Η απάντηση του Υφυπουργού στην ερώτηση της Ε.Λ.: «Εγκληματική αδιαφορία και κακοποίηση για εκατοντάδες αγελάδες στο νησί της Κω»

0
6795

ΘΕΜΑ:           «Εγκληματική αδιαφορία και κακοποίηση για εκατοντάδες

αγελάδες στο νησί της Κω»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Αποτροπιασμό και αγανάκτηση δημιουργεί σε ντόπιους αλλά κι επισκέπτες στο νησί της Κω το θέαμα εκατοντάδων κακοποιημένων αγελάδων, δεμένες με σχοινί, χωρίς καταφύγιο από τις καιρικές συνθήκες χειμώνα – καλοκαίρι και χωρίς νερό, να βόσκουν παρατημένες σε μέρη που δεν είναι νόμιμα καθορισμένα για κτηνοτροφικούς σκοπούς. Κι ενώ η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει σε κτηνοτρόφους να κρατούν τα ζώα τους αφύλακτα σε ακίνητα που δεν τους ανήκουν και το σημαντικότερο απαγορεύει να τα κρατούν δεμένα όλο το 24ωρο σε συνθήκες απαράδεκτες, εντούτοις αυτό συμβαίνει σε ευρεία κλίμακα στο νησί της Κω, αμαυρώνοντας διεθνώς το νησί στις συνειδήσεις απανταχού των φιλόζωων. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν είναι καν επαγγελματίες κτηνοτρόφοι, αλλά διατηρούν αγελάδες μόνο και μόνο λόγω της επιδότησης που λαμβάνουν ανά αγελάδα. Παρά τις διαμαρτυρίες των φιλόζωων, οι τοπικές αρχές, αν και αναγνωρίζουν την ύπαρξη του προβλήματος, εντούτοις δεν κάνουν τίποτα να το αντιμετωπίσουν αλληλομεταθέτοντας τις ευθύνες. Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι είναι υποχρέωση του Δήμου να επιβάλλει τους κανόνες καλής διαβίωσης των αγελάδων στους κτηνοτρόφους και ο Δήμος διακηρύσσει ότι είναι δουλειά της Αστυνομίας να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες αγελάδων και να κινηθεί νομικά εναντίον τους. Έτσι, με δικαιολογίες, αιτιάσεις και ανευθυνότητα εκατέρωθεν, τα φτωχά τετράποδα αποτελούν τα μόνα θύματα και αποδέκτες απανθρωπιάς και αναλγησίας. Καιρός η Πολιτεία να φέρει τους ιθύνοντες προ των ευθυνών τους και να φροντίσει, ώστε στο νησί της Κω και να δημιουργηθεί ένα δημοτικό καταφύγιο για κακοποιημένα ζώα αλλά και οι παραβατικοί κτηνοτρόφοι του νησιού να λογοδοτήσουν για την εγκληματική αδιαφορία τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να μη εξακολουθήσει να υφίσταται το φαινόμενο της κακοποίησης εκατοντάδων αγελάδων στο νησί της Κω;
  2. Προτίθεσθε να προβείτε στη δημιουργία ενός δημοτικού καταφυγίου για κακοποιημένα ζώα στο εν λόγω νησί, έτσι ώστε να περιθάλπονται και να μεταφέρονται όσες αγελάδες διαπιστωθούν ότι κακοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους;
  3. Τι προτίθεσθε να κάνετε με τη σύγχυση που παρατηρείται, αναφορικά με τη διάκριση εξουσιών και τη λήψη αρμοδιοτήτων μεταξύ τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αστυνομίας στο νησί της Κω για το θέμα των κακοποιημένων αγελάδων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 2692/19-1-2024 Ερώτηση

 

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ. Κουπελόγλου, για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής:

 

Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο ευζωίας των παραγωγικών ζώων είναι οι Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό τους.

 

Σχετικά με την καταγγελία για κακοποίηση αγελάδων στο νησί της Κω σημειώνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρμόδια η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών) έχει γίνει αποδέκτης της εν λόγω καταγγελίας για κακοποίηση αγελάδων στο νησί της Κω, την οποία διερεύνησε σε συνεργασία με την αρμόδια οικεία κτηνιατρική υπηρεσία και η οποία δεν επιβεβαιώθηκε.

Στην εν λόγω καταγγελία καθώς και σε κάθε σχετική με το θέμα καταγγελία που υποβάλλεται στο Αστυνομικό Τμήμα Κω, αλλά και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου, οι ανωτέρω Αστυνομικές Αρχές απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητος Κω, προκειμένου να διενεργήσει τον έλεγχο για τη διερεύνηση της καταγγελίας λόγω αρμοδιότητας.

 

Τέλος, όσον αφορά στη δημιουργία δημοτικού καταφυγίου για κακοποιημένα ζώα, αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ :

  1. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Γραφείο κ. Υπουργού
  2. Υπουργείο Εσωτερικών Γραφείο κ. Υπουργού
  • Βουλευτή κ. Σ. Κουπελόγλου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ