Νικητιάδης για την υπόθεση αρχαιοφύλακα Νισύρου: «Να μην μείνει κλειστό το μουσείο» – Μενδώνη: «Έχουν ήδη δοθεί οι εντολές»

0
4493

Διάλογο, εκτός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είχαν στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Γ. Νικητιάδης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στον απόηχο της υπόθεσης κακοποίησης ανήλικου από υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, που προκάλεσε αντιδράσεις την περασμένη εβδομάδα, με τον τελευταίο να τίθεται σε αναστολή καθηκόντων.

Ο κ. Νικητιάδης ανέφερε: «Φροντίστε να καλύψουμε το κενό με ένα αρχαιοφύλακα, να μην μείνει κλειστό το μουσείο της Νισύρου».

Συγκεκριμένα, είπε: «Καθ΄ υπέρβαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, θέλω κυρία Υπουργέ, επειδή κατάγομαι από τη Νίσυρο να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για ό,τι ακούμε ότι συμβαίνει στο νησί. Θεωρώ, ότι με όσα έχουν ακουστεί, βεβαίως, μηδένα δικάσεις, αλλά έχει πάρει το δρόμο του, στη δικαιοσύνη η υπόθεση. Εκτιμώ όμως ότι αυτός ο άνθρωπος δεν πρόκειται να επανέλθει ποτέ στη Ρόδο, ακόμη και αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως ο ίδιος θα ήθελε».

Η κ. Μενδώνη απάντησε σχετικά: «Νομίζω, πως όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μην καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις ασελγείς και αποτρόπαιες πράξεις, εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, όπως καταγγέλλονται. Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε, που όταν ήρθε η καταγγελία στο Υπουργείο, στις 18 Απριλίου 2024, προχθές, δηλαδή, ο συγκεκριμένος αρχαιοφύλακας ετέθη σε αναστολή καθηκόντων και εγώ διέταξα αμέσως ΕΔΕ από την αρμόδια γενική διευθύντρια. Η καταγγελία της 18ης Απριλίου ήταν η πρώτη καταγγελία πουέρχεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Διότι σήμερα διαβάζω διάφορα: Ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα. Και αυτό το ξεκαθαρίζω.

Και εμένα με ενδιαφέρει η Νίσυρος να μην βρεθεί το καλοκαίρι χωρίς φύλακα και να μείνει κλειστό το αρχαιολογικό μουσείο. Γι΄ αυτό έχουν ήδη δοθεί οι απαραίτητες εντολές και διευκολύνσεις στον αρμόδιο έφορο αρχαιοτήτων, ώστε να βρεθεί ο φύλακας ή οι φύλακες οι οποίοι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν το μουσείο της Νισύρου, γιατί δεν πρέπει να μείνει κλειστό, εξαιτίας της συμπεριφοράς αυτού του ανθρώπου, που, σε κάθε περίπτωση, είναι καταδικαστέα».

Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε κατά τη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτού Δωδεκανήσων με θέμα: «Στο Χαράκι της Ρόδου οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται δέσμιοι της γραφειοκρατίας και των παθογενειών των αρχαιολογικών υπηρεσιών αδυνατώντας να αξιοποιήσουν την περιουσία τους»

Πηγή: ertnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ