Σεισμός στην Τουρκία: Η Άγκυρα αποδέχθηκε τελικά τη βοήθεια της Κύπρου (μετά άλλαξε ξανά γνώμη…) | Ο Ερντογάν… τα βάζει με τους «προβοκάτορες» από την πληγείσα ζώνη

0
3218

Σεισμός στην Τουρκία: Αν και αρχικά η Άγκυρα είπε «ευχαριστούμε, αλλά όχι» στην αποστολή βοήθειας από την Κύπρο, εν τέλει έκανε δεκτή τη συνδρομή της Λευκωσίας στις δύσκολες στιγμές που βιώνει μετά τα φονικά 7,8 Ρίχτερ.

Από τα πρώτα δραματικά λεπτά μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας στην Τουρκία, ένα κύμα συμπαράστασης απλώθηκε προς την Άγκυρα. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να στείλουν κάθε είδους βοήθεια στη σεισμόπληκτη Τουρκία, ενώ το ίδιο έπραξε και η Κύπρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση της Άγκυρας στη Λευκωσία ήταν «ευχαριστούμε, αλλά όχι» σε μια κίνηση που προκάλεσε αρνητική εντύπωση και συζητήσεις.

Η Κύπρος ανακοίνωσε πως οι Αρχές της χώρας εξέταζαν τον τρόπο που θα μπορούσαν, πρακτικά, να βοηθήσουν τους πολίτες στην Τουρκία παρά το όχι της κυβέρνησης. Εν τέλει, η Άγκυρα, αποδέχθηκε και τη βοήθεια της Λευκωσίας μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, βάζοντας τέλος στον παραλογισμό. Την είδηση γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Δημήτρης Δημητρίου.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε προ ολίγου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία», έγραψε στο Twitter.

Mας απάντησαν «όχι ευχαριστούμε» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν έκανε αποδεκτή τη βοήθεια αυτή.

Ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «μεταφέραμε αυτή την ετοιμότητα τόσο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας όσο και μέσω του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου», ωστόσο η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας δεν έγινε αποδεκτή από την τουρκική πλευρά.

Ο κ. Κορνηλίου εξήγησε πως μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να εκφράσει την ετοιμότητά για παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις τέτοιων καταστροφών όπως οι σεισμοί. «Εμείς κατόπιν συνεννόησης με την Πολιτική Άμυνα εκφράσαμε ετοιμότητα για να συνδράμουμε με μια ομάδα διάσωσης που αποτελείται από 21 άτομα και χθες το βράδυ μας απάντησαν «όχι ευχαριστούμε»», ανέφερε.

Ειδήσεις σήμερα:

 

Ο Ερντογάν… τα βάζει με τους «προβοκάτορες» από την πληγείσα ζώνη

Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν... τα βάζει με τους «προβοκάτορες» από την πληγείσα ζώνη

Σεισμός στην Τουρκία: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τους «προβοκάτορες» καθώς οι επιζώντες εξακολουθούν να παραπονιούνται για αργή ανταπόκριση των Αρχών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέκρινε τους «προβοκάτορες» μετά από παράπονα των επιζώντων ότι η κυβέρνηση άργησε να ανταποκριθεί στον σεισμό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόμενος τις πληγείσες περιοχές είπε στον τουρκικό λαό να ακούει μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις από από τις αρχές και να μη δίνει σημασία στην παραπληροφόρηση.

Οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό θα λάβουν 440 λίρες από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε. «Θα παράσχουμε, με τη θέληση του Θεού, τη στήριξή μας σε όλες αυτές τις οικογένειες που έχουν πληγεί», είπε ο Ερντογάν.

Μετά την κριτική ότι το κράτος άργησε να «φτάσει» σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές και άφησε τους πολίτες μόνους και αβοήθητους, ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποια αρχικά προβλήματα με τους δρόμους και τα αεροδρόμια, αλλά η κατάσταση όπως είπε θα βελτιωθεί.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş 12 Şubat Stadyumu’ndaki çadır kentte açıklamalarda bulundu

«Έχουμε κινητοποιήσει όλα τα μέσα μας, το κράτος επιτελεί το έργο του με τους δήμους με όλα τα μέσα», είπε ο Ερντογάν. Οι πολίτες μας δεν πρέπει να ανησυχούν, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μείνουν στο δρόμο» είπε από το «πληγωμένο» Καχραμανμαράς.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι σεισμόπλήκτοι μπορούν να μείνουν σε ξενοδοχεία στην Αττάλεια, την Αλάνια και τη Μερσίνα. Και είπε χαρακτηριστικά «Θέλω να μην δώσετε άλλη ευκαιρία στους προβοκάτορες, εκτός από τις δηλώσεις της AFAD, και να μην τους δώσουν ευκαιρία οι εκπρόσωποι του Τύπου».

«Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε μαζικές επιχειρήσεις στέγασης σε 10 επαρχίες σε ένα χρόνο, όπως κάναμε σε άλλες επαρχίες όπου ζήσαμε καταστροφές», είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης οτι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ειναι 8.574, ο αριθμός των τραυματιών 49.133 και ο αριθμός των κατεστραμμένων κτιρίων 6.444».

Τραγωδία δίχως τέλος – Ξεπέρασαν τους 11.200 οι νεκροί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ