Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Εκλογές 2023: Γιατί όλοι θέλουν κάλπες στις 25 Ιουνίου | Ορκωμοσία βουλευτών...

Εκλογές 2023: Γιατί όλοι θέλουν κάλπες στις 25 Ιουνίου | Ορκωμοσία βουλευτών και αμέσως μετά διάλυση της Βουλής – Τα χρονοδιαγράμματα

0
1609

Ορκωμοσία βουλευτών και αμέσως μετά διάλυση της Βουλής – Τα χρονοδιαγράμματα μετά τις κάλπες

Για την επόμενη εκλογική μάχη απαιτείται προεκλογική περίοδος το λιγότερο 3 εβδομάδων

Στην διαδικασία των διερευνητικών εντολών μπαίνουν από αύριο Δευτέρα 22 Μαΐου τα πολιτικά κόμματα.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την πρώτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος , ο οποίος μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει είτε να δηλώσει πως μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, είτε να παραδώσει την εντολή λόγω αδυναμίας εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Μπορεί, επίσης, είτε να αρνηθεί να λάβει την εντολή αν είναι βέβαιος πως δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση, είτε να μην εξαντλήσει το χρόνο του τριημέρου, επιστρέφοντας ως άκαρπη την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και με τους αρχηγούς των δύο επόμενων κομμάτων. Εάν και η τρίτη εντολή αποβεί άκαρπη τότε η ΠτΔ συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Εφόσον διαπιστωθεί και πάλι αδιέξοδο, ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό, συγκροτείται υπηρεσιακή κυβέρνηση, διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται νέες εκλογές, εν προκειμένω, με το νέο της ενισχυμένης αναλογικής (bonus εως 50 έδρες στο πρώτο κόμμα) που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταργώντας την απλή αναλογική.

Η όλη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και με τη τελική σύσκεψη της υπό τη ΠτΔ σε μια τελευταία προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης, θα κρατήσει το πολύ 10 μέρες.

Για την επόμενη εκλογική μάχη απαιτείται προεκλογική περίοδος το λιγότερο 3 εβδομάδων

Να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση επιθυμούν την επίσπευση της εκλογικής αναμέτρησης , με το σενάριο που προκρίνεται να προβλέπει νέες κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Πάντως την Πέμπτη 1η Ιουνίου, θα συγκληθεί η νέα Βουλή, προκειμένου να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών που ανέδειξε η κάλπη της απλής αναλογικής.

Στις 2 Ιουνίου θα εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο πάραυτα με απόφαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού η Βουλή θα διαλυθεί για να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.

Εκλογές 2023: Νέες κάλπες 25 Ιουνίου ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αρχηγούς

ΙΝΤΙΜΕ/ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Κ. Μητσοτάκης σε ΠτΔ: Προτίθεμαι να επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από αυτές τις εκλογές, ενώ σχολίασε πως εάν η εκλογική αναμέτρηση είχε πραγματοποιηθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, η ΝΔ θα είχε εξασφαλίσει 171 έδρες. Στόχος είναι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να έρθει σε περίπου έναν μήνα.

«Προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου ότι είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάνοντας λόγο για «εμπόδιο» της απλής αναλογικής.

Οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν «το συντομότερο πιθανό», ακόμα και στις 25 Ιουνίου, «εάν καταφέρουμε να συντμήσουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες», είπε ο πρωθυπουργός. «Πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας, και όσο πιο σύντομα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα» πρόσθεσε.

Προς 29η Μαΐου η διάλυση της Βουλής

Σημειώνεται ότι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν νωρίτερα ότι στο τηλεφώνημα του Κ. Μητσοτάκη στον Αλ. Τσίπρα, ειπώθηκε πως πρόθεσή του είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Με βάση αυτό τον προγραμματισμό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, γνωστοποιήθηκε ότι η ορκωμοσία της νέας Βουλής θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου και τη Δευτέρα 29 Μαΐου η διάλυσή της, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Ημερομηνία κοινής αποδοχής για τις επόμενες κάλπες είναι η 25η Ιουνίου, καθώς ο καθένας από τους διεκδικητές -για τους δικούς του λόγους- επιθυμεί την επίσπευση της διαδικασίας.

Την ίδια στιγμή, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, τα επιτελεία των κομμάτων κάνουν τον απολογισμό των αποτελεσμάτων ενώ προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι πλέον η καθαρή εντολή διακυβέρνησης, ενώ τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα για το τι θα συμβεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης «ζυγίζει» το αποτέλεσμα, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που έχει δημιουργήσει τόσο η αύξηση στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ όσο και η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ