Σύσκεψη στο ΕΚΒΣΔ, για τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Labranda», του ομίλου FTI | Υπόμνημα προς Υπ. Εργασίας

1
5236
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουνίου στο ΕΚΒΣΔ, για τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Labranda», του ομίλου FTI, που πτώχευσε.
Η Πρόεδρος Ιωάννα Λάμπρου και η Αντιπρόεδρος Κική Μακρή, θέλησαν να τονίσουν τη σημαντικότητα του να εξασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι ουσιαστικά μένουν στο δρόμο, χωρίς καμία εξασφάλιση και καμία ενημέρωση για το μέλλον τους, προσθέτοντας πως ο κολοσσός της FTI κατέρρευσε αλλά αυτοί που ουσιαστικά πλήττονται είναι εργαζόμενοι.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ

Πορφυρίου 21 ΤΗΛ.22420-27936 ΦΑΞ.22420-22394 email: [email protected]

 

 

Αρ.Πρωτ.:3239

Ημερομηνία:12/06/24

Προς:

 1. Υπουργείο Εργασίας

Κοιν:

 1. Labranda Marine Aquapark
 2. Ένωση Ξενοδόχων Κω
 3. ΠΟΞ( Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων)
 4. Επιθεώρηση Εργασίας Κω
 5. Δήμος Κω
 6. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
 7. ΠΑΜΕ
 8. Μ.Μ.Ε

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Η πτώχευση του FTI  του τρίτου μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού στην Ευρώπη, ενώ έχει ξεκινήσει η πολλά υποσχόμενη σαιζόν για μεγαλοξενοδόχους και Πρακτορεία, αφήνει ξεκρέμαστες περίπου 240 εργατικές οικογένειες που δούλευαν στο ξενοδοχείο LAMBRANDA   στην περιοχή  Τιγκάκι της Κω.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι από την ημέρα της ανακοίνωσης της πτώχευσης αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον. Ζουν με την αβεβαιότητα αφού δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ενημέρωση και δέσμευση από την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς εργασία είναι υπαρκτός.

Όλοι τους εποχικοί εργαζόμενοι και εξαρτώμενοι από την εργασία τους κινδυνεύουν όχι μόνο να μείνουν χωρίς  δουλειά αλλά και να μην τους καταβληθεί η αποζημίωση, σε περίπτωση απόλυσης, λόγω του Πτωχευτικού Κώδικα που ευνοεί τράπεζες και κράτος.

Επιπλέον και η ασφαλιστική τους κάλυψη βρίσκεται στον αέρα, με σοβαρό ενδεχόμενο όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας.

Οι αναφορές  από ξενοδόχους και τοπικούς παράγοντες για απορρόφηση από άλλες μονάδες γίνονται, για να μην πληρώσει η εργοδοσία και να μην υπάρξει η προστασία των μισθολογικών και ασφαλιστικών  δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ξενοδοχείο LAMBRANDA,   στην περιοχή  Τιγκάκι της Κω.

Να σημειωθεί πως αρκετοί από αυτούς  έχουν πολυετή προϋπηρεσία στο συγκεκριμένο.

Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου LAMBRANDA, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Σερβιτόρων Κω και το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, απαιτούν να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα  για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με ευθύνη της  εργοδοσίας  και κυβέρνησης:

 • Να εξασφαλιστούν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλη την τουριστική σεζόν, για όλους τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο LAMRANDA ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος.
 • Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας όλων των εργαζομένων, χωρίς καμιά βλαπτική μεταβολή, όποιο κι αν είναι, τελικά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
 • Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις, επίδομα αδείας, αποζημίωση άδειας, δώρο Χριστουγέννων και τα δεδουλευμένα τους όπως και τα απαραίτητα ένσημα για ένταξη στο ταμείο ανεργίας.
 • Ο Δήμος Κω να αποφασίσει άμεσα να υπάρξει πάγωμα οφειλών όλων των εργαζομένων  σε τέλη και λογαριασμούς ύδρευσης. Ανάλογες αποφάσεις να ληφθούν σε εφορία, λογαριασμούς ρεύματος και σε τράπεζες.
 • Να δοθεί έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης όλων των εργαζομένων μέχρι να ξαναπιάσουν εργασία.
 • Να εξασφαλιστεί νομική κάλυψη από το κράτος χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

 

 

Πηγή: https://www.kostv.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ