Κίνηση ρουά -Πώς θα στριμώξει τον Μητσοτάκη για ΕΣΡ και τηλεοπτικές άδειες ο Τσίπρας; (Αποκάλυψη βόμβα: Γιατί δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας)

0
205

Πώς θα στριμώξει τον Μητσοτάκη για ΕΣΡ και τηλεοπτικές άδειες ο Τσίπρας;

Με δύο κινήσεις ρουά ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά τη Δευτέρα να φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε θέση ματ στη σκακιέρα των τηλεοπτικών αδειών.

 

Με την πρόταση για προεδρία του ΕΣΡ από τον καραμανλικό Βύρωνα Πολύδωρα και την προαναγγελία νομοθετικής ρύθμισης που θα καταργεί την αντισυνταγματική διάταξη 2Α του νόμου Παππά και θα επιστρέφει στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες και τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και τούτο, διότι παρά το γεγονός ότι αποκρύπτεται επιμελώς από τη ΝΔ που επιμένει σε πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά, από ολόκληρο το νομοθέτημα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική μονάχα την επίμαχη διάταξη 2Α, την οποία και η κυβέρνηση αποσύρει.

Και η θέση ματ, όπως αποκαλύπτεται από τις σημερινές κινήσεις του πρωθυπουργού μπορεί να βρίσκεται σε δύο «τετράγωνα».

Είτε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποχωρήσει στις πιέσεις – ισχυρές πλέον και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, είτε να επιβεβαιώσει ενώπιον ολόκληρης της Ελλάδας ότι η άρνησή του για συναίνεση στη συγκρότηση του ΕΣΡ δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά πρόσχημα για να μην γίνει ποτέ διαγωνισμός και να μην πληρώσουν ή χάσουν τα κανάλια του εάν δεν πληρώσουν οι καναλάρχες.

Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Πολύδωρας πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του προτάθηκε η προεδρία του ΕΣΡ. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Πολύδωρας έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους τονίζοντας την πρόθεσή του να συμβάλει στην θεσμική εξομάλυνση της κατάστασης που επικρατεί.

«Για το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ όπως ξέρετε η κατάσταση στο θέμα αυτό είναι σε ένα βραχυκύκλωμα και θεωρώ την πρόταση που μου έγινε να αναλάβω πρόεδρος ως τιμητική αλλά και ως πρόταση για μια θέση ευθύνης. Αυτό που εξέθεσα στον κ. Τσίπρα είναι ότι με συνταγματική συμπεριφορά δεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ και εννοούμε ότι το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αυτή είναι η νέα θέση για την πρόταση συγκρότησης του ΕΣΡ.

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια ο κ. Πολύδωρας απάντησε ότι δεν κάνω επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν είδα κάτι τέτοιο κατά τη συνάντηση είδα τάση για συναίνεση. Δεν ξέρω τι κάνει η ΝΔ, εκτίνεται στην ανάληψη της πρωτοβουλίας μου να επικοινωνήσω με όλους τους αρχηγούς, να εκθέσω τις σκέψεις μου και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με με πνεύμα συνεναινετικο. Δεν πάει άλλο το αδιέξοδο. Θέλω να συμβάλω στη θεσμική εξομάλυνση. Μέχρι και την ένταση με τη Δικαιοσύνη δεν την εννοώ, θέλω να είμαι παράγων εξομάλυνσης θεσμικής και νομικής αξίας, ο τόπος έχει προβλήματα».

Την Δευτέρα η διάταξη για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ

Έχοντας ήδη προχωρήσει στην πρώτη κίνηση με τον «στρατηγό» (όχι άνεμο) Βύρωνα Πολύδωρα, το Μέγαρο Μαξίμου προανήγγειλε και το δεύτερο «ρουά» με την απόφαση να φέρει την Δευτέρα διάταξη που θα προβλέπει τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για τα κανάλια στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η διάταξη θα καταργεί το 2Α του Ν 4339/15 και το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του, επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ.

Εξάλλου όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο νόμος 4339/15.

Μάλιστα ο υπουργός τόνισε ότι «είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση του ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Σφοδρές πιέσεις στη ΝΔ και εξ δεξιών

Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Πολύδωρα, εξέφρασε και ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οπως αναφέρεις ο κ. Καμμένος, «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Δημοκρατία η αποδοχή εκ μέρους του της θέσης αυτής.

Καλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει ανάμεσα στην ψυχή του καραμανλισμού, στον Βύρωνα Πολύδωρα ή στους θιασώτες του Παττακού και στους βιβλιοπώλες των ρατσιστικών και αντισημιτικών βιβλίων που έχει επιλέξει σήμερα ως αντιπρόεδρο και στελέχη του»

Αφήνοντας αιχμές κατά της στάσης της αντιπολίτευσης πρόσθεσε, «Είναι η ώρα να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θα βάλει οριστική ταφόπλακα στην ψυχή της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσει με ποιους θα είναι».

Αποκάλυψη βόμβα: Γιατί δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας

Γιατί δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας;

Σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να… σταθεί η υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου μιας ανεξάρτητης αρχής όπως είναι το ΕΣΡ εκφράζουν έμπειροι πολιτικοί και νομικοί παρατηρητές.

 

Όπως σημειώνεται ο Βύρων Πολύδωρας είναι αρχηγός κόμματος και αυτό προκαλεί σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια παράμετρος που σίγουρα θα απασχολήσει τους συνταγματολόγους για το κατά πόσο επιτρέπεται αρχηγός κόμματος να τοποθετείται πρόεδρος σε μια ανεξάρτητη αρχή.

Πέρα από την καθαρά νομική διάσταση του θέματος σίγουρα εγείρεται και ζήτημα ηθική τάξης που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Να θυμίσουμε ότι ο Βύρωνας Πολύδωρας στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014 είχε ιδρύσει μαζί με τον Χρήστο Ζώη το κόμμα «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό» και με πρόεδρο τον ίδιο.

Μάλιστα το κόμμα είχε κατέβει στις ευρωεκλογές του 2014 ως συνασπισμός κομμάτων και κινήσεων συνεργαζόμενο με τα κόμματα και κινήσεις του Νίκου Νικολόπουλου, του Παναγιώτη Ψωμιάδη και του Χρήστου Ζωή.

Το κόμμα «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό» είχε λάβει ποσοστό 1,04% με 59.482 ψήφους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ