Ο σεισμός «τραυμάτισε» μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε Σάμο, Χίο και Ικαρία – Φωτογραφίες

0
1148

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου οι μεγαλύτερες σε έκταση ζημιές

Zημιές στα μνημεία και τα μουσεία της Σάμου, της Χίου και της Ικαρίας προκάλεσε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων, η ισχυρή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε το μεσημέρι την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Συγκεκριμένα στο Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη, στο Πυθαγόρειο, κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του, ενώ κάποια τεμάχη τους κατακρημνήσθησαν στην θάλασσα ενώ στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου κατεγράφησαν ελάχιστες ζημιές, οι οποίες περιορίζονται στα νεότερα κτίσματα, τα οποία υποστηρίζουν την λειτουργία του χώρου.

Καστρο_Πυθαγορειου2
Πτώση τοιχωμάτων στο Κάστρο Πυθαγορείου

Μεγάλες είναι οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, ενώ «άνοιξαν» συγκολλήσεις σε κάποια γλυπτά ενώ ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως.

Σεισμος_Αρχαιολογικο_Πυθαγορειου2
Οι μεγαλύτερες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου
Σεισμος_Κουρος__Αρχαιολογικο_Μουσειο_Βαθεως
Ένας «τραυματισμένος» Κούρος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως

Στο μεταξύ, στην Ικαρία, στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγ. Κηρύκου, δημιουργήθηκαν μικρές ρωγμές. Ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από την βάση του και έσπασε είναι μόνη απώλεια.

Σεισμος_Μουσειο_Αγιου_Κηρυκου
Ρωγμή που προκλήθηκε από τον σεισμό στο Μουσείο Αγίου Κηρύκου

Επιπλέον, στο  Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου έπεσαν κάποια μικρά εκθέματα μέσα στις προθήκες στην αίθουσα της κοροπλαστικής, και λίγα κεραμικά στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητσιμού οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ συγχρόνως ξεκινούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ