Γεράσιμος Χουλιάρας: Δεν αποκλείεται «σεισμός τέρας» κι εδώ– Η Ελλάδα έχει καλύτερες υποδομές από την Τουρκία

3
2437

«Στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους», τόνισε Γεράσιμος Χουλιάρας και ζήτησε, με αφορμή τα όσα έγιναν στην Τουρκία, «να ελεγχθούν περισσότερα κτίρια» αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει καλύτερα κτίρια.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί ένας «σεισμός τέρας» στην Ελλάδα, παρόμοιος με αυτόν στην Τουρκία. Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, είμαστε στο “παράθυρο” του αιώνα για έναν μεγασεισμό.

Στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό, σημείωσε ο Γ. Χουλιάρας και σημείωσε, επίσης, ότι «οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί».

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη μετά από 100 έως 1.000 χρόνια.

Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.Χ και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο Γεράσιμος Χουλιάρας. Επομένως, όπως εκτίμησε, έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια, λέμε τα επόμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τα δεδομένα που υπάρχουν από τους σεισμογράφους στη χώρα μας είναι από το 1964, όταν άρχισε να δημιουργείται το ηχητικό σεισμολογικό δίκτυο. Οπότε τα δεδομένα που έχουμε για σεισμούς που έγιναν παλαιότερα δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια, οπότε υπάρχει μεγάλο σφάλμα και αβεβαιότητα», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν μπορεί κανένας να είναι συγκεκριμένος σε αυτό το θέμα».

 

Τα κτίρια σκοτώνουν όχι οι σεισμοί

«Τα κτίρια μας σίγουρα είναι καλύτερα από τα κτίρια που βλέπουμε αυτή τη στιγμή να καταρρέουν στην Τουρκία. Οι μηχανικοί μας κάνουν καλύτερη δουλειά, είναι πιο ανθεκτικά και αυτό έχει αποδειχθεί από σεισμούς που έχουμε βιώσει. Τα κτίρια της Τουρκίας είναι το πρόβλημα», είπε ο Γεράσιμος Χουλιάρας. δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

Μιλώντας για τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που δημιουργήθηκε το 1983, εστίασε στους ελέγχους που πρέπει να κάνει, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να ενταθούν.

«Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί με πιο γοργούς ρυθμούς. Πρέπει να ελεγχθούν περισσότερα κτίρια. Έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα και τα κτίρια είναι αυτά που σκοτώνουν και εκεί πρέπει να δώσουμε προσοχή» δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

@nobodygr #nobodygr #Σεισμος #earthquake #8,5R #8,5Ριχτερ #Ελλάδα #Greece #Hellas ♬ πρωτότυπος ήχος – 🄽🄾🄱🄾🄳🅈

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν γλυτώνουμε με τίποτα , ή τα φάντς ,ή οι πατσηδες, η ο σεισμός τέρας. Παρεμπιπτόντως βγήκε μια απόφαση που ξεκινάνε φουλ οι κατασχέσεις. Καλό κουράγιο Έλληνα.

  2. Πιστεύω ότι η σεισμολογία,η μετεωρολογία,η αστρολογία είναι από τις πιο παπατζιδικες επιστήμες.Πολυ βροβλεψη και από ουσία τίποτα.Εξαλλου στην πρόβλεψη βασίζεται το στοίχημα, το πρώτο,το Λόττο, το προπο ,εξ ου και ΟΠΑΠ( οργανισμός ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ αγώνων ποδοσφαίρου). Και εγω μπορω

  3. Πιστεύω ότι η σεισμολογία, η μετεωρολογία, η αστρολογία είναι από τις πιο παπατζιδικες επιστήμες.Βασιζονται στην πρόβλεψη όπως το στοίχημα, το πρώτο, το Λόττο και το ΠΡΟΠΟ που είναι παιχνίδια του ΟΠΑΠ (οργανισμός ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ αγώνων ποδοσφαίρου).Θα μπορούσαμε και εμείς να πούμε ότι θα γίνει κάποτε μεγάλος σεισμός ( χωρίς να είμαστε σεισμολόγοι).Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα κάνει παγωνιά ( αφού είναι χειμώνας).Το μόνο που καταφέρνουν είναι να τρομοκρατήσουν τον κόσμο……

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ