE: Strong quakes topple buildings in Caracas

LIVE UPDATES

Λέκκας: Ίση με 180 ατομικές βόμβες η ενέργεια που απελευθερώθηκε στον δεύτερο σεισμό της Βενεζουέλας

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε ότι τα δεδομένα δείχνουν πιθανότητα για μετασεισμό γύρω στα 6,5 Ρίχτερ, επισημαίνοντας όμως ότι κάθε περιοχή έχει το δικό της δυναμικό και τα δικά της γεωλογικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Oxfam: Οι σεισμοί θα επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα

Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε ότι η καταστροφή που προκάλεσαν οι δύο σεισμοί στη Βενεζουέλα ενδέχεται να επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης «χιλιάδων ανθρώπων» και να συμβάλει σε μια ανθρωπιστική κρίση που είναι «ήδη σοβαρή».

Σύμφωνα με την Oxfam, περίπου 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ήδη ανάγκη από βοήθεια στη χώρα στις αρχές του 2026.

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται επί τόπου πραγματοποιούν «αρχικές εκτιμήσεις» των ζημιών και προσδιορίζουν τις «πιο επείγουσες ανάγκες», αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση.

Η πρόεδρος Ροδρίγκες πήγε στην πληγείσα επαρχία Λα Γκουάιρα

Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας μετέβη στις ζώνες που έχουν πληγεί από τους δίδυμους σεισμούς, ανακοίνωσε ο αδελφός της και πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, Χόρχε Ροδρίγκες.

Η Ντέλσι Ροδρίγκες «βρίσκεται επί του παρόντος στην Πολιτεία Λα Γκουάιρα, όπου διαχειρίζεται την κατάσταση σε αυτήν τη ζώνη που έχει πληγεί από μια καταστροφή μεγάλου εύρους», είπε ο Ροδρίγκες.

Δείτε βίντεο: Η καταστροφή στη Λα Γκουάιρα

Τουλάχιστον 188 νεκροί από τους σεισμούς, φόβοι ότι οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 30.000

Σε τουλάχιστον 188 νεκρούς, 1.520 τραυματίες και 200 εγκλωβισμένους ανέρχεται ο νεότερος απολογισμός από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη Βενεζουέλα, όπως ανακοίνωσε  ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας Χόρχε Ροδρίγκες.

Εν τω μεταξύ, οι επίσημες αναφορές μιλούν για 21.000 αγνοούμενους από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα, τα στοιχεία όμως από πλατφόρμες όπου οι πολίτες καταγράφουν πάνω από 30.000 αγνοούμενους

Δείτε χάρτη: Τα επίκεντρα των μεγάλων σεισμών στη Βενεζουέλα

Ο χάρτης από τον Guardian δείχνει τα επίκεντρα και τα μεγέθη των μεγάλων σρισμών που έχουν χτυπήσει τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες:

venezuela_eq

Λεηλασίες στην Κάτια Λα Μαρ

Ομάδα δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε λεηλασίες στην Κάτια Λα Μαρ, στα παράλια της Βενεζουέλας, μια από τις περιοχές που χτυπήθηκαν σκληρά από τον διπλό σεισμό.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, άνδρες και γυναίκες έβγαιναν με σακούλες γεμάτες με τρόφιμα από εμπορικό κατάστημα που είχε εν μέρει τυλιχθεί στις φλόγες.

Περιμένοντας βοήθεια στη Λα Γκουάιρα

Οι κάτοικοι σε συνοικία της Λα Γκουάιρα περιμένουν ακόμη βοήθεια από σωστικά συνεργεία:

Δείτε βίντεο: Μια γυναίκα ζητά βοήθεια στη Λα Γκουάιρα

Η Λα Γκουάιρα είναι από τις πόλεις που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από τον διπλό, καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη Βενεζουέλα. Το βίντεο του ισπανικού RTVE καταγράφει τις προσπάθειες διάσωσης, με μια γυναίκα να ζητά βοήθεια:

Φον ντερ Λάιεν: Έτοιμη η ΕΕ να βοηθήσει την Βενεζουέλα

Είμαστε μαζί με τους Βενεζουελανούς, γράφει σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δηλώνει ότι η Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει περισσότερη βοήθεια -και ιατρική- προς την χώρα που πλήττεται από τον σεισμό.

Μάσκες και νερό ζητούν οι Αρχές, στον δρόμο παραμένουν χιλιάδες άνθρωποι

Οι δυνάμεις ασφαλείας στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στη Βενεζουέλα ζητούν τη βοήθεια των πολιτών με μάσκες προσώπου και πόσιμου νερού.

Ορισμένα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια έχουν μετατραπεί σε κέντρα συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, αναφέρει το CNN.

Από την πλευρά του, ο Ερυθρός Σταυρός της Βενεζουέλας ανέφερε ότι τα είδη που χρειάζονται περισσότερο είναι «καταλύματα έκτακτης ανάγκης για οικογένειες των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν», καθώς και πόσιμο νερό, είδη υγιεινής και βασικά είδη οικιακής χρήσης.

Παράλληλα, οι Αρχές της Βενεζουέλας καλούν τον κόσμο να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ζητώντας από το κοινό να λάβει προφυλάξεις και να παραμείνει στα σπίτια του, εφόσον αυτά είναι δομικά σταθερά.

Εικόνες καταστροφής στη Βενεζουέλα

venezuela-quake1
venezuela-quake

Φωτογραφίες: Reuters

Η Πορτογαλία έτοιμη να στείλει 50 διασώστες στη Βενεζουέλα μετά τον ισχυρό διπλό φονικό σεισμό

Στη Βενεζουέλα κατοικεί μεγάλη πορτογαλική κοινότητα που αριθμεί περίπου 200.000 πολίτες – Πέντε Πορτογάλοι είναι αγνοούμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Δωρεά 100.000 ευρώ από τον Πάπα Λέοντα στη Βενεζουέλα

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Λέων ΙΔ’ έστειλε επείγουσα βοήθεια ύψους 100.000 ευρώ στη Βενεζουέλα. Τα χρήματα, όπως αναφέρει το AFP, προέρχονται από ταμείο του Βατικανού για τις φιλανθρωπικές δράσεις του Πάπα και τη βοήθεια προς πληθυσμούς που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Δείτε βίντεο: Η διάσωση μίας 14χρονης από κτίριο που κατέρρευσε στο Καράκας

Αυξάνεται ο αριθμός των αγνοούμενων: Πάνω από 21.000 άτομα δεν έχουν επικοινωνήσει με συγγενείς ή φίλους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ψηφιακή υπηρεσία π[ου δημιουργήθηκε λίγο μετά τον σεισμό, στην οποία μπαίνουν πολίτες και δηλώνουν για δικά τους άτομα που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό, γύρω στις 5 ώρα Ελλάδας είχε γίνει συνολική αναφορά για 22.196 άτομα. Από αυτά, τα 884 είχαν επιβεβαιωθεί ως «ασφαλή», ενώ 21.312 δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επικοινωνήσουν.

Ισπανικές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις τους από τη Μαδρίτη στο Καράκας

Οι αεροπορικές εταιρείες Iberia, Air Europa και Plus Ultra ανέστειλαν την Πέμπτη τις προγραμματισμένες πτήσεις τους από τη Μαδρίτη προς το Καράκας, λόγω του κλεισίματος του διεθνούς αεροδρομίου «Σιμόν Μπολίβαρ» στη Μαϊκετία της πολιτείας Λα Γκουάιρα, το οποίο επλήγη από τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στη Βενεζουέλα την Τετάρτη το απόγευμα. Εκπρόσωποι των εταιρειών επιβεβαίωσαν την πληροφορία στο πρακτορείο EFE.

Η Iberia εκτελεί τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ Μαδρίτης και Καράκας, κάθε Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή. Η Air Europa πραγματοποιεί πέντε δρομολόγια εβδομαδιαίως, κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ενώ η Plus Ultra πετά από τη Μαδρίτη προς το Καράκας κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο. Επιπλέον, η Tenerife έχει μία προγραμματισμένη πτήση κάθε Κυριακή.

Εικόνες: Η επόμενη μέρα της καταστροφής στην παραθαλάσσια Λα Γκουάιρα

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον αυτοκινητόδρομο Καράκας – Λα Γκουάιρα, δείτε βίντεο

Με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες εξελίσσεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Καράκας – Λα Γκουάιρα, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς.

«Οπουδήποτε κι αν κοιτάξεις, είναι σαν την κόλαση»

Ένας Τούρκος πολίτης που έζησε τον σεισμό στη Βενεζουέλα κατέγραψε για το πρακτορείο Anadolu τις καταστροφές στην περιοχή.

Ο Ιμπραήμ Εσέρ, που διαμένει με την οικογένειά του στην πόλη Λα Γκουάιρα της Βενεζουέλας και ζει στη χώρα εδώ και 16 χρόνια, περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή, λέγοντας πως «οπουδήποτε κοιτάξεις είναι σαν την κόλαση. Κανένα μέρος δεν έμεινε άθικτο, όλα γκρεμίστηκαν», ενώ μοιράστηκε επίσης εικόνες από ένα κτίριο που πήρε φωτιά μετά τον σεισμό.

Η Ελβετία θα στείλει 80 διασώστες με βαρύ εξοπλισμό στη Βενεζουέλα

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα διάσωσης και εξοπλισμό διάσωσης στη Βενεζουέλα.

Όπως ανέφερε, κινητοποίησε «την Ελβετική Αλυσίδα Διάσωσης, η οποία αποτελείται από 80 μέλη, οκτώ σκύλους διάσωσης και 18 τόνους εξοπλισμού διάσωσης», οι οποίοι θα σταλούν στη Βενεζουέλα «το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Για καταρρεύσεις περίπου 100 κτιρίων στη Λα Γκουάιρα, μιλούν ανθρωπιστικές υπηρεσίες

Συνεχίζουν να έρχονται στο φως λεπτομέρειες σχετικά με την έκταση της καταστροφής σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα μετά τους δύο μεγάλους νυχτερινούς σεισμούς.

Η κύρια ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι τουλάχιστον 100 κτίρια έχουν καταρρεύσει στη Λα Γκουάιρα, μια λιμενική πόλη κοντά στην πρωτεύουσα.

Βίντεο: Διασώστες εντοπίζουν σκύλο στα συντρίμμια και του δίνουν νερό για να αντέξει ως τον απεγκλωβισμό

Τρομερό βίντεο: Ηλικιωμένος άντρας κρατά τη γυναίκα του για να την ηρεμήσει την ώρα του σεισμού, μέσα στο διαμέρισμά τους

Δύο ισχυροί σεισμοί συγκλόνισαν την Τετάρτη τη δυτική πλευρά της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, προκαλώντας την κατάρρευση κτιρίων, αφήνοντας ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια, και οδήγησαν τους επιστήμονες να εκτιμήσουν ότι θα προκληθούν «πολλά θύματα και εκτεταμένες ζημιές» στη χώρα.

Νέο βίντεο που κυκλοφορεί, παρουσιάζει πώς έζεσε τις δραματικές στιγμές ένα ζευγάρι ηλικιωμένων μέσα στο διαμέρισμά του. Συγκεκριμένα, όταν ξεκινά η δόνηση, η γυναίκα που είναι καθηλωμένη σε καρότσι λόγω κινητικών προβλημάτων, αρχίζει να τσιρίζει και ο άντρας την πλησιάζει και την κρατάει, προσπαθώντας να την ηρεμήσει.

Βίντεο: Διασώστες κατάφεραν να βγάλουν ζωντανούς μια γυναίκα και τον πατέρα της από τα ερείπια ξενοδοχείου στη Λα Γκουάιρα

Άνοιξε η γη στη Λα Γκουάιρα: Οι δρόμοι γέμισαν ρωγμές με τα αυτοκίνητα να προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα επικίνδυνα σημεία, δείτε βίντεο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τη Βενεζουέλα

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τη Βενεζουέλα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

«Εκφράζουμε τα συναισθήματα αλληλεγγύης και υποστήριξής μας προς τον φιλικό λαό της Βενεζουέλας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Πανικός στη Λα Γκουάιρα: Συμμετέχοντες σε υπαίθριους εορτασμούς τρέχουν να σωθούν όταν συνειδητοποιούν πως κτίρια ενδέχεται να καταρρεύσουν, δείτε βίντεο

Δύο ισχυροί σεισμοί έπληξαν τη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στη Ναϊγκουάτα, στη Λα Γκουάιρα.

Συγκλονιστικό βίντεο καταγράφει τους πιστούς να τρέχουν να βρουν καταφύγιο, καθώς ξαφνικές δονήσεις διακόπτουν τις συγκεντρώσεις.

Εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια στη Λα Γκουάιρα φωνάζουν και περιμένουν να τους βγάλουν, δείτε βίντεο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ