Βρετανία: Στους δρόμους χιλιάδες Αλβανοί – Οργή για τα ρατσιστικά σχόλια της ΥΠΕΣ

1
1962

Την οργή των Αλβανών κατοίκων της Βρετανίας προκάλεσαν οι ξενοφοβικές δηλώσεις της υπουργού Εσωρερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία τους χαρακτήρισε «εγκληματίες». Η αντίδρασή τους.

Χιλιάδες Αλβανοί που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία βγήκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο, διαμαρτυρόμενοι στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, οι οποία τους αποκάλεσε «εγκληματίες», ενώ έκανε λόγο για «εισβολή».

Συγκεκριμένα, η Μπρέιβερμαν μίλησε με έντονη γλώσσα κατά των Αλβανών στις αρχές του μήνα, αναφέροντας: «Πολλές από τις αφίξεις φέτος ήταν από την Αλβανία, επομένως συνεργαζόμαστε στενά με την αλβανική κυβέρνηση για να ενθαρρύνουμε τις επιστροφές και τη διεκπεραίωση υποθέσεων και μετακομίσεων όσο το δυνατόν συντομότερα. Βλέπουμε, όμως, επίσης πολλούς Αλβανούς να κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς ότι είναι «σύγχρονοι σκλάβοι» – παρότι έχουν πληρώσει χιλιάδες για να έρθουν σε αυτή τη χώρα. Αυτή η κατάχρηση του συστήματός μας πρέπει να σταματήσει – πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το παγκοσμιοποιημένο καθεστώς μας για την αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας εστιάζει στα πραγματικά θύματα, όχι σε εκείνα που προσπαθούν να παρακάμψουν τους μεταναστευτικούς μας κανόνες».

Επίσης, η υπουργός Εσωτερικών περιφρόνησε τους επικριτές της και το Εργατικό Κόμμα επειδή απέτυχαν να βρουν ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ δήλωσε ότι μόνο οι Τόρις ήταν «σοβαροί για να σταματήσουν την εισβολή στη νότια ακτή μας». «Ηαλήθεια είναι ότι ο βρετανικός λαός έχει βαρεθεί με τον αριθμό των μικρών σκαφών που φτάνουν στις ακτές μας. Μερικοί επικριτές παρέχουν μόνο παραμυθένιες προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσει τις διελεύσεις και να συνεχίσει να εμποδίζει τους λαθρεμπόρους», είπε.

Χιλιάδες Αλβανοί διαδηλωτές στους δρόμους

Οι δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί θύελλα αντιδράσεων και χιλιάδες Αλβανοί που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Alice Taylor σε άρθρο της στο Euroactivcom, αρκετές χιλιάδες Αλβανοί που ζουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελούν μέρος της κοινότητας των 140.000 ατόμων στη χώρα, βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να καταδικάσουν τη γλώσσα που χρησιμοποιείται εναντίον τους. Φορούσαν παραδοσιακή φορεσιά, κυμάτιζαν την αλβανική και βρετανική σημαία και έπαιξαν λαϊκή μουσική κρατώντας πανό διαμαρτυρίας.

Φωτογραφίες και βίντεο που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου το Σάββατο (12/11), δείχνουν χιλιάδες ανθρώπους να κρατούν σημαίες και να διαδηλώνουν ειρηνικά στους δρόμους του Λονδίνου.

Μάλιστα, μία φωτογραφία από τη διαδήλωση στην οποία φαίνεται μία Αλβανίδα να κρατά πανό που γράφει «Είμαι Αλβανίδα, δεν είμαι εγκληματίας, δουλεύω σκληρά και πληρώνω περισσότερους φόρους από την σύζυγο του πρωθυπουργού», έγινε viral στα social media.

Μετά τη διαδήλωση των Αλβανών στο Λονδίνο το Σάββατο (2/11) κατά της ξενοφοβίας από τη βρετανική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, Αλβανοί πολιτικοί στα Τίρανα συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στην κοινή βρετανο-γερμανική λειτουργία της Κυριακής Μνήμης στην πρωτεύουσα.

Η βρετανική πρεσβεία, μαζί με τη γερμανική πρεσβεία, διοργάνωσαν κοινή τελετή μνήμης για να τιμήσουν τις απώλειες, τα θύματα, τους επιζώντες και την κληρονομιά των δύο παγκοσμίων πολέμων, καθώς και 52 Βρετανών και Αλβανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας.

Αντιδράσεις για τις διαδηλώσεις και σχόλια μίσους

Περισσότεροι από 1.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Γέφυρα του Γουέστμινστερ και έκαναν πορεία προς το Παλάτι του Γουέστμινστερ ζητώντας από την κυβέρνηση να τους σεβαστεί ως ανθρώπους και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, δηλώνοντας ότι δεν είναι όλοι οι Αλβανοί εγκληματίες.

Αλβανοί διαδηλωτές απέκλεισαν επίσης τους δρόμους, φωνάζοντας «Ντροπή σου», ενώ κρέμασαν τη σημαία της χώρας τους πάνω στο άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ στην πλατεία του Κοινοβουλίου.

Οι διαδηλώσεις των Αλβανών και ιδιαίτερα η σημαία στο άγαλμα του Τσόρτσιλ προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, ξεσηκώνοντας νέα κύματα μίσους εναντίον τους.

Ο πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ κατακεραύνωσε τη διαδήλωση, γράφοντας στο Twitter: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν νοιάζονται καθόλου για τη χώρα μας ή τις θυσίες του παρελθόντος. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Λονδίνο είναι ντροπή!».

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, πάντως, είπαν ότι σκοπός της πορείας ήταν να «διαμαρτυρηθούν για την ταπείνωση των Αλβανών στη Βρετανία». Πρόσθεσαν ότι υπάρχει εκτεταμένη οργή για το γεγονός ότι οι Αλβανοί έχουν κατηγορηθεί από τη Βρετανία ότι επηρέασαν «την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα».

Ακολουθήστε το News247.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ