Σοκ και θλίψη στην Κύπρο: «Έφυγε» ξαφνικά μόλις στα 43 του χρόνια, ο γνωστός συνθέτης Γιώργος Κολιάς

0
14675

Σοκ και θλίψη προκάλεσε στην καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου το μαντάτο του ξαφνικού θανάτου του συνθέτη Γιώργου Κολιά, σε ηλικία μόλις 43 ετών.

Τεράστιο σοκ και θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνική κόσμο της Κύπρου η είδηση του ξαφνικού θανάτου του 43χρονου συνθέτη Γιώργου Κολιά που με τις μελωδίες τους έντυσε πολλές παραστάσεις του κυπριακού θεάτρου και όχι μόνο.

Ο ταλαντούχος και εξαιρετικά αγαπητός καλλιτέχνης εντοπίστηκε νεκρός σήμερα μετά το μεσημέρι στον καναπέ στο υπόγειο της κατοικίας του, στην περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό. Ο θάνατός του αποδίδεται σε παθολογικά αίτια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οικεία του πρόσωπα είχαν να τον δουν από την Παρασκευή.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 10π.μ. στον Ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.

Ο Γιώργος Κολιάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο και καταξιώθηκε καλλιτεχνικά κυρίως μέσα από τις μουσικές συνθέσεις του για παραστάσεις θεάτρου και χορού, καθώς επίσης για κινηματογραφικές, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές παραγωγές και ντοκιμαντέρ.

Αποφοίτησε με άριστα από το Berklee College of Music στη Βοστώνη, με ειδίκευση στη σύνθεση μουσικής για ταινίες. Έγραψε επίσης τραγούδια, συμμετείχε σε συναυλίες, ζωντανές εμφανίσεις και μουσικές εκδηλώσεις στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη.

Οι πρώτες του δουλειές στο θέατρο καταγράφηκαν την περίοδο 2004-2008 στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασίες με τον σκηνοθέτη Πέτρο Πετρίδη και την ομάδα «Η Κύπρος μας», όπως επίσης με τη Μαγδαλένα Ζήρα και τον Ανδρέα Τσέλεπο.

Από το 2009 συνεργάστηκε με πολλές ομάδες και οργανισμούς στην Κύπρο υπογράφοντας μουσική, σχεδιασμό ήχου και μηχανική ήχου. Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ, την Alpha Square, το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Διόνυσος, την ΕΘΑΛ, το Θέατρο Τσέπης, το Θέατρο Αντίλογος, την ομάδα Point To, τις Ασώματες Δυνάμεις κ.ά.

Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Μουσικής στα Βραβεία Θέατρου ΘΟΚ (2007-2008/2008-2009) για την μουσική της παράστασης «Θηβαϊς ΧΙΙ: Ικεσία», παραγωγή των Θεατρικής Ομάδας Ανεράδα και Παραπλεύρως παραγωγές.

Τον Μάιο του 2022 η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου εκτέλεσε το έργο του «Let’s get this story going» από τη μουσική για το θεατρικό έργο «Οι Κονδυλοφόροι του Μαρκησίου ντε Σαντ».

Από τα προσωπικά του εγχειρήματα ξεχωρίζει η παράσταση «Πάρε θέση στην Πλατεία» το 2021, όπου ο Γιώργος Κολιάς σε ρόλο οικοδεσπότη, υποδέχτηκε στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο καλλιτέχνες της Λεμεσού, οι οποίοι επέλεγαν και μοιράζονταν τραγούδια που τους εκφράζουν, συνθέτοντας μια καλλιτεχνική δράση ως απάντηση στις ιδιάζουσες συνθήκες της πανδημίας.

Το 2019 στο Παττίχειο παρουσιάστηκε η παράσταση «onstage» που παρουσίαζε πρωτότυπα τραγούδια και δημιουργίες του, ενορχηστρωμένα από τον ίδιο για το σχήμα Άλμπατρος.

Το 2018 εγκαινίασε το Μουσείο Γλυπτικής Φίλιππου Γιαπάνη στη Φασούλα με τη συναυλία «Επιστροφή στη Μικρή Σαλαμίνα».

Πρωτότυπα τραγούδια και δημιουργίες παρουσίασε και σε άλλες συναυλίες όπως η «Μάγισσα» στο Ξυδάδικο το 2018.

Το 2008 στη Νέα Υόρκη ηχογράφησε σε συνεργασία με τον Ιωνά Αρτέμου τη σειρά άλμπουμ με παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια «Θησαυροί του τόπου μου».

Στη Λεμεσό, διατηρούσε ένα πλήρως εξοπλισμένο στούντιο όπου συνέθετε μουσική και τραγούδια και πραγματοποιούσε συνεργασίες στον τομέα του ηχητικού σχεδιασμού.

Συλλυπητήρια από την πολιτεία και την κοινωνία

Τη βαθιά θλίψη τους εξέφρασαν τόσο η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου όσο και οι Καλλιτέχνες Θεάτρου ΠΕΟ, χαρακτηρίζοντας τον Γιώργο Κολιά ένα μοναδικό και δημιουργικό καλλιτέχνη και πάνω από έναν γλυκύτατο και υπέροχο άνθρωπο. «Η απουσία του από τη ζωή αλλά και από το μουσικό και θεατρικό γίγνεσθαι θα είναι οδυνηρά αισθητή» σημειώνεται.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου με τον οποίο συνεργάστηκε στις παραγωγές «Μεταμόρφωση» (2009), «Η πέτρα» (2013), «Το τρίτο στεφάνι» (2014), «Το κέλυφος» (2018) και «Αμφιβολία» (2022).

Ο οργανισμός τον χαρακτηρίζει ως έναν αγαπητό συνθέτη, έναν ξεχωριστό άνθρωπο κι έναν προικισμένο δημιουργό, «που είχε ήδη αφήσει έντονο το αποτύπωμα της μουσικής ευφυίας του στο χώρο του Πολιτισμού».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το Υφυπουργείο Πολιτισμού. «Ο Γιώργος Κολιάς υπηρέτησε τη μουσική με αφοσίωση, αγάπη και ήθος και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον μουσικό χώρο του τόπου μας» σημειώνεται.

Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας: Αποχαιρετούμε ένα υπέροχο συνεργάτη

Ο Γιώργος Κολιάς συνεργάστηκε πέρσι με το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας για την παράσταση του νεοκλασικού έργου «The Butterfly Effect». Τη θλίψη του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας για το θάνατο του Κολιά, εκφράζει η πρόεδρος του Γαλάτεια Σάββα. «Με τεράστια θλίψη αποχαιρετούμε έναν υπέροχο συνεργάτη και έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη που ξεχώριζε για το πάθος του για τη μουσική και την ευγενική του ψυχή. Είχαμε την τύχη και την τιμή να συνεργαστούμε μαζί του για πρώτη φορά πέρσι τον Οκτώβρη, όπου ήταν υπεύθυνος για το μουσικό μοντάζ της παράστασης The Butterfly Effect, και μας έκανε εντύπωση ο επαγγελματισμός, ο ενθουσιασμός και η βαθιά αγάπη του για την τέχνη».

Η απουσία του, σημειώνει η Γ. Σάββα «αφήνει ένα κενό που είναι αδύνατο να καλυφθεί, αναλογιζόμαστε όμως τις πολύτιμες στιγμές που μοιραστήκαμε και μας πλημμυρίζει η ευγνωμοσύνη για την τέχνη που δημιουργήσαμε από κοινού. Θα θυμόμαστε πάντα τον αγαπημένο μας Γιώργο Κολιά ως πηγή έμπνευσης και ενθάρρυνσης, ένα γνήσιο καλλιτέχνη και ξεχωριστό άνθρωπο. Αιωνία του η μνήμη».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ