Ηλ. Καματερός: Αυξημένο ποσοστό εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, για τους απόφοιτους των Λυκείων της Κω

15
857

Υπογράφτηκε από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Γαβρόγλου Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ειδικό ποσοστό θέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2018 από τις περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Κω, οι οποίες επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Ηλίας Καματερός, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης.

«Είναι μία ιδιαιτέρως σημαντική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, δίκαιη και γενναιόδωρη, η οποία σαφέστατα ενισχύει την προσπάθεια των μαθητών της  Κω για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας και ταυτόχρονα αποδεικνύει την ευαισθησία της κυβέρνησης για τους μαθητές της περιοχής μας.

Οι προσπάθειες απέδωσαν και το δίκαιο αίτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας του νησιού της Κω έγινε πράξη.

Εύχομαι καλά αποτελέσματα στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς και ευόδωση των προσπαθειών τους, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει» , τόνισε ο Ηλίας Καματερός.

Η απόφαση

Άρθρο 1

Ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοιΓενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας και της Δημοτικής Ενότητας Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικήςκαθώς και των Δημοτικών Ενοτήτων Κω, Ηρακλειδών και Δικαίου του Δήμου Κω της Περιφερειακής Ενότητας Κω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έχουν πληγείαπό πλημμύρες  και  καταστροφικούς σεισμούς αντίστοιχακαι οι οποίοι  υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2018, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Το δικαίωμα αυτό ισχύει για όσουςμαθητές της τελευταίας τάξης σχολικού έτους 2017-18 υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωσηγια συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2018 σε Λύκεια των ως άνω περιοχών και για όσους μαθητές της τελευταίας τάξης και αποφοίτους κατοικούσαν μόνιμα στις ως άνω περιοχές κατά τη διάρκεια των επίμαχων συμβάντων, ακόμα κι αν  υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής και οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του συγκεκριμένου σχολικού έτους.

Το ειδικό ποσοστό αποδίδεται στους υποψηφίους ανά κατηγορία Λυκείου ως εξής:

(i) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΓΕΛ αποδίδεται ποσοστό 0,53%καθ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ .

(ii) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 0,25 %καθ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των  Πανεπιστημίων του άρθρου1της με αριθμ. Φ.151/43612/Α5/2018 ΥΑ (ΦΕΚ 983 Β/ 2018), των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.

(iii) Για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ αποδίδεται ποσοστό 0,55%καθ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ .

Κατά τον προσδιορισμό των θέσεων που αντιστοιχούν στα ποσοστά που αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις της παραγράφου αυτής, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, αν προκύπτει δεκαδικό υπόλοιπο ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της ακέραιης μονάδας.

Αν το δεκαδικό υπόλοιπο είναι μικρότερο από το μισό της ακέραιης μονάδας, δεν λαμβάνεται υπόψη, εκτός εάν μηδενίζεται η θέση, οπότε γίνεται στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα, ώστε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μία τουλάχιστον θέση για κάθε Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Άρθρο 2

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπαγωγή των υποψηφίων στο ειδικό ποσοστό του άρθρου 1 θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν οι πληγείσες περιοχές εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την έκδοση της παρούσας  και  είναι τα εξής:

Α) Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση,  με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεσή του για την υπαγωγή του στο ειδικό ποσοστό καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις 2018.

Β) Δήλωση Ε1 οικονομικού έτους 2018 (χρήση 2017) του γονέα στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή τουιδίου του τέκνου αν κάνει αυτοτελή δήλωση, προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας μόνο για:

α) όσους μαθητές της τελευταίας τάξηςσχολικού έτους 2017-18 κατοικούσαν μόνιμα στις ως άνω περιοχέςκατά τη διάρκεια των επίμαχων συμβάντων αλλά υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 σε Λύκειο άλλης περιοχής και β) για τους απόφοιτους  παλαιότερων ετών που κατοικούσαν μόνιμα στις ως άνω περιοχές και υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 είτε σε Λύκειο των εν λόγω περιοχών είτε σε Λύκειο άλλης περιοχής.

Μαθητές της τελευταίας τάξης που φοιτούσαν σε Λύκεια των ως άνω περιοχών έως και το επίμαχο συμβάν, μπορούν εναλλακτικά αντί για τη δήλωση Ε1, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία φοιτούσαν.

Η αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,εφόσον συγκεντρώσει και ελέγξει τοσύνολο των αντίστοιχων αιτήσεων καιτα δικαιολογητικά μόνιμης κατοικίας όπου απαιτούνται,θα προχωρήσει στη σύνταξη ενός πίνακαμε τους δικαιούχους υποψήφιους του  άρθρου 1 και ενός πίνακα με τους αποκλειόμενους και θα τους αποστείλει έντυπα και ηλεκτρονικά στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης Εφαρμογών του ΥΠ.Π.Ε.Θ.  εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και δικαιολογητικών, προκειμένου να διεξαχθεί η επιλογή τουςμε βάση το άρθρο 3 .

Άρθρο 3

Μετά τη διαδικασία επιλογής και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έτους 2018, κάθε υποψήφιος των περιπτώσεων του ανωτέρω άρθρου 1 θα κριθεί για επιλογή για τις προβλεπόμενες θέσεις για κάθε τμήμα ή σχολή ή εισαγωγική κατεύθυνση, με βάση το σύνολο των μορίων κατά φθίνουσα σειρά μορίων και τη δήλωση προτίμησής του στο μηχανογραφικό δελτίο, με την προϋπόθεση ο υποψήφιος να έχει επιτύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του 70% του αριθμού των μορίων που πέτυχε  ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ποια γενναια αποφαση, ρε Καματερε, που δίνει μονο 0,53% και για τις τρεις περιοχες και επιπλεον εξισωνει τα παιδια μας των 2 λυκειων της Κω που ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα με τους μαθητές των άλλων λυκειων του νησιου(Δικαιου και Ηρακλειδων) που η ζωη τους δεν διαταραχτηκε καθόλου;Ντροπη για τα ψηφαλακια να αδικεις παιδια!

    • Πω, πω, πω αύξηση 0,25%, στην Κω περίπου ένας θα εισαχθεί στο σύνολο των σχολών...

      Αυτή είναι η μεγαλοψυχία της κυβέρνησης ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που την διαφημίζει ο ψηλός Μαυρογιαλούρος, ο λαϊκιστής Κάπτεν Ηλίας ο ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρος….

  2. τι θα γινει με τις αποζημιωσεις των καταστηματων? ΗΛΙΑ στην μυτιληνη δοθηκαν οι αποζημιωσεις!!! ΕΔΩ?

    Ο σχετικός φάκελος με τα πρακτικά αποτίμησης των ζημιών έχει σταλεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στην Γ.Γ. Βιομηχανίας και στην Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ/ΕΥΣΕ, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου:
    Ο αριθμός των επιχειρήσεων στο νησί της Κω που κατέθεσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανέρχονται σε 164 και το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των ζημιών ανέρχεται σε 684.106,98 ευρώ.
    Παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας λειτούργησε άμεσα η αποζημίωση έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει.https://www.aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/171092/protovoulia-ep-oramatos-pros-an-ypourgo-oikonomias-gia-apozimiosi-ton-pligeison-epicheiriseon-apo-seismo/

  3. Συμφωνω με το γονιο!!!Κοροιδια το ποσοστο και το οτι προστεθηκαν τα λυκεια των χωριων που ψεν ταλαιπωρηθηκαν!!!! Απογοητευση κυριε Καματερε.

  4. Ποια ειναι η γενναιοδωρια ? Εξισωνεις την πολη με τα χωρια που δεν ταλαιπωρηθηκαν ? Ελεος !!!Τα παιδια απογοητευτηκαν κυριε Καματερε.

  5. Μια ζωή κομπλεξικοί εί στε ρε εκεί κάτω αντι να σας νοιάζει ο,τι δεν δώσανε σχεδόν τίποτα για τα παιδιά ασχολείστε με τα χωριά…!!

  6. Ντροπή να την χαρακτηρίζει την απόφαση γενναιόδωρη και δίκαιη έχουν ξεχάσει την σημασία των λέξεων και να ήταν το μόνο που έχουν ξεχάσει.και μετά από όλα όσα περάσαμε γονείς και μαθητές να πρέπει να κάνουμε και αίτηση να ξαναπεριμενουμε να δούμε αν το παιδί με την υπαγωγή στο 0,53( τεράστιο ποσοστό) περνάει σε καλύτερη σχολή ή περνάει τελικά κάπου γιατί την άλλη βδομάδα που θα βγουν τα αποτελέσματα κάποιοι δεν θα περάσουν πουθενά.γιατι κάποιοι έλεγαν ότι αυτόματα από τα λύκεια της Κω,τα παιδιά θα επερναν την μοριοδοτηση του σεισμού

  7. Ένα παιδί ανά σχολή αφού οι σχολές που θα έχουν παραπάνω από 300 εισακτέους είναι ελάχιστες και αφορά όλες τις περιοχές που επλήγησαν.

  8. Δεν βλέπω κάπου να ζητάει συγνώμη ή να δικαιολογεί τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και το 2014.

    Το βασικό ερώτημα που πρέπει οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν είναι γιατί εφάρμοσαν με τέτοια ευκολία και χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό την ίδια πολιτική που μέχρι το 2014 καταδίκαζαν. Την πολιτική δηλαδή που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.
    Μέχρι να απαντηθεί με ειλικρίνεια η ερώτηση αυτή, η σιωπή είναι χρυσός.

  9. σε οποιον δεν αρέσει το μπόνους που δίνει το υπουργείο στα παιδιά μας να μη καταθέσει τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και να μη το πάρει. Κακοί άνθρωποι

  10. Κανονικα έπρεπε να ψηφίσουν κάτι που να λέει ότι όλοι οι μαθητές της πόλης περνάνε στην πρώτη τους επιλογή και των χωριών πουθενά.

  11. έχει σακατέψει όποιον μιλάει Ελληνικά στους φόρους,έχει μετατρέψει σε αποθήκες χρέους κάθε μικρο-επαγγελματία

    και τώρα ζητάει ανανέωση εμπιστοσύνης.Και καλά να δεχθεί κανείς ότι όλα έγιναν εξαιτίας όλων όσων έκαναν οι άλλοι για 40 χρόνια.Που ξανα-ακούστηκε Αριστερή Διακυβέρνηση να κάνει τέτοιο πλιάτσικο μισθών,συντάξεων,φόρους με το τσουβάλι.Να στέλνει Κτηματική να κάνει επιδρομές σε φουκαράδες,ΑΑΔΕ να σημαδεύουν μικρο-επιχειρηματίες,να υπηρετεί η αριστερά το δόγμα του ανιστόρητου Πάγκαλου,’ότι μαζί τα φάγαμε’,το δόγμα ότι ο τυροπιτάς είναι η αιτία της πτώχευσης και όχι το Δημοσιονομικό χρέος και τα συνεχόμενα ελλειμματικά ισοζύγια,απ το χρεοκοπημένο Δημόσιο και Δημόσιες Υπηρεσίες.

  12. Με την αύξηση των εισακτέων μπορεί να χάσουμε μερικούς αναρχικούς και αυτό θα σημάνει λιγότερες καταλήψεις..

    α πα πα..μετά λιγότερες μολότοφ,μικρότερη δραστηριότητα στα άσυλα,χαμένες θέσεις αναρχικών,λιγότερη διακίνηση μπάφος..μα καλά είμαστε; ο Καρανίκας και οι σύντροφοι με λιγότερες κουκούλες,πως θα ενισχύσουν τον σεξουαλικό προσδιορισμό;Μετά τόσο πρόστιμο στους Ακρίτες,να πάνε χαμένοι οι αγώνες για Επανάσταση;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ