Πρώτη νίκη για το «Κίνημα της Πετσέτας» – Έβγαλαν τις ξαπλώστρες από μεγάλο μέρος της παραλίας Μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο τα

3
7447

Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες και διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις – Απομακρύνονται τρεις επιχειρήσεις, ανέφερε νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, ο Κωστής Χατζηδάκης

Η πρώτη νίκη για το «Κίνημα της Πετσέτας» καταγράφηκε σήμερα στην Πάρο. Η παραλία Μικρή Σάντα Μαρία στο κυκλαδίτικο νησί είναι από σήμερα ελεύθερη από ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Είχαν προηγηθεί, οι καταγγελίες από την Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες (σ.σ. γνωστή και ως κίνημα της πετσέτας) για καταχρηστικές πρακτικές εκ μέρους των επιχειρηματιών, σωματοφύλακες, αδιανόητες χρεώσεις που έφταναν και τα 120 ευρώ αλλά και η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης η οποία διαμήνυσε δια του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν και ότι ξεκινούν έλεγχοι σε όλες τις παραλίες…

Από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν ήταν στην μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, όπου στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου στις αυτοψίες που έκαναν διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην μικρή Σάντα Μαρία της Πάρου – που είχε κλείσει πρακτικά όλη την παραλία – μάζεψε τη συντριπτική πλειοψηφία από τις ξαπλώστρες που είχε τοποθετήσει στην παραλία.

mikrisanta

Δείτε φωτογραφίες από την ελεύθερη Μικρή Σάντα Μαρία

paros-petseta-mak
paros-petsetes__4_
paros-petsetes__1_
paros-petsetes__2_

Χατζηδάκης για παραλίες: Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα

Τη βούληση της κυβέρνησης να μην χαριστεί στους παραχωρησιούχους που δεν τηρούν τις συμφωνίες τους με το Δημόσιο για τις παραλίες, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η νομιμότητα θα γίνει σεβαστή.

«Υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ του Δημοσίου και παραχωρησιούχων σε σχέση με τις παραλίες και την παροχή υπηρεσιών από αυτούς σε παραλίες. Εκείνο για το οποίο γίνονται παράπονα και το οποίο έχει διαπιστωθεί από τους ελέγχους που γίνονται τις τελευταίες μέρες, στην Πάρο τουλάχιστον, είναι ότι δεν τηρούνται οι όροι των συμφωνιών. Το ζήτημα είναι σαφές από την πλευρά της Πολιτείας, η νομιμότητα θα γίνει σεβαστή», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το βράδυ της Τετάρτης.

Και ξεκαθάρισε: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, όπως έχει λεχθεί και στο παρελθόν για άλλη υπόθεση, αυτούς τους παραχωρησιούχους, γιατί πρώτον, δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε, να μη γίνονται σεβαστά που οι ίδιοι υπέγραψαν, δεύτερον, δεν γίνεται νοητό να ανεχόμαστε κάτι που αποβαίνει εις βάρος του τουριστικού προϊόντος της χώρας και τρίτον, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό κάτι το οποίο είναι πέρα από τις προβλέψεις του νόμου».

Όπως επισήμανε, η καινούργια Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας ξεκίνησε αμέσως τη δουλειά της και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν «για να γίνουν αυτά τα οποία οφείλουμε και στη συνείδησή μας αλλά και στους Έλληνες πολίτες».

Νωρίτερα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για την διασφάλιση των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 – 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Τι καταγγέλλει το Κίνημα της Πετσέτας

Σωματοφύλακες στις παραλίες, έλλειψη παντελούς ελέγχου και πανάκριβες ξαπλώστρες που φτάνουν έως και τα 120 ευρώ, κατήγγειλε εν τω μεταξύ ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches, που έχουν γίνει γνωστοί ως μέρος της πρωτοβουλίας του «κινήματος της πετσέτας».

Ορισμένοι «έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις παραλίες της Πάρου, σημειώνοντας ότι «κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. «“Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία” και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια».

Ο κ. Γεωργούσης καταλογίζει στον Δήμο μεγάλη ανοχή. Ήδη, του έχει στείλει γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη. Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει, σχεδιάζουν καντίνα, που θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο, ενώ χαρακτηρίζει «θρασύτατους» ορισμένους επιχειρηματίες.

«Ο δήμαρχος απαντά “δεν έχουμε αρμοδιότητα” το οποίο το θεωρώ επικίνδυνο για όλη την αυτοδιοίκηση» επισήμανε ο κ. Γεωργούσης, καταγγέλλοντας πως «είναι ένα κράτος ανυπόληπτο που καταδέχεται με τέτοιο τρόπο να περιφρονείται κάθε νομιμότητα και να λέει ο άλλος ας έρθει η αστυνομία να με συλλάβει και απλώνει τις πολυθρόνες, εκεί φτάσαμε».

Ο κ. Γεωργούσης υποστήριξε πως δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία.

Κάνει λόγο για σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις

Επιπλέον κατήγγειλε, πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια. Όπως είπε μάλιστα, η παραλία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να ενοικιάζεται καθώς είναι δύο μέτρα. Ταυτόχρονα μίλησε για σωματοφύλακες, που χρησιμοποιούν ορισμένες επιχειρήσεις.

Όσο για το κόστος της ξαπλώστρας, ο κ. Γεωργούσης είπε ότι οι λουόμενοι που θα επιλέξουν να μισθώσουν ένα σετ στη Σάντα Μαρία θα πρέπει να δώσουν 120 ευρώ για τις πρώτες θέσεις κοντά στο κύμα και 40 ευρώ για τις πίσω. Όμως, όπως επισημαίνει, «ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά».

Ως προς τη στάση των αρχών στο όλο ζήτημα ο κ. Γεωργούσης ανέφερε τα εξής: «Η αστυνομία, οι αρχές συνεργάζονται, απλά για κάποια πράγματα, θέλουν την ώθηση της εισαγγελικής αρχής ή την ενθάρρυνση του Δήμου. (…) Ο δήμος αδιαφορεί. Του έγραψα και γράμμα σήμερα του δημάρχου, τους δώσαμε τη δυνατότητα να ενδιαφερθούν, να ηγηθούν».

Σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Οικολογικής Ομάδας, ανέφερε ο κ. Γεωργούσης, ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Χατζηδάκης: Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες – Έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα

Ποιο είναι το κίνημα της πετσέτας που ξεκίνησε από την Πάρο και διεκδικεί τις παραλίες από τις τουριστικές επιχειρήσεις

Ταχεία ανάπτυξη και διάδοση ανά την Ελλάδα φαίνεται πως θα έχει το «Κίνημα της Πετσέτας» -ή, αλλιώς, οι δυναμικές πρωτοβουλίες απλών πολιτών ενάντια στην παράνομη κατάληψη παραλιών. Το «Κίνημα της Πετσέτας» ξεκίνησε από την Πάρο, όπου η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, έχει ήδη παραγγείλει στις τοπικές αρχές τη σχολαστική τήρηση του νόμου.

Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» (το οποίο θυμίζει τρόπον τινά και υπό την έννοια της αυτοδικίας το περιβόητο κίνημα «Δεν πληρώνω») βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches». Σύμφωνα με το σχετικό εισαγωγικό σημείωμα στο Facebook η εν λόγω ομάδα αυτοπροσδιορίζεται ως εξής: «Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία ‘από τα κάτω’ συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!».

paros1
Το «κίνημα της πετσέτας» διεκδικεί ελεύθερες παραλίες

Στις τελευταίες δημοσιεύσεις της ομάδας περιλαμβάνονται ειδήσεις που δικαιώνουν τη δράση της, όπως πχ ότι «στις 28/7/23 συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Α.Σ. Νάουσας, δύο ημεδαποί ηλικίας 53 και 58 ετών γιατί λειτουργούσαν επιχειρήσεις οι οποίες καταλάμβαναν παράνομα τμήμα ζώνης αιγιαλού με ομπρέλες-ξαπλώστρες, κατά περίπτωση».

Και μολονότι στην ίδια σελίδα στο Facebook μπορεί κανείς να δει σύντομα βίντεο από κινητοποιήσεις, υπό τύπον πορείας διαμαρτυρίας/διαδήλωσης στις παραλίες της Πάρου καθαυτές, η ουσία του ρόλου που επιτελεί η συγκεκριμένη «από τα κάτω συλλογικότητα» είναι η παρακίνηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Διότι το «Κίνημα της Πετσέτας» δικαιούται να πανηγυρίζει επειδή κατόρθωσε να προσελκύσει την προσοχή της εισαγγελίας Αρείου Πάγου, η οποία και αντέδρασε αμέσως, όπως τουλάχιστον δείχνει η εντολή της άρτι διορισθείσας προϊσταμένης της.

Απευθυνόμενη στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, η κα Αδειλίνη αναφέρει ότι «ως προς τις καταγγελίες που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε την με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της».

paros2

Η εγκύκλιος στην οποίαν παραπέμπει η Γεωργία Αδειλίνη φέρει την υπογραφή του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Σ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος, από τις 4 Μαΐου επισήμαινε ότι «η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες είναι conditio sine qua non [σσ: όρος εκ των ων ουκ άνευ] για το φετινό καλοκαίρι. Επερχομένου εντός ολίγου του θέρους, με την παρούσα σκοπώ να σας ευαισθητοποιήσω πάνω στο φλέγον ζήτημα της απρόσκοπτης και ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες και ακτές. Ήταν (και τότε, όπως και τώρα) Μάιος του έτους 1940, που δημοσιεύτηκε στην ΕτΚ ο νόμος 2344/1940 που παρείχε τον πρώτο νομοθετικό ορισμό του αιγιαλού και όριζε με το άρθρο 1 ότι ‘ο αιγιαλός, ήτοι η περιστοιχούσα την θάλασσαν χερσαία ζώνη, η βρεχομένη από τας μεγίστας πλην συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, είναι κτήμα κοινόχρηστον, ανήκει ως τοιούτον εις το Δημόσιον και προστατεύεται και διαχειρίζεται υπ’ αυτού».

Στην ίδια εγκύκλιο, τονίζεται επίσης ότι «με την κραταιά εισαγγελική πυγμή μας πρέπει να καταστήσουμε τοις πάσι εμφανές, έστω και δια κυρώσεων και δια πράξεων δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά. Ότι μόνο κατ’ εξαίρεση, και μόνο για τμήματα των ως άνω κοινοχρήστων πραγμάτων, επιτρέπεται, για λόγους ‘επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος’ η παραχώρηση αυτών ‘μόνο κατά χρήση’, αλλά και πάλι κατά τρόπο που να μην αναιρείται η κοινή χρήση τους, αφού ο σκοπός ύπαρξής τους υπάρχει στο διηνεκές και αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο. Συνεπώς, προκύπτει, και ρητά ορίζεται στο νόμο, ότι απαγορεύεται απολύτως η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία και ότι οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή βρίσκεται εκτός των ορισμών του νόμου, οπότε, η εν λόγω κατασκευή είναι άμεσα κατεδαφιστέα. Παραλία δε, είναι η ζώνη της ξηράς η οποία προστίθεται στον αιγιαλό, προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με την θάλασσα και αντιστρόφως, και καθορίζεται σε πλάτος μέχρι και πενήντα (50) μέτρα από την γραμμή του αιγιαλού».

Στο κείμενό του ο Αντιεισαγγελέας Παναγιωτόπουλος ξεκαθαρίζει ότι «’ίδιωτικές παραλίες’, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νόμος δεν γνωρίζει! Αν δε, ενάντια στο νόμο και ανήθικα κοινωνικά, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, πρέπει, με την εισαγγελική δράση μας, να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση! Όχι μόνοι μας βεβαίως, αλλά με την συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων: Λιμεναρχείων, Αστυνομικών Δνσεων κ.λπ. Πας δε αντιλέγων και εφόσον εκούσια δεν συμμμορφώνεται στο νόμο, πειθαναγκάζεται προς τούτο, δια μέτρων δικονομικού καταναγκασμού: (ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα που εκδίδεται από τον εισαγγελέα, κατασχέσεις με διαταγή σας όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα, κατεδάφιση άμεση των παράνομων κατασκευών κ.λπ)».

Με κάθε τρόπο στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι, βάσει του νόμου 2971/2001 η κατάληψη χώρου της παραλίας «για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, καθώς και τραπεζοκαθισμάτων προϋποθέτει ως αυτονόητη συνθήκη ότι εξασφαλίζεται πάντα η ελεύθερη διέλευση του κοινού προς τον αιγιαλό και την παραλία. Και, άλλωστε, ως κοινόχρηστα πράγματα, επί των οποίων έχει την αποκλειστική κυριότητα το Δημόσιο, πρέπει να εννοήσουμε όχι μόνο τον αιγιαλό και την παραλία, αλλά και την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης, και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού».

paros3

Ενδεικτική των διαθέσεων της νέας εισαγγελικής διοίκησης για την αυστηρή εφαρμογή του νόμου στις παραλίες είναι η περίπτωση της Σερίφου: «Σας αποστέλλουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου προκειμένου να διερευνήσετε τις αναφερόμενες σ’ αυτά καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων» έγραψε η Γεωργία Αδειλίνη προς την εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου. Το αποτέλεσμα ήταν να σφραγιστεί beach bar, για το οποίο ο δήμαρχος Σερίφου δήλωσε ότι «η επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα και χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα».

Βεβαίως, στην πράξη η κατάσταση είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης κατέληξε συλληφθείς για την απόπειρά του να επιβάλει το νόμο. Όπως ο ίδιος εξήγησε στο tanea.gr «το σφράγισμα δεν έπρεπε να γίνει την Δευτέρα 24 Ιουλίου αλλά την Τετάρτη 26 Ιουλίου την ίδια ώρα. Σεβαστήκαμε ως οφείλαμε την απόφαση του δικαστηρίου και πήγαμε στις 26 Ιουλίου όπως όρισε το δικαστήριο να σφραγίσουμε το κατάστημα. Σφραγίσαμε το κατάστημα, όμως μου έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμιση. Όποτε με συλλάβανε, διότι υπήρξε η μήνυση. Απολογήθηκα, μου πήραν αποτυπώματα λες και ήμουν κάποιος σεσημασμένος και όλα αυτά επειδή πήγαμε να εφαρμόσουμε την προσωρινή διαταγή για το σφράγισμα του καταστήματος. Υπέβαλλα από την πλευρά μου και εγώ μήνυση και εν συνεχεία αφεθήκαμε ελεύθεροι».

Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, ο κ. Νικόλας Στεφάνου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «ο νόμος προβλέπει πως καμία παραλία δεν μπορεί να καταληφθεί από ομπρεκαθίσματα σε μεγαλύτερη έκταση από τη μισή. Η άλλη μισή πρέπει να μένει ελεύθερη. Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη πίεση από μια ανάπτυξη του τουρισμού που βρίσκουμε σχεδόν αρπακτική. Η κοινωνία των πολιτών αισθάνεται ότι σπρώχνεται απέξω από το ίδιο το νησί της και από τις παραλίες. Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται προς εκμετάλλευση βρήκαμε ορισμένες τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τ.μ. και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά».

Τις ακτιβιστικές πρωτοβουλίες του «Κινήματος της Πετσέτας» έσπευσε να στηρίξει με ανάρτησή του στα social media ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος «μια νίκη καταγράφηκε στο πεδίο της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των πολιτών. Οι ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες έφεραν την εισαγγελική παρέμβαση για παράνομες καταλήψεις παραλιών στο νησί της Πάρου. Τα μέλη της Κίνησης συγκέντρωσαν από τη Διαύγεια στοιχεία για τα τις συμβάσεις και της παραχωρήσεις προς εκμετάλλευση και διαπίστωσαν τεράστιες αποκλίσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα, κάποιος νοικιάζει 16 τ.μ. και καταλαμβάνει 500 τ.μ. Οι κάτοικοι, με την Κίνηση Πολιτών προχώρησαν στη συμβολική ανακατάληψη των παραλιών Μαρτσέλο και Σάντα Μαρία. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά δίνουμε μάχες για την προστασία του δημόσιου χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Είμαστε στο πλευρό των πολιτών και θα δίνουμε μαζί τις μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους έναντι της ανεξέλεγκτης και παράνομης καταστροφικής εκμετάλλευσης των παραλιών μας και του δημοσίου χώρου γενικότερα».

Το θράσος όσων αυθαιρετούν και καταπατούν το δημόσιο χώρο αφ’ ενός, αφ’ ετέρου η πολιτικοποίηση του ζητήματος και η ολοένα μεγαλύτερη προβολή του απολύτως δίκαιου αιτήματος για ελεύθερες παραλίες, προοιωνίζονται ότι το «Κίνημα της Πετσέτας» θα βρει πολλούς οπαδούς και μιμητές το αμέσως προσεχές διάστημα. Από ό,τι φαίνεται, πάντως, μέχρι στιγμής, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας προς κάθε κατεύθυνση. Διότι σε μια διαμάχη όπως αυτή που αναπτύσσεται μεταξύ εξαγριωμένων πολιτών και επιχειρηματιών στις παραλίες, το μέτρο μπορεί ανά πάσα στιγμή να χαθεί -και όχι μόνον από τους, εκ των πραγμάτων, παρανομούντες.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εύχομαι να μην μετατραπεί σε κίνημα της γόπας και του σκουπιδιού

    είναι γνωστές ανά την υφήλιο οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες του Έλληνα και του ημεδαπού..για ψάρεμα να πάει,για μπάνιο,για να δει την πανσέληνο, χρειάζεται και έναν υπηρέτη να του μαζέψει τα σκουπίδια..ελπίζω να μην καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά.οτι υπάρχει πρόβλημα με κάποιους όλοι το ξέρουν, όμως πηγαίνετε μια βόλτα στους κοινόχρηστους χώρους και δείτε κατάντια.Η μαντάμ θάβει γύρω της δέκα αποτσίγαρα και φεύγει σαν… κυρία.
    ας γίνει ένα ρεπορτάζ να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
    Υπάρχουν άτομα που το παίζουν Κύριοι,αλλά μολύνουν στην κυριολεξία το χώρο που οι ίδιοι θέλουν και απαιτούν να είναι καθαρός.

  2. Οι αργόσχολοι και δημόσιοι υπάλληλοι ξέρουν από που πληρώνονται;Από τον τουρισμό ΚΑΙ τις ομπρέλες και τη δουλειά αυτών των ανθρώπων και του φόρους που πληρώνουν.Τα έσοδα των δήμων αδιάφορα;Θα πήγαιναν οι συγκεκριμένοι σε κάποια παραλία που θα ήταν παρατημένη ακαθάριστη ;Που θα έβαζαν την πετσέτα τους;Ναι ξέρω όλα τζάμπα δικά μας είναι.Οι βουλευτές περνούν πολλά και διαφορά τέτοια λόγια λαϊκής κατανάλωσης.Να κάθονται οι ομπρέλα δες και τα άτομα που δουλεύουν εκεί να τα πληρώνει η κυρία που κρατάει το πανό.Λεφτά θα βρέξει …..ΚΚΕ το κόμμα σου ΛΑΕ.Άσχετο αλλά είδα τη συμπαράσταση των κομμουνιστών μόλις είδαν κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ