ΑΑΔΕ: Αυτοί είναι οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με χρέη άνω των €150.000 – Δείτε λίστες και ονόματα

0
7993

Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που οφείλουν στο Δημόσιο ή/και στον e-EΦΚΑ ποσά, άνω των 150.000 ευρώ, με καθυστέρηση καταβολής άνω του έτους, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων με ανάρτηση στον ιστότοπό της.

Ειδικότερα, οι σχετικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα.

Δείτε ΕΔΩ τα Φυσικά πρόσωπα 

Δείτε ΕΔΩ τα Νομικά πρόσωπα

Σημειωτέον ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων μεγαλοοφειλετών είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, η άρση της δημοσιοποίησης ή η διόρθωση της εγγραφής στη δημοσιοποιημένη κατάσταση, λόγω μερικής ή ολικής εξόφλησης, ή διαπίστωσης της μερικής ή ολικής υπαγωγής της οφειλής στις εξαιρέσεις που προβλέπονται ή για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, διενεργείται, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη ανά είδος οφειλής από τον: Προϊστάμενο της ΔΟΥ, Τελωνείου ή Ελεγκτικού Κέντρου που είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς το Δημόσιο, Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής προς τον e-ΕΦΚΑ, περιφερειακής υπηρεσίας KΕΑΟ ή από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για τον προσδιορισμό της οφειλής Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ.

Στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ επισημαίνεται ακόμη ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αναφερόμενοι στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ενημερώθηκαν με επαναλαμβανόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ ώστε να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς ΔΟΥ/Τελωνεία και προς τον e-ΕΦΚΑ πριν από τη δημοσιοποίηση.

ΑΑΔΕ: 27.007 μεγαλοφειλέτες χρωστούν πάνω από 140 δισ. ευρώ στο κράτος

eforia_elegxos

Ποια φυσικά πρόσωπα χρωστούν από… μισό δισ. ευρώ και πάνω ο καθένας!

Τα ονόματα, τα ΑΦΜ και τα πλήρη στοιχεία 27.007 μεγαλοφειλετών που χρωστούν πάνω από τουλάχιστον 150.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 142,6 δισ. ευρώ προς το δημόσιο (σχεδόν … τα 2/3 του ΑΕΠ της χώρας!) αποκαλύπτει η λίστα μεγάλης φοροδιαφυγής που έδωσε στην δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται συνολικά για 10.168 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν 34,6 δισ. στην ΑΑΔΕ και 1,51 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ, ενώ 16.839 εταιρίες (νομικά πρόσωπα) χρωστούν 95,76 δισ. ευρώ στο δημόσιο και άλλα 10,74 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή συνολικά 132 δισ. στην εφορία και άλλα 12,2 δισ. στα Ταμεία.

Ωστόσο η λίστα έκρυβε και πολλούς … «σκελετούς και φαντάσματα» καθώς ανάμεσά τους φιγουράρουν και ονόματα που γνώρισαν μεγάλες «δόξες» στο παρελθόν, αλλά τα χρέη τους μένουν ακόμα απλήρωτα και προσαυξάνονται κάθε μέρα που περνάει. Και συγκεκριμένα:

– αν και έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια, στην πρώτη θέση της λίστας των οφειλετών παραμένει, για μια ακόμα φορά, η κλειστή εδώ και χρόνια χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, με οφειλές 13,226 δισ. ευρώ –οι οποίες προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και προ δεκαετίες ήταν μόλις…. 1 δισ. ευρώ!

– ακολουθεί η (επίσης κλειστή) πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία με οφειλές 2,281 δισ. ευρώ.

– από τα φυσικά πρόσωπα, ξεχωρίζουν «μορφές» που φιγουράρουν από παλιά στις λίστες όπως ο KOSTA CHRIS Γ. με χρέος πάνω από 1 δισ. ευρώ, ο APOSTOLIDES PANAY Δ. με 990 εκατ. ευρώ, ο Ι. ΙΩΑΝΝΟΥ με οφειλές 794 εκατ. ευρώ και ο Γ. ΑΝΘΕΜΙΔΗΣ με 457 εκατ. ευρώ.

Στη δεκάδα βρίσκονται ακόμη η εταιρία «ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ COMMUNICATION EXCLUSIVE COMMEX ΕΕ» με χρέη 1,757 δις. ευρώ, η «Carrera Mobile» η οποία εμφανίζεται να οφείλει 1,580 δισ. ευρώ, η «ΦΙΛΩΤΑΣ ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» με οφειλές 1,213 δισ. ευρώ, η «ΑΓΙΟΜΑΥΡΙΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦIKA ΕΙΔΗ ΑΕΒΕ» με 1,079 δισ. ευρώ και η «ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ» με 1,033 δις. ευρώ.

Στις λίστες περιλαμβάνονται πτωχευμένες και κλειστές εδώ και χρόνια επιχειρήσεις όπως η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α. Ε.» η «SPRIDER STORES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ KTHMATIKH» κα.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που είχαν δοθεί αυτά τα στοιχεία ήταν πριν από την πανδημία το 2019 και αφορούσε 24.677 μεγαλοφειλέτες.

Δείτε ΕΔΩ τα Φυσικά πρόσωπα

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που οφείλουν στο Δημόσιο ή/και στον e-EΦΚΑ ποσά, άνω των 150.000 ευρώ, με καθυστέρηση καταβολής άνω του έτους, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων με ανάρτηση στον ιστότοπό της.

Ειδικότερα, οι σχετικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα.

Σημειωτέον ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων μεγαλοοφειλετών είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, η άρση της δημοσιοποίησης ή η διόρθωση της εγγραφής στη δημοσιοποιημένη κατάσταση, λόγω μερικής ή ολικής εξόφλησης, ή διαπίστωσης της μερικής ή ολικής υπαγωγής της οφειλής στις εξαιρέσεις που προβλέπονται ή για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, διενεργείται, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη ανά είδος οφειλής από τον: Προϊστάμενο της ΔΟΥ, Τελωνείου ή Ελεγκτικού Κέντρου που είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς το Δημόσιο, Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής προς τον e-ΕΦΚΑ, περιφερειακής υπηρεσίας KΕΑΟ ή από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για τον προσδιορισμό της οφειλής Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ.

Στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ επισημαίνεται ακόμη ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αναφερόμενοι στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ενημερώθηκαν με επαναλαμβανόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ ώστε να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς ΔΟΥ/Τελωνεία και προς τον e-ΕΦΚΑ πριν από τη δημοσιοποίηση.

Δείτε τη λίστα με τα νομικά πρόσωπα – Οι «πρωταθλήτριες» στον κατάλογο των εταιρειών-μεγαλοφειλετών του Δημοσίου

Ονόματα εταιρειών που τελούν υπό εκκαθάριση εδώ και πολλά χρόνια, με ογκώδη χρέη, στη λίστα της ΑΑΔΕ

aade_mydata

Εταιρείες που έχουν κλείσει χρόνια και είναι υπό εκκαθάριση, αλλά μεγάλα ονόματα του κλάδου τους, περιλαμβάνονται στη λίστα των νομικών προσώπων με τις μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο ή και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δείτε τη λίστα της ΑΑΔΕ με τα νομικά πρόσωπα

Τα συνολικά ποσά των οφειλών για τα νομικά πρόσωπα όπως και τα φυσικά πρόσωπα ανέρχονται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια, είναι όμως αμφίβολο πότε και αν θα μπορεί να εισπραχθεί κάποιο μέρος τους.

Πρώτη στη λίστα του υπουργείου είναι η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συνολικές οφειλές που ξπερανούν τα 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ (για την ακρίβεια 13.225.296.716,06 ευρώ), από τα οποία 5,5 δισ. είναι η βασική οφειλή προς ΔΟΥ και ελεγκτικά κέντρα και άλλα 7,7 δισ είναι τα συνεισπραττόμενα του Δημοσίου.

Στη δεύτερη θέση είναι η Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες ΑΕ με χρέη προς το Δημόσιο 2,281 δισ. και 1,834 δισ. προς τον e-ΕΦΚΑ. Ψηλά είναι και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές με οφειλές 512 εκατ. ευρώ προ Δημόσιο και άλλα 15 εκατ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τις περιπτώσεις εταιρειών που ξεχωρίζουν:

Η Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ, που διαχειριζόταν το προ πολλού κλειστό κανάλι Alter, η οποία χρωστά 531 εκατ. στο Δημόσιο και 39 εκατ. στον ΕΦΚΑ,

Η ΠΑΕ ΑΕΚ με 387 εκατ. και 3,6 εκατ. σε Δημόσιο και ταμεία αντίστοιχα.

Ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος με περίπου 350 και 27 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η εταιρεία ενδυμάτων Sprider με 313 και 11 εκατ. αντίστοιχα, την ασφαλιστική Εγνατία με 336 και 3 εκατ., αλλά χαμηλότερα και την Ασπίς Πρόνοια, επίσης υπάρχουν στον κατάλογο.

Βλέπουμε ακόμη την υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης με 163 εκατ. ευρώ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνος με 37 εκατ. προς το Δημόσιο και 67 εκατ. προς τα ταμεία., όπως και η Καπνοβιομηχανία Κεράνης με 78 και 12 εκατ. Αντίστοιχα.

Εντοπίζουμε ακόμη την εταιρεία του Λάκη Γαβαλά με οφειλές 31,8 εκατ. προς το Δημόσιο και 3,8 εκατ. προς τα ταμεία.

Στον κατάλογο υπάρχουν ακόμη οφειλέτες όπως η ΕΛΒΟ, αλλά και εκατοντάδες εταιρείες μεταφορών, πετρελαιοειδών, όπως και εταιρείες μέσων ενημέρωσης που έχουν κλείσει, διαφημιστικές και άλλες.

Ειδήσεις σήμερα:

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ