«Έφυγε» ο ξακουστός λυράρης της Κάσου, Ηλίας Περσελής (φωτό-βίντεο)

1
1401

Πηγή: https://xoreytis.gr/draseis-kos/hlias-perselis/

Ηλίας Κ. Περσελής, γνωστός ως «Λιό τ’ Αντώναρη», όπως αναφέρει η «Νέα Φωνή της Κάσου».

Ποιος ήταν ο ξακουστός λυράρης Ηλίας Κ. Περσελής

Παιδί πολυμελούς κασιώτικης οικογένειας, του Κώστα Αντ. Περσελή και της Ειρήνης Ηλιακώστα «πρωτογιού», γνωστός ως «Λιός του Κώστα τ΄Αντώναρη», γεννήθηκε στην αγροτική περιοχή «Αραώνου» της Αγίας Μαρίνας το 1925.

Ο πατέρας του Κώστας, είχε την φήμη ξακουστού λυράρη και ποιητάρη της Κάσου.  Επόμενο ήταν δύο από τους γιούς του, ο Σάββας και ο Λιός να κληρονομήσουν το χάρισμα του πατέρα τους.

Ο Λιός, από εννέα ετών, έδειξε την αγάπη του για τη λύρα, καθώς έβλεπε τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Σάββα να παίζει παρέα με τον πατέρα του στο στάβλο τους.

Ο πατέρας του βλέποντας το ενδιαφέρον του για τη μουσική, πρότινε στο μεγαλύτερο αδελφό του τον Μανώλη, να του φτιάξει ένα «λυρί»…

Μα κι αν αυτό το λυρί και για κάποια παιδιά της ηλικίας του, θα μπορούσε να ήταν ένα απλό παιγνίδι, για τον μικρό Λιό, φαίνεται πως κάθε φορά που προσπαθούσε να πετύχει κάποιους ήχους από τη λύρα του πατέρα του και να τον μιμηθεί, η μεγαλύτερη επιθυμία του ήταν να του μοιάσει.

Αυτό το μικρό τρίχορδο αχλαδόσχημο κουφόξυλο μέρα με τη μέρα στη χούφτα του Λιό, όχι μόνο έγινε ο απαραίτητος σύντροφός του, όπου κι αν πήγαινε για να βοσκήσει τα πρόβατά του, αλλά ήταν ο έρωτάς του…

«Έπαιζε την πιο rave σούστα…»

Στο 34:50 μιλάει ο Λιος «άμα τον ο χορευτής καλός, με κανε θερίο εμένα…»

Ο χρήστης Δημήτρης Βοναπάρτης κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Φωτογραφία του Νικήτας Καμπούρης.

O Νικήτας Καμπούρης λυπημένος.

«Στου παραδείσου τα σκαλιά
γλέντι φωτιά θα παρει,
της Κασου σαν υποδεχτού
το ποιο καλο λυράρη»- Ν.Δ.Κ

Καλό ταξίδι Μπαρμπα Λιο…

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ » ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»
    Δράσεις Επικοινωνίας Παιδείας Πολιτισμού

    Ξεχωριστή προσωπικότητα!! Αληθινός, Λιτός Απέριτος!!! Όλη του η σιωπή έβρισκε …φωνή στην αγαπημένη του λύρα! Ένα προκλητικό μυστήριο για όσους και όσες δεν τον ήξεραν από κοντα!!!
    Ένας Κασιώτης!!!!
    Αιωνία του η μνήμη!! Τα ολόψυχα συλληπητήρια μας στην οικογένεια του! ΜΓΧ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ