Μανώλης Ανδρουλάκης: Πέρασε τα σύνορα με τη Μολδαβία ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη

1
186
Μανώλης Ανδρουλάκης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη

Η επιχείρηση εκκένωσης 11 μελών της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας, οι οποίοι συνοδεύονται από τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, oλοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Ύστερα από την «Οδύσσεια» που πέρασε, καθώς είχε εγκλωβιστεί επί σειρά ημερών στην Ουκρανία, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης,κατάφερε να περάσει τα σύνορα Μολδαβίας-Ουκρανίας.

Όπως έγινε γνωστό από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, η επιχείρηση εκκένωσης στέφθηκε με επιτυχία. Ο Νίκος Δένδιας έγραψε, ειδικότερα, στο Twitter τα εξής: «Η επιχείρηση Νόστος 6, με την εκκένωση 11 μελών της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας, οι οποίοι συνοδεύονται από τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, oλοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας».

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και πάλι στον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη και σε όσους συνεισέφεραν στην επιτυχή έκβαση αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης επιχείρησης», προσθέτει σε άλλο tweet o Έλληνας ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωναν ότι είναι καλά στην υγεία του και χαρακτήρισαν ως «ορισμό του ψεύδους» την είδηση ότι είναι αιχμάλωτος στην Ουκρανία.

Ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε χθες κοντά στην πόλη Ουμάν, με τις πηγές του υπουργείου Εξωτερικών να διαβεβαιώνουν ότι είναι καλά και ότι υπάρχει συνεχής επαφή μαζί του.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες του πρόξενου 

Ο κ. Ανδρουλάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε, πριν από λίγες ώρες, στον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο, σημείωσε τα εξής: «έζησα την πόλη ζωντανή, με τα μαγαζιά της, τους ανθρώπους της, τώρα αφήνω μια πόλη κατεστραμμένη».

«Κάθε μέρα ήταν και χειρότερη. Το να ακούς τις μάχες απο μακριά, λες εντάξει είναι μακριά. Κάθε μέρα που πλησίαζε γινόταν όλο πιο κοντά αυτός ο ήχος. Η πόλη καταλάβαμε ότι ήταν αποκλεισμένη», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως τόνισε «χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός και δομές, και όταν λέω χτυπήθηκε, εννοώ δεν έμεινε τίποτα». «Δεν βλέπω τον λόγο να επιστρέψει κάποιος σε αυτήν την πόλη», τόνισε δε.

«Είναι μια τραγωδία. Από τις πρώτες 3 με 4 μέρες της πολιορκίας χάθηκαν όλες οι υποδομές. Ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε τηλεπικοινωνίες και φυσικά δεν υπήρχε ανεφοδιασμός, καύσιμα, τρόφιμα», υποστήριξε.

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία είπε  ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης».

Η κατάσταση στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη η κατακερματισμένη εικόνα παραμένει. Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, είπε στο BBC ότι οι μάχες έχουν φτάσει στους δρόμους.

«Ο πόλεμος με τα τανκς και τα όπλα συνεχίζεται. Όλοι κρύβονται σε καταφύγια» εξηγεί ο δήμαρχος, ο οποίος προσθέτει ότι πάνω από το 80% των κατοικημένων κτιρίων είναι είτε κατεστραμμένα είτε με σοβαρές ζημιές, ενώ το 30% δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση απεγκλωβισμού στο θέατρο της Μαριούπολης συνεχίζεται, ενώ αγωνία επικρατεί καθώς χιλιάδες κόσμου έβρισκαν καταφύγιο εκεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί νεκρός, ένας έχει ανασυρθεί σοβαρά τραυματίας από τα συντρίμμια.

Ειδήσεις σήμερα:

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στον δικό μας Μανώλη Ανδρουλάκη αφιερώνω τον ακόλουθο ομηρικό στίχο από την Γ’ Ραψωδία της Ιλιάδας:
    «Ούτος δ’ αυ Εμμανουήλ Γεωργίου Ανδρουλάκης πολύμητις Οδυσσεύς, ος τράφη εν δήμω Κω, ειδώς παντοίους τε κινδύνους πολέμου και μήδεα πυκνά…»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ