Μίκης Θεοδωράκης: Η Ελλάδα υποκλίνεται στον μεγάλο συνθέτη – Από τις 10 το πρωί το λαϊκό προσκύνημα την Τρίτη

0
557

Στη Μητρόπολη Αθηνών θα βρίσκεται εκ νέου την Τρίτη και την Τετάρτη η σορός του Θεοδωράκη, πριν ταξιδέψει για τα Χανιά, όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή την Πέμπτη – Πλήθος κόσμου  στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου τη Δευτέρα – Τι ανέφερε ο συνθέτης στο συμβολαιογραφικό έγγραφο του 2020 για τον ενταφιασμό του – Ποιο είναι το μνήμα που ενέκρινε

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πλήθος κόσμου ξεκίνησε από το μεσημέρι της Δευτέρας να αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη, η σορός του οποίου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Την Τρίτη  οι πολίτες μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον συνθέτη από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. και την Τετάρτη από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, την Τετάρτη στις 3 μ.μ. πραγματοποιηθεί η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά Χανίων διά θαλάσσης, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει. Μία ημέρα αργότερα την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία, στην εκκλησία του Γαλατά, και στη συνέχεια ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί, όπως ήταν και η επιθυμία του, στο κοιμητήριο του χωριού μαζί με τους γονείς του και τον αδελφό του, Γιάννη.

Τι ανέφερε ο Θεοδωράκης στο συμβολαιογραφικό έγγραφο του 2020 για τον ενταφιασμό του

Συγκεκριμένες εντολές για τα όσα επιθυμούσε να γίνουν μετά το θάνατό του αναφορικά με τον τόπο και τον τρόπο της ταφής του, είχε δώσει από τις 16 Ιανουαρίου του 2020 ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με συμβολαιογραφικό έγγραφο που είχε καταρτίσει. Σε αυτό, ανέφερε πως επιθυμία του ήταν «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς το σκοπό αυτό».

Επίσης, με το ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο ο εκλιπών δήλωνε ότι ο ίδιος «επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο». Μάλιστα όπως ανέφερε ο τάφος που του έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Νέας Κυδωνίας «έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Σημειώνεται πως το πρωί της Τρίτης αναμένεται η έκδοση της οριστικής απόφασης του δικαστηρίου για το γραφείο που θα εκτελέσει την επιθυμία του Θεοδωράκη. Τη Δευτέρα, συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τον τόπο ενταφιασμού του συνθέτη, με τα μέλη της οικογένειάς του να δηλώνουν ότι συναινούν στο να γίνει η ταφή του στο Γαλατά Χανιών, όπως ο εκλιπών επιθυμούσε. Ωστόσο, η κόρη του εκλιπόντα, Μαργαρίτα Θεοδωράκη δήλωσε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου. Και αυτό καθώς, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα της τελετής και το οποίο η ίδια είχε επιλέξει προ μηνών. Στη συνέχεια, το δικαστήριο με προσωρινή απόφαση, έδωσε το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Θεοδωράκη να επιλέξουν εκείνοι και το γραφείο τελετών.

Αυτό είναι το μνήμα που ενέκρινε ο Θεοδωράκης

Τη μακέτα που είδε κι ενέκρινε πριν μία και πλέον δεκαετία ο Μίκης Θεοδωράκης σχετικά με τον τάφο του, παρουσίασε το Mega. Το σχέδιο ήταν του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και προσωπικού του φίλου, Μάνου Περάκη που τελικά ανέλαβε κι κατασκεύασε τον τάφο του μουσικοσυνθέτη, στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων. Ακολούθως, ο συνθέτης είχε γράψει τη λέξη «εγκρίνω» πάνω από την υπογραφή του και την ημερομηνία «7 Σεπτεμβρίου του 2009».

«Ο Μίκης ήθελε πάντα να θαφτεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόχειρη διαθήκη του που την έχω και εγώ, μου την έχει δώσει δηλαδή εμένα. Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δε χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του, η μάνα του και ο αδελφός του» ανέφερε στο Mega ο κ. Περάκης.

«Εκεί πάνω, το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, σε μια συνεδρίαση, παρχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του» συμπλήρωσε.

Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε να μην υπάρχει σταυρός στο μνήμα και να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή της γυναίκας του, αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.

«Έχει κατασκευαστεί ο τάφος, εδώ και χρόνια, κάμποσα. Το είχε αναλάβει ο κ. Αγορασάκης, την ευθύνη του και τα έξοδα τα πλήρωσε ο Μίκης. Και έγινε αυτό που έγινε» συμπλήρωσε ο αρχιτέκτοντας.

Πλήθος κόσμου στη Μητρόπολη τη Δευτέρα – Καθυστέρησε να φτάσει η σορός 

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο πριν ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Μίκη Θεοδωράκη.

Παρά τη δίωρη καθυστέρηση στη διαδικασία, λόγω νέας εμπλοκής, που αφορούσε αυτή τη φορά στα γραφεία τελετών (δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή του ο Νίκος Αγοραστάκης, που ως εκτελεστής της τελευταίας επιθυμίας του συνθέτη, ήταν ο νομικά υπεύθυνος για τη διαδικασία μεταφοράς), πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά, έξω από τον χώρο τραγουδώντας μουσικές του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και χειροκροτώντας. Οι περισσότεροι κρατούσαν ένα λουλούδι ή ανθοδέσμες για να το προσφέρουν στον Μίκη.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Γύρω του βρίσκονταν μέλη της οικογένειάς του. Στον χώρο της Μητρόπολης υπήρχαν αστυνομικοί, για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη δεν ήταν παρούσα στη Μητρόπολη μαζί με τους υπόλοιπους συγγενείς καθώς βρίσκεται στην Ξάνθη για τη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το πρωί.

mikis_oikogeneia_mitropoli_xr
mikis_oikogeneia
Μέλη της οικογένειας του Μίκη φτάνουν στη Μητρόπολη Αθηνών
mikis_oikogeneia1
Μέλη της οικογένειας του μουσικοσυνθέτη φτάνουν στη Μητρόπολη Αθηνών mikis-proskinima__3_
Γιώργος και Άννα Νταλάρα

mikis_laiko1
mikis_laiko2
kosmos-mikis__1_
kosmos-mikis__2_
kosmos-mikis__3_
kosmos-mikis__4_

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ