Περί της σχόλης… πάλι για τη Σχολή στην Κω! (Γράφει ο Σταμάτης Αλαχιώτης)

23
1682

Περί της σχόλης… πάλι για τη Σχολή στην Κω!

Ενημερώθηκα πρόσφατα απ’ τον φίλο Κώστα, πως έχει προκύψει πάλι ενδιαφέρον για την ίδρυση κάποιας δομής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κω, μεταπτυχιακού επιπέδου. Και στην αρχή σκέφτηκα, πως αν δεν μπορείς να φτάσεις αυτό που σου αρέσει, τότε να σ’ αρέσει αυτό που φτάνεις. Κι αντί Ιατρικής Σχολής, που σ’ άλλους άρεσε πολύ, όταν γίνονταν οι επίπονες και μακρόχρονες προσπάθειες από μια ομάδα που συμμετείχε κι ο Ιωάννου, όπως κι ο αείμνηστος Γιάννης Ιωαννίδης, ο Ανδρέας Χατζημιχάλης, ο Φίλιππος Καλλούδης κι άλλοι πολλοί, και σ’ άλλους δεν άρεσε, τα “Προηγμένα Συστήματα Διοίκησης”, ως Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, μπορεί να ηχεί κατευναστικά στ’ αυτιά εκείνων, που τα ενοχλούσε ο θόρυβος, για την Ιατρική Σχολή.

Γιατί, λέει: «Δεν γίνεται να λειτουργήσει Ιατρική Σχολή, καθώς απαιτείται λειτουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όμως Τμήματα σχετικά με την Ιατρική, π.χ. Βιοηθική», λέει η πληροφορία μου.

Καλό είναι, όμως, πρώτα να γνωρίζει όποιος ενδιαφέρεται βαθιά, ότι:

  1. Η ίδρυση Ιατρικής Σχολής είχε προταθεί το 2004 απ’ τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και εκκρεμούσε από μέρα σε μέρα η υπογραφή της υπουργού κ. Διαμαντοπούλου, όπως είχε δεσμευτεί. Δυστυχώς, προκηρύχθηκαν άξαφνα βουλευτικές εκλογές κι ενώ ήμασταν στην πηγή, δεν ήπιαμε νερό. Δίδαγμα: Ολόκληρη Σύγκλητος κι ολόκληρο υπουργείο είχαν πει: Ιατρική Σχολή στην Κω! Πώς λένε, λοιπόν, κάποιοι, ελαφρά τη καρδία ότι δεν γίνεται;
  2. Με την τελευταία πρόταση που ’χα καταθέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Κω θα λειτουργούσαν τα τρία πρώτα χρόνια της εξαετούς φοίτησης, το προκλινικό κυρίως μέρος της Σχολής, και δεν θα χρειαζόταν πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Η αρχική μου πρόταση ήταν για ολόκληρη τη Σχολή στην Κω, πριν γίνει όμως το μεγάλο νοσοκομείο στην Ρόδο, αλλά μέχρι σήμερα μήτε το νέο νοσοκομείο της Κω δεν έχουμε δει. Δίδαγμα: Να μας αρέσει ό,τι φτάνουμε, και να μην ζητάμε και πολλά πολλά γιατί το όραμα ζαλίζει;
  3. Η Βιοηθική, που πολύ έχει συζητηθεί ως μεταπτυχιακή δομή στην Κω, έχει περισσότερη συνάφεια με Φιλοσοφική Σχολή, και συνεπικουρείται απ’ τις επιστήμες υγείας, ζωής και τεχνολογίας. Δίδαγμα: Μην συγχέουμε τα πράγματα, λοιπόν, γιατί η Κως είναι ο Ιπποκράτης∙ η Κως είναι η κοιτίδα της Ιατρικής.
  4. Και στο παρελθόν παρουσιάστηκε από υπουργικά χείλη, που ’χαν κάνει τον κόπο να φτάσουν ως την ακριτική Κω, η ίδρυση κάποιου Τμήματος, που δεν θυμάμαι καν τον παράξενο τίτλο του, αλλά θυμάμαι την απορία μου για τα μυαλά που ’χαν σκαρφιστεί ένα τέτοιο Τμήμα, άγνωστο στην επιστημολογία. Δίδαγμα: Ακόμα και κείνο που άρεσε σε κάμποσους, δεν άντεξε στη ζήση του.
  5. Να πούμε, λοιπόν, όχι στα “Προηγμένα Συστήματα Διοίκησης”; Όχι, λέω να πούμε ναι, κι ας ελπίζουμε ότι κάτι θα μας δοθεί αυτή τη φορά, γιατί τώρα καθίσαμε αργά στο τραπέζι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μαζεύουμε τα ψίχουλα, ενώ, όταν, πριν τρία χρόνια έβρεχε πανεπιστημιακά Τμήματα σ’ όλη την Ελλάδα, στην Κω κρατούσαμε ομπρέλες. Δίδαγμα: Δεν είναι τυχαίο, που η Κως έχασε την Ιατρική Σχολή, μήτε και που δεν τη σκέφτεται πια ή την απορρίπτει αφοριστικά∙ μήτε είναι τυχαίο, που κάποιοι εξουσιαστές τότε, πολιτικοί και κάποιοι δήθεν σκεφτόμενοι, απέρριπταν τη Σχολή μετά βδελυγμίας και με ξεπερασμένα επιχειρήματα! Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου! Ίσως, όμως, να κοπιάσει κάποτε ένα πιο ανοιχτόμυαλο μέλλον.

Χαίρομαι πάντως, που πρόσφατα έδειξε ενδιαφέρον για την παλιά πρόταση του 2004 περί ιδρύσεως Ιατρικής Σχολής στην Κω, το ΔΙΙΚ, και ιδιαίτερα οι πατριώτες Τέλης Παυλίδης, φίλος και δραστήριος, και Φίλιππος Καλλούδης, έτερος φίλος και έτερος δραστήριος. Να ελπίζουμε;

Ναι, λέω, αρκεί να μπουν στη σειρά τώρα κι οι  νεώτεροι να κρατήσουν τη φλόγα αναμμένη, να κλείνουν και τ’ αυτιά σ’ όσους εξακολουθούν να λένε ότι δεν ξαναγίνεται Ιατρική Σχολή στην Κω, σε μια εποχή μάλιστα, όχι του Ιπποκράτη, ο οποίος είχε ιδρύσει την καλύτερη Σχολή στον τότε κόσμο, αλλά στην εποχή μας, που δεν έχει γεωγραφικές αποστάσεις και μεγέθη!

Τους χαιρετισμούς μου σ’ όσους θέλουν και σ’ όσους επιμένουν να τιμούν πιο ηχηρά την πραγματικότητα, την αλήθεια, και, βέβαια, τον Ιπποκράτη τον Κώο, την ταυτότητα του νησιού μας.

 

Σ.Ν. Αλαχιώτης

Αμετανόητα Κώος

Από τας Πάτρας γράφων.

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΩΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

    • Αυτο ακριβως….πληρωμενα απο εμας….για να κερδισουν αλλοι…η να βολευτουν…
      Αντισταθμιστικα ωφελη παντου…..εξου και οι υμνητες του κοψιμιου….
      Τιποτα τυχαιο….
      Τελικα ολα σας αξιζουν…….εμεις τι φταιμε???

    • Νιαου Νιαου Νιαου
      Σγουρομάλλα και σαγηνευτική κακό σχολιάστρια ……..
      Αχ και Ψιτ και βαχ και κούκλα πλαστική
      Πίσω μου σε έχω

      • Πέτυχες και κάτι σωστό κάτω κάτω…
        Πίσω σου με έχεις….
        ..Τασφ… τσουφ!!!!
        Τρωκτικό

  2. Θα γνωριζεις φιλε σταματη, οτι το νεο νοσοκομειο δεν εγινε στο νησι γιατι αντιδρουσαν καποιοι τοπικοι πολιτικοι παραγοντες κω και ροδου!!! Και τα λεφτα υπηρχαν και το οικοπεδο υπηρχε, απλα οι πολιτικοι μας ο καθενας για τους δικους του λογους, εβαζαν τρικλοποδιες. Οσο για την ιατρικη σχολη, την εξαγγειλε ο ανδρεσς το 81. Εχουν περασει 40 χρονια. Αρα κατι εφταιξε. Δυστυχως η κως εβγαλε ισχυρα και πολυ προβεβλημενα πολιτικα στελεχη αλλα για το μονο που δεν νοιαστηκαν ηταν το νησι μας.

  3. Θα σταματήσετε επιτέλους να χρησιμοποιείτε «κοσμητικά» επίθετα τύπου «κοψιμιος» «μαιμουνια» και άλλα τέτοια;;;; ΕΛΕΟΣ πια με αυτή την φρασεολογία!!!! Αν διαφωνείτε που είναι δικαίωμα σας να εκφράζεστε καλύτερα.
    Ο κύριος Αλαχιωτης είναι διακεκριμμενος επιστημονας.. Ενδιαφέρεται για τον τόπο μας και παραθέτει γεγονότα..

  4. Έτσι για να φωνάζουμε .
    Διηγώντας τα να κλαις
    Λόγια φανφάρες
    Ότι έχει ο καθένας πουλάει
    Πολλά χρόνια χωρίς ουσία
    Για το φαίνεσθαι.

  5. ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΚΥΡΙΕ ΠΑΥΛΙΔΗ,ΦΙΛΙΠΠΕ ΚΑΛΛΟΥΔΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΑΛΑΧΙΩΤΗ ΕΥΓΕ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ

  6. Αγαπητε κυριε Αλλαχιωτη, επιτρεψτε μου με ολο το σεβασμο να σχολιασω τα εξης. Ειναι ωραια τα οραματα αλλα το τι μπορει να γινει στον πραγματικο κοσμο ειναι ενα αλλο ζητημα. Και οποιος το αντιλαμβανεται αυτο δεν σημαινει οτι ´´δεν του αρεσει´´ η ιδεα της Ιατρικης Σχολης και συμβιβαζεται με κατι αλλο. Εχω μεγαλο σεβασμο σε οσους προσπαθησαν προς την κατευθυνση αυτη αλλα εχω αντιθετη αποψη για το ποσο ρεαλιστικος στοχος ηταν και ειναι. Το οτι προταθηκε απο τη συγκλητο του πανεπιστημιου Αιγαιου ή η υποσχεση μιας υπουργου να το υπογραψει δεν λεει κατά την αποψη μου κατι για το ποσο κοντα ηταν στο να υλοποιηθει. Αν ηταν εξαλλου τοσο ωριμη η προταση θα ειχε προχωρησει στη συνεχεια. Εσεις ο ιδιος οταν ισχυριζεστε οτι η αρχικη σας προταση ηταν να ιδρυθει ολοκληρη η σχολη και στη συνεχεια καταληξατε στα τρια απο τα εξι χρονια φοιτησης σημαινει οτι αντιληφθηκατε την αδυναμια του εγχειρηματος και υποχωρησατε εν μερει…

  7. …Αλλα πως θα υλοποιουταν αληθεια ακομη και η τελευταια σας προταση; Ο φοιτητης θα μετακομιζε μετα απο 3 χρονια σε αλλη πολη με πανεπιστημιακο νοσοκομειο το οποιο δεν θα ειχε καμια φυσικη συνδεση με την ιατρικη σχολη της Κω; Σε ενα υγιες πανεπιστημιο υπαρχει αμεση επικοινωνια μεταξυ των μελων ΔΕΠ ολων των κατευθυνσεων, διεξαγονται απο κοινου ερευνες (κλινικες και εργαστηριακες), γινοται απο κοινου διαλεξεις, συνεδρια, υπαρχει αλληλεπιδραση μεταξυ των φοιτητων ολων των ετων κτλ. Αληθεια, ποσο ανταγωνιστικη θα ηταν μια τετοια ιατρικη Σχολη; Σεβομαι τον αγωνα καποιων να συνεχισουν να κυνηγουν αυτο το στοχο αλλα δεν θεωρω οτι τιμουν το νησι και τον Ιπποκρατη περισσοτερο απο καποιους αλλους που ειναι λιγοτερο ονειροπολοι και περισσοτερο ρεαλιστες.

    • Και προσθέτω και το θέμα των εξεταστικών. Χρωστάς μάθηματα του 3ου έτους ενώ είσαι φοιτητής στο 4ο έτος. Τι κάνεις; Δίνεις τα μισά εδώ και τα μισά εκεί;

  8. Εχουν ονομα αυτοι που ευθυνονται γιατι δεν εγινε νοσοκομειο και πανεπιστημιακη σχολη. ΠΑΥΛΙΔΗΣ*****ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ*****ΚΡΕΜΜΑΣΤΙΝΟΣ****ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ***ΖΩΙΔΗΣ***ΚΥΡΙΤΣΗΣ***ΠΑΣΟΚ******ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ******ΣΥΡΙΖΑ*

  9. Θα γινόταν η σχολή αλλά μας προέκυψαν εκλογές. Πάντα έτσι γίνεται. Τάζουν προεκλογικά και μετά το ξεχνούν. Και δεν ήταν ”άξαφνα”. Οι προηγούμενες είχαν γίνει το 2000. Σας δούλευαν κανονικά.

  10. Αγαπητε κυριε Αλλαχιωτη, επιτρεψτε μου με ολο το σεβασμο να σχολιασω τα εξης. Ειναι ωραια τα οραματα αλλα το τι μπορει να γινει στον πραγματικο κοσμο ειναι ενα αλλο ζητημα. Και οποιος το αντιλαμβανεται αυτο δεν σημαινει οτι ´´δεν του αρεσει´´ η ιδεα της Ιατρικης Σχολης και συμβιβαζεται με κατι αλλο. Εχω μεγαλο σεβασμο σε οσους προσπαθησαν προς την κατευθυνση αυτη αλλα εχω αντιθετη αποψη για το ποσο ρεαλιστικος στοχος ηταν και ειναι. Το οτι προταθηκε απο τη συγκλητο του πανεπιστημιου Αιγαιου ή η υποσχεση μιας υπουργου να το υπογραψει δεν λεει κατά την αποψη μου κατι για το ποσο κοντα ηταν στο να υλοποιηθει. Αν ηταν εξαλλου τοσο ωριμη η προταση θα ειχε προχωρησει στη συνεχεια. Εσεις ο ιδιος οταν ισχυριζεστε οτι η αρχικη σας προταση ηταν να ιδρυθει ολοκληρη η σχολη και στη συνεχεια καταληξατε στα τρια απο τα εξι χρονια φοιτησης σημαινει οτι αντιληφθηκατε την αδυναμια του εγχειρηματος και υποχωρησατε εν μερει….

  11. …Αλλα πως θα υλοποιουταν αληθεια ακομη και η τελευταια σας προταση; Ο φοιτητης θα μετακομιζε μετα απο 3 χρονια σε αλλη πολη με πανεπιστημιακο νοσοκομειο το οποιο δεν θα ειχε καμια φυσικη συνδεση με την ιατρικη σχολη της Κω; Σε ενα υγιες πανεπιστημιο υπαρχει αμεση επικοινωνια μεταξυ των μελων ΔΕΠ ολων των κατευθυνσεων, διεξαγονται απο κοινου ερευνες (κλινικες και εργαστηριακες), γινοται απο κοινου διαλεξεις, συνεδρια, υπαρχει αλληλεπιδραση μεταξυ των φοιτητων ολων των ετων κτλ. Αληθεια, ποσο ανταγωνιστικη (αν αυτο μας ενδιαφερει) θα ηταν μια τετοια ιατρικη Σχολη; Σεβομαι τον αγωνα καποιων να συνεχισουν να κυνηγουν αυτο το στοχο αλλα δεν θεωρω οτι τιμουν το νησι και τον Ιπποκρατη περισσοτερο απο καποιους αλλους που ειναι λιγοτερο ονειροπολοι και περισσοτερο ρεαλιστες.

    • καλό είναι γιατρέ να γνωρίζεται ολόκληρη την πολυσέλιδη έκθεση του κ. Αλαχιώτη και μετά να τοποθετήστε. Νην ξεχνάτε πως ο κ. Αλαχιώτης υπήρξε δύο θητείες Πρύτανης και άλλες τόσες Πρόεδρος τμήματος κάτι περισσότερο από εσάς θα γνωρίζει, και αφού έχετε τόση τεκμηριωμένη απάντηση γιατί δεν απαντάτε επώνυμα, γνωρίζεται μήπως πως η ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής είχε φτάσει στο στάδιο της τελικής υπογραφής επί Διαμαντοπούλου, και με την αιφνίδια αλλαγή της πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων

  12. Άγνωστο //// η πρόταση και το ενδιαφέρον δεχτον αφήστε τον Δήμος να κάνη κουμάντο οκηριακος ξερή δεν είναι χαζός και οθεοδοσης το κηνιγα προχωρα θεοδοση και εση και ηαδελφισου κάνατε άγονα Καση παυλιδη όταν ήσουν γιατί δεν το κάνες που ήσουν από κω κιταζατε τα συμφέροντα σας τώρα πουλάτε θεωρία επισκόπου καλά σας είναι κρατάτε σας για τον εαφτοσας γιαφτο και η Κως ψήφισαν Ρόδο για να δούμε κατη καλό στην κω και θα τοδειτε

  13. Για την ιστορια. Οποιος πολιτικος παει σε μια πολη να μιλησει ρωτα τα τοπικα στελεχη, τι να εξαγγειλω για την περιοχη; ετσι λοιπον οταν ηρθε ο ανδρεας, τα τοπικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ ειπαν ιατρικη σχολη. Την εξαγγειλε ο ανδρεας χωρις να το πολυσκεφτει, αλλα οταν ηρθε η ωρα της υλοποιησης, καποιοι σοβαροι στην κυβερνηση του ειπαν αυτο δεν γινεται. Γιατι δεν μπορει να λειτουργησει ιατρικη σχολη με αυτο το νοσοκομειο και τη δυναμικοτητα που εχει. Ετσι εχει η ιστορια, και καποιοι που θελουν να ακουγεται το ονομα τους εξακολουθουν να βγαινουν μια φορα το χρονο και να μας το θυμιζουν. Ας σοβαρευτουμε, να παταμε στη γη και να διεκδικουμε αυτα που μπορουν να γινουν. Ενας εφικτος στοχος ειναι η κατασκευη ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Ας βοηθησουν ολοι οσοι μπορουν να υλοποιηθει αυτος ο στοχος!!!

  14. ΑΝΩΝΥΜΟΣ. ΟΛΟΙ όσοι βγήκα από κω ψεύτες θα θα θα θα σας κάνομε τη θα κάνετε ψεύτες που βγήκατε για την πάρτι σας οποίος κάνη φενετε θεοδοση κάνε το πράξη και η Κως θα σε δοξαση έχουμε εμπιστοσύνη σε σένα μην μας απαγοητευση γιατη η σε Κατσουνας και θα τα καταταφερης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ