Κυριακή των 318 Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής συνόδου μεταξύ των οποίων & ο Κώου Μελίφρων, με τον Σεβασμιώτατο στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού

0
5814


Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 η Εκκλησία μας τιμά την Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου,  μνήμη του Αγίου Τύχωνος επισκόπου Αμαθούντος της Κύπρου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας λειτουργίας στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω, με συλλειτουργό τον Ιερατικό Προϊστάμενο του ιερού ναού π. Αναστάσιο Τσουκνιά.

Έψαλλαν ο πρωτοψάλτης του ΙΝ Νικόλαος Ματσούκας και οι Ιεροψάλτες Δημήτρης Τανάγρας και Στάθης Σταματόγιαννης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Σταμάτης Μαρκόγλου και πολλά μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Κω.

Η έβδομη κατά σειρά Κυριακή μετά το Άγιο Πάσχα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Η σύνοδος συνήλθε κατά πρόσκληση του Μέγα Κωνσταντίνου κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του και είχε διάρκεια 3,5 χρόνια. Διακριθείσες μορφές της συνόδου ήταν ο Αλέξανδρος ο Κωνσταντινουπόλεως, ο Αλέξανδρος ο Αλεξανδρείας, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Ευστάθιος ο Αντιοχείας, ο Μακάριος ο Ιεροσολύμων, ο Παφνούτιος, ο Σπυρίδων, ο Νικόλαος, κ.α.

Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τον Άρειο και τον Αρειανισμό. Διατύπωσε τους πρώτους όρους ορθού Χριστιανικού δόγματος και ιδιαίτερα τα περί του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό, ως Ομοούσιον τω Θεώ Πατρί. Συνέταξε τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφερόμενος στην πρώτη Οικουμενική σύνοδο και τη σημασία της, τόνισε την ιδιαίτερη ευθύνη που έχουμε μιας και ο τότε τοπικός Άγιος επίσκοπος Μελίφρων έλαβε μέρος στην σύνοδο αυτή.

Κυριακή Αγίων Πατέρων Α’ Οικουμενικής συνόδου

Πόλου νοητοῦ ἀστέρες σελασφόροι,
ἀκτῖσιν ὑμῶν φωτίσαιτέ μοι φρένας.
Ξένον τὸν Υἰὸν Πατρὸς οὐσίας λέγων,
Ἄρειος, ἤτω τῆς Θεοῦ δόξης ξένος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ