Αρχική Ειδήσεις Φήμες Γεωδίφης: … Δια βίου τρέμειν;

Γεωδίφης: … Δια βίου τρέμειν;

16
668
Ο χρήστης Geo Geodifhs είναι στην πόλη Κως.

«…ΔΙΆ ΒΊΟΥ ΤΡΈΜΕΙΝ;»

Οδός Κανάρη πόλης Κω, πρωινή ώρα. Γιατί οι πόλεις πρέπει να σχεδιάζονται με το χειρότερο σενάριο και όχι το καλύτερο;
Ξέρω ότι κάποιοι ασχολούμενοι με τα κοινά και άνθρωποι του τουρισμού έχουν διαφορετική άποψη.Ομως τα 20 δευτερόλεπτα της 21ης Ιουλίου 2017 έπρεπε να μας έχουν διδάξει.Ηταν μία προειδοποίηση που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας και όχι να την βάλουμε κάτω από το χαλί.Την επόμενη φορά ίσως πάνε χειρότερα τα πράγματα.
Οι αποικιοκράτες Ιταλοί σχεδίασαν την σεισμοπαθή Κω με άλλα κριτήρια.Είχαν στον νού τους τα ιστορικά γεωπαθήματα της, ιδιαίτερα αυτό του 1933 που αφαίρεσε την ζωή από 178 συνανθρώπους μας. Αλλά και της Μεσσήνης του 1908 που σκότωσε τουλάχιστον 100.000 και ο οποίος έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο σεισμός της «Μεσσήνης και Ρέτζιο ντι Καλάμπρια».Μας άφησαν δρόμους φαρδείς και μία πόλη που εκκενώνεται εύκολα, μέσα σε λίγο χρόνο.Δεν μπορέσαμε να τους διατηρήσουμε.
Τελευταία προστέθηκαν πινακίδες τσουνάμι στην Κω χωρίς σχεδιασμό και βεβιασμένα, χωρίς να έχουν λυθεί ουσιώδη προβλήματα στο κυκλοφοριακό που κάθε σαιζόν επιδεινώνεται.
Ο χειρότερος εχθρός σε μια πόλη κατά την διάρκεια ενός ακραίου φυσικού γεγονότος είναι ο πανικός.Μία πόλη ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι φιλική σε ξαφνική εκκένωση του πληθυσμού και των φιλοξενούμενων της.
Από την αρχή είχα πάρει θέση στο κλείσιμο των δρόμων με αυτόν το τρόπο.Αν και φανατικός ποδηλατάκιας, «κωτάκι» που απεχθανόταν το αυτοκίνητο, γνωρίζω καλά την ιστορία και τα δεινά του τόπου όπου γεννήθηκα.Κατέθεσα τις απόψεις μου αλλά η απόφαση ήταν ειλημμένη. Μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο όχι με κατασκευές μόνιμου χαρακτήρα, αλλά με πιο ήπιες τεχνικές παρεμβάσεις που μπορούν εύκολα να μετακινηθούν σε ένα απρόσμενο και ξαφνικό συμβάν.
Πριν από τις όποιες αποφάσεις μας είναι χρήσιμο να ανατρέχουμε στην πλούσια ιστορία μας.Το παρελθόν έχει πολλά πράγματα να μας διδάξει. Είναι ο πραγματικός δάσκαλος.Ομως όλα πέρασαν,ξεχάσαμε γρήγορα!

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Να πάρει ο εοτ την άδεια ξενοδοχείου αφού δεν έχει κόμβο και σε όλα τα ίδια να γινει Αφού θέλουμε τουρισμό δε μπορεί τα λεωφορεία να αφήνουν πελάτες μέσα στους δρόμους !!!

 2. ο Κυρίτσης και οι συν αυτώ θεωρούσαν έργο ζωής τα λουμπουνόστρωτα. Ο μεν για τη δόξα του, με πολιτικό αρριβισμό από τον πρεσβύτερο Καραμανλή (έφτιαχνε κι αυτός δρόμους) οι δε για λίγα «φιλέτα» μαρμάρου που «κοσμούσαν» τις ανοησίες τους. Όσο για την απαίτησή σου να λογαριάσει ο απελθών την ανάγκη εσπευσμένης εκκένωσης, σου θυμίζω πως αποδείχτηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει και να σχεδιάσει πολύ πιό καθημερινά πράγματα. Όπως τη ροή ομβρίων και τις συνδέσεις ακαθάρτων στην πόλη της Κω. Ειδικά με τη δική του στάθμευση απέδειξε πολλές φορές πως νοιάζεται μόνο για την πάρτι του.

 3. …τώρα για τους ποδηλατόδρομους,το στένεμα των δρόμων του Νησιού και το κυκλοφοριακό χάος που ένα Νησί με τέτοια προίκα απέκτησε,είναι ένα θέμα που σχετίζεται με την Τοπική διαφθορά αλλά και το επίπεδο μόρφωσης και αντίληψης των μόνιμων κατοίκων.. και των μόνιμων ετεροδημοτών.Μεγάλη κουβέντα,αν μπορούσαν θα έκαναν και χειρότερα!!!Φώναξαν πολλοί,προβληματίστηκαν,κάποιες θεομηνίες έδειξαν τα ‘λάθη’ αλλά κανένα αυτί δεν ίδρωσε.

  • Γνωρίζει βέβαια ο admin ότι την πρόταση που λογόκρινε,δεν την έγραψα άστοχα..

   Είναι κοινή παραδοχή και σίγουρα , απόλυτα σίγουρα θα απασχολήσει την Τοπική ειδησεογραφία ότι ανάφερα,αλλά δεν πειράζει,αφού ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ,δεν είναι τυχαία η φωτό…

 4. ΚΑΙ να ήταν μόνο εκεί!! στην Ιερού Λόχου και Βερροιοπουλου πότε θα μάθουν να παρκάρουν τα UFO?? περνάνε και μεγάλα οχήματα το βράδυ!! μήπως να αρχίσει η τροχαία να αφαιρεί μερικές πινακίδες?? θα αρχίσουν τηλέφωνα της επόμενες μέρες

  • Να σε διορθώσω λίγο..τηλέφωνα δεν γίνονται μόνο από τιμωρούμενους με κλήση..

   γίνονται και από ένστολους σε ένστολους λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης.Μ άλλα λόγια κάποιους τους ειδοποιούν ότα κάποιος καταγγείλει,ενώ για κάποιους άλλους εξαντλείται δήθεν λόγω φόρτου εργασίας η ..’επέμβαση’ για να μην τους γράψουν.Γι αυτό ρωτάνε τον αριθμό κυκλοφορίας,επειδή ψάχνουν και βρίσκουν σε ποιον ανήκει και τον ειδοποιούν..λέτε πάλι ότι είναι τυχαίο το πως καταντήσαμε στον πάτο..»’πως καταντήσαμε λοχία,ποιος ειμ εγώ,ποιος είσ εσύ….»’ Η πλάκα είναι που πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι δεν πρέπει να γίνει άρση της μονιμότητας στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.Καμιά Δυτική χώρα δεν κατάντησε να φτωχοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό εξαιτίας των Κρατικών Λειτουργών της και δυστυχώς θα παρασυρθούν στον πάτο πολλές γενιές.Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο Ήλιος !!!!

  • Παρακολούθησε τα ανακοινωθέντα,την μυστική προσπάθεια συγκάληψης ,αλλά και υποβάθμισης ενός γεγονότος σε σημείο παραμεθορίου που μάλιστα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση λόγω συνεχών παραβιάσεων και μετά βγάλε τα συμπεράσματα σου …..από πότε έχεις να δεις άραγε επίσημα ένα δημοσίευμα για επίσημη εισβολή λαθραίων στο Νησί μας,όπου και χθες και προχθές βγήκαν με μικρές βάρκες σαν να είναι λίμνη χωρίς σύνορα και σαν να είχαν νοικιάσει μια λέμβο για κωπηλασία αναψυχής …μετά σκέψου τι ζητάς και από ποιους !!!!!!

    • Είναι εφοδιασμένο σαν προκεχωρημένο φυλάκιο υψίστης επιφυλακής..με έτοιμα σακίδια πολεμοφοδίων για αιφνίδια επάνδρωση ειδικών δυνάμεων και για αποτελεσματικότερη πιο ευέλικτη δράση, κάνεις και σχόλια ανίδεε,λες και δεν το έγραψαν όλα τα ΜΜΕ.με κατι στόκους σαν και σένα τα βραδύκαυστα φυτίλια δεν χρειάζονται.. βλάκα!!!!

    • Ευτυχώς πριν αρκετό καιρό ..

 5. ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ- ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ -ΥΠΕΡΟΧΗ ΡΥΜΟΤΟΜΙΑ -ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ -Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΤΑ ΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΕΖΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ.- ΣΤΕΝΕΨΑΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ Η ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ;; ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ.- ΟΤΑΝ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΣΠΕΥΣΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ; ΜΕ ΣΤΕΝΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ;;;;ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΡΑΚΑΡΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΟΙ ΓΥΡΩ ΔΡΟΜΟΙ….

  • κ.Ξανθίπη τα ποσοστά Τοπικής διαφθοράς στο Νησί είναι τεράστια...γι αυτό και κατάντησε έτσι.

   Ακόμα επιμένουν κάποιοι στην ομορφιά των ποδηλατόδρομων στην ομορφιά του κυκλοφοριακού που παραπέμπει ορισμένες ώρες σε προάστιο μεγαλούπολης,με τις υπερβολές σε έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού που καθιστούν λαιμητόμο την οδήγηση,στις παρεμβάσεις για να φαίνεται έργο με ευτελή συντριβάνια,ανισοεπίπεδα κ.λ.π.εντελώς άσχετα έργα,που επιβαρύνουν στο μέγιστο την οδηγική συμπεριφορά.Οι Ιταλοί που υπηρετούσαν εδώ απορούν με τα έργα…Ρωτήστε συγγενείς των στρατιωτών στην Αντιμάχεια,που έχουν ακόμα φωτογραφίες του Νησιού …έρχονται κάποιοι κατά καιρούς.Όλα φυσικά έγιναν για τα All Inclussive και κάποια άλλα τοπικά συμφέροντα,χωρίς κανένα σχέδιο.

 6. όλα είναι ανακατεμένα (ποδήλατο, πεζός, οχήματα) σε φαρδεις δρόμους και εκτός από τις ράγες των τραμ, διαχωρίζονται μόνο με σήμανση και χρώματα. Το σέβονται όλοι. Το μυστικό του υπερύψωμένου ποδηλατοδρόμου που εδώ στην Κω μείωσε το πλάτος οδού είναι διττό: η αυταρχικότητα του Κυρίτση και περισσότερο μπετόν. Ο νοών νοήτω!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ