Geosciences: Η ιδιαιτερότητα του ηφαιστείου της Νισύρου ως μοναδικός γεώτοπος

0
140

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΣΥΡΟ

 

Δημοσιεύθηκε η εργασία «Nisyros Volcanic Island: A Geosite through a Tailored GIS Story» στο περιοδικό Geosciences από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ (Varvara Antoniou,Paraskevi Nomikou, Dimitrios Panousis and Effrosyni Zafeirakopoulou) στην οποία προβάλλεται η ιδιαιτερότητα του ηφαιστείου της Νισύρου ως μοναδικός γεώτοπος μέσω των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Η εργασία είναι αποτέλεσμα του Εφαρμοσμένου Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: «Δίκτυο Περιπατητικών Μονοπατιών Δήμου Νισύρου: Καταγραφή και Ανάδειξή τους με σύγχρονα μέσα διαδικτυακής ψηφιακής χαρτογραφίας» που εκπονήθηκε από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και χρηματοδοτήθηκε από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Νισύρου, ΔΗ.Κ.Ε.Ν.

https://www.mdpi.com/2076-3263/11/3/132?fbclid=IwAR3QgDunhkkap8BN4ZtOXrodkJlErm5bP8fXwKeTfOKHgfkOzw_pDnu-it4

Η ψηφιακή πλατφόρμα που παρέχονται στους πολίτες ΔΩΡΕΑΝ μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Νισυρίων, συγκεντρώνει όλες τις γεω-πολιτισμικές πληροφορίες του ηφαιστείου της Νισύρου και αναδεικνύει όλα τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος των περιπατητικών διαδρομών σε διαδραστικούς χάρτες.

https://www.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=cc91dd8864c9497187a09eddcc1eef7f&fbclid=IwAR2AF9uoZFb4JEPqNcYU8AnGT0s90tiyTqtfR8eCQnVm__fcykHEBIKK7FU

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ θα συμβάλλει στην προετοιμασία, σύνταξη και υποβολή ολοκληρωμένου φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη του ηφαιστείου της Νισύρου  στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Η Αναπλ. Καθηγήτρια Π. Νομικού δήλωσε «Η Νισυρος παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά καθώς αποτελεί ένα ηφαίστειο Τεταρτογενούς ηλικίας στο ανατολικό Αιγαίο, δομείται εξολοκλήρου από ηφαιστειακά πετρώματα και διαθέτει μια κεντρική καλδέρα που περιβάλλεται από ηφαιστειακούς δόμους και παχιά στρώματα λάβας. Η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ηφαίστειο, που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του νησιού με τους υδροθερμικούς κρατήρες και τις ατμίδες, την έντονη μυρωδιά από το θείο και τις Φουμαρόλες καθώς και τις θερμές πηγές. Εξαιτίας της μορφολογίας αλλά και της γεωγραφικής της θέσης, η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Νισύρου έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο, προσδίδοντας στο νησί πολλές εκκλησίες, μοναστήρια με αγιογραφίες, κάστρα, σπήλαια και λουτρά.

Για την παρουσίαση της γεωποικιλότητας, του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της νήσου, χρησιμοποιήθηκε μια σχετικά καινοτόμα γεωγραφική προσέγγιση, οι Αφηγηματικοί Χάρτες (Story Maps) της ESRI. Όντας διαδικτυακές εφαρμογές, τα Story Maps είναι ευρέως διαδεδομένα ως ένα διαδραστικό και ταχέως αποκρινόμενο εργαλείο που χρησιμοποιείται με σκοπό την επικοινωνία και διάχυση της χωρικής πληροφορίας, συνδυάζοντας δυσδιάστατους και τρισδιάστατους θεματικούς διαδικτυακούς χάρτες, κείμενο και πολυμέσα. Τέτοιες εφαρμογές μπορούν να αποτελέσουν έναν ιδανικό τρόπο παρουσίασης της διαθέσιμης πληροφορίας σχετικά με περιοχές που χαρακτηρίζονται ως γεώτοποι, ή αποτελούν παγκοσμίως προστατευόμενες περιοχές, καθώς παρέχουν γρήγορη πρόσβαση στην πληροφορία από ένα ευρύ και μη-εξειδικευμένο κοινό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ανάπτυξη ενδιαφέροντος από τον κόσμο για την εκάστοτε περιοχή που παρουσιάζεται, αλλά και η κινητοποίηση για περαιτέρω μάθηση αλλά και σχεδιασμό μελλοντικής επίσκεψης σε αυτή».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ