Δημήτρης Γάκης: Η Τήλος έβαλε την σφραγίδα της εκλογής, για πρώτη φορά, Δωδεκανήσιου Ευρωβουλευτή

0
2848

Δημήτρης Γάκης: Η Τήλος έβαλε την σφραγίδα της εκλογής, για πρώτη φορά, Δωδεκανήσιου Ευρωβουλευτή.

Είναι δύσκολο να εγκαταλείπεις την ζεστή αγκαλιά της Νισύρου, όμως η Τήλος μας αποζημίωσε με τον καλύτερο τρόπο. Η υποδοχή των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Νέας Αριστεράς  Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Κατερίνας Σαράντη και του πρωην βουλευτή Δημήτρη Γάκη  στο λιμάνι από τον Μιχάλη Κυπραίο, τον Ηλία Χριστοφή, τον Σπύρο Αλιφέρη, τον Κώστα Βρατσάλη και άλλων φίλων από την Τήλο ήταν μια μεγάλη έκπληξη.
Στην πλατεία με την συμμετοχή και της δημαρχίνας Μαρίας Καμμά πραγματοποιήθηκε μία υπέροχη συζήτηση με πάθος και με τεκμηριωμένες και οραματικές θέσεις και προτάσεις. Είναι γνωστό το πάθος με το οποίο στηρίζουν το δίκιο τους οι Τηλιακοί. “Μόνο αν πιστεύεις με πάθος στην ελπίδα μπορείς να την κάνεις πράξη, να την κάνεις ζωή”, μας είπε ο Ηλίας Χριστοφής.
Ήταν η ώρα να ακούσουμε. Η Τήλος είναι ο τόπος όπου κλείνεις το στόμα σου  και ανοίγεις τα αυτιά και τα μάτια σου.
Η δημαρχίνα μας παρουσίασε το αναπτυξιακό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πρότυπο της Τήλου.
Θυμηθήκαμε την τηλεϊατρική,  το μουσείο των νάνων ελεφάντων, το καράβι sea star, την απαγόρευση του κυνηγιού, τον πρώτο γάμο ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα μας, το μεταφορικό ισοδύναμο, που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πίσω με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον αείμνηστο δήμαρχο Τάσο Αλιφέρη.
Μας παρουσίασε τις δύο μεγάλες δράσεις που συντελούνται αυτή τη στιγμή στην Τήλο που είναι η ενεργειακή αυτονομία του νησιού και η εξαφάνισης του σκουπιδιού με το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos. Απαίτησε να επανέλθει ο νόμος για τις  ενεργειακές  κοινότητες ώστε το κέρδος της ενεργειακής αυτονομίας να μετακυλίσει στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του νησιού. Μας ζήτησε να παρέμβουμε ώστε να υλοποιηθούν γρήγορα θα τοπικά πολεοδομικά σχέδια ΤΠΣ.
Στη συνέχεια ο Μιχάλης Κυπραίος μας παρουσίασε τις σκέψεις και τις προτάσεις για την ανάπτυξη των μικρών νησιών, των νησιών κάτω των 1.000 κατοίκων.
“Ο τρόπος που πρέπει να αντιμετωπιστούν τα μικρά νησιά είπε πρέπει να είναι ανεξάρτητος και ξεχωριστός από την υπόλοιπη χώρα. Δεν μπορεί η φορολογική πολιτική, η αναπτυξιακή και επενδυτική πολιτική να είναι οριζόντιες. Αυτή η αντίληψη της κατ επίφαση δικαιοσύνης οδηγεί σε στραγγαλισμό και αδιέξοδο τα μικρά νησιά. Απαιτείται λοιπόν ένα σχέδιο ολοκληρωμένο για την ανάπτυξη των μικρών νησιών έτσι ώστε να διατηρήσουν την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη τους, το μέλλον τους.
Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των νησιών, δεν θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε μικρές “Μύκονος”. Απαιτούνται γι’ αυτό ιδιαίτερα και ξεχωριστά αναπτυξιακά προγράμματα για κάθε μικρό νησί, με βάση τις ιδιαιτερότητες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει το καθένα. Απαραίτητο εργαλείο για αυτή την προσπάθεια είναι η υποχρεωτική εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας ώστε κάθε νομοσχέδιο να προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις για τις νησιωτικές  περιοχές και ειδικότερα για τα μικρά νησιά.”
Ο Μιχάλης είπε χαρακτηριστικά “εμείς θέλουμε να πληρώνουμε εφορία αλλά τα λεφτά που πληρώνουμε θέλουμε να αποτελέσουν ένα αποθεματικό για κάθε επιχείρηση το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήθει από την επιχείρηση σε περιπτώσεις επανεπένδυσης. Έτσι ουσιαστικά θα υπάρξει μια αλληλοτροφοδοτούμενη διαδικασία.
Δεν μπορεί ένα μικρό νησί που η επιχειρηματική του δραστηριότητα συντελείτε στο μισό χρονικό διάστημα από την υπόλοιπη χώρα να αντιμετωπίζεται με ίδια μέτρα και σταθμά.”

Ακούσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτές τις καινοτόμες προτάσεις τις οποίες μπορούν να συμπληρώσουν οι προτάσεις της Νέας Αριστερά για την υπεράσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου και την καταβολή των καθυστερούμενων ποσών, εδώ και ένα χρόνο, καθώς και για την νομοθέτηση υγειονομικού και στεγαστικού ισοδυνάμου που θα συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ΣΥΝΟΧΗ και στην εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων.
Η Τήλος είχε να μας προσφέρει κάτι πρωτόγνωρο. Όπως είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης “Με την ανάλυση των θεμάτων και τις προτάσεις που μας κατέθεσαν οι παράγοντες του νησιού μας άνοιξαν καινούργια μονοπάτια στη σκέψη για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καινούργιες προκλήσεις της οικονομικής ανάπτυξης των μικρών νησιών. Η εμπειρία των ανθρώπων της Τήλου είναι μεγάλη. Το αναπτυξιακό θαύμα που έγινε  εδώ και δεκαετίες καταγράφεται ακόμα σαν μια πρωτότυπη προσπάθεια με απόλυτη επιτυχία. Η Τήλος είναι μια πολύτιμη δεξαμενή σκέψης”.

Ρόδος 12-5-2024
Δημήτρης Γάκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ