Αφιέρωμα στην εύρωστη Επιχείρηση «NATUR Γαλαθρής» – Ντοματάκι γλυκό, Πάγος, Γκαζόζα | Του Δ. Καλλούδη

0
16907

Αφιέρωμα στην Εύρωστη Επιχείρηση «NATUR Γαλαθρής»

 

Του Δημήτρη Καλλούδη

Ντοματάκι γλυκό, Πάγος, Γκαζόζα.

 

To καφενείο «Ηρόδοτος» εκεί στην άκρη της πλατείας Ελευθερίας, ήταν το στέκι τον ποδοσφαιρόφιλων, της Ντάμας, της ξερής, λίγο από κουμάρι και του τάβλι.

Ο Σταμάτης Γαλαθρής, αριστερός και Δημοκρατικών πεποιθήσεων άνθρωπος, δραστήριος και διορατικός είχε με το μέρος του την νεολαία που ακουμπούσε το χαρτζιλίκι της για ένα ντοματάκι γλυκό σιροπιαστό μετά το ποδόσφαιρο, ή μια αλεσφακιά.

O Αίολος, που κανείς δεν γνώριζε από που κρατάει η σκούφια του, ερχόταν τις Κυριακές μετά την μπάλα να δει από κοντά τον Αππά τον πιο καλό ποδοσφαιριστή του Ανταγόρα, και να τον κεράσει ο κυρ Σταμάτης, το ντοματάκι του μαζί με το νερό του. Όμως το νερό ήταν ζεστό. Η «Σ.Η.Ε.Ρ», νυν ΔΕΗ, δεν προλάβαινε να πουλάει τις κολόνες πάγου, σε όλους αυτούς που είχαν ξύλινα ψυγεία πάγου.

Τα στοιχήματα στο καφενείο έπεφταν βροχή, για το ποιός θα κερδίσει στη ντάμα στη ξερή ή στο μπιλιάρδο. Αυτός που θα κέρδιζε είχε ένα ντοματάκι γλυκό του κουταλιού.

Η Νερατζιό, γυναίκα του Σταμάτη Γαλαθρή, δεν έκανε άλλη δουλειά, εκτός από το να μεγαλώνει τα παιδιά της και να φτιάχνει το ντοματάκι γλυκό που όμως έπρεπε να συνοδεύεται με παγωμένο νερό, κατ’ εντολή της Νερατζιός.

Διορατικός καθώς ήταν ο Σταμάτης, φτιάχνει ένα υποτυπώδες παγοποιείο με παλιά μηχανήματα, κι άρχισε να πουλάει πάγο. Θέριεψε η επιχείρηση, αγοράστηκαν νέα χειροκίνητα μηχανήματα και μαζί δημιουργήθηκε η ιδέα για την γκαζόζα. Έτσι η Κως απέκτησε την γκαζόζα της.

Το ντοματάκι γλυκό της Νερατζιός, μπήκε στα βάζα και άρχισε να πουλιέται στους Έλληνες τουρίστες και όχι μόνο. Έκτοτε έγινε το παραδοσιακό γλυκό της Κω.

Οι δουλειές πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο, ο κόσμος προτιμούσε τα ντόπια προιόντα, αφού προέρχονταν από άξια κώτικα χέρια.

Ο άνθρωπος, δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από την μοίρα του που ο ίδιος διαφεντεύει και κανοναρχεί. Όσο πλουτίζουμε τις γνώσεις μας, έλεγε ο Σταμάτης Γαλαθρής, στους δυο γιους του, Μιχάλη και Αποστόλη (Λάκη), τόσο βοηθούμε τον εαυτό μας. Αυτό είχε σαν αρχή, που βαθιά πίστευε.

Το 1976 εγκατέστησε μηχανήματα ελληνικής κατασκευής ημιαυτόματα, στη θέση Κρητικά στην περιοχή της ΑΒΙΚΩ, με σκοπό την αύξηση της εμφιάλωσης. Όλα πήγαιναν πολύ καλά με την συμμετοχή και των αδελφών, Μιχάλη και Αποστόλη.

Η προσήλωση, ο σκοπός, ο στόχος, έφεραν τα αποτέλεσμα που επιθυμούσαν, με την συμπαράσταση, την αμέριστη συμπαράσταση και του αγοραστικού κοινού των Κώων.

Το 1980 η εταιρία με την επωνυμία «ΑΦΟΙ ΓΑΛΑΘΡΗ ΟΕ» επεκτάθηκε και αγόρασε στο Μαρμαρωτό μια έκταση 27 στρεμμάτων και με την συνδρομή της ΕΤΒΑ, πήρε δάνειο με τον αναπτυξιακό νόμο, δημιουργώντας μια επένδυση σε κτήρια και αυτόματα μηχανήματα φερμένα από την Γερμανία και από τον οίκο XORMES.

Ο Αποστόλης θυμάται που ο πατέρας του έλεγε. Πρέπει να έχεις στόχους, να κουραστείς, να έχεις κουράγιο και φαντασία και η φαντασία, είναι μια άσκηση που θέλει καλλιέργεια, μόνο έτσι θα προκόψεις και θα πιάσεις τους στόχους σου.

Η ΝΑΤUR Γαλαθρής αριθμεί σήμερα περί τους 35 εργαζόμενους μαζί με το τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό και, 15 φορτηγά οχήματα.

Πέρα από τα προϊόντα που παράγει η ιδια η εταιρεία, δηλαδή, Πορτοκαλάδες, Λεμονάδες, Γκαζόζες, την Κως-Κόλα, Βυσσινάδα, Κανελάδα, Σόδα και  Ανθρακούχο Νερό, έχει την ευθύνη για την διανομή και προώθηση ποτών και Μπύρας, όλων των εταιρειών, αφού στη δούλεψη του έχει προσωπικό και τον εξοπλισμό για την διακίνηση όλων αυτών των προϊόντων.

Εμείς χαρήκαμε για την ευρωστία της επιχείρησης ΝATUR Γαλαθρής και ευχόμαστε ακόμα περισσότερες επιχειρησιακές επιτυχίες.

σ.σ. Ακολουθούν κι άλλα πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα σε ιστορικές τοπικές επιχειρήσεις της Κω.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ