Μάρκος ο Ευγενικός: Φωτεινός οδοδείκτης στην ανάσχεση της ηττοπαθούς ενδοτικότητάς μας | Γράφει η Κατερίνα Παπαθωμά-Μαστοροπούλου

7
3828

Στις 19 Ιανουαρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγ. Μάρκου του Ευγενικού, Μητροπολίτη Εφέσου. Πόσοι άραγε από τους Νεοέλληνες γνωρίζουν κάτι για την κορυφαία αυτή αντιστασιακή μορφή του 15ου αιώνα; Το συγκλονιστικό  μήνυμα που εκπέμπει το παράδειγμά του είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας. Οι συνθήκες τότε, λίγο πριν την Άλωση, έχουν ουσιαστικές ομοιότητες με το κλίμα που ζούμε σήμερα. Ο Τουρκικός κίνδυνος που είχε αρχίσει 367 χρόνια νωρίτερα (το 1071 στο Ματζικέρτ) έφτανε στο αποκορύφωμά του, απειλώντας πλέον και την ίδια την Ακρόπολη της Ρωμιοσύνης, την «Πόλη». Οι κάτοικοι έβλεπαν «εμπρός  γκρεμό και πίσω ρέμα». Οι ιθύνοντες, καταπίνοντας τον πόνο και την οργή  που είχε προκαλέσει η Δ΄ Σταυροφορία, (η οποία διέλυσε το 1204 το ελληνόφωνο ανατολικο-ρωμαϊκό κράτος, το «Βυζάντιο») έβλεπαν ότι η μόνη ελπίδα βοήθειας θα μπορούσε να προέλθει από την (μισητή στον λαό) Δύση. Η Δύση όμως εκπροσωπούμενη  από τον παντοδύναμο Πάπα έθετε σκληρούς όρους: Ως προϋπόθεση της όποιας βοήθειας απαιτούσε την «Ένωση» των δύο Εκκλησιών, τουτέστιν την πλήρη υποταγή της Ορθόδοξης Ανατολής. Οι πολύμηνες εργασίες της Συνόδου έγιναν αρχικά στην Φερράρα και στην συνέχεια στην Φλωρεντία, την πόλη-σύμβολο  που ζούσε  στο αποκορύφωμα της Αναγέννησης. Οι ταπεινώσεις και οι απάνθρωπες ταλαιπωρίες που υπέστησαν τα μέλη της πολυπρόσωπης βυζαντινής αντιπροσωπείας είναι αδιανόητες. Όλοι πλην ενός, υπέκυψαν τελικά στις πιέσεις, μπροστά στον έσχατο κίνδυνο. Mόνο ο Μητροπολίτης Εφέσου Μάρκος ο Ευγενικός αντέστη μέχρι τέλους και δεν υπέγραψε το τελικό κείμενο. Λέγεται ότι, ο Πάπας, όταν του πήγαν τα πρακτικά ρώτησε αγωνιωδώς: Ο Μάρκος υπέγραψε; Όχι, του απάντησαν. Τότε, ουδέν εποιήσαμεν! Ο γενναίος αυτός άνθρωπος στις κρίσιμες εκείνες ώρες κράτησε ουσιαστικά μόνος στους ώμους του την αλήθεια της Ορθόδοξης πίστης και την αξιοπρέπεια της Ρωμιοσύνης. Και όμως, όχι ασφαλώς τυχαία, τα  Γυμνασιακά βιβλία παρασιωπούσαν την εκπληκτική αυτή μορφή  και μας πρόβαλλαν  ένα άλλο διακεκριμένο μέλος της βυζαντινής αντιπροσωπείας τον  Μητροπολίτη Τραπεζούντος Βησσαρίωνα, ο οποίος και «ανταμείφθηκε» με τον τίτλο του Καρδιναλίου της Παπικής Εκκλησίας.

Σήμερα οι Τουρκικές απειλές βρίσκονται  και πάλι προ των πυλών της πατρίδας μας στο Αιγαίο. Πάλι, όπως στα μέσα του 15ου αιώνα, στρεφόμαστε ως ικέτες  στην βοήθεια των ισχυρών «αδελφών» της Δυτικής πολιτιστικής οικογένειας. Επαφιέμεθα στις «ευγενείς» πιέσεις τους. Γιατί η «προστασία» τους απαιτεί ισχυρά ανταλλάγματα: την πλήρη υποταγή στα γεωπολιτικά τους σχέδια.

Η ηρωική μαρτυρία του  Μάρκου του Ευγενικού, πρέπει να μας προβληματίσει και να αποτελέσει φωτεινό οδοδείκτη στην ανάσχεση της ηττοπαθούς ενδοτικότητάς μας.

Αντιμάχεια Κω                             Κατερίνα Παπαθωμά-Μαστοροπούλου

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΝΤΟΛΟΔΌΧΟΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΜΟΙ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΈΔΙΑ ΤΗΣ ΔΎΣΗΣ ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΤΗΣ! ΟΤΑΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821 ΑΝΑΦΈΡΟΝΤΑΙ ΩΣ » ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ» ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΑΝΤΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ Ο ΚΑΘΈΝΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΔΌΛΙΟ ΎΠΟΥΛΟ ΤΡΌΠΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΎ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΙΣΤΏΝΤΑΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

 2. ΑΞΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΑΠΑΘΩΜΑ.
  Ο ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΠΙ ΓΗ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΥ.
  ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΟΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΑΝΕΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.
  ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΩΣ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
  ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΡΟΔΙΝΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ.
  ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΣΚΟΠΟ .
  ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ !!!!!!!!!!!!!!!!
  ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.
  ΦΘΑΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ !!!!!!!!!!

  Ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

 3. οπότε… ή ορθοδοξία τιμά τόν μοναδικό πού αντιτάχθηκε; τούς άλλους γιατί δεν τούς αναθεμάτισε-αναθεματίζει;

 4. Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ – ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΙΜΑ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΝΕΔΩΣΑΝ ΣΤΑ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΕΤΑΞΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΗΓΕΤΙΚΟΙ ΧΡΙΣΤΑΙΝΟΙ ( ΚΑΙΣΑΡΟΠΑΠΙΚΟΙ) ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΔΕΙΝΑ.
  ΔΕΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ !
  ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΥΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΗΣ.
  ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΕΙΔΑΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟ , ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΑΤΑΙ.
  ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥΣ.( ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΑΡΚΟ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ)
  ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ !!

  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.

 5. Μπράβο κ.Παπαθωμα! Η ορθόδοξη πίστη είχε κι έχει στυλοβάτες που πρέπει να γίνουν γνωστοί!Σε πείσμα αυτών που εμμένουν στα ανθρώπινα, μεμονωμενα λαθη ,πάθη ή αστοχίες και που τα χρησιμοποιούν ως γενίκευση κι απαξιωση της Εκκλησιας μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ