Δεκάδες μετανάστες κοιμούνται πεινασμένοι στο πάρκο του κεντρικού ταχυδρομείου Ρόδου «Θέλουμε να πάμε στις δομές της Κω και της Λέρου»

9
28417

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση Νίκου Γερονικόλα με πρόσφυγες: «Ζητούν να φύγουν από το νησί

κι εμείς δεν τους ακούμε. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στο ιστορικό κέντρο της Ρόδου»

 

«Οι εικόνες με τους μετανάστες να κοιμούνται πεινασμένοι στο πάρκο του κεντρικού ταχυδρομείου Ρόδου, δεκάδες άνθρωποι να βρίσκονται ξαπλωμένοι και εξαντλημένοι στο πεζοδρόμιο της πλατείας Δημαρχείου και όλο στο ιστορικό κέντρο της Ρόδου να μυρίζει περιττώματα,  αποτελεί ντροπή και πρέπει σήμερα κιόλας να δοθεί μια λύση».

Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου Νίκος Γερονικόλας, μετά από τις συζητήσεις που είχε με τους ίδιους τους πρόσφυγες, τους οποίους και συνάντησε στους καταληφθέντες κοινόχρηστους χώρους.

«Επιδίωξα αυτή τη συνάντηση, ήρθα να τους μιλήσω από κοντά, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε μια λύση» τόνισε ο κ. Νίκος Γερονικόλας ως επικεφαλής της «Αρχής Οργάνωσης» για το νησί μας.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μιλώντας με τον κ. Νίκο Γερονικόλα (μέσω online μετάφρασης από το κινητό) εξήγησαν ότι ζητούν μόνο ένα πράγμα:  «Δεν θέλουμε να μείνουμε στη Ρόδο, θέλουμε να φύγουμε και να πάμε στις δομές της Κω και της Λέρου. Είμαστε όλοι έτοιμοι για μεταγωγή, αν μας πουν φεύγουμε σε μια ώρα, τότε τα μαζεύουμε και φεύγουμε».

Τα περισσότερα από τα πρόσωπα αυτά κοιμούνται στο πάρκο και στα πεζοδρόμια του ιστορικού κέντρου εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Όλοι και όλες περιμένουν τη μεταγωγή. Κάποια από τα πρόσωπα αυτά θα ζητήσουν άσυλο και αν το δικαιούνται θα το λάβουν. Για τα υπόλοιπα θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στο ερώτημα του κ. Γερονικόλα για εάν κάποιος αρμόδιος ήρθε να τους μιλήσει και να τους συντονίσει, η απάντησή τους ήταν αρνητική.

Ο κ. Νίκος Γερονικόλας, ως επικεφαλής της «Αρχής Οργάνωσης» για το νησί μας επισκέφθηκε τις οικείες Αστυνομικές Αρχές, από τις οποίες ενημερώθηκε ότι τα κρατητήρια έχουν γεμίσει παράνομους μετανάστες. Ενημέρωσαν επίσης ότι το πρωτόκολλο μεταγωγής των μεταναστών και προσφύγων προς τις δομές της Κω και της Λέρου (όπως και σε όλες τις δομές) προβλέπει για συνοδεία: Έναν αστυνομικό για κάθε τρία άτομα. Η δύναμη των Αστυνομικών Αρχών Ρόδου είναι αδύνατο να τηρήσει αυτή την ανάγκη.

«Εδώ βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Πρέπει να βρούμε λύση για την άμεση μεταγωγή των ανθρώπων αυτών στις προβλεπόμενες δομές και στο μεταξύ πρέπει να μετακινηθούν από το ιστορικό κέντρο της Ρόδου» τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου  Νίκος Γερονικόλας. «Πρέπει κάπου να πάνε οι άνθρωποι αυτοί, να έχουν μια τουαλέτα, έστω χημική, νερό για να καθαρίζονται και τροφή. Όση ώρα βρίσκομαι εδώ, έχουν έρθει συνάνθρωποί μας για να τους φέρουν είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσάς μας. Οφείλουμε την ανθρωπιά να τη συνοδέψουμε με οργάνωση».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών βρίσκονται μικρά παιδιά, ένα από τα οποία έχει ανοικτό τραύμα στο χέρι. Επίσης υπάρχει γυναίκα που μόλις γέννησε και κοιμάται με το ολίγων ημερών βρεφάκι της, στο πεζοδρόμιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. βρε βάλτοι είστε και θέλετε την Κω ; μήπως σας εκπαιδευουν πριν εισέλθετε στη χώρα για το μέρος που θα ζητήσετε γιατί κάποια πράγματα κάνουν μπαμ; πόσα άραγε σας πλήρωσαν για να ζητήσετε δημόσια την Κω ;

    • Μα πόσο αδαής είσαι… Το Κέντρο στο Πυλί το γνωρίζεις;;; Γνωρίζεις γιατί δεν έκανε η Ρόδος Προκεκα;;; Ρώτα πρώτα και μετά σχολίασε.

  2. Ασε τα πολιτικάντικα Γερονικόλα και να κάνετε Hot Spot στην Ρόδο και όχι να τους στέλλετε στην Κω, Τι είναι η Κως «κάδος απορριμάτων» Αντε κανε μας την χάρη.

  3. Νομιζω στη παρουσα συγκυρία ενα ακομα hot spot στη Ροδο ειναι αναγκαίο επιπλεον εργατικα χέρια πάντα χρειάζονται

  4. Παπά, Κόνσολα, Μίκα, Υψηλάντη και Χατζημαρκο καιρός να κατασκευάσετε hotspot στη Ρόδο. Βρήκατε τους ηλ@θ@ους Κωους να τα φορτώνετε σε αυτούς. Πόσο πρ@δ@τες της Κω είστε όλοι σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ