Ρωσικός πύραυλος έπληξε φορτηγό πλοίο Κύπριου εφοπλιστή – Νεκρός ο πλοηγός

0
3488

Το πλοίο ανήκει στον εφοπλιστή Ανδρέα Χατζηγιάννη και χτυπήθηκε στο λιμάνι της Οδησσού – Επρόκειτο να φορτώσει σιδηρομετάλλευμα με προορισμό την Κίνα

Ρωσικός πύραυλος έπληξε σήμερα το υπό σημαία Λιβερίας φορτηγό πλοίο, KMAX RULER, της Cyprus Sea Lines, του Κύπριου εφοπλιστή Ανδρέα Χατζηγιάννη, προέδρου της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.

Tο πλήγμα πραγματοποιήθηκε κατά την είσοδό του πλοίου στο λιμάνι της Οδησσού με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο του πλοηγού  και τον τραυματισμό τριών μελών του πληρώματος και ενός λιμενικού, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Να πούμε ότι ο πλοηγός δεν είναι μέλος του πληρώματος του πλοίου, αλλά υπάλληλος του λιμανιού ο οποίος ανεβαίνει πάνω στο πλοίο όταν αυτό πρόκειται να μπει σε κάποιο λιμάνι. Ο πλοηγός είναι αυτός που έχοντας πλήρη γνώση των ιδιαιτεροτήτων του λιμανιού παίρνει τον έλεγχο του πλοίου μέχρι αυτό να δέσει με ασφάλεια στον προβλεπόμενο χώρο.

Δείτε βίντεο από το χτύπημα του ρωσικού πυραύλου:

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ουκρανικές αρχές το πλοίο εβλήθη από πύραυλο τύπου Kh-31P τον οποίο εκτόξευσε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος. Αρχικά είχε μεταδοθεί η είδηση πως νεκρός ήταν ο Φιλιππινέζος πλοίαρχος του πλοίου, προφανώς γιατί ο νεκρός εντοπίστηκε στη γέφυρα, αλλά τελικά ήταν ο πλοηγός. Φιλιππινέζοι είναι και οι τρεις τραυματίες μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, το φορτηγό πλοίο επρόκειτο να φορτώσει σιδηρομετάλλευμα με προορισμό την Κίνα και τόνισε ότι μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, έχουν σημειωθεί 21 ρωσικές επιθέσεις σε λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας.

Στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσαν «άγνοια για το περιστατικό» και συμπλήρωσαν ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων.

Το πλοίο είναι ναυπήγησης του 2009, έχει μήκος 230 μέτρα και πλάτος 37 μέτρα, είναι χωρητικότητας 91.800 dwt και φέρει τον αριθμό ΙΜΟ 9436642.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ