Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Μητσοτάκης σε Λέρο-Λειψούς-Αρκιούς-Πάτμο: «Να γράφει «5» μπροστά το ποσοστό μας στα Δωδεκάνησα»...

Μητσοτάκης σε Λέρο-Λειψούς-Αρκιούς-Πάτμο: «Να γράφει «5» μπροστά το ποσοστό μας στα Δωδεκάνησα» – Αποδείξαμε ότι η πατρίδα μας έχει σύνορα και στη θάλασσα- Τι είπε για την Τουρκία

5
6828

Όλα όσα είπε για εκλογές, προσφυγικό και Τουρκία

Την αισιοδοξία του ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση πολιτών στην Αγία Μαρίνα Λέρου.

Ο κ. Μητσοτάκης, ευχαρίστησε τους πολίτες για τη στήριξη της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές τονίζοντας ότι «εδώ στη Λέρο καταφέραμε και ξεπεράσαμε το 50%, ένα ποσοστό πρωτοφανές για τα δεδομένα της Νέας Δημοκρατίας».

Μίλησε ακόμη για το προσφυγικό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές, δημιουργήσαμε σύγχρονες δομές στα νησιά μας. Καταφέραμε και αγωνιστήκαμε -και δεν ήταν καθόλου εύκολο- να κρατήσουμε τον χαμηλό ΦΠΑ στα πέντε νησιά στα οποία υπήρχαν και υπάρχουν δομές υποδοχής προσφύγων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ακόμη πως «αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα περισσότερο απ’ όλα ο τόπος είναι μια σταθερή κυβέρνηση. Και για να έχει αυτή τη σταθερή κυβέρνηση πρέπει στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία να έχει μία ασφαλή πλειοψηφία στη Βουλή. Και θα την έχει. Θα την είχε ήδη, προσέξτε, εάν δεν ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Θα είχαμε ήδη σήμερα μια ισχυρή πλειοψηφία, θα είχαμε μια σταθερή κυβέρνηση. Δεν πειράζει, θα χρειαστούμε έναν «δεύτερο γύρο» είπε χαρακτηριστικά.

Μηνύματα προς Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έστειλε και μηνύματα προς την Τουρκία.

«Θέλω και εδώ από τα Δωδεκάνησα, από την ακριτική Λέρο, να ξαναστείλω στην Τουρκία ένα μήνυμα φιλίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι, φίλες και φίλοι, να ζούμε μονίμως σε ένταση με την Τουρκία» είπε για να προσθέσει.

«Αλλά για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την κύρια διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με σχέσεις καλής γειτονίας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

Κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός και σε καμία περίπτωση εγώ προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να βάλω στο τραπέζι της συζήτησης θέματα τα οποία είναι έξω από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ζητήματα κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι έξω από το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία».

Ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη 

«Καλή σας μέρα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Λέρο, στα Δωδεκάνησα, πρωτίστως γιατί ήθελα να σας πω από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ένα ευχαριστώ για τη στήριξή σας στη Νέα Δημοκρατία, σε εμένα προσωπικά, ένα ευχαριστώ γιατί εδώ στη Λέρο καταφέραμε και ξεπεράσαμε το 50%, ένα ποσοστό πρωτοφανές για τα δεδομένα της Νέας Δημοκρατίας. Ακουμπήσαμε το 50% σε όλα τα Δωδεκάνησα και ο στόχος μου είναι να γράφει «5» μπροστά το ποσοστό μας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Πρέπει να σας πω ότι για εμένα αυτή η εκλογική επιτυχία μας ήταν μία επιβράβευση μιας μεγάλης προσπάθειας, την οποία ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2019, εν μέσω εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών. Καταφέραμε και κρατήσαμε την πατρίδα μας ασφαλή, καταφέραμε και βάλαμε την οικονομία μας σε μια τροχιά ανάπτυξης.

Εδώ εξάλλου, στα Δωδεκάνησα, στο Νότιο Αιγαίο, είναι κάτι το οποίο το βλέπετε και το διαπιστώνετε. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, είστε η μόνη Περιφέρεια της χώρας η οποία έχει σημαντική αύξηση πληθυσμού κι αυτό κάτι λέει για τις προοπτικές σας και για την επόμενη μέρα, την οποία έχουμε νομίζω όλοι μας το δικαίωμα να την ατενίζουμε, πια, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ξέρετε ότι σκύψαμε, αυτά τα τέσσερα χρόνια, πάνω στα προβλήματα των νησιών μας. Λύσαμε πολλές εκκρεμότητες, πάντα σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια. Δεν είπα ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση συνολικά στα νησιά μας είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν το 2019. Αυτό το επιβράβευσαν οι πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Και βέβαια, εκτός από τη μεγάλη πρόοδο την οποία κάναμε στο μέτωπο της οικονομίας, κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλές μεγάλες κρίσεις, ξεκινώντας με τον κορονοϊό, μετά μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά βέβαια κληθήκαμε να διαχειριστούμε και έναν πολύ επιθετικό γείτονα.

Πιστεύω ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ενισχύθηκε και υπερασπίστηκε την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα.

Και βέβαια, επειδή θυμάμαι καλά και την κατάσταση η οποία επικρατούσε στα νησιά στο μέτωπο του προσφυγικού -όχι μόνο στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά κι εδώ στα δικά σας τα νησιά-, θυμάστε ότι όταν είχα έρθει να σας μιλήσω το 2019 στη Ρόδο, σας είχα πει «δεσμεύομαι ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά του προσφυγικού στη ρίζα του» και το λύσαμε το πρόβλημα.

Το λύσαμε το πρόβλημά του προσφυγικού, περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές, δημιουργήσαμε σύγχρονες δομές στα νησιά μας. Καταφέραμε και αγωνιστήκαμε -και δεν ήταν καθόλου εύκολο- να κρατήσουμε τον χαμηλό ΦΠΑ στα πέντε νησιά στα οποία υπήρχαν και υπάρχουν δομές υποδοχής προσφύγων.

Θέλω να σας μεταφέρω πόσο σημαντικό είναι αυτή η πολιτική, μία πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης, να μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές. Αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα περισσότερο απ’ όλα ο τόπος είναι μια σταθερή κυβέρνηση. Και για να έχει αυτή τη σταθερή κυβέρνηση πρέπει στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία να έχει μία ασφαλή πλειοψηφία στη Βουλή. Και θα την έχει. Θα την είχε ήδη, προσέξτε, εάν δεν ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Θα είχαμε ήδη σήμερα μια ισχυρή πλειοψηφία, θα είχαμε μια σταθερή κυβέρνηση. Δεν πειράζει, θα χρειαστούμε έναν «δεύτερο γύρο».

Θα την έχουμε την ισχυρή κυβέρνηση μετά την κάλπη της 25ης Ιουνίου. Διότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και την εξωτερική πολιτική την οποία ασκήσαμε τα τελευταία χρόνια απέναντι στην Τουρκία.

Θέλω και εδώ από τα Δωδεκάνησα, από την ακριτική Λέρο, να ξαναστείλω στην Τουρκία ένα μήνυμα φιλίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι, φίλες και φίλοι, να ζούμε μονίμως σε ένταση με την Τουρκία.

Αλλά για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την κύρια διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με σχέσεις καλής γειτονίας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

Κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός και σε καμία περίπτωση εγώ προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να βάλω στο τραπέζι της συζήτησης θέματα τα οποία είναι έξω από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ζητήματα αποστρατικοποίησης των νησιών, ζητήματα κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι έξω από το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία.

Όμως, φίλες και φίλοι, δεν έχουμε ταυτόχρονα και αυταπάτες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η εξωτερική πολιτική των χωρών δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ναι, είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είδαμε μια μείωση στην ένταση τους τελευταίους μήνες ως προς τις παραβιάσεις και παραβάσεις του εναερίου χώρου μας, όμως δεν έχουμε αυταπάτες.

Τείνουμε χείρα φιλίας αλλά ταυτόχρονα εξακολουθούμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Εξακολουθούμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας και εξακολουθούμε να οικοδομούμε πανίσχυρες συμμαχίες, που ισχυροποιούν το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα θα κληθούμε να ψηφίσουμε και πάλι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Εγώ θέλω και εδώ από τη Λέρο, από τα Δωδεκάνησα, να σας ζητήσω να προσέλθουμε σε αυτή την κάλπη με τον ίδιο ενθουσιασμό. Με ψηλά τις σημαίες της παράταξής μας, με ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας, διότι το χρώμα μας είναι το γαλάζιο, που είναι και το γαλάζιο της σημαίας μας, το γαλάζιο του Αιγαίου, το γαλάζιο του ουρανού.

Να πετύχουμε τον στόχο να γράφει «5» μπροστά το ποσοστό μας στα Δωδεκάνησα, να εκλέξουμε και τέταρτο βουλευτή. Και θα το πετύχουμε.

Και μετά, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι όπως σκύψαμε τέσσερα χρόνια πάνω στα προβλήματα των νησιών, θα εξακολουθούμε να σας φροντίζουμε. Πάντα το λέω ότι χρέος μας είναι να στεκόμαστε κοντά στους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στις ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας, αυτούς που φυλούν τα σύνορά μας.

Να σας παρέχουμε δυνατότητα προκοπής, καλή υγεία. Ξέρετε τα βήματα τα οποία έχουν γίνει εδώ ήδη στο νοσοκομείο και ξέρω και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Θα φροντίσουμε να επιλύσουμε και τα ζητήματα αυτά, αλλά κυρίως να δώσουμε τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορούν να παραμείνουν στον τόπο τους, να εργαστούν εδώ και να προκόψουν.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την πατρίδα μας. Αυτό είναι ένα εθνικό στοίχημα για τα νησιά μας και να ξέρετε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Περάσαμε μεγάλες δυσκολίες, καβαλήσαμε πια το κύμα. Είμαστε πια σε πιο ήρεμα νερά και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Γι’ αυτό θέλω να σας ζητήσω και πάλι τη στήριξή σας, την αγάπη σας, την εμπιστοσύνη σας στη Νέα Δημοκρατία. Να ξέρετε ότι όπως και το 2019, δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας. Θα πάμε καλύτερα, τα νησιά μας θα πάνε καλύτερα, τα Δωδεκάνησα θα πάνε καλύτερα, η Λέρος θα πάει πολύ καλύτερα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας, για το χειροκρότημά σας, για την αγάπη σας και σας ευχαριστώ για τα εντυπωσιακά ποσοστά που μας δώσατε στην κάλπη της 21η Μαΐου.

Πάμε να τα επαναλάβουμε, πάμε να τελειώσουμε τη δουλειά. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Μητσοτάκης στους Λειψούς: Αποδείξαμε ότι η πατρίδα μας έχει σύνορα και στη θάλασσα και στον αέρα και στη στεριά και τα σύνορα αυτά πρέπει να φυλάσσονται

«Θα λύσουμε -θα κόψουμε αν χρειάζεται- τον “γόρδιο δεσμό” της στελέχωσης των νησιών μας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Και βέβαια, θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα των διακομιδών μας, στην περίπτωση που χρειάζεται κάποιος να μεταφερθεί σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο, τόνισε από τους Λειψούς ο πρόεδρος της ΝΔ

«Εμείς αποδείξαμε ότι η πατρίδα μας έχει σύνορα και στη θάλασσα και στον αέρα και στη στεριά και τα σύνορα αυτά πρέπει να φυλάσσονται. Μειώσαμε στο ελάχιστο τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροέςμε πολύ σημαντικό αποτύπωμα σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Στηρίξαμε τις Ένοπλες Δυνάμειςμας, οικοδομήσαμε πανίσχυρες συμμαχίες. Και ναι, σήμερα η Ελλάδα είναι μία χώρα πολύ πιο ισχυρή, με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι το 2019», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε πολίτες που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στους Λειψούς.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα, θέλουμε να αισθάνεστε ασφαλείς

«Η νησιωτικότητα είναι μια μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας. Μας υποχρεώνει όμως κι εμάς να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δικές σας απαιτήσεις και στις δικές σας προσδοκίες. Πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλουμε να αισθάνεστε ασφαλείς. Η ασφάλεια έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Θέλουμε να αισθάνεστε ασφαλείς γιατί εσείς εδώ φυλάτε τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας μας, τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναδεικνύοντας την πολυδιάστατη έννοια της ασφάλειας για τα νησιά, ο Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους νέους, και της παροχής ποιοτικής δημόσιας υγείας και παιδείας.

«Ασφάλεια, όμως, στα νησιά μας σημαίνει και κάποια πράγματα ακόμα. Κατ’ αρχάς σημαίνει δυνατότητα να μπορούν τα νέα παιδιά, οι νέοι επαγγελματίες να μένουν στον τόπο τους, να μένουν στα νησιά τους. Και αυτό για να μπορεί να γίνειχρειαζόμαστε περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Εγώ χαίρομαι πραγματικά -μαζί και με τον Περιφερειάρχη- γιατί τα Δωδεκάνησα αποτελούν σήμερα τη ναυαρχίδα του τουρισμού της πατρίδας μας. Έχετε κάνει μια εξαιρετική δουλειά, από τα μεγάλα νησιά μέχρι τα πιο μικρά νησιά», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Άρα, η οικονομική ανάπτυξη των μικρών νησιών έρχεται πρώτα και πάνω από όλα μέσα από την τόνωση της οικονομικής τους δραστηριότητας. Και βέβαια μέσα από μία σειρά από βασικές υποδομές, ακτοπλοϊκή σύνδεση», συμπλήρωσε.

Θα κόψουμε τον «γόρδιο δεσμό» της στελέχωσης των νησιών μας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό

«Θα λύσουμε -θα κόψουμε αν χρειάζεται- τον “γόρδιο δεσμό” της στελέχωσης των νησιών μας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Και βέβαια, θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα των διακομιδών μας, στην περίπτωση που χρειάζεται κάποιος να μεταφερθεί σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο.

Θα στηρίξουμε, βέβαια, και τα σχολεία μας. Πόσα παιδιά έχετε εδώ στο σχολείο; Ογδόντα με εκατό. Αυτό, ξέρετε, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Είστε ένα ζωντανό νησί το οποίο έχει κρατήσει εδώ τον πληθυσμό του και θέλουμε τα παιδιά τα οποία πηγαίνουν σχολείο εδώ, να αισθάνονται ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με ένα παιδί που μπορεί να πηγαίνει σχολείο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό δεν σημαίνει μόνο καλούς δασκάλους και καθηγητές, σημαίνει μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση των παιδιών που τελικά θα επιλέξουν να ολοκληρώσουν το σχολείο τους εδώ. Σημαίνει πρόσβαση, τεχνολογία. Ξέρετε τι σημαίνει για τα παιδιά, ειδικά των ακριτικών περιοχών, να μπαίνει ξαφνικά ένας διαδραστικός πίνακας και να μπορούν να βλέπουν να ανοίγεται ένα καινούργιο παράθυρο στον κόσμο και στην τεχνολογία; Είναι μια πραγματική επανάσταση αυτή, ειδικά για τα μικρότερα σχολεία μας στα νησιά μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Όλα αυτά, λοιπόν, συγκροτούν ένα πλαίσιο ασφάλειας, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι. Θέλω να σας δεσμευτώ εδώ, από το όμορφο νησί σας, ότι αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο τέλος του χαιρετισμού του, απευθυνόμενος σε ομογενείς από το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα με καταγωγή από τους Λειψούς οι οποίοι τον υποδέχτηκαν μαζί με τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι τήρησε την υπόσχεση που ανέλαβε κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αρχές του 2020, να βρεθεί στους Λειψούς.

«Είχα υποσχεθεί τότε -είχα πάει, το θυμάστε, λίγο πριν τον Covid- είχα πει τότε ότι εγώ θα έρθω πριν από τις εκλογές στους Λειψούς. Κι επειδή εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, σας το λέω να το ακούσετε: θα ξαναέρθω, με τη βοήθεια του Θεού, ως Πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές. Ευχαριστώ πολύ», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ όμορφη υποδοχή, από τους ψαράδες οι οποίοι είχαν την καλοσύνη να με προϋπαντήσουν καθώς έφτανε το σκάφος μας, μέχρι όλους εσάς, την καθεμία και τον καθέναν ξεχωριστά.

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχα, είναι πραγματικά ξεχωριστή η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στους Λειψούς, πρώτα και πάνω απ’ όλα γιατί θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένα ευχαριστώ για τη στήριξη την οποία δώσατε στη Νέα Δημοκρατία στιςεκλογές της 21ης Μαΐου.

Έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης, οι εκλογές είναι πραγματικά μια ιερή στιγμή στην οποία ο καθένας από εμάς αναμετριέται με το έργο του.

Εμείς θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού αυτά τα οποία πετύχαμε την περασμένη τετραετία, τη δύσκολη προσπάθεια την οποία καταβάλαμε να κρατήσουμε το σκάφος της πατρίδας μας ασφαλές σε φουρτουνιασμένες θάλασσες.

Τη συνέπεια λόγων και έργων, αλλά κυρίως την προσήλωσή μας, κάτι το οποίο αποτέλεσε και προσωπική μου δέσμευση, να νοιαστώ ξεχωριστά γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι -ενδεχομένως και δικαιολογημένα- στο παρελθόν να αισθάνθηκαν ότι αποτελούσαν «παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Σκύψαμε πάνω στα προβλήματα των μικρών νησιών, με πραγματικό ενδιαφέρον. Έχετε εδώ έναν εξαιρετικό Δήμαρχο με τον οποίο έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Θυμάμαι κι εγώ, Δήμαρχε, τη σύσκεψη την οποία είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν μας επισκέφτηκαν οι Δήμαρχοι των μικρών νησιών και ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά μίλησαν για τα ιδιαίτερα προβλήματα του δικού τους τόπου.

Μαζί με τον εκλεκτό και πάρα πολύ άξιο συνεργάτη, τον Γιώργο Χατζημάρκο, πιστεύω ότι υλοποιήσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια μια ουσιαστική και αποτελεσματική νησιωτική πολιτική, η οποία βήμα-βήμα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας.

Ξέρετε, η νησιωτικότητα είναι μια μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας. Μας υποχρεώνει όμως κι εμάς να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δικές σας απαιτήσεις και στις δικές σας προσδοκίες.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλουμε να αισθάνεστε ασφαλείς. Η ασφάλεια έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Θέλουμε να αισθάνεστε ασφαλείς γιατί εσείς εδώ φυλάτε τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας μας, τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Εμείς αποδείξαμε ότι η πατρίδα μας έχει σύνορα και στη θάλασσα και στον αέρα και στη στεριά και τα σύνορα αυτά πρέπει να φυλάσσονται. Αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα τη μάχη του προσφυγικού προβλήματος. Μειώσαμε στο ελάχιστο τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές με πολύ σημαντικό αποτύπωμα σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Στηρίξαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, οικοδομήσαμε πανίσχυρες συμμαχίες. Και ναι, σήμερα η Ελλάδα είναι μία χώρα πολύ πιο ισχυρή, με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι το 2019.

Βέβαια -εγώ το λέω σε κάθε ευκαιρία- εμείς θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με τους γείτονές μας και πάντα τείνουμε χείρα φιλίας προς την Τουρκία. Αρκεί όμως να γνωρίζουμε ότι τη μια μεγάλη μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, μπορούμε να τη λύσουμε μόνο με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

Όσο, λοιπόν, τείνουμε χείρα φιλίας προς την Τουρκία, άλλο τόσο υψώνουμε τείχος άμυνας απέναντι σε οποιαδήποτε διεκδίκηση στρέφεται εις βάρος της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ελπίζω και εύχομαι πραγματικά, την επόμενη μέρα, αυτή η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων την οποία είδαμε μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία να μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μόνιμα σε ένταση με την Τουρκία. Και πάντα εμείς αυτή την πολιτική θα επιδιώκουμε να υλοποιούμε.

Ασφάλεια, όμως, στα νησιά μας σημαίνει και κάποια πράγματα ακόμα. Κατ’ αρχάς σημαίνει δυνατότητα να μπορούν τα νέα παιδιά, οι νέοι επαγγελματίες να μένουν στον τόπο τους, να μένουν στα νησιά τους. Και αυτό για να μπορεί να γίνει χρειαζόμαστε περισσότερες και καλύτερες δουλειές.

Εγώ χαίρομαι πραγματικά -μαζί και με τον Περιφερειάρχη- γιατί τα Δωδεκάνησα αποτελούν σήμερα τη ναυαρχίδα του τουρισμού της πατρίδας μας. Έχετε κάνει μια εξαιρετική δουλειά, από τα μεγάλα νησιά μέχρι τα πιο μικρά νησιά.

Και ξέρετε -ειδικά εσείς εδώ το βλέπετε στο δικό σας το νησί- τη σημασία που έχει η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Σταδιακά οι μικρές επενδύσεις οι οποίες θα γίνονται -στα μικρά νησιά δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, μικρά πράγματα πρέπει να γίνουν, τα οποία όμως θα δημιουργούν σταδιακά περισσότερες θέσεις εργασίας- με κάθε καινούρια δομή η οποία γίνεται θα ανοίξει και ένα κατάλυμα ακόμα, το οποίο θα μπορεί να υποδεχθεί τους επισκέπτες μας, θα έρθει ένα παραπάνω ιστιοπλοϊκό σκάφος, κάποιος τοπικός παραγωγός θα πουλήσει τα προϊόντα του. Ο φίλος μας εδώ ο σφουγγαράς, ο οποίος είχε την καλοσύνη, τον ευχαριστώ πολύ, να μου χαρίσει ένα σφουγγάρι, θα μπορεί κι αυτός να προσβλέπει σε καλύτερους τζίρους την επόμενη μέρα.

Άρα, η οικονομική ανάπτυξη των μικρών νησιών έρχεται πρώτα και πάνω από όλα μέσα από την τόνωση της οικονομικής τους δραστηριότητας. Και βέβαια μέσα από μία σειρά από βασικές υποδομές, ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Νομίζω, ότι είναι κοινός τόπος ότι τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα συνολικά στα Δωδεκάνησα από ό,τι ήταν εδώ και πολλά χρόνια. Μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα, αλλά είναι σίγουρα καλύτερα.

Και βέβαια οι υποδομές υγείας, πολύ σημαντικές. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο πάντα να μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας, ειδικά στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Εκεί έχουμε δουλειά ακόμα να κάνουμε, ξέρουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις, ειδικά στα Δωδεκάνησα. Θα λύσουμε -θα κόψουμε αν χρειάζεται- τον «γόρδιο δεσμό» της στελέχωσης των νησιών μας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Και βέβαια, θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα των διακομιδών μας, στην περίπτωση που χρειάζεται κάποιος να μεταφερθεί σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο.

Θα στηρίξουμε, βέβαια, και τα σχολεία μας. Πόσα παιδιά έχετε εδώ στο σχολείο; Ογδόντα με εκατό. Αυτό, ξέρετε, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Είστε ένα ζωντανό νησί το οποίο έχει κρατήσει εδώ τον πληθυσμό του και θέλουμε τα παιδιά τα οποία πηγαίνουν σχολείο εδώ, να αισθάνονται ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με ένα παιδί που μπορεί να πηγαίνει σχολείο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό δεν σημαίνει μόνο καλούς δασκάλους και καθηγητές, σημαίνει μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση των παιδιών που τελικά θα επιλέξουν να ολοκληρώσουν το σχολείο τους εδώ. Σημαίνει πρόσβαση, τεχνολογία. Ξέρετε τι σημαίνει για τα παιδιά, ειδικά των ακριτικών περιοχών, να μπαίνει ξαφνικά ένας διαδραστικός πίνακας και να μπορούν να βλέπουν να ανοίγεται ένα καινούργιο παράθυρο στον κόσμο και στην τεχνολογία; Είναι μια πραγματική επανάσταση αυτή, ειδικά για τα μικρότερα σχολεία μας στα νησιά μας.

Όλα αυτά, λοιπόν, συγκροτούν ένα πλαίσιο ασφάλειας, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι. Θέλω να σας δεσμευτώ εδώ, από το όμορφο νησί σας, ότι αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία.

Υπό μια προϋπόθεση, όμως: ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη, με ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Βλέπετε, σήμερα η χώρα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Γιατί έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση; Διότι πολύ απλά ο κ. Τσίπρας άφησε πίσω του τη «νάρκη» της απλής αναλογικής – ένα προσωπικό καψόνι που οδήγησε τελικά τη χώρα σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Διότι αν οι προηγούμενες εκλογές είχαν διεξαχθεί με το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες, η χώρα θα είχε σήμερα ήδη σταθερή κυβέρνηση και εγώ θα ήμουν σήμερα εδώ ως Πρωθυπουργός, όχι ως υποψήφιος Πρωθυπουργός.

Και θα είχατε γλυτώσει πέντε εβδομάδες ταλαιπωρίας. Ένα σημαντικό κόστος, πρόσθετο κόστος -κάθε εκλογή είναι και ένα παραπάνω κόστος. Και θα αντιμετωπίζαμε ήδη σήμερα και τους γείτονες μας, και την Τουρκία, με μια εκλεγμένη, σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση.

Ας είναι, όμως. Θα κάνουμε τον κόπο για δεύτερη φορά να πάμε να ψηφίσουμε. Εγώ θέλω να ζητήσω εδώ, από τα Δωδεκάνησα, να κάνουμε κάτι το οποίο θα φάνταζε εξωπραγματικό -έτσι δεν είναι;- εάν το προβλέπαμε ή αν το συζητούσαμε πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το ποσοστό μας στα Δωδεκάνησα να γράφει πια «5» μπροστά, «5». Λοιπόν, να ξεπεράσουμε το 50%. Ένα νέο «κάστρο», ένα νέο γαλάζιο «κάστρο» οικοδομείται εδώ στα Δωδεκάνησα.

Αλλά να ξέρετε, δεν μου κάνει εντύπωση αυτό, διότι νομίζω ότι οι πολίτες απέδειξαν σε αυτές τις εκλογές ότι έχουν κρίση. Ψηφίζουν με κοινή λογική. Ψηφίζουν για τις ζωές τους, για το μέλλον τους. Αναγνωρίζουν την προσπάθεια, τη συστηματική δουλειά, το γεγονός ότι η Ελλάδα πηγαίνει σε καλύτερη κατεύθυνση. Με έναν τρόπο θα σας έλεγα ότι οι κάλπες αυτές, οι διπλές κάλπες, ουσιαστικά κλείνουν ένα μεγάλο κύκλο, τραυματικό και επώδυνο για την χώρα μας, που άνοιξε με τα πρώτα μνημόνια, κυρίως με τις εκλογές του 2012.

Θυμάστε ότι κάποιοι πολιτικοί μας αντίπαλοι έλεγαν και το λένε ακόμα, ότι «για την αριστερά η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία». Κάποιοι ήθελαν αναμπουμπούλα. Κάποιοι θέλουν εντάσεις. Κάποιοι ήθελαν τοξικότητα. Κάποιοι ήθελαν μίσος. Τα αφήσαμε πίσω μας αυτά. Η Ελλάδα γίνεται μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, δικό μου χρέος είναι πάντα να ενώνω κι όχι να διχάζω την ελληνική κοινωνία.

Ήμουν Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, θα είμαι με την εμπιστοσύνη σας Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, και αυτών που δεν μας ψήφισαν. Έτσι πιστεύω ότι πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον. Αυτό θα είναι, νομίζω, το καλό για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα.

Θέλω να επαναλάβω και από εδώ ότι αυτήν την μεγάλη αγάπη την οποία έχω για τα νησιά μας, ειδικά για τα μικρά μας τα νησιά, να τη θεωρήσετε δεδομένη. Και να ξέρετε ότι όταν συνεργάζεται καλά η κεντρική κυβέρνηση με την Περιφέρεια και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε θαύματα.

Εσείς μας υποδεικνύετε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν, εμείς εξασφαλίζουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και, μαζί και με τη στήριξη της Περιφέρειας σε τεχνικό επίπεδο, μπορούμε να υλοποιούμε μικρά και μεγάλα έργα τα οποία τελικά κάνουν τη δική σας τη ζωή καλύτερη.

Κάτι τελευταίο, το οποίο νομίζω ότι έχει την ξεχωριστή του σημασία. Όσο περισσότερο -πιστεύω- ανακαλύπτουν οι επισκέπτες μας την ομορφιά των νησιών μας και των μικρών μας νησιών, τόσο αντιλαμβάνονται ότι, ναι, μπορεί κάποιος να ζει και να εργάζεται από ένα μικρό νησί. Αρκεί να έχει μια καλή σύνδεση με το διαδίκτυο, να μπορεί να δουλεύει από οπουδήποτε, να έχει καλές υπηρεσίες υγείας αν, ο μη γένοιτο, γίνει κάτι να μπορεί να υπάρχει ένας γιατρός να τον περιθάλψει, μια καλή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Η δυνατότητα, λοιπόν, τα μικρά μας τα νησιά να αρπάξουν τις ευκαιρίες της πράσινης μετάβασης, να μπουν στο πρόγραμμα των «GR-eco Islands», για το οποίο έχουμε μιλήσει με τον Δήμαρχο. Με μικρές παρεμβάσεις εσείς θα είστε οι πρώτοι που θα κάνετε την πράσινη μετάβαση πράξη, με ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Όταν πήγαμε στη Χάλκη και ξεκινήσαμε το πρόγραμμα μαζί με τον Περιφερειάρχη, στην αρχή υπήρχε μία επιφυλακτικότητα από την τοπική κοινωνία. Τώρα που βλέπουν, όμως, οι κάτοικοι ότι πρακτικά πληρώνουν μηδενικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος επειδή βάλαμε ένα μικρό φωτοβολταϊκό το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του νησιού, καταλαβαίνουν ότι αυτές οι πολιτικές, οι οποίες προστατεύουν και αναδεικνύουν το περιβάλλον, είναι πολιτικές οι οποίες τελικά έχουν οικονομικό αποτύπωμα.

Όταν ανοίγει ένα καινούριο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» -άνοιξε σήμερα το «Εξοικονομώ», το καινούριο, του 2023- και κάνετε μια παρέμβαση και ανακαινίσετε ένα παλιό σας σπίτι, θα πληρώνετε λιγότερο λογαριασμό ρεύματος. Αλλά θα δουλέψουν και πέντε τοπικοί εργαζόμενοι για να γίνει αυτή η ανακαίνιση.

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι πολύ φιλόδοξα σχέδια τα οποία μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Θα τα υλοποιήσουμε με τη δική σας τη στήριξη, με τη δική σας τη βοήθεια.

Θέλω ξεχωριστά να ευχαριστήσω και τους παλιούς μας αγωνιστές. Η κα Αντωνία μού είπαν ότι ήταν Πρόεδρος από την εποχή της ΕΡΕ, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, στο πρόσωπό της θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παλιούς μας αγωνιστές, αλλά και τους νέους φίλους μας, οι οποίοι συμπαρατάχθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία και μας στήριξαν. Γιατί έχουμε πολλούς νέους φίλους οι οποίοι ήρθαν και συνενώθηκαν σε αυτό το μεγάλο ποτάμι υπεύθυνου πατριωτισμού και δημιουργικού εκσυγχρονισμού, για να πάμε την Ελλάδα μπροστά, εκεί που πραγματικά της αξίζει.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη θαυμάσια υποδοχή. Και στις 25 πρώτα ψηφίζουμε, πάμε νωρίς-νωρίς στην κάλπη και μετά στην παραλία. Η παραλία είναι κοντά εξάλλου για εσάς, δεν έχετε δυσκολία.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά.

Καλύτερους μισθούς για όλες και όλους» υποσχέθηκε σήμερα από την Πάτμο στο πλαίσιο περιοδείας στα Δωδεκάνησα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μην ξεχνώντας παράλληλα ούτε τις παραλαβές των F-35 γύρω στο 2028, ούτε όμως και τις αναφορές στην Τουρκία και στον τουρκικό λαό

«Μία από τις βασικές μας δεσμεύσεις για την δεύτερη τετραετία είναι καλύτεροι μισθοί για όλες και για όλους», είπε ο Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να ξεγελάσει την φτώχεια των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων του ελληνικού λαού, μην παραλείποντας και μία αναφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου εκτιμώντας πως  «η ελληνική κοινωνία γύρισε την πλάτη της στο ψέμα, στο διχασμό, στο μαύρο, στην τοξικότητα και ψήφισε «ναι» στην προκοπή, στην ανάπτυξη, στην ευπρέπεια, στον πολιτικό λόγο με επιχειρήματα».

Αναφερόμενος στο θέμα  των υδροπλάνων υποσχέθηκε πως… «θα λύσουμε τα ζητήματα των υδροπλάνων» που «παλεύουμε πολύ καιρό εδώ στην Πάτμο», προσθέτοντας:  «Αλλά θα το λύσουμε κι αυτό το θέμα, γιατί νομίζω ότι θα μπορέσει να σας φέρει και πρόσθετο ποιοτικό τουρισμό και θα είναι μία απευθείας αεροπορική σύνδεση της Πάτμου με τα μεγάλα αστικά κέντρα».

Περί Τουρκίας

Αναφερόμενος στην Τουρκία επανέλαβε πως «δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τον τουρκικό λαό», προσθέτοντας:

«Ήμασταν οι πρώτοι που σπεύσαμε να τους στηρίξουμε στον καταστροφικό σεισμό, οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΜΑΚ ήταν οι πρώτοι που βρέθηκαν εκεί, με την ελληνική σημαία, να σώζουν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. Και εμείς θέλουμε, επιδιώκουμε να έχουμε αυτή την καλή σχέση αλλά πάντα, προσοχή, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στην κυριαρχία μας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Έρχονται και τα F-35…

Σε άλλο σημείο ανέφερε:

«Ειδικά εσείς που είστε κοντά στην Τουρκία ξέρετε πόσο πιο ασφαλείς αισθάνεστε, σήμερα, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε ότι εμείς είμαστε αυτοί που αντιμετωπίσαμε στη ρίζα του το προσφυγικό πρόβλημα. Ξέρετε ότι εμείς είμαστε αυτοί που ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν τα βλέπετε, αλλά να ξέρετε ότι τα Rafale πετάνε από πάνω σας. Τα F-35 θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία το 2028, καθώς πήραμε και την τελευταία έγκριση η οποία χρειαζόταν από το αμερικανικό Κογκρέσο».

Για τις πενιχρές δομές δημόσιας υγείας

Σε ό,τι αφορά τις τραγικές ελλείψεις δομών δημόσιας υγείας στα Δωδεκάνησα αυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης :

«‘Εχετε μία έλλειψη εδώ στο κέντρο υγείας σας και σας λείπει κάποιος γιατρός, πρέπει εμείς να έρθουμε και να το λύσουμε το πρόβλημα και αυτό δεν είναι ούτε γαλάζιο πρόβλημα, ούτε κόκκινο πρόβλημα, ούτε πράσινο πρόβλημα».

Περί αδυνάτων…

Προς το τέλος της ομιλίας του στην Πάτμο θυμήθηκε έναν ηλικιωμένο σφουγγαρά που συνάντησε νωρίτερα στους Λειψούς, λέγοντας:

«Πριν από λίγο βρέθηκα στους Λειψούς και έπιασα κουβέντα με έναν σφουγγαρά, ο οποίος μετά από 30 χρόνια στη θάλασσα μου είπε μια κουβέντα: «να φροντίζεις πάντα τους πιο αδύναμους, αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη». Και σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο, φίλες και φίλοι».
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θέλει 5????μια μούντζα ευχαριστως…. Τι κανετε εκεί εσείς στην Λέρο? Το τρελο νερό έχετε καταπιεί όλοι???

  2. αυτό τον ενδιαφέρει….το 5 μπροστά!!! ..στικε που πεθενετε σε καροτσες….. σας διχνει την τουρκία για να ξεχάσετε την υγεία σας…..και καλά τα βλαχονησιοτάκια…..οι σλλοι οι μπόχαλοι που τον κάνουν βόρτα γιατι δε τον φέρνουν στην κω???? να του δίξουν τα χάλια μας……αλλα ελληνας βλεπεις….. το συμφέρον κ η πάρτι μας μόνο!!!!!

  3. Δώστε του 80% να ησυχάσει!!!… έτσι κι αλλιώς μοσχάρια κεφάλι δεν αλλάζεται.
    Διαλέξατε το δρόμο της σκλαβιάς.
    Ταυτιστήκατε με το χασάπη σας.
    Εμπρός λοιπόν , για την ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΊΛΑ ΣΑΣ.

  4. Μεγαλειώδης πορεία νίκης
    Το δημοκρατικό Μπλε θα Νικήση
    «θα φροντίζω πάντα τους πιο αδύναμους, αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ