Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός | Ο Ελληνας συνθέτης που έγραψε για την Μπριζίτ Μπαρντό -Πώς γνώρισε την ντίβα [βίντεο]

0
220

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση ότι πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έδινε χρόνια μάχη με σοβαρή ασθένεια. Ο Γιάννης Σπανός ετοιμαζόταν πυρετωδώς για τις ζωντανές εμφανίσεις που θα πραγματοποιούσε το επόμενο διάστημα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο μαζί με τον Γιώργο Χατζηνάσιο.
Ο Γιάννης Σπανός δεν μένει πια εδώ…

Την είδηση του θανάτου του, κοινοποίησε στο Facebook η τραγουδίστρια Πένυ Ξενάκη. «Μόλις το έμαθα και θέλω να πεθάνω… Ο Γιάννης Σπανός δεν μένει πια εδώ…», έγραψε στο προφίλ.

Είχε γεννηθεί στο Κιάτο Κορινθίας στις 26 Ιουλίου 1934. Ο Γιάννης Σπανός εισήλθε στην δισκογραφία με το τραγούδι «Μιά Αγάπη για το Καλοκαίρι». Έίχε γράψει πολλά τραγούδια για το λεγόμενο «Νέο κύμα» και είχε συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους μεγάλους τραγουδιστές που ερμήνευσαν τα τραγούδια του.
Σημαντικότεροι δίσκοι του:

1965 Ο Γιάννης Σπανός Παίζει Σπανό
1965 Αποδημίες – Καίτη Χωματά
1966 Η Σούλα Μπιρμπίλη σε τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή
1967 Α’ Ανθολογία -Νέο Κύμα
1968 Β’ Ανθολογία -Νέο Κύμα
1968 Ο Γιάννης Σπανός Διευθύνει Γιάννη Σπανό
1969 Σκιές στην άμμο -Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης
1969 Μια Κυριακή -Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού
1969 Όλο το καλοκαίρι -Μπέμπα Μπλάνς
1971 Εκείνο το καλοκαίρι- Αφροδίτη Μάνου (Α’ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)
1972 Η γλυκειά Ίρμα -Έλλη Λαμπέτη
1973 Μέρες Αγάπης -Δήμητρα Γαλάνη
1974 Ο Μορμόλης – Χρήστος Λεττονός, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου , Τάνια Τσανακλίδου
1974 Οδός Αριστοτέλους -Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου ,Γιάννης Καλατζής
1975 Γ’ Ανθολογία -Αρλέτα, Κώστας Καράλης • 1976 η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1977 Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό • 1978 Μ’αγαπούσες θυμάμαι -Δήμητρα Γαλάνη
1981 Στου καιρού τα ρέματα -Μανώλης Μητσιάς
1982 Φίλε -Τάνια Τσανακλίδου
1984 Έξοδος Κινδύνου -Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1985 Χάρτινες Καρδιές – Γιάννης Πουλόπουλος
1988 Προσωπικά -Ελένη Δήμου • 1991 Ανάμεσα σε δυο αγάπες (β’ πλευρά με στίχους Αντ. Ανδρικάκη)-Χριστίνα Μαραγκόζη
1992 Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1992 Να’χα δυο καρδιές να σ’αγαπώ -Κατερίνα Κούκα • 1993 Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1996 Άκου λοιπόν -Ελένη Δήμου

Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή» κ.ά. Έχει συνεργαστεί με διάσημους Γάλλους μουσικούς και ηθοποιούς στην αρχή της καριέρας του. Έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά.

Σπανός: Ο Ελληνας συνθέτης που έγραψε για την Μπριζίτ Μπαρντό -Πώς γνώρισε την ντίβα [βίντεο]


Η Γαλλίδα σταρ Μπριζίτ Μπαρντό ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι με ένα κομμάτι του Γιάννη Σπανού

Η Γαλλίδα σταρ Μπριζίτ Μπαρντό ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι με ένα κομμάτι του Γιάννη Σπανού

Η λάμψη του Γιάννη Σπανού δεν ακτινοβόλησε μόνο στην Ελλάδα, αλλά ξεπέρασε τα σύνορα και ξεχώρισε και στη Γαλλία.

Πριν το ευαίσθητο άγγιγμά του δώσει τον τόνο για τη γέννηση του Νέου Κύματος στην Ελλάδα και να δημιουργήσει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια όλων, ο Γιάννης Σπανός βρέθηκε στο Παρίσι. «Τελειώνοντας το Γυμνάσιο και βλέποντας ο πατέρας μου ότι είχα την τάση να συνθέτω, του είπα πάω να δω τι γίνεται στην Ευρώπη, από μουσικής άποψης» έλεγε ο Γιάννης Σπανός που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών και εξηγούσε πως αυτή ήταν η απόφασή του πατέρα του σχετιζόταν και με το γεγονός πως δεν μπορούσε να παίξει πιάνο για δύο χρόνια. «Ταξίδεψα λοιπόν στην Ιταλία, στην Αγγλία και κατέληξα στο Παρίσι. Μόλις έφτασα εκεί ήταν coup de foudre, που λένε, κεραυνοβόλος έρωτας!» έλεγε για το Παρίσι.
Ο Γιάννης Σπανός στις όχθες του Σηκουάνα

Διαβάζουμε πως παρότι η οικογένειά του μπορούσε να του προσφέρει τα προς το ζην, ο Γιάννης Σπανός θέλησε να πάρει τη ζωή του στα χέρια του.

Ο Γιάννης Σπανός πιάνει δουλειά ως πιανίστας, συνοδεύοντας μεγάλα ονόματα της αριστερής όχθης του Σηκουάνα στο τραγούδι. Ξεκίνησε να συνοδεύει στο καμπαρέ την Κόρα Βοκέρ, μεγάλο όνομα της εποχής, της οποίας ο σύζυγος, Μισέλ Βοκέρ, υπέγραφε την τεράστια επιτυχία της Εντίθ Πιάφ, «Non, Je ne regrette rien».

Αργότερα είχε την τιμή να παίξει πλάι στον θρύλο της γαλλικής μουσικής, Σερζ Γκένζμπουργκ, θρύλου του κινηματογράφου και μεγάλου έρωτα, μεταξύ άλλων και της Μπριζίτ Μπαρντό. Πριν ακόμη η Γαλλίδα σταρ ερμηνεύσει τραγούδια του Γκένζμπουργκ, είχε ξεκινήσει να τραγουδά με ένα κομμάτι που υπέγραφε ο Γιάννης Σπανός.
Η Μριζίτ Μπαρντό τραγουδά Γιάννη Σπανό

Ο Ζαν Μαξ Ριβιέρ ήταν ο άνθρωπος που θα έφερνε σε επαφή τον Γιάννη Σπανό με την Μπριζίτ Μπαρντό. Η Γαλλίδα ντίβα είχε ήδη δέκα χρόνια λαμπερής καριέρας στον κινηματογράφο και αναζητούσε την καλλιτεχνική έκφραση μέσα από το τραγούδι. Όπως λέει άλλωστε η Μπε-Μπε (όπως την αποκαλούσαν) με το τραγούδι ένιωθε πιο πολύ ο εαυτός της, αφού εκεί δεν υπήρχε κανείς που να της πει τι να κάνει, όπως στον κινηματογράφο.

Ο Γιάννης Σπανός έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τους Γάλλους ποιητές, όπως ο Σαρλ Κρο, ο Ρομπέρ Ντεσνό και ο Πιερ Σεγκέρ, μελοποιώντας ορισμένα από τα πιο όμορφα ποιήματά τους, στα οποία χάρισαν τη φωνή τους αρτίστες όπως η Μπεατρίς Αρνάκ και η Ζιλιέτ Γκρεκό. Ανάμεσά τους και το τραγούδι Sidonie, το πρώτο που ηχογράφησε σε 45αρι η Μπριζίτ Μπαρντό το 1962.
Η μουσική του Σπανού πείθει την Μπαρντό να ασχοληθεί ενεργά με το τραγούδι

Η Μπριζίτ Μπαρντό με τα χρυσαφένια της μαλλιά και μια κιθάρα στα χέρια, ερμηνεύει το κομμάτι Sidonie στην ταινία Vie Privee, πλάι στον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Το τραγούδι γίνεται τεράστια επιτυχία και έτσι, Σπανός και Μπαρντό συναντώνται ξανά για ακόμη τρία τραγούδια.

Η Μπριζίτ Μπαρντό με ρετρό στιλ ’20s και χορεύοντας τον χαρακτηριστικό χορό της εποχής, ερμηνεύει ένα ακόμη τραγούδι που υπογράφει μουσικά ο Γιάννης Σπανός, με τίτλο «Les Amis de la musique».

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ