Μαρία Μουρατίδου η κορυφαία Ελληνίδα Master αθλήτρια στα 60μ και 100μ με εμπόδια στον Στέργο Χατζηστέργο

1
13307

Ρεπορτάζ: Στέργιος Χατζηστέργου 

Μουρατίδου Μαρία η κορυφαία Ελληνίδα Master αθλήτρια στα σπριντ με εμπόδια.
Η Μαρία είναι 57 ετών, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και τα τελευταία χρόνια διοικητική υπάλληλος του υπουργείου παιδείας.
Έχει δύο υπέροχα παιδιά, τον Ηλία και τον Κωνσταντίνο, είναι μία αθλητική οικογένεια και ζουν και δρουν κάτω από τις αξίες που διδάσκει ο αθλητισμός.

Η προσωπική αθλητική ιστορία της Μαρίας ξεκινάει από την παιδική της ηλικία. Υπήρξε αθλήτρια ενόργανης αγωνιστικής γυμναστικής και μετέπειτα αθλήτρια στίβου στα sprint στον ΠΑΟΚ.Ακόμη και όταν σταμάτησε να συμμετέχει αγωνιστικά σε εθνικά πρωταθλήματα σαν αθλήτρια ο αθλητισμός δεν έπαψε ποτέ να είναι μέσα στη ζωή της.

Το 2006 τερμάτισε τον υπέρτατο κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας συμμετείχε σε αγώνες crossfit και ιστιοπλοΐας.

Είναι διαχρονική αθλητήρια από το 2017 στα 50 της χρόνια στον κλασικό αθλητισμό και το αγώνισμά της είναι τα 100 μέτρα με εμπόδια και έχει τη χαρά και την τιμή να την προπονεί ο απόλυτος μοναδικός προπονητής εμποδίων , ο κύριος Πλούταρχος Σαρασλανίδης.

Η πρώτη της εμφάνιση ως διαχρονική αθλήτρια ήταν στη Στάρα Ζαγορά της βουλγαρίας.

Από το 2018, μέσα από τις στιβικές μάχες σε τερέν εθνικά και διεθνή κατάφερε εκτός από νίκες να καταρρίπτει εθνικά και βαλκανικά ρεκόρ στα sprint και στα εμπόδια τόσο στον ανοιχτό όσο και στο κλειστό στίβο.
Το 2019 στο Torun της Πολωνίας στην πρώτη της συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα διαχρονικών αθλητών κλειστού στίβου στον μεγάλο τελικό κατέκτησε την έβδομη θέση .

Το 2020 στους βαλκανικούς αγώνες στο βελιγράδι της Σερβίας είχε επιδόσεις που στην παγκόσμια κατάταξη την φέρνουν στις 6 κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου τόσο στα 60 μέτρα όσο και στα 60 μέτρα με εμπόδια κάνοντας παράλληλα και βαλκανικά ρεκόρ.
Το 2023 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτόύ στίβου πάλι στο Torun της Πολωνίας κατετάγη στην έκτη θέση στα 60μ. με εμπόδια.

Η πρόκληση σε κάτι ξεχωριστό την έφερε να δοκιμαστεί και στα 300 μέτρα με εμπόδια όπου κατάφερε και πέτυχε την 69η επιδόση όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος της ίδιας χρονιάς οι παγκόσμιοι αγώνες στο Tampere της Φινλανδίας με άτυχη στιγμή τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο της που της στέρησε τη δυνατότητα να σταθεί στην εκκίνηση. Ο ίδιος τραυματισμός της στερεί αυτή τη φορά και το ταξίδι στους αγώνες στην Πεσκάρα της Ιταλίας στους πανευρωπαϊκούςαγώνες.

Η απογοήτευση και η λύπη της ήταν τεράστια , όμως οι αθλητές πρέπει να ξέρουν ότι οι χαρές στον αθλητισμό είναι λιγότερες από τις λύπες και όπως λέει η ίδια, οφείλουμε να βρίσκουμε τη δύναμη να προχωράμε.

Σε πείσμα της πιθανότητας να μην μπορέσει να ξανατρέξει, μετά από θεραπείες και πολύ ενδυνάμωση το 2024 την βρίσκει και πάλι μέσα στα στάδια να κάνει αυτό που αγαπάει. Η προετοιμασία πήγαινε καλά στο μέτρο του δυνατού και αυτό της έδωσε το θάρρος να δηλώσει συμμετοχή στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Τορούν της Πολωνίας.
Οι κακοτοπιές λίγο πριν τους αγώνες δεν λείπουν και μια μικρή υποτροπή την αναγκάζει για 2 εβδομάδες να κάνει μόνο θεραπείες και όχι προπόνηση.

Όλα πήγαν κατ’ ευχήν και το ταξίδι στο όνειρο πραγματοποιήθηκε, έτσι την βλέπουμε να βρίσκεται στο βατήρα του τελικού των 60 μέτρων καταλαμβάνοντας την 7η θέση κάνοντας πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε η ίδια, στο αγώνισμα που αγαπάει, τα εμπόδια.
Βρίσκεται στην εκκίνηση του μεγάλου τελικού, όμως μια δυσάρεστη έκπληξη ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο με τις αθλητικές της λύπες παρ’ όλη την κατά πολύ βελτιωμένη της τεχνική, τη μεγάλη την αποφασιστικότητα, την ενέργεια και τη δύναμη που είχε μέχρι και το πέρασμα του πρώτου εμποδίου, το πόδι της την πρόδωσε και δεν τις επέτρεψε να τερματίσει αυτον τον τελικό.
Η απογοήτευση ο φόβος, η στεναχώρια και η λύπη της ήταν τεράστια. Όμως μετά το πρώτο σοκ όπως μας είπε 《είδα με ψυχραιμία την κατάσταση και ευχαριστώ και μόνο για το γεγονός ότι είμαι υγιής και δεν προκλήθηκε κανένας νέος σοβαρος τραυματισμός , σε αυτή την άτυχη στιγμή μου διαπίστωσα πόσο πολλούς και καλούς φίλους και συναθλητές έχω η αναγνώρισή τους η αποδοχή τους και η εκτίμησή τους ήταν το πιο μεγάλο μετάλλιο που μπορούσα να πάρω. Τολμώ να πω πιο βαρύ και από αυτό το βάθρο. Ένιωσα μέσα στον πόνο μου πολύ πλούσια πολύ γεμάτη από συναισθήματα , λες και το σύμπαν συνωμότη4σε για να με κρατήσει ζωντανή αθλητικά.

Η Μαρία γύρισε στην Ελλάδα με τις αποσκευές της γεμάτες από εμπειρίες ,αναγνώριση φιλίες αγάπη , υποστήριξη και αγκαλιές. Αγαθά ανεκτίμητα για τη ζωή της.

Τώρα γνωρίζει βαθιά ότι ξημερώνει μία διάφανη μέρα όταν το βλέμμα της κοιτάει μπροστά, όταν η ψυχή της είναι ζωντανή και καθαρή, είναι δυνατή είναι εδώ, είναι μαχήτρια και βλέπει το μέλλον, λέγοντας ότι δεν γυρνάει στο παρελθόν δεν μένει στο παρόν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Έτσι είναι.Δημοσιος υπάλληλος.Ποτε δουλεύει δεν μας είπε.69 θέση είπαμε.Δοξαστετην και πληρώστε να κάνει το χόμπι της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ