“Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω…”

1
4517

“Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω…”

Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη-Κίννα

Ο Ιορδάνης ποταμός ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος ποταμός της Παλαιστίνης. Ξεπερνά τα 940 μέτρα.

Στην Καινή Διαθήκη ο ποταμός Ιορδάνης σχετίζεται με τον βίο και το έργο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.  Στην έρημο ανατολικά του  Ιορδάνου Ποταμού έζησε ασκητικά, κήρυττε καλώντας τον λαό σε μετάνοια, άκουγε τον λαό να εξομολογείται αλλά και βάφτιζε στα νερά του.

Πολύ περισσότερο όμως ο Ιορδανής ποταμός δοξάστηκε και έγινε παγκοσμίως γνωστός, από το μεγάλο γεγονός της βάπτισης του Χριστού, στο οποίο φανερώθηκε το μυστήριο της Αγίας Τριάδος.

Ως ανάμνηση του γεγονότος αυτού, στην  εορτή των  Θεοφανίων, τελούμε τον Αγιασμό και παρακαλούμε τον ίδιο  τον Κύριο Ιησού Χριστό,  να αγιάσει τα νερά τα οποία κατά των Ιερό Χρυσόστομο, μπορούν να γίνουν για όλους μας πηγή αφθαρσίας, δώρο αγιασμού, λυτήριο αμαρτημάτων, φάρμακο νοσημάτων και δαιμόνων. Έτσι παραδόθηκε και το μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος, ως  απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδό μας στην Εκκλησία, στη Βασιλεία του Θεού.

 

Στις 6 Ιανουάριου, κλείνει το εορταστικό Άγιο Δωδεκαήμερο, με μία μεγάλη εορτή με ιδιαίτερη θεολογική σημασία. Την εορτή των Θεοφανίων. Την  βάπτιση του Χριστού  στον  Ιορδάνη ποταμό,  από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Προσκλητήριο αναγέννησης, κάθαρσης, εξόδου από το σκοτάδι στο φως.

από περιοδικό “Προς την Νικη”

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ