Στην Κάλυμνο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου – Δηλώσεις, εξαγγελίες

2
855

Θέμα: «Αποστόλου και Σαντορινιός στην Κάλυμνο.

Σημαντική η αποτίμηση της επίσκεψης»

Επίσκεψη πραγματοποίησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, χθες, στην Κάλυμνο. Τα μέλη της Κυβέρνησης, σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, συναντήθηκαν με παραγωγικούς φορείς του νησιού, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεσμεύτηκαν σε άμεσες ενέργειες από την πλευρά τους. Τους δυο Υπουργούς συνόδευαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτριος Γάκης και Ηλίας Καματερός.

ΑΕΝ Καλύμνου

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προχώρησε σε αυτοψία του κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Καλύμνου (Παρθεναγωγείον), κτίριο για το οποίο την Τρίτη 23 Ιανουαρίου αποφάσισε ο Δήμος Καλύμνου να παραχωρηθεί με σκοπό τη λειτουργία Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, μετά και από πρόσφατη σύσκεψη εργασίας που έγινε στο ΥΝΑΝΠ.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Μητροπολίτη κ. Παΐσιο, ο οποίος ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ, ανακοίνωσε την παραχώρηση στο Υπουργείο του Μιχαήλειου Κέντρου Νεότητας για χώρους ενδιαίτησης των σπουδαστών της Ακαδημίας. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αφού επισκέφθηκε το κτίριο, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τους χώρους του και τον χαρακτήρισε ως ιδανικό για τη δημιουργία κοιτώνων.

Μετά τις παραπάνω επισκέψεις, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με την εξέλιξη όλων των θεμάτων που αφορούν στην ίδρυση Ακαδημίας στην Κάλυμνο. «Είναι εκπληκτική η θετική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και η άμεση ανταπόκριση των θεσμικών παραγόντων του νησιού, ώστε να γίνει πράξη η ΑΕΝ Καλύμνου. Μαζί με την εκπεφρασμένη δήλωση της Κυβέρνησης επί του θέματος, τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν από το Υπουργείο και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, πιστεύω ότι σύντομα η Ακαδημία θα είναι γεγονός».

Σύλλογος Αλιέων

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, το Κυβερνητικό κλιμάκιο συναντήθηκε με το Σύλλογο Αλιέων Καλύμνου, όπου συζητήθηκαν σημαντικά θέματα σχετικά με την εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων και την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας από τους επαγγελματίες. Ο Βαγγέλης Αποστόλου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα των αλιέων, σημειώνοντας ότι θα εξεταστούν με προσοχή. Παράλληλα ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους αντιπροσώπους του κλάδου ότι σκοπός του Υπουργείου είναι η ένταξη όλων των εκκρεμών ζητημάτων περί της αλιείας, σε μια ενιαία ρύθμιση που θα τα αντιμετωπίζει και σκοπό θα έχει την τόνωση του παραγωγικού αυτού κλάδου.

Μελισσοκόμοι- Κτηνοτρόφοι

Γόνιμη και παραγωγική η συζήτηση που εξελίχθηκε με το σύλλογο Μελισσοκόμων Καλύμνου. Τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της ανάγκης πιστοποίησης ως ανώτερης ποιότητας του μελιού που παράγεται στο νησί, καθώς έχει ειδικά χαρακτηριστικά που το καταστούν ξεχωριστό. Στη συνάντηση με τους Κτηνοτρόφους της Καλύμνου συζητήθηκαν τα θέματα έλλειψης Κτηνιάτρου και σφαγείων, προβλήματα που δημιουργούν περαιτέρω ανάχωμα στην ανάπτυξη του κλάδου. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άκουσε με ενδιαφέρον τα αιτήματα των φορέων και δεσμεύτηκε ώστε να εξεταστούν με προσοχή.

Την Κάλυμνο επισκέφτηκε σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, προσκεκλημένος του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας– Ξιφία Καλύμνου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗ» και του Προέδρου του Μανώλη Κουλλιά.

Ο υπουργός έφτασε στην Κάλυμνο μέσω Κω, με το σκάφος  ανοιχτής θάλασσας  του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ 070 «Ρω»,λίγο πριν τις 11.00 σήμερα το πρωί .

Μαζί με τον Υπουργό ήλθαν  στο νησί ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός και Δημήτριος Γάκης.

Στην προβλήτα του λιμένα Καλύμνου, υποδέχτηκαν τον Υπουργό και τη συνοδεία του, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής , ο Υπολιμενάρχης Πλωτάρχης ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης ,ο Διοικητής του ΑΤ Καλύμνου αστυνόμος Β΄Ευάγγελος Καραθάνος, ο Πρόεδρος  του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας– Ξιφία Καλύμνου Μανώλης Κουλλιάς, ο αντιδήμαρχος Μικές Ρήγας και ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιάννης Διαμαντής

Αμέσως μετά ο Υπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν  στο Δημαρχιακό μέγαρο, όπου μετά τα  εθιμοτυπικά υπήρξε μία σύσκεψη στο Γραφείου του Δημάρχου όπου συζητήθηκαν και τέθηκαν  διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης.

Στο Δημαρχείο ο Υπουργός δέχθηκε εκπροσώπους Μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων του νησιού, οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματα του κλάδου τους και παρέδωσαν σχετικό υπόμνημα.

Ακολούθως ο Υπουργός μετέβη στη συνεδριακή αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου όπου παραβρέθηκε στην  Τακτική Γενική Συνέλευση του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας –Ξιφία Καλύμνου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗ».

Να σημειώσουμε ότι η αίθουσα είχε κατακλυσθεί από τους ψαράδες του νησιού και μετά το σύντομο καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας– Ξιφία Καλύμνου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗ» Μανώλη Κουλλιά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, μαζί με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και αμέσως μετά ξεκίνησε μία ενδιαφέρουσα και γόνιμη  συζήτηση, κατά την οποία τέθηκαν στον αρμόδιο Υπουργό, τα θέματα που απασχολούν του αλιείς ,ζητώντας να δοθούν λύσεις.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

1.Απόρσυση αλιευτικών σκαφών

2.Αλλαγή περιόδου αλιείας των πελαγικών ψαριών (ξιφία-τόνος-αλαλούγκα).

3.Αποζημιώσεις αλιευτικών εργαλείων από θηλαστικά – λαγοκέφαλους

4.Ερασιτεχνική αλιεία

5.Ορθολογική διαχείριση της ιχθυόσκαλας Καλύμνου.

Μετά τη λήξη της  ΓΣ έγινε κλήρωση 1.000,00 λίτρων πετρελαίου, σε 5 μέλη του συλλόγου, προσφορά της εταιρίας ARGO,

Δείτε  video από τη σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Ε.Αποστόλου στην Κάλυμνο.

Πηγή: kalymnos-news.gr/

 

ΒΙΝΤΕΟ με αναλυτικές δηλώσεις και εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου και του Υφυπουργού Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιού στην εκπομπή «3 στο Αιγαίο» και στις συναδέλφους Ειρήνη Χαλκίτη & Νίκη Ρεϊση (από το 4:50 λεπτό):

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ψοφάνε για υπουργούς και υποσχέσεις οι ΚΑΛΎΜΝΙΟΙ. Οι ΓΟΥΡΓΟΥΛΟΨΕΎΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑΐΣΑΝ μπόλικο κουτόχορτο και ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ..

    Κουβέντα από τους ψεύτες-λαϊκιστές-φασιστοαριστερούς εκπρόσωπους της κυβέρνησης ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που υπέγραψαν προχθές στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος με το κίτρινο βελούδινο παντελόνι … Τους ταΐσαν ψέματα, έφαγαν τις ψαρούκλες τους και όλο μεγαλεία επέστρεψαν σαν πασάδες στο Μαστιχάρι με το πολεμικό πλοίο ανοιχτής θάλασσας ….

  2. Δεν υπηρχε αλλος τροπος να πανε στην Καλυμνο,παρα χρησιμοποιηθηκε σκαφος του Λ.Σ? Περισσευουν για τις περιπολιες ?Γιατι ξερω οτι τα αλιευτικα σας, συνεχως παρεμποδιζονται, απο τουρκικες ακταιωρους, κ το Λ.Σ χρησιμοποιει τα μικροτερα ,συνηθως Lambro η POB, για περιπολιες στην περιοχη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ